Lehečka v Indian Wells odvrátil setboly a slaví první výhru na akci Masters 1000

9. 3. 2023, 02:12
Aktuality 8
ATP INDIAN WELLS - Jiří Lehečka v Indian Wells porazil i díky odvrácení dvou setbolů Francouze Arthura Rinderknecha a na druhý pokus si připsal premiérovou výhru na turnajích Masters 1000. Ve druhém kole se utká s šestým nasazeným Andrejem Rubljovem, kterého nedávno zdolal v Dauhá.
Jiří Lehečka (© Profimedia)

Jiří Lehečka si v lednu na Australian Open připsal první výhry na grandslamovém turnaji a nakonec v Melbourne prohrál až ve čtvrtfinále. A nyní při premiéře v Indian Wells si do statistik připsal také premiérové vítězství na podniku Masters 1000, na kterém startuje podruhé v kariéře (po Monte Carlu 2022). 

21letý rodák z Mladé Boleslavi si v Kalifornii poradil s o šest let starším Francouzem Arthurem Rinderknechem. I vinou tří ztracených servisů zdolal hráče z osmé světové desítky až po téměř dvou hodinách boje 7-6 7-5. 

V úvodu zápasu Lehečka neudržel dva ze tří servisů, ale pokaždé zareagoval rebrejkem. V dlouhém gamu za stavu 5-6 pak odvrátil dva setboly, v tie-breaku odskočil do vedení 6-2 a náskok už nepustil. Ve druhé sadě sice přišel o vedení 4-1, ale v 12. gamu svým celkově čtvrtým brejkem zápas ukončil. 

Letošní zápasovou bilanci
47. muž světového žebříčku Lehečka vylepšil na 14-5, porážky utrpěl pouze se soupeři se zvučným jménem: Taylorem Fritzem, Cameronem Norriem, Stefanosem Tsitsipasem, Andym Murraym a Alexanderem Zverevem.

Ve druhém kole jediný český zástupce v mužském pavouku vyzve světovou sedmičku Andreje Rubljova (h2h 1-1), proti kterému si před třemi týdny v Dauhá připsal druhý skalp hráče Top 10 a první člena Top 5.

Nejvýše nasazeným je Španěl Carlos Alcaraz, který se v případě triumfu vrátí na post světové jedničky. Jeho největšími konkurenty jsou Daniil Medveděv a Stefanos Tsitsipas. Titul obhajuje domácí Taylor Fritz, z bývalých šampionů se představí ještě Brit Norrie a Rakušan Dominic Thiem.

Ze světové špičky nestartují 'pouze' obě největší hvězdy současnosti: Novak Djokovič, kterému nebyl umožněn vstup do USA, a zraněný Rafael Nadal.

14 zápasů neporažený Medveděv, který vyhrál tři turnaje během tří týdnů, začne proti Brandonu Nakashimovi (h2h 0-0). Americký tenista na úvod v souboji dvou domácích hráčů porazil 7-6 6-3 krajana a finalistu z roku 2012 Johna Isnera a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 3-1.


Pedro Cachín na tvrdém povrchu v Indian Wells vyhrál souboj dvou trápících se tenistů. Argentinský antukář porazil 7-5 6-3 gruzínského finalistu z roku 2021 Nikoloze Basilašviliho, v 10. letošním duelu teprve podruhé vyhrál a připsal si premiérové vítězství na turnajích Masters 1000.

Diego Schwartzman smetl 6-1 6-2 krajana a antukového specialistu Federica Coriu a přerušil sérii pěti porážek. Z posledních 15 zápasů od postupu do 3. kola loňského US Open vyhrál teprve podruhé. Ve druhém kole zkušený Argentinec vyzve letos se rovněž trápícího Nora Caspera Ruuda (h2h 5-3).

Bývalá světová šestka Gaël Monfils prohrál první zápas od loňského French Open, po kterém laboroval se zraněním paty a zároveň si s manželkou Elinou Svitolinovou užíval narození dcery. V Kalifornii 36letý Francouz podlehl hladce 3-6 1-6 Australanu Jordanu Thompsonovi.

• ATP MASTERS 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
středeční výsledky (08. 03. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Lehečka (ČR) - Rinderknech (Fr.) 7-6(4) 7-5
Nakashima (USA) - Isner (USA) 7-6(7) 6-3
Schwartzman (Arg.) - Coria (Arg.) 6-1 6-2
Thompson (Austr.) - Monfils (Fr.) 6-3 6-1
Cachín (Arg.) - Basilašvili (Gruz.) 7-5 6-3
Otte (Něm.) - Djere (Srb.) 6-3 7-5
Giron (USA) - Kovacevic (USA) 6-3 7-5
Ivaška (Běl.) - Safiullin (Rus.) 6-4 6-2
Humbert (Fr.) - Zapata (Šp.) 6-2 7-6(6)
Ruusuvuori (Fin.) - Lestienne (Fr.) 6-4 4-1 / skreč L.
Kubler (Austr.) - Sonego (It.) 6-4 7-6(4)
Tabilo (Chile) - Marterer (Něm.) 6-4 6-3
Daniel (Jap.) - Carballés (Šp.) 6-1 7-5
Garín (Chile) - Galán (Kol.) 6-4 6-2
Yibing Wu (Čína) - Munar (Šp.) 6-7(6) 6-0 7-6(3)
Tung-Lin Wu (Tchaj-wan) - Bublik (Kaz.) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Tennisfan77
No viděl jsem asi polovinu zápasu, děje se to co jsem říkal po AO. Začíná hodně chybovat, jeho hra je postavena na 200% riziku a 30% kontrole, chybí mi tam ucelený systém hry, strategie které se bude držet atd.

Rubleva porazit může, ten je podobný byť trošku kvalitnější hráč, ale zatím tam je třeba ještě velký progres.
Reagovat
Torn
Karolína bude hrát s Martič debla. Tak na to se těším :D
Reagovat
Pe3k
Viděl sem první set a měl jsem špatný pocit z Jirkovy hry. Dělal zbytečně moc chyb, byl zbrklý a na returnu se moc nechytal, ale naštěstí mu tb vyšel. Druhý set sem neviděl, ale supr, že vyhrál ve dvou. Rublev je velký favorit, ale Jirka ho muže překvapit/porazit. Letošní prohry jsou samá velká jména. Pokud udrží úroveň hry půjde rankem nahoru.
Reagovat
Vlk-v-trave
Jirka, obecně hodně těžký los. v prvním dokonce i ten francouz překvapil, celkem i šikovný...

By mě zajímalo jestli i tady nepropadli letošní módě lehčích míčků...tzv. PUCKA... občas jsem měl pocit, že nehrají na Zemi v poušti, ale v poušti na Měsíci...
Reagovat
frenkie57
To je tzv. lihgt verze míčků, použitá v různých značkách na už několika turnajích. Oficiální zdůvodnění , proč ta změna, je, že si hráči i hráčky až příliš často stěžovaly na velikost a tíhu míčků a že jim díky tomu jde zápěstí do zánětu, načež většina výrobců hned promptně zareagovala.
Reagovat
baba
2x do stejné řeky nevstoupíš, takže proti Rublu asi bez šance, ale je fajn, že se dostal alespoň přes 1. kolo
Reagovat
Walda58
smilesmile
Reagovat
frenkie57
to bylo velké trápení,s takovouto hrou nemůže proti Rublovovi uspět.Ale každý zápas je jiný a třeba to příště zase půjde.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist