Kvitová v Dauhá obhájila finále! Po třech letech v něm narazí opět na Muguruzaovou

5. 3. 2021, 17:34
Aktuality 64
WTA DAUHÁ - Petra Kvitová v katarském Dauhá porazila dvakrát 6-4 Američanku Jessicu Pegulaovou a postupem do finále obhájila svůj loňský výsledek. O zopakování triumfu z roku 2018 si zahraje v repríze tehdejšího finále se Španělkou Muguruzaovou. Třicetiletá Češka se zítra pokusí ukončit téměř dvouleté čekání na svůj celkově 28. titul.
Petra Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová na prvních dvou turnajích sezony v Melbourne skončila pokaždé na raketě druhé soupeřky, v Dauhá už se však dokázala dostat na vítěznou vlnu.

Po hladké výhře nad Ruskou Anastasií Pavljučenkovovou a třísetové výhře nad Estonkou Anett Kontaveitovou si poradila i s Američankou Jessicou Pegulaovou. Čtvrtfinalistku letošního Australian Open, která večera smetla Karolínu Plíškovou, přehrála dvakrát 6-4.

V prvním setu šla Kvitová třikrát do brejku, ale potvrdit ho dokázala až za stavu 5-4. Ve druhé sadě po dvou ztracených servisech prohrávala 2-4, ale vývoj otočila ziskem čtyř gamů v řadě. Zápas hraný v silném větru ukončila čistou hrou při svém podání.

"Hodně foukalo a nebylo to moc o tenisu, ale o tom vrátit co nejvíc míčů do kurtu a vydržet," komentovala Kvitová náročné podmínky. "Nemyslím, že mi sedí hra ve větru, ale nějak to zvládnu. A to je důležité."


Česká tenistka, která v pondělí oslaví 31. narozeniny, postoupila do svého 38. finále, v nichž má bilanci 27-10. Naposledy si v něm zahrála před rokem právě v Dauhá, poslední titul získala už v dubnu 2019 na antuce ve Stuttgartu.

"Už z postupu do finále jsem nadšená," řekla Kvitová na on-line tiskové konferenci. "Proto tenis hrajeme. Je to to o trofeji a tady je moc hezká," uvedla Kitová, která bude usilovat o 28. titul v kariéře, čímž by předstihla Hanu Mandlíkovou.

V Dauhá svěřenkyně Jiřího Vaňka proměnila ve finále svou třetí účast v řadě. Loni v něm podlehla Bělorusce Aryně Sabalenkové, předloni nestartovala a před třemi lety si v souboji bývalých wimbledonských vítězek poradila ve třech setech s Garbiñe Muguruzaovou"Taky bych ráda věděla, proč se mi tady daří. Míče tady letí a mám dobrý rytmus," řekla Kvitová.



A právě s o tři roky mladší Muguruzaovou si světová desítka Kvitová zahraje o titul i letos. "Moc dobře si ten zápas pamatuju. V prvním setu jsem prohrávala pět nula, ale pak to ve třech setech vyhrála. A taky bylo větrno," řekla Kvitová, jež vede ve vzájemné bilanci 4-1, jedinou prohru utrpěla hned v prvním vzájemném střetnutí před více než pěti lety.


16. hráčka světa Muguruzaová prošla do finále bez boje poté, co kvůli problémům se zády před zápasem odstoupila její semifinálová soupeřka Viktoria Azarenková. Běloruska nastoupila s bolestmi zad už do včerejšího čtvrtfinále proti Elině Svitolinové, nejvýše nasazenou Ukrajinku přesto dokázala přehrát.

Sedmadvacetiletá Muguruzaová, která má na kontě stejně jako Kvitová dva grandslamové triumfy, bude v sobotu usilovat o svůj osmý titul. Letos už si zahrála finále na Yarra Valley Classic v Melbourne, kde podlehla světové jedničce Ashleigh Bartyové. Na následném Australian Open po suverénním postupu do osmifinále neproměnila dva mečboly proti pozdější šampionce Naomi Ósakaové.

"Zase je ve formě a hraje dobře. Máme podobnou hru a bude to o pár míčích jako vždy," míníla Kvitová o hře Muguruzaové, jež je v Dauhá bez trenérky Conchity Martínezové. Ta měla po příletu do Kataru pozitivní test na Covid-19 a s lehkými příznaky musela být izolována v nemocnici.

Deblovou soutěž na akci WTA 500 v Kataru ovládly Američanka Nicole Melicharová s Nizozemkou Demi Schuursovou. Nasazené dvojky ve finále porazily 6-2 2-6 10-8 dvojici Mónica Niculescuová a Jelena Ostapenková a získaly svůj druhý společný titul.

• WTA 500 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 565.530 dolarů
pondělní výsledky (05. 03. 2021)
• Dvouhra - finále •
Kvitová (4-ČR) - Pegulaová (USA) 6-4 6-4
Muguruzaová (Šp.) - Azarenková (8-Běl.) bez boje
• Čtyřhra - finále •
Melicharová/Schuursová (2-USA/Niz.) - Niculescuová/Ostapenková (Rum./Lot.) 6-2 2-6 10-8
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

64
Přidat komentář
FulnekUltras
o velkého ptáka... smilesmilesmile
Reagovat
PetaM
Muguruza se opět do finále v Doha dostala po odstoupení soupeřky v SF, jaká náhoda. :D V roce 2018 se na to vykadila Halep a teď zase Vika (což jsem teda čekal, nechápu, co si včera dokazovala). Každopádně doufám, že finále dopadne stejně, jako v roce 2019. :)
Reagovat
tommr
myslel jsi asi rok 2018? V roce 2019 vyhrála ve finále Mertenska nad Halepkou k čemuž letos naštěstí určitě nedojde ... smile
Reagovat
PetaM
Jasně no, smíchal jsem tam dva roky :D Ať si lidi vyberou :D :D
Reagovat
PetaM
A ještě místo na tebe tommre, reaguju na sebe :D Nic, jdu spát radši :D
Reagovat
lvicek
Peto, parada, jsi skvela! Nakonec i ten vitr zvladla skvele - je to pro ni prece jen lepsi nez slunko a desny vedro... Moc drzim pesti na zitra!
Reagovat
FulnekUltras
když podmínky sedí, není o čem smile
Reagovat
smazaný uživatel
Je to radost pohledětsmile
Reagovat
bIbec
Petra pomstila Karolínu. Ta je jí jistě teď hrozně vděčná smile
Reagovat
paddy
klíčovým faktorem dnes bylo, že Karolína Pegulu včera za 62 min pořádně utahala smile
Reagovat
com
a klicovym faktorem zitra bude, ze Garbiňka si dnes odpocinula smilesmile
Reagovat
paddy
spíš že má Martinez smile
Reagovat
tommr
to by bylo plus pokud by hrála proti Karolíně. V zápase s Petrou se to nijak neprojeví ...
Reagovat
lars
Martinez je asi v karantene
Reagovat
lvicek
To bylo mysleno asi trochu vic obecne, ne? ;)
Reagovat
paddy
je vidět, že to jde i bez Bajina smile smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jo, Jóžin z bažin, to je fucktor jak pro koho. Tak teprv začínají, ale Kája potřebuje spíš napravit hlavu. Na začátku to měla na salámu za jakéhokoli stavu, teď jí naopak za jakéhokoli stavu m*dne v hlavě.
Reagovat
paddy
nicméně selátko na oslavu budoucích úspěchů můžeme upéct klidně dnes smile smile
Reagovat
paddy
Reagovat
sojka1
vysteblbiii.... :-) chudak Kaja se potrestala sama, ty kejdy jsou zbytecny. I kdyz chapu, ze bez nich nekdo proste nemuze zit... ;-) Mam zapasove manko, Petru jsem nevidela a Kaju jen s Ons. Od losu jsem ale mela jasno, ze je neco spatne... :-)) Z Karoliny (a z tech Turku) me malem svihlo, ale libila se mi, protoze se hybala a evidentne bojovala. Nechapu, co se s ni pak stalo a nevim, jestli najdu odvahu se jeste dodivat. Na Peti juknu, kdyz jede, byva to skutecne vyjimecny zazitek... navic "je zcela jasne, kdo je nase opravdova jednicka"... :-)))
Reagovat
tommr
na ten zápas s Pegulou se radši nedívej. Otrávilo to i mě a to jsem velkej fanoušek Karolíny ... smile
Reagovat
sojka1
taky ji vzdycky budu fandit a vzdycky jsem primo neochvejne verila v ten GS.... ale uz se nejak chveju... :-))
Reagovat
Jan
Viděl jsem začátek, první asi 3 gamy a nepřišlo mi to tak hrozné.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
prostě si přestala věřit, nic víc, ne že by na Pegulu neměla. Kvítí ji přetlačilo i proti větru...
Reagovat
lars
Jak dobre se ti "lita " v 1 hodinu po pulnoci ? :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to vystřihnemesmile
Reagovat
George_Renel
Mimochodem koukám a Petra je ve F a nepřičítá ani bod?
Reagovat
EllNino
To je nějaký nesmysl ...
Reagovat
com
neni, byla tam i loni smile
Reagovat
EllNino
lol ... určitě, akorát jestli sis nevšiml, tak tohle je úplně jiná bodová dotace než loni, kdy to byl Premier 5 a Dubai Premier, po roce se to mění ... takže ona ty body z loňska obhajuje vlastně v Dubaji ... kde si je může vylepšit jedině titulem ... takže ten turnaj hraje vlastně dost zbytečně :) Ale takhle člověk nemůže uvažovat :)
Reagovat
com
tak asi ve WTA Kvitovou radi taky nemaji a nic ji pricitat proste nebudou smile
Reagovat
EllNino
asi jo no smile
Reagovat
tommr
pravidla bodování jsou ted tak chaotická, že je těžký říct jak to WTA Petře započte. Jsou dvě možnosti:
1. letošní Doha se bude brát jako lonský Doha a pak Petra žádný plusový body nezíská a do žebříčku se jí bude počítat lonské finále (585 bodů) ...
2. letošní Doha se bude brát jako lonská Dubaj (tzn. turnaj kategorie WTA 500) a Petra si pak do žebříčku přičte všechno co v Doha vyhraje ...
Jak to WTA posoudí si ale netroufám odhadovat ... smile
Reagovat
Andrew89
já doufám, že to nebude jako jsem někde četl o ATP? že se pořád budou počítat body z roku 2019 (prý 50%). To je pěkná de mence
Reagovat
tommr
jj zatím to platí jen pro ATP, ale WTA je obvykle slepě následuje takže si myslím, že to taky zavedou. je to strašnej chaos. Už aby se zase najelo na ten tradiční 52-týdenní systém ... smile
Reagovat
Alien
Už od příchodu na kurt bylo zcela jasné, kdo dnešní duel opanuje! Jistota, odhodlanost urputnost a touha po vítězství, na rozdíl od Peguly, z naší jedničky doslova jenom crčela a to samozřejmě rozhodlo! Velká gratulace naší Lvici a hodně štěští v zítřejším finále!!
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
EllNino
Dnes to bylo o hlavě, ne o winnerech na lajnu ... Petra už v těchto podmínkách hrála mnohokrát a ne vždycky to zvládla ... zdálo se mi, že Jess ale podmínky vyhovují ještě méně a nakonec to úplně nezvládla ...

Rozhodl stav 1:3 0:40 na returnu, Petra se nevzdala a brejkla na 2:3... pak sice ještě jednou ztratila servis, ale na té "horší straně" brejkla znovu a měla výhodu té "lepší strany" ... za stavu 4:4 byly důležité asi všechny míčky, hrozně těžké balony, ale zvládla to perfekt ... a dopodávat čistou hrou na té nevýhodné straně, tomu říkám kumšt :)

Petra je tedy ve svém 38. finále na okruhu WTA. Bilance 27-10 je úžasná, nicméně poslední finále úplně nedopadla, od titulu v Sydney má vlastně bilanci 1-3 (nicméně s opravdovými esy - Osaka, Bencic, Kontaveit, Sabalenka) ... ono když někdo vyhraje 8 finále v řadě (Zhuhai 2016, Birmingham 2017, Petrohrad 2018, Doha 2018, Praha 2018, Madrid 2018, Birmingham 2018, Sydney 2019), může pak fanouškům pak přijít 1 titul ze 4 finále málo ... snad to zítra Petra zase zvládne a přiblíží se třicítce, moc bych jí toto číslo do konce kariéry přál :)

S Garbine má dobrou bilanci, vlastě s ní prohrála jen hned poprvé na TM 2015 5:7 ve třetím a to ještě byla celkem mimo formu (i když hrála finále později, ale až po dvou prohrách ve skupině, dost kurióní :)) ..pak ji porazila 4x zasebou - Stuttgart 2016, Peking 2016, US Open 2017 a Doha 2018 (finále) ...

Naposledy se tedy střetly před 3 lety, kdy měla Petra za sebou vyhraný Petrohrad, dva fedcupové zápasy a dalších 5 v Doha ... z té doby pochází vlastně nejdelší sňůra výher, co má (14) - skončila až na tehdy šesnáctileté Amandě Anisimově v IW (po neuvěřitelné bitvě s Putinou 6:7 7:6 6:4 - 3 a pul hodiny) ...

Petře tedy přeji více štěstí než minulý rok ... u Garbině asi zase tolik nehrozí, že by ji totálně vystřílela z kurtu jako loni Aryna ... a snad uvidíme krásné finále s vítězným koncem pro Peťu :)
Reagovat
Andrew89
Souhlasim. Aryna loni byla totálně nehratelná i kdyby tam byla Osaka :D

Ono to zas bude o pár míčcích, ale myslím si, že se máme na co těšit a kéž by to vyšlo:)
Reagovat
tommr
cenná výhra! Petra musela bojovat nejen s houževnatou soupeřkou ale i se silným větrem. Pegula v těžkých podmínkách zvolila jednoduchou taktiku: nic neriskovala a jen přehazovala míček a čekala na chybu. Na začátku druhýho setu to chvíli vypadalo, že to bude taktika úspěšná. Petře patří uznání za to, že to za stavu 2:4 nezabalila a druhej set ještě urvala ... smile
Ve finále bohužel čeká Petru těžká šichta. Muguruza je nejen ve formě, ale bude i na rozdíl od Petry odpočatá. Je to hodně nefér, ale snad se s tím Petra popasuje ...
Reagovat
EllNino
Odpočatá, ale třeba to bude spíš nevýhoda v začátku zápasu ... Petra nesmí hlavně zase zaspat úvod jako před třemi lety :)
Reagovat
tommr
rozehraná bude Muguruza určitě dost. Ten jeden den volna jí nemůže vyvést z rytmu ...
Reagovat
Pavlis
Dnešní povětrnostní podmínky byly zcela neadekvátní. Petře celou dobu nevyhovovaly, ale možná ve výsledku přispěly k tomu, že to nakonec Pegule přestalo jít. Ačkoli se mu musí nechat, že má tato Američanka opravu výborný pohyb a skvělé pokrytí kurtu. Petra bojovala, byť ve druhém odtahovala, podmínky jí dělaly problémy. Klíčové bylo udržení svých servisů a vrácení se zpátky do hry. A poslední game byl už jen třešnička na dortu.

Ve finále Garbine, tak zavzpomínáme na tři roky staré finále. Škoda, že to má Španělka usnadněné absencí jednoho zápasu. O to více motivace pro Petru. Gratuluji jí samozřejmě k dnešní výhře.
Reagovat
EllNino
Ale hrály ve výsledky obě 3 utkání, Garbi musela hrát první kolo, Petra měla volný los ...
Reagovat
Pavlis
To zní spravedlivě. Garbine nemusela hrát semi ani v roce 2018, ale to je samozřejmě vina jejích soupeřek.
Reagovat
EllNino
Opravdové dejavu :))
Reagovat
Michaelus
Jakoby Garbine v přepočtu strávila na kurtu více času než Petra (a obě hrály 3 zápasy), ale jo, dneska se pošetřila :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vítr by měl být i zitra! smile
Reagovat
com
Muguruza je ve forme.. Nebyt Osaky na AO, klidne mohla vyhrat smile Zitra Mugu vyhraje.. Veril bych ji i proti Azarence smile
Reagovat
Andrew89
jsme rádi, že budeš fandit. Děkujeme!:)
Reagovat
com
jisteze budu.. Budu fandit byvale svetove jednicce.. Neni jich moc, ktere to dokazali a vysplhali az na uplny vrchol smile
Reagovat
Krisboy
Proto je třeba fandit i těm ostatním, aby to také dokázalY a vyšplhalY na ten vrchol také smile
Reagovat
Alien
Ten to stejně nepobral!
Reagovat
Andrew89
přesně tak, né každý má několik GS, vyhrát tolik zápasu v řadě až na vrchol neumí každá...o tom asi jako fanoušek něco víšsmile
Reagovat
Holahej
Serena Williams tenkrát vystoupila ze žebříčku, z pozice jedničky s vysokým bodovým náskokem, díky těhotenství..., KP žádný velký titul nevyhrála, spadlo jí to na chvilku do klína..., je to jako kdyby hráčce ve finále GS odstoupila před utkáním soupeřka, dostane trofej, jistě je ráda..., ale...asi by ?divně? znělo, kdyby ?neustále? vykřikovala do světa, jak skvěle finále zvládla a zaslouženě získala trofej...
Reagovat
tommr
a co to má společnýho s Muguruzou o který píše com? smile
Reagovat
Holahej
...v "podtextu" adoruje KP, jako N°1 /2017/...,ale píše měkké i, tak "asi" píše o ATP...
Reagovat
lars
Klames nebo mates ctenare TP.
Vyhrou pouhych 7 zapasu v rade je mozne vyhrat GS , ale zadna tenistka nebyla No.1 vyhrou pouhych 7 zapasu v rade v tomto stoleti.
Spis je to podobne jako kdyz v 2011 S.W. nehrala vetsinu tenis. sezony , protoze se vracela po zraneni a tim padem se nekvalifikovala na TM 2011 a Kvitove tam " spadl do klina" titul z TM.
Reagovat
Blondie
Spadl do klina :D
Co to meles za hnuj? :D
Jednicka ti za priznivych okolnosti spadne do klina, i kdyz ostudne vypadnes ve druhem kole.
Titul si musis vybojovat, kamo.
To je ten rozdil.
Reagovat
lars
"Blondyno" asi myslis jako "typicka blondyna " tj, blbe. :)
I potrebny pocet bodu na pozici N.1 se musi vybojovat (vyhrat) na nekolika WTA turnajich , a tenistce "nespadne do klina".
Vzhledem k tomu, ze sledujes tenis vice nez 3 roky je tvuj komentar s blaboly ostudne blby. :)
Reagovat
EllNino
už jen to, že argumentuješ takovou "blbostí" o blondýnách, z tebe moc relevantního přispěvatele nedělá :)
Reagovat
lars
Aut.
to neni mym argumentem predmetu dane diskuse, ale vtipna poznamka.
Reagovat
FulnekUltras
v roce 2011 se SW hlavně "vracela" po zahájení "nové výživové kúry" z roku 2010, kterou její sestra ještě zavčas odmítla smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist