Lehečka pokračuje na vítězné vlně i v Melbourne, Veselý neudržel vedení proti Filsovi

16. 1., 03:11
Aktuality 26
AUSTRALIAN OPEN - Jiří Lehečka (22) tři dny po premiérovém triumfu na okruhu ATP bez potíží vykročil za obhajobou čtvrtfinále na Australian Open. Dvaadvacetiletý Čech v Melbourne začal hladkým vítězstvím 6:3, 6:2, 6:3 nad Španělem Bernabém Zapatou (27). Naopak hned v prvním kole skončil posedmé z devíti účastí Jiří Veselý (30), který podlehl 6:4, 5:7, 2:6, 3:6 francouzskému talentovi Arthuru Filsovi (19).
Jiří Lehečka zahájil obhajobu čtvrtfinále na Australian Open výhrou 3:0 na sety (© AFP)

Zapata – Lehečka 3:6, 2:6, 3:6

Jiří Lehečka minulý týden v Adelaide přerušil sérii pěti porážek, po čtyřech měsících vyhrál dva zápasy po sobě a nakonec své druhé finále na okruhu ATP přetavil v premiérový titul.

V pravou chvíli si zvedl sebevědomí a vytvořil bodový polštář, neboť triumfoval pouhé tři dny před zahájením obhajoby svého nejlepšího grandslamového výsledku. Loni na Australian Open vyřadil Bornu Čoriče, Camerona Norrieho či Félixe Augera-Aliassimea a dokráčel až do čtvrtfinále.

V Melbourne svou formu v úvodním kole potvrdil. V silném větru na kurtu číslo 13 potvrdil roli favorita proti Bernabému Zapatovi, španělského antukáře přehrál za hodinu a 43 minut hladce 6:3, 6:2, 6:3 a oplatil mu tři roky starou porážku z finále antukového challengeru v polské Poznani.

Statistiky zápasu Bernabé Zapata – Jiří LehečkaStatistiky zápasu Bernabé Zapata – Jiří Lehečka (@ Livesport)

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi získal první set díky brejku v šesté hře, ve druhé sadě sebral Zapatovi servis dokonce třikrát. Ve třetím setu odvrátil český tenista za stavu 1:2 tři brejkboly, v sedmé hře naopak prolomil soupeřovo podání a později využil hned první mečbol.

"Nebylo to nic jednoduchého. I když jsem tu včera a předevčírem trénoval, tak ten vítr nebyl takový jako dnes. Docela mě to ráno překvapilo. Věděl jsem ale, že to bude pro oba stejné. Snažil jsem se s tím co nejlépe popasovat a vyšlo to dobře," řekl Radiožurnálu Sport Lehečka.

Dvaatřicátý nasazený Čech soupeře přehrál v poměru vítězných míčů 33:16 a udělal jen 20 nevynucených chyb. Od porážky se světovou jedničkou Novakem Djokovičem v United Cupu vyhrál již šestý zápas v řadě.

Ve druhém kole 23. hráč světa Lehečka narazí na hráče z chvostu první světové stovky Alexe Michelsena. S o tři roky mladším americkým teenagerem se utká poprvé.

Fils – Veselý 4:6, 7:5, 6:2, 6:3

Aktuálně až 293. hráč světa Jiří Veselý startující díky chráněnému žebříčku podlehl 6:4, 5:7, 2:6, 3:6 devatenáctiletému Arthuru Filsovi a prohrál i třetí letošní zápas. Proti o jedenáct let mladšímu Francouzi spáchal 41 nevynucených chyb a zahrál jen 16 vítězných míčů, soupeř jich měl 66. Rodák z Bondoufle si pomohl si také 18 esy.

Veselý sice získal proti 34. hráči světa a čerstvému semifinalistovi z Aucklandu první set, Fils už ale zůstal v dalším průběhu na servisu stoprocentní a díky čtyřem brejkům duel otočil. Při své premiéře v Melbourne tak mohl po dvou hodinách a 44 minutách slavit postup, ke kterému mu pomohla i početná skupina francouzských fanoušků.

Statistika zápasu Arthur Fils – Jiří VeselýStatistika zápasu Arthur Fils – Jiří Veselý (@ Livesport)

Třicetiletý rodák z Příbrami skončil na Australian Open posedmé z devíti účastí hned v prvním kole. Po jedné výhře si připsal pouze v letech 2018 proti krajanu Václavu Šafránkovi a 2021 po pětisetové bitvě s Belgičanem Kimmerem Coppejansem.

Fils si při debutu na Australian Open připsal druhou grandslamovou výhru. Tu první slavil loni na US Open, kdy po pětisetovém boji zdolal Tallona Griekspoora. A právě s Nizozemcem, který udolal po takřka čtyřhodinovém boji 2:6, 3:6, 7:6, 6:4, 7:5 Rusa Romana Safiullina a podruhé v kariéře otočil zápas z 0:2 na sety, si zahraje o překonání grandslamového maxima.

 

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Zvědavého invalidu Karáska by jistojistě zajímalo, jestli se Fils opravdu jmenuje Talent a malé písmeno je jen překlep, i když i tak... Mně teda nejde na rozum tvar talentovi
Reagovat
mahycek
To Jirka (Lehečka) oproti Veselkovy a Plíškové výtečně i když jsem byl na cestách.
Reagovat
Dobry-den
Gratulace Jirkovi, po titulu nepřišel žádný výbuch.
Snad zvládne i to druhé kolo a pak se uvidí. :)
Reagovat
Pavol
Lukáš Klein postúpil prvýkrát v kariére do druhého kola dvojhry na grandslamovom turnaji.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Blahopřání!
Reagovat
darek.vrana
Obávám se, že to dneska byl poslední GS zápas Jirky Veselého. Jestli teda nějak zázračně nebude pořád využívat protected ranking . Škoda, držel se překvapivě dlouho, ale klasicky nezvládl koncovku druhého setu. Mohl jít na brejkbol za stavu 4:4, ale zazdil jasný míč u sítě, pak za stavu 5:6 neudržel 40:15. Teď už se bude nahoru hrabat těžko, když prohrává i v kvalifikacích challengerů.
Reagovat
Ereinion
nevím jaký jsou pravidla u PR, doufám, že se naposled ještě ukáže ve Wimblu, tam byl vždy nebezpečnej
Reagovat
darek.vrana
Teď ale nemá žebříček ani na kvaldu...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Snad nemyslíte vážně, že by si pořadatelé dovolili nedat Jyrkovi wc?
Reagovat
karlosray
Lehecka super a teď další soupeř chceš bejt v top 20 tak se snaž
Reagovat
Hector17
Plíšková pěkně prosrala první set.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ano, příkladně
Reagovat
karlosray
Super jen tak dal
Reagovat
Nenela
UZ se tesim na nejake highlighty. J2rka jede
Reagovat
vavrinec
Neměl by se už J2rka přejmenovat na J1rku a J1rka na J9rku ?
Reagovat
frenkie57
Ta jednička je myšlena ironicky,každému je jasné, že skutečnou jedničkou je Lehečka. Děláme si z nebohého Veselky tak trochu p..el.
Reagovat
Mantra
fakt? a já myslel celé roky, že je to navážno a ono není.
Reagovat
frenkie57
Jasně, chápu.
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Krisboy
Ne. Ještě ne. Žebříčkové postavení je jen jedno z pomocných kritérií.
Reagovat
vavrinec
Jasný !
Reagovat
Krisboy
Jsem rád, že J2rka potvrdil titul a zvládl první kolo. Ta bývají po titulu ošemetná. Ale splněno ještě nemá!

J1rka měl těžkého soupeře, bohužel nepřekvapil. Zřejmě si formu schovává do Dubaje.
Reagovat
frenkie57
To je jasný, líčí na Novaka.
Reagovat
arvncr
Pokud by Veselý ještě jednou porazil Djokoviće a vylepšil s ním bilanci na 3-0, stal by se tím nezpochybnitelným tenisovým goatem. Zatím se o tuhle pozici dělí se Safinem.
Reagovat
Pavol
Reagovat
Pizza1.3
Super jen tak dal :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist