Kyrgios jako největší soupeř Djokoviče. Kdo uspěje na slavném Wimbledonu?

23. 6. 2022, 12:35
Aktuality 79
Největší tenisový svátek je za rohem a Novak Djokovič vyhlíží už sedmé oslavy v ikonickém All England Clubu. Do karet světové jedničky hraje Nadalovo zranění i absence několika hvězd v čele s králem Wimbledonu Rogerem Federerem. Naruší Srbovu nadvládu sebevědomý Nick Kyrgios? "Na trávě jsem nejdominantnější já," hlásá do světa australský svéráz.
Profily hráčů
Nick Kyrgios

Když zvedl nad hlavu trofej pro vítěze Wimbledonu naposledy, ztratil v sedmi zápasech jen dva sety. Ten první překvapivě hned na úvod s domácí divokou kartou Jackem Draperem, ten druhý pak v tie-breaku první sady finálového duelu. Ostatní tři sety už Novak Djokovič na slavném Centre Courtu zvládl proti Matteu Berrettinimu pohodlně 6-4 6-4 6-3 a oslavil šesté vítězství na nejslavnějším tenisovém turnaji světa.

"Jako sedmiletý kluk jsem si doma v Srbsku vytvořil z věcí, které jsem našel, improvizovanou trofej z Wimbledonu. Teď tady stojím a vyhrál jsem pošesté. To je neuvěřitelné," pronesl před rokem rodák z Bělehradu, který v Londýně zkompletoval čistý hattrick (2018, 2019 a 2021).

Teď, po turbulentním roce, cílí na další, už sedmý triumf na slavné anglické trávě, čímž by se jen na jediné vítězství přiblížil Federerovi a dorovnal Peta Samprase. A soupeři? Bez Federera, Medveděva a s polozničeným Nadalem vypadá jako nejtěžší zkouška Matteo Berrettini. Jenže ten zůstává skromný. "Nevím, jestli jsem favorit, protože tam prostě jsou Novak a Rafa. Nadal už letos vyhrál dva grandslamy a nikdo nečekal, že vyhraje v Austrálii," pronesl finalista posledního Wimbledonu a dodal: "Chtěl bych zase odehrát ve Wimbledonu dobrý turnaj a věřím, že to budou dva intenzivní týdny."

Jestli Berrettini dokáže navázat na jízdu z minulého roku, během níž vyřadil další žhavé adepty na nejvyšší umístění Félixe Augera-Aliassimeho či Huberta Hurkacze, ukáže čas.

O zajímavé příběhy však nebude nouze, neboť do role největšího vyzyvatele Novaka Djokoviče se staví Nick Kyrgios. Když se ho nedávno zeptali, koho považuje za nejdominantnějšího hráče na travnatém povrchu, odpověděl rázně: "Myslím, že jsem to já." To, že čerstvý člen sportovní agentury Naomi Ósakaové cílí právě na Wimbledon, naznačuje i skutečnost, že vynechal Roland Garros.

Zdá se, že Kyrgios pomalu dospívá a také potvrzuje, že ho tenis baví. "Něco je na téhle sezoně jiné. Myslím, že jsem opravdu ožil. Chci ukázat lidem, že stále mohu být mezi nejlepšími," pronesl sedmadvacetiletý tenista s pověstí bouřliváka.

Za pravdu mu však dávají i data. Letos ovládl domácí major v deblu a posbíral tři skalpy hráčů z Top 10: Caspera Ruuda, Andreje Rubleva a Stefanose Tsitsipase, kterého zdolal právě na trávě.

Stejně jako Kyrgios figuruje mezi nenasazenými i další velké jméno: Andy Murray. Před pár lety to vypadalo, že se už mezi elitu vrátit nedokáže. Jenže když přijde řeč na Wimbledon, nelze jeho dvojnásobného šampiona (2013 a 2016) opomenout. Skotský dříč je zpátky a nutno říct, že v opravdu dobré kondici. Například ve Stuttgartu letos došel až do finále.

Murrayho však zlobí stará známá slabina. Účast v Queen's Clubu odřekl pětatřicetiletý Skot kvůli zranění břišního svalu, které utrpěl při prohraném finále na stuttgartském podniku s Matteem Berrettinim. "Pozitivní je, že mohu trénovat. Jsou ale určité údery, které nemohu hrát, takže to očividně narušuje mou přípravu. Hojí se to, ale stále to není dokonalé," okomentoval Murray momentální zdravotní stav.

Pokud se dá dohromady, bude postrachem, vždyť na nejslavnější tenisovém majoru má impozantní bilanci 59 výher a 11 porážek (85% úspěšnost).


Šanci cítí benjamínek i polská hvězda
Za nástupce Rafaela Nadala je považován Carlos Alcaraz, který na Wimbledon vzpomíná dětskýma očima. Devatenáctiletý mladík z El Palmaru si vybavuje rok 2008. Tehdy mu sice bylo 5 let, ale epická pětisetová bitva Nadala s Federerem se pro něj jistě stala inspirací: "Všichni si dobře pamatují to finále mezi Rafou a Rogerem. Byl to jeden z nejlepších zápasů v historii. Jsou to historické zápasy a já věřím, že budu mít možnost podstoupit podobné takové výzvy," zmínil Španěl jeden ze dvou triumfů svého slavného krajana na jedinečné anglické trávě.

O Alcarazově hře na trávě se toho zatím moc neví. Z turnaje v Queensu se odhlásil kvůli problémům s loktem. Loni při premiéře ve Wimbledonu vypadl ve druhém kole po výprasku od Medveděva a letos se na trávě zatím neobjevil. Na sociálních sítích ale světu ukázal, že na ní poctivě trénuje: "Vyhrát Wimbledon? Samozřejmě si myslím, že je to možné. Pracuji na tom každý den, abych toho dosáhl. Doufám, že udělám radost všem obyvatelům Murcie."

O Berrettinim, Kyrgiosovi či Alcarazovi už řeč byla. Kdo další však může zkomplikovat Djokovičovi cestu za čtvrtým titulem v řadě? Z loňských semifinalistů vypadá letos lépe Hubert Hurkacz, Polsko v něm má aktuálně vedle Igy Šwiatekové další tenisovou hvězdu. Pětadvacetiletý rodák z Vratislavi se dostává do ideálního tenisového věku a v All England Clubu bude nasazeným hráčem číslo 7. Druhý z loňských semifinalistů Denis Shapovalov je aktuálně mimo Top 10.

Šance má určitě i další Kanaďan Félix Auger-Aliassime, který si loni na nejslavnějším majoru zahrál čtvrtfinále a aktuálně je na devátém místě žebříčku ATP. Díky absencím ale bude turnajovou šestkou.

Nelze zapomenout ani na Stefanose Tsitsipase, který má pro Wimbledon velmi dobře stavěné tělo a sobě vlastním stylem hry by mohl uspět. Jenže v Londýně se v jeho případě vždycky něco pokazilo. Ze čtyř účastí hned třikrát vypadl v prvním kole a maximem tak pro Řeka zatím zůstává účast v osmifinále. Nasazená čtyřka teď bude v Londýně usilovat o prolomení své wimbledonské kletby. Na trávě má letos bilanci 2-2.

Ze zadních řad by mohli překvapit loňský čtvrtfinalista Márton Fucsovics či Roberto Bautista, který se v roce 2019 dostal mezi poslední čtyři. Anglie bude jistě přát Cameronu Norriemu, který je nasazený jako číslo 10 a na trávě bude mít možná větší šance než antukář Casper Ruud. Otázkou ještě zůstává zdravotní stav Rafaela Nadala, který by v All England Clubu mohl zaútočit na třetí grandslam v jednom kalendářním roce!

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

79
Přidat komentář
Tennisfan77
Djokovic: Kwon, Majchrzak, Kecmanovic, Opelka, Alcaraz, Hurkacz, Nadal

Nadal: Cerundolo, Querrey, Sonego, Cilic, Auger Aliassime, Berrettini, Djokovic
Reagovat
Paixx
Los jako takovej má Rafa o dost těžší, bude záležet, jak to bude ve skutečnosti.

Ale Djokovič se každopádně největším hrozbám vyhne
Reagovat
Tennisfan77
Souhlas, hlavně Alcaraz k Djokovičovi nemá podle mě šanci dojít.
Reagovat
Rafaeoli25
Pro Novaka je to doslova los snů, mít z krku jak Berretiniho, tak FAA, tak i Čiliče, to byl ideál největší.
Reagovat
Ondrej2280
Za 10 rokov s najlepsim vysledkom maximalne QF na grandslame, tomu sa povie fakt vyzyva:))Ten viac keca, nez hra:)
Reagovat
Rafaeoli25
Jo z tohohle pohledu je to směšné. On není hráč s vydrží na GS, ani psychickou, ani fyzickou.
Reagovat
Patik
To je možno pravda..ale vsadím sa že keby ho Nadal dostal do prvého kola už by vám tak do smiechu nebolo.
Reagovat
Paixx
Tak to je asi jasný ne
Reagovat
Tennisfan77
Djokovic - Alcaraz smile
Ruud - Hurkacz smile

Berrettini - Tsitsipas smile
Aliassime - Nadal

Max jedno vyjde, více asi těžko.
Reagovat
Patik
ťažko povedať či Alcaraz prejde do štvrťfinále..už so Struffom to hneď v prvom kole môže byť na hrane ak sa Struff hecne.

Ruud tam nedojde tomu neverím..Hurkáč môže byť..

Tsitsipasovi dávam tak osemfinále.
FAA Nadal tam sú obaja otázni..Nadal ak sa nemýlim v žrebe v druhom kole možno Querrey v osemfinále tuším Čilič každopádne myslím že Novak to má viac easy než Nadal..finále môže byť opäť Djokovič Berretini.
Reagovat
Rafaeoli25
Jo Nadal horší los mít nemohl, ale to ho nakonec může jen posílit, jako na RG. Nole má los snů, co dodat.
Reagovat
Patik
Djokovič tam má Kokinakisa ten ak sa predvedie môže to byť dosť tricky zápas..a neskôr Opelka..to môže byť na tiebreaky ťažký zápas ak nato dojde..Nadalova cesta vyzerá byť ťažšia ale ono sa to ešte vyčistí možno volaké zranenie prekvapenie upset ešte by som nerobil smutné závery.
Reagovat
Rafaeoli25
Čilič předčasně nevypadne, ani Felix a Matteo. Fakt to od of horší mít nemůže.
Reagovat
Patik
Čilič vyzeral už na RG že forma na trávu bude..myslím že to OF dať môže..ak nebude mať blbý deň alebo nestretne nejakého tricky súpera..Matteo jeden z naj favoritov ale upsety sa stávajú neverím že Nadal bude mať takú ťažkú cestu nato má príliš veľa šťastia v kariére.
Reagovat
Amputace
A proto musel nejvíce GS uhrát přes big3, potažmo big4. Protože Djokovič všechny ty Wimbledony vyhrát přes mimořádně těžké soupeře na trávě, zvláště loni to stálo za to.
Reagovat
Rafaeoli25
smile. Tohle mě štve taky. Nadal má objektivně nejtěžší možný los co šlo mít až na první a třetí kolo, přesto se to relativizuje. Horší to skutečně být nemohlo a od of bude muset zahrát svůj i travnatý top, aby turnaj vyhrál. Čilič, Berretini jsou ve formě, FAA možná i taktizuje, kdoví. Každopádně takovou pohodičku jakou Djoker má, si asi ani sám nepředstavoval. Jak ale říkám, Nadala to na druhou stranu strašně posílí před finále, pokud dá trio Cilic - FAA - Berrettini. Snad ho to neutaví a nebudou to dlouhé zápasy.
Reagovat
Rafaeoli25
Kokki a Opelka na to při vsi úctě nemají, max.vezmou set, ale víc ne. To už známe.
Reagovat
Patik
Kokinakis nemal formu keď vyradil Federera v Miami..možno síce nevyhrá ale môže potrápiť..a možno sa ani nedostane do druhého kola ktovie..
Reagovat
Rafaeoli25
Nemůžeš srovnávat Miami s Wimbledonem, potažmo jakýmkoli GS, fakt ne.
Reagovat
Tennisfan77
To, že má Djokovič na Wimbledonu štěstí, je takový evergreen, vyhrál s tím štěstím poslední dva tituly - o míček s Federerem i Nadalem.

Letos vyfasuje zase nejvíce easy los.
Reagovat
Rafaeoli25
Já se bavím hlavně o letošním losu, ten je objektivně jednoduchý, Nadal ho má objektivně nejtěžší možný, to snad rozporovat nechceš. Co se týče obtížnosti zisku GS to já neberu, všechny GS, které Big3 získala, hodnotím já se stejnou vážností.
Reagovat
Patik
veď Nadal je najlepší tenista historie predsa ..hentaký los musí v pohode zvládnuť..
Reagovat
Rafaeoli25
Já si nestěžuju, jen že mi přijde úsměvné, když se neustále tvrdilo, jak to mívá jednoduché. No nemá.
Reagovat
Tennisfan77
Ale má, poslední dva GS vyhrál s brutálním štěstím, jednou měl Medvedev BB aby uzavřel zapas 3:0, podruhé si Zverev rozsekal nohu.

Los je opticky složitý, nicméně ve finále muže být úplně easy, což předpokládám
Reagovat
Rafaeoli25
Proboha prohrával s Medvedem, který je na hardu od roku 2019 skvělý 0:2 na sety. Neotočil takový stav 14 let. A ty místo toho, abys uznal, že to bylo neskutečné, do něj ještě kéruješ. Předtím pět setů s Šapem, opět ukázal neuvěřitelný morál. A na FO? Nejtěžší soupeř v čf, pak Zverev, který hrál báječně a možná by z toho byl další pětiseťák, ano. Každopádně los měl Nadal naposled dobrý na RG 20, ale to je ti očividně jedno, to nezohledňuješ. Já přesto nebudu tím samým způsobem urážet Djokera a snižovat jeho loňské tituly, kdy ve Wimbledonu to byla procházka, jako bude i letos a to platilo i v Austrálii krom zápasu s Fritzem. Nebudu takhle marginalizovat úspěchy kohokoli, nechápu, proč to děláš.
Reagovat
Paixx
Ale když napíšem, že AO 12 a AO 17 + W18 byl Rafa míček od výhry, tak to v žádným případě nebyla smůla. Borci si neviděj do huby.

Tady hned jaký to bylo strašný štěstí, když Medveděv nebreaknulsmile
Reagovat
Paixx
Resp míček od Breaku, ne od výhry
Reagovat
Tennisfan77
To je rozdíl - míček od breaku, míček od vyhry byl Federer 2019
Reagovat
Paixx
A Nadal 2018, nechci bejt hrubej, ale Andersona by prostě ve finale GS vykostil jako prase
Reagovat
Amputace
Ano. V tom případě Medvěděv ve finále AO nebyl míček vůbec od ničeho.
Reagovat
Rafaeoli25
Ono je hlavně absurdní, když Tennisfan říká, že obrátit ve skoro 36 letech z 0:2 na sety po skoro šesti hodinách není vlastně vůbec nic těžkého, žádný kumšt, navíc po pětisetovém zápase v čf i dost náročných of a sf. Málokteré vítězství bylo tak složité a vydřené jako to Nadalovo v letošní Austrálii. A místo, aby za to sklidil zasloužený respekt a obdiv, tak se tu tvrdí, jak to vlastně bylo lážo plážo, co nestojí za řeč. Pokud tedy bylo, pak nevím, co tedy byly Noleho loňské výhry v Austrálii a pak hlavně ve Wimbledonu, to byl pouťák, loni v Allu? smile
Reagovat
Amputace
Se Zverevem měl brutální štěstí? Postřehl jsi, že v tom zápase Nadal vedl 1:0 na sety a ve druhém by se šlo přinejhorším (z pohledu Nadala) do TB?
Reagovat
Rafaeoli25
Djokovic, Hurkacz a Berrettini jsou jasní dle mě, jediný těžký los má Nadal. S Felixem to bude nepříjemné, pokud ho ale Rafíto porazí, vystřelí myslím jeho sebevědomí na maximum, podobně jako po of FO. Všechno zlé je jako vždy pro něco dobré.
Reagovat
Patik
FAA neni ktovie aký trávar hardy a antuka mu idú lepšie nerobil by som z neho nejakú štvrťfinálovú samozrejmosť.
Reagovat
Rafaeoli25
Jeho hra je pro trávu stavěná.
Reagovat
Patik
má dobrý servis a slušný forehand..možno najlepšia kombinácia na trávu no sledoval som jeho zápasy a dosť často si údery obieha na forehand..tu nebude mať ale nato čas..a BH má slabý..dnes hrá s Nadalom exibíciu ktorá síce nenapovie veľa ale utvoríš si predstavu ako asi to bude vyzerať..
Reagovat
Rafaeoli25
Loni hrál ve Wimbledonu výborné a dlouho dobu byl i s Berrettinim lepší hráč. Na antuce zahrál dobře až letos.
Reagovat
Martan1
Komukoliv kdo porazí toho nadutce Kyrgiose budu držet palce. Mohl by to být právě třeba Novak, toho on nemá rád, tak ať to dobře rozlosujou.
Reagovat
brixner
S Nickem je docela prdel, občas se mu povedou pěkný psí kusy, ale na tři vítězné sety má proti němu velikou šanci tak cca 80% hráčů. Takže klídeksmile
Reagovat
Patik
stále sa žrebuje v rádiu alebo bude aj livestream..?.to rádio na stránke Wimbledonu alebo rádio regina európa 2 či jemné melódie..
Reagovat
paddy
Reagovat
Vlk-v-trave
:D
slusny backspin winner...
Reagovat
EllNino
Dobré retro :) Gratulace k MD Wibmlasu po mateřské pauze
Reagovat
aligo
To ano, Yanina je super smilesmile
Reagovat
Vlk-v-trave
Profrcel tak do MD, tak jeste zitra trochu ironie a los do prvniho kola Nadala, a bude aspon sranda:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Dal jsou take Ponozka s Albotem...

Ovsem Zdenda Kolaru je spis jednou nohou out.
Reagovat
Vlk-v-trave
Svycar:
Alexander Ritschard

je prvnim hracem, ktery profrcel do MD. A vypada jak ten Pierre Richard trochu, takze Svycari budou mit sve kvalitni zastoupeni v MD;)
Reagovat
Rafaeoli25
Nevím, jak se projevuje, že je Tsip stavěný pro trávu a Wimbledon, když jsou jeho výsledky na tomhle povrchu fakt zoufalé.
Reagovat
Ereinion
jo, to je dost mimo...možná je to napsaný kvůli tomu, Stefovým herním vzorem je Federer, to ale ještě neznamená, že to na trávě musí umět.
Reagovat
Tennisfan77
Tak on má veškeré predispozice na travnatý tenis. Dobrý první servis, dobrý pohyb, má skvělé čopy, hraje dobře na síti, skvělý forehand.

Těžko hledat příčinu, možná mu nesedí ty nepravidelné nízké odskoky, nebo má prostě v hlavě blok.
Reagovat
Rafaeoli25
Moc ho přeceňuješ, má sice hodně talentu, ale taky hodně nedostatků, stále i na svém elitním povrchu.
Reagovat
Tennisfan77
Má krizi, ještě loni to byl po Nadalovi nejlepší antukář na okruhu, co se mu děje, netuším.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak bodově sice druhý loni byl, ale reálně byl zatím vždy za Nadalem i Djokem. Loni hrál na antuce opravdu dobře, obrat ve finále RG ho asi zlomil a doteď se z toho úplně nevzpamatoval, což ukazuje na jeho nízkou psychickou odolnost. Ale tak kdo jí z mladých generací má..
Reagovat
turista
Nejlepší antukari už jsou dvanáctou sezónu za sebou Nadal a po něm Djokovič.
Reagovat
Vlk-v-trave
Kazdopadne si Novak vede dobre take v kvalde, uz urval dva sety:)
Reagovat
Vlk-v-trave
jeden set uz maji splneny :)
Reagovat
Tennisfan77
Koukám, že Klein vykazuje typické slovenské tenisové rysy.

5:3 - 6:7
5:3 - 6:7? smile
Reagovat
Grape
Tomu Kyrgiosovi se musí nechat, že je s ním zábava smile
Reagovat
Vlk-v-trave
"Nelze zapomenout ani na Stefanose Tsitsipase"
ja si myslim, z na neho zapomenout muzeme:)

"Šance má určitě i další Kanaďan Félix Auger-Aliassime"
Otazka je, na co ma sance, ale pravda minuly rok se celkem hecnul...

"Za nástupce Rafaela Nadala je považován Carlos Alcaraz"
Tak to muzeme byt vklidu, jestli jde o travu:)

velké jméno: Andy Murray
rozhodne, vzdyt jako para-sportovec dokaze jeste prohanet jine velke jmena:)

"Myslím, že jsem to já."
:D Tak kecalista je schopny, bavic take, ale musel by trochu venovat casu treningu...

"vypadá letos lépe Hubert Hurkacz"
No, nevim jestli lepe, ale uspechy ma a tady citim slusny vykon...ten travu citi dost dobre.

Denis Shapovalov
pokud neporazi sam sebe, klidne to muze vyhrat:D

"Ze zadních řad by mohli překvapit loňský čtvrtfinalista Márton Fucsovics či Roberto Bautista"
Tak ty mozna necekam ani ve druhem tydnu, bude asi zalezet na losu, ale ze zadnich rad muze hodne kosit Botic...trebas:)

Jestli Berrettini navaze, no tezko rict, ale v priprave se rozehral dost slusne...
Reagovat
Tennisfan77
Vše je o trávě, pokud to bude pomalý, Djokoviče nemá kdo porazit - max Nadal, ale je prý zraněnej
Reagovat
soloo
práve zranený Nadal je nebezpečnejší ako zdravý Nadal
Reagovat
Tennisfan77
smile
Reagovat
Rafaeoli25
No hlavně jestli bude Djoker i nadále nerozehraný, tak to asi bude mít blbý no smile
Reagovat
turista
Nadal ne.
Reagovat
turista
Na trávě ty ve Nadalovy topspiny nejsou tak účinné. Musí si pomáhat čopy a solidní hrou na síti.
Reagovat
Rafaeoli25
On i na trávě progresuje a za Moyi našel nové cesty, což se ukázalo v letech 18-19, kdy opět zahrál ve Wimbledonu dobře. Takže on ještě ukáže, co i na trávě umí.
Reagovat
Tennisfan77
Máte chybu v článku, Nadal není zraněný.
Reagovat
Paixx
Je
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A co si zranil?smile
Reagovat
Tennisfan77
Asi včera něco na tý exhibici, kde za hodinu rozsekal Wawrinku
Reagovat
Paixx
to je jedno
Reagovat
Ondřej.Jirásek
smile
Reagovat
Patik
On není zranený on je hráč žijúci so zranením smile
Reagovat
Tennisfan77
Se zraněním vyhrál 22 GS a 92 titulů, majstrštyk smile
Reagovat
Rafaeoli25
A teď si představ bez zranění..
Reagovat
Patik
No veď to je to isté.. 22 GS a 92 titulov smile
Reagovat
Tennisfan77
smile
Reagovat
Paixx
Líbí se mi, jak tohle píšete jako vtip, když je to pravdasmile
Reagovat
goodtennisfan
Polozniceny Nadal? Už jen kvůli tomu by to měl vyhrát smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist