Lehečka na druhé grandslamové čtvrtfinále nedosáhl, Wimbledon zakončil skrečí v osmifinále proti Medveděvovi

10. 7. 2023, 16:16
Aktuality 19
Jiří Lehečka (21) zakončil své zatím nejlepší působení ve slavném Wimbledonu nejhorším možným způsobem. Nejlepší Čech v žebříčku ATP vzdal za stavu 4:6, 2:6 kvůli zranění pravé nohy favorizované světové trojce Daniilovi Medveděvovi (27) a své maximum v All England Clubu počtvrté vylepšit nedokázal. Grandslamový šampion a bývalý lídr pořadí narazí ve svém prvním wimbledonském čtvrtfinále na Christophera Eubankse (27).
Profily hráčů
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka prorazil na hlavní okruh loni, ale na všech čtyřech grandslamech vypadl hned v prvním kole. Po roce sbírání zkušeností se ovšem začal prosazovat na všech úrovních. Na letošním Australian Open zazářil skalpy Camerona Norrieho a Félixe Augera-Aliassimeho a stal se prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech. Přes první kolo přešel i na French Open a v únoru byl v Dauhá pětkrát jediný míček od prvního finále na akcích ATP.

Své maximum vylepšil také ve Wimbledonu, a to dokonce třikrát. Rodák z Mladé Boleslavi, kterému od dubna pomáhá bývalý čtvrtý hráč světa a jeden z nejlepších českých tenistů v historii Tomáš Berdych, vyřadil Sebastiana Ofnera a členy TOP 20 a finalisty generálky v Eastbourne Francisca Cerúndola a Tommyho Paula. Další z jeho parádních tažení skončilo v osmifinále po skreči proti Daniilovi Medveděvovi.

Statistiky zápasu Lehečka - Medveděv

Lehečka tahal od začátku zápasu za kratší konec a po úvodním dějství se nechal ošetřovat. Před předčasným koncem kvůli zranění pravé nohy třikrát ztratil servis a čelil celkem 14 brejkbolovým hrozbám, přičemž sám si ani jednu příležitost nevypracoval. Utkání trvalo jen hodinu a 19 minut.

Medveděv postupem mezi nejlepší osmičku zkompletoval čtvrtfinálové účasti na všech čtyřech grandslamech. Teprve podruhé v open éře (Australian Open 2021) jsou ve čtvrtfinále mužské dvouhry na grandslamech tři Rusové (ještě Andrej Rubljov a Roman Safiullin).

"Bylo to strašně smutné. Věřím, že bych si atmosféru mnohem víc užil, kdybych byl fit. Těžko se hledala nějaká pozitiva. Tímhle způsobem nechci odehrát čtvrté kolo Wimbledonu. Kurt byl úžasný, diváci taky. Atmosféra patří k nejlepším, v nichž jsem kdy hrál. Moc mě mrzí, že jsem neměl šanci předvést svůj nejlepší výkon," uvedl Lehečka.

"Šlo o bolest v pravém nártu a chodidle. Při posledním střídání v prvním setu jsem ji zase začal hodně cítit. Pak jsem se bohužel už jenom trápil. Nemohl jsem předvádět tenis, který by mi mohl přinést úspěch. Nemohl jsem pokračovat. Zatím to vypadá na nějaký větší zánět v pravém chodidle. Naštěstí se ze včerejška na dnešek otok zmenšil asi na poloviční. Detaily ale pořád neznám," doplnil.

"Je mi Jiřího líto, protože hrát osmifinále Wimbledonu a zranit se není hezké. Doufám, že se dá brzy do pořádku. Má před sebou ještě hodně grandslamů," řekl Medveděv, který postoupil v Londýně premiérově do čtvrtfinále. "Vím, že Wimbledon byl v tomhle zatím mým nejhorším grandslamem. Jsem proto velmi šťastný, že jsem postoupil," dodal.

Bývalý šampion US Open a dvojnásobný finalista Australian Open bude ve svém prvním wimbledonském čtvrtfinále čelit Christopherovi Eubanksovi, který si vyšlápl na Stefanose Tsitsipase.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• WIMBLEDON •
Londýn, Velká Británie, tráva, 44.700.000 liber
pondělní výsledky (10. 7. 2023)
• Dvouhra - osmifinále •
Medveděv (3-) - Lehečka (ČR) 6:4, 6:2 / skreč
Alcaraz (1-Šp.) - Berrettini (It.) 3:6, 6:3, 6:3, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Hurkacz (17-Pol.) 7:6 (8:6), 7:6 (8:6), 5:7, 6:4
Eubanks (USA) - Tsitsipas (5-Řec.) 3:6, 7:6 (7:4), 3:6, 6:4, 6:4
Rune (6-Dán.) - Dimitrov (21-Bulh.) 3:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4), 6:3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
na Medvěda měl, ovšem...
na zranění si zadělal už v předchozím zápase, kdy měl vyhrát ve 3setech a ne tam lítat další 2h. Tohle prostě GS trestá víc než jakýkoli jiný turnaj.

Smolně prohraný první game, ale pak srovnal krok a naopak převzal iniciativu.
Rychlejší tráva by mu seděla víc, tolik by se neběhalo.
Ještě malý postřeh - Jirka si perfektně nadhazuje míče, proto jsou jeho 1.servisy tak kvalitní. Mohl by to naše mladé hráče a hráčky vyučovat.smile

Celkově ovšem povedený turnaj, na němž Jirka prokázal větší herní i psychickou vyrovnanost.
Dostalo se mu tvrdého ponaučení o využívání příležitostí a nasbíral další cenné zkušenosti. Tak před USO klidně nějaký menší titulsmile
*190
Reagovat
darek.vrana
Podle mě by Medveděv byl hratelný, kdyby byl Lehečka ok. Dneska od začátku bylo vidět, že není ve své kůži. Navíc i další kolo by nemuselo být konečná po výhře Eubankse... Kvitka byla aspoň jasně horší a prohrála zaslouženě, tam mě to tolik nemrzí.
Reagovat
Drzymalski
Medveděv by dal Lehečkáře v suchém triku. I bez zranění. Jirka vypadá ve výměnách konkurenceschopně ale pořád na top hráče nemá. Což neznamená že občas někoho nemůže nachytat v nedbalkách.
Reagovat
darek.vrana
Proč se vždycky zraní jen Češi??
Reagovat
IngStavinoha
tak to byl dneska tzv. SPLACH ;-)))

radši rychle od toho a znovu do práce směrem k USO - zadarmo nám nikdo nic nedá smile ;-)))

https://www.youtube.com/watch?v=IWZXTIX8agk
Reagovat
vojta912
Ostuda!! Proti Russakovi se musí bojovat do roztrhání těla! Hanba!!
Reagovat
IngStavinoha
že prý pomalá tráva ;-)
Reagovat
turista
Tady bychom neměli syčet.
Reagovat
Drzymalski
Blahoslavený, chudý duchem...
Reagovat
MiloBis
Není už těch zranění u českých tenistů ve Wimbledonu 2023 nějak moc?
Reagovat
George_Renel
Macháč před chvílí pro zranění skrečoval zápas v Rumunsku.
Reagovat
Drzymalski
V Rumunsku?! To není možné!smile
Reagovat
baba
Gratulace,zase po dlouhé době jsme mohli fandit déle než jedno kolo.Jirka to může dotáhnout až někam ke 20, to je po té bídě vzpruha
Reagovat
IngStavinoha
smile přesně - medvěd už by byl brutálně nad plán ;-)
Reagovat
com
to bylo jasny uz predem, ze Medveda neda smile
Reagovat
farr
Jasný favorit Medvěd byl, avšak nebejt zranění mohl se Jirka aspoň zkusit o postup poprat takhle to bylo o ničem, bez pohybu se hrát nedá...smile I tak Jirka velmi sympaticky letos na GS zatím 8:3. loni to měl 0:4. Za mě progres vcelku velký. smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist