Lehečka v Dauhá začal výhrou nad Džumhurem

21. 2. 2023, 20:54
Aktuality 3
ATP DAUHÁ - Jiří Lehečka na turnaji ATP 250 v Dauhá odstartoval výhrou 6-3 7-6 nad Damirem Džumhurem z Bosny a Hercegoviny a potvrdil skvělou formu z úvodu sezony. Ve druhém kole narazí na Fina Emila Ruusuvuoriho.
Jiří Lehečka (© AFP)

Jiří Lehečka po skvělé jízdě do čtvrtfinále Australian Open dovedl české tenisty na finálový turnaj Davis Cupu a nyní v Dauhá po krátkém odpočinku zvládl vstup i do třetího letošního turnaje. 

V katarské metropoli 21letý rodák z Mladé Boleslavi zdolal 6-3 7-6 Bosňana Damira Džumhura. Po nezdaru na halovém challengeru a třísetové výhře v kvalifikaci na antuce v Mnichově ho poprvé porazil ve dvou setech.

Lehečka sice do zápasu vstoupil ztrátou podání, ale okamžitě bývalému 23. hráči světa figurujícímu aktuálně až ve třetí světové stovce odskočil na 4-1 a set získal za 37 minut. Ve druhé sadě český mladík promarnil vedení 5-3 a za stavu 5-6 a 0-30 byl dva míčky od ztráty sady. K setbolu ale soupeře nepustil, získal 11 z 14 posledních bodů a letošní zápasovou bilanci vylepšil na 11-3.

O postup do čtvrtfinále si Lehečka zahraje s Emilem Ruusuvuorim, který vyřadil šestého nasazeného Brita Daniela Evanse. S o dva roky starším Finem se loni na podzim utkal dvakrát v evropských halách a neuhrál proti němu ani set.

Na turnaji ATP se dnes poprvé v historii představil tenista z Jordánska. Na divokou kartu startující 19letý Abedallah Shelbayh, který loni vyhrál tři turnaje ITF a před dvěma dny si v Bahrajnu zahrál své první finále na challengeru, podlehl 3-6 6-3 4-6 Korejci Soonwoo Kwonovi.



Ze hry venku je předloňský šampion a loňský finalista Nikoloz Basilašvili. Gruzínský tenista, který za poslední rok jen dvakrát vyhrál dva zápasy po sobě a vypadl z Top 100, letos v Dauhá neprošel kvalifikací a neuspěl ani jako náhradník v hlavní soutěži. V té podlehl 6-7 7-6 4-6 úspěšnému kvalifikantovi Alexandremu Mullerovi z Francie, jenž v kvalifikaci přežil mečbol proti Tomáši Macháčovi.

Vítěznou bitvou vstoupil do své oblíbené soutěže vstoupil šampion z let 2019 a 2022 a předloňský finalista Roberto Bautista, který udolal Maďara Mártona Fucsovicse až po více než třech hodinách boje 7-6 5-7 6-4 a přerušil sérii tří porážek. Ve druhém kole zkušený Španěl narazí na Australana O'Connellyho (h2h 0-0).

• ATP 250 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 1.485.775 dolarů
úterní výsledky (21. 02. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Džumhur (Bos.) 6-3 7-6(3)
Bautista (5-Šp.) - Fucsovics (Maď.) 7-6(7) 5-7 6-4
Ruusuvuori (Fin.) - Evans (6-Brit.) 7-5 6-4
Van de Zandschulp (8-Niz.) - Ivaška (Běl.) 6-2 7-5
Griekspoor (Niz.) - Halys (Fr.) 7-6(4) 4-6 7-6(5)
Soonwoo Kwon (Korea) - Šalbáj (Jord.) 6-3 3-6 6-4
Müller (Fr.) - Basilašvili (Gruz.) 7-6(3) 6-7(8) 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Krisboy
Paráda, J2rko. Tak ještě jeden a to tentokrát bez komplikací, ju?
Reagovat
Pe3k
S Emilem ještě neuhrál ani set smile
Reagovat
Krisboy
Neviděl jsem celé, takže nevím, co se tam zadrhlo v tom druhém setu. Ale byl celou dobu lepší, Damir chvílema ty J2rkovy bomby skoro nestíhal, přece jen jest maličký.
Některé J2rkovy forehandy mi připomínaly Top DelPotra, Berdycha, Federera...Hraje opravdu pěkně, jsem si jist, že ještě neřekl poslední slovo a bude se dále zlepšovat.

Příští rok se klidně může stát J1rkou smile

smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist