Macháč si na challengeru v Kazachstánu došel pro druhý titul a posun do Top 150!

7. 3. 2021, 10:30
Aktuality 40
CHALLENGER NUR-SULTAN - Tomáš Macháč proměnil své třetí challengerové finále v druhý a dosud nejcennější titul. V kazašském Nur-Sultanu 20letý Čech slaví po finálové výhře 4-6 6-4 6-4 nad Rakušanem Sebastianem Ofnerem a po životním týdnu se může těšit na premiérový posun do Top 150.
Tomáš Macháč s trenérem Vackem

Tomáš Macháč se po Australian Open, před kterým musel absolvovat přísnou čtrnáctidenní karanténu a následně si v Melbourne Parku připsal premiérovou výhru na grandslamu, přesunul na dva challengery do kazašského Nur-Sultanu. A svůj 'výlet' může hodnotit kladně, neboť minulý týden došel do čtvrtfinále a na druhý pokus dokonce nenašel přemožitele.

Tento týden dvacetiletý rodák z Berouna vyřadil čtyři žebříčkově výše postavené soupeře: Švýcara Henriho Laaksonena (132. v ATP), osmifinalistu letošního Australian Open a šampiona z minulého týdne Američana Mackenzieho McDonalda (118.), nejvýše nasazeného Korejce Soon Woo Kwona (78.), proti kterému zaznamenal první skalp hráče Top 100 a Inda Prajneše Gunneswarana (134.).

Dnes si český tenista v den svých jmenin zahrál třetí challengerové finále a podruhé v něm uspěl. Proti o čtyři roky staršímu Rakušanu Sebastianu Ofnerovi (171.) otočil nepříznivý vývoj a v prvním vzájemném duelu zvítězil 4-6 6-4 6-4.

Během téměř dvou a půlhodinové bitvy Macháč odvrátil 11 z 13 brejkbolů. Ukončil ji proměněním druhého mečbolu, při kterém zahrál vítězný bekhend. Na fiftýny vyhrál 106-100.



Macháč si zatím všechna finále zahrál v hale. Loni v únoru triumfoval v německém Koblenzu, v listopadu v Bratislavě podlehl ve třech setech Němci Maximilianu Martererovi. 

Díky druhému a dosud nejcennějšímu triumfu si svěřenec Daniela Vacka připíše do světového žebříčku 125 bodů a ze současného 166. místa, které je jeho maximem, se vyhoupne na 137. příčku.

 

• CHALLENGER NUR-SULTAN •
Kazachstán, tv. povrch / hala, 156.240 dolarů
nedělní výsledky (07. 03. 2021)
• Dvouhra - finále •
Macháč (ČR) - Ofner (Rak.) 4-6 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

40
Přidat komentář
FulnekUltras
tyto houževnaté pracovité týpky žeru smile
Reagovat
Dobry-den
Viděl jsem čtvrthodinový highlighty a bylo to hodně dobrý. smile

Bohužel do stovky je to kvůli současnému systému vedení žebříčku ještě hodně daleko, cca 250 bodů. smile
Reagovat
darek.vrana
Neodepisuje taky náhodou Koblenz, nebo 50% bodů? Teď nějak je to rok?
Reagovat
Vaslab
Podle mě ne, Koblenz byl loni v únoru, takže by o ty body měl přijít až v roce 2022.
Pokud jsem to správně pochopil, tak ten nový systém žebříčku (odečítaní bodů, 50% atd.) začne platit (nikoli retroaktivně) až od turnaje v Miami v druhé půlce března.
Reagovat
darek.vrana
Ok, díky, tak to by bylo fajn.
Reagovat
Ela-fon-isi
A ať letí k výšinám, co mu schopnosti stačí.
Reagovat
EllNino
Zatímco Tomovi se teď nebývale daří, Katka se opět hledá :/ A nevím, jestli se najde ... potřebovala by nějaký slabší turnaj, klidně na úkor deblu, aby zkusila získat pár výher, ideálně mohla místo Doha, Dubaj vyzkoušet mexickou šňůru ... evidentně se trápí a nechce přeci být "jen" dobrou deblistkou ... je jí 24, má ideální tenisový věk ... ale přijde mi, jako by už měla nejlepší léta své singlové kariéry za sebou :/
Reagovat
lvicek
Jo, taky jsem si to rikala. Na druhou stranu, ona prohrala dost neuveritelne par zapasu i na tech ceskych covidovych turnajich v lete, s hrackami hluboko pod sebou. Takze je otazka, jestli by na tom slabsim turnaji fakt vyhravala nebo by se slabsi hrackou hrala jeste prisernejc :/ Tezko rict...
Reagovat
EllNino
Je to skoda, vypadalo to, ze budem mit bojovnici podobnou Barce ... tech tesnych zapasu, ktere v letech 2017 a 2018 vyhrala ... od roku 2019 uplne odpadla
Reagovat
lvicek
Jj, prave. Taky si pamatuju na ty jeji urvane zapasy v koncovkach. A ze jich bylo. Proto mi prave neni jasne, ze se ji to tak totalne rozpadlo. No uvidime, jestli se jeste nejak oklepe, bylo by to fajn.
Reagovat
EllNino
Bara mela taky ?hledaci? obdobi a stabilizovala se az vlastne po tom navratu ... Katka vy mozna potrebovala tenis na nejaky cas opustit a zase se vratit ... spouste tenistek to nastartovalo karieru ... ale zraneni ji fakt nepreju, to snad to mimi :) ale Tomasovi je cerstve 20, to tezko ;))
Reagovat
lvicek
Už vidím ty trenérské rady - teď si porid mimino a vrať se za dva roky :D. A vzhledem k tomu, že ji snad (ještě pořád?) Trénuje táta, tak by to bylo ještě víc vtipný :D. Btw. Já mám tříletého syna a vůbec si neumím představit vrátit se pak do takového zápřahu. Snažím se to teď skloubit se svou prací a občas bych fakt brečela...
Reagovat
Vaslab
Tomáš je teď v žebříčku ATP Race na skvělém 36. místě smile
V žebříčku Next Gen Finals je 5., takže je slušná šance, že v listopadu Tomáše uvidíme v Miláně ve společnosti Augera-Aliassima, Sinnera nebo Kordy :)
Reagovat
darek.vrana
A v žebříčku jsou před ním jen 3 mladší hráči.
Reagovat
EllNino
Mají Tomášovo jméno občas napsáno jako MacHac ... a podle tý bradky to i vypadá, jako by měl kořeny někde ve Skotsku :))
Reagovat
smazaný uživatel
novej honza hajek tohleto
Reagovat
EllNino
to jsou příměry, Zdenda, teď Honza Hájek ... ten se dostal do stovky až celkem pozdě ... podobně jako Lukáš Rosol

Snad Tomáš nebude mít kariéru třeba Adama Pavláska, rychle ve stovce a pak zranění ...
Reagovat
blixa
Je to provokatér ... smile
Reagovat
George_Renel
Pavlásek byl rybí krev.
Reagovat
smazaný uživatel
tak machac taky neni ve stovce jeste
Reagovat
Blondie
Zaspala jsem to, ale moc mě to po ránu potěšilo. Gratuluju!
Mám laickou otázku: prosím, na jaké místo se musí Tom vyšpehat, aby se dostával minimálně do kvalifikací na klasické ATP turnaje?
A vše nej k svátku :D
Reagovat
darek.vrana
Záleží turnaj od turnaje. Do kvalifikace se minulý týden dostal třeba i Venca Šafránek. Teď už určitě bude mít umístění na kvalifikace menších turnajů.
Reagovat
Blondie
Moc děkuju :-)
Vypadá dobře, věřím, že až se dostane na lépe bodované turnaje, vyskočí letos do stovky :)
Reagovat
darek.vrana
Taky myslím, že by to měl letos dát. I když kvůli změně bodování to teď jde pomaleji.
Reagovat
PaYaB
Super! Gratulace! smile
Reagovat
SydneyOpen
Tomovi velká gratulace, pěkný posun. Snad za chvíli už jenom turnaje ATP smile jinak by mě zajímalo co tam ve 2. setu vyváděla Tereza Martincová, zase si to úplně zbytečně zkomplikovala. Snad teda vyhraje, ale forma nic moc
Reagovat
EllNino
A komplikuje si to stále a pořád ... už tomělo být dávno 6:0
Reagovat
RF46
smilesmile
Reagovat
sojka1
Reagovat
Krisboy
Zvykejme si na nového Tomáše smile

Ještě jednou gratuluji. Pěknej zápas, některý přestřelky se mi moc líbily. O to cennější je, že to Tom ustál. smile
Reagovat
hippos
letos ide na grandslamsmile
Reagovat
George_Renel
Tomáš je momentálně herně bezsporu naší tenisovou jedničkou.
Reagovat
darek.vrana
To bych zas netvrdil. Sice se na něj líp kouká, ale nejsem si jistý, jestli by Jirku porazil, když jsem ho viděl včera s Gunneswaranem. Až vyhraje turnaj atp, porazí Thiema nebo Zvereva, tak o tom může být řeč. Zatím má jeden skalp hráče top 100. Ale samozřejmě taky v něj vkládám velké naděje, v hlavě je lepší než Jirka.
Reagovat
sojka1
tak hlavne, az porazi i Srdicka... ;-) taky si myslim, ze by Juru momentalne nedal. Jirka mnohem lip podava a hru ma fakt peknou. Kolikrat u toho monitoru rosteme, jak ladi a vypinkava, ale v realu jsou to slusne pecky, nadherne se umi polozit do BH, dobre se na svoji vysku a fotrikovstvi hybe... nechala bych kloboucek zatim na hlave... :-))
Reagovat
darek.vrana
No jo, na Djoka jsem zapomněl!smile Ona hlavně jeho hra není tak atraktivní, ale je nepříjemná. Ale myslím, že v budoucnu by Tomáš mohl být úspěšnější, hlavně skrz tu hlavu, která je u Jirky slabší.
Reagovat
EllNino
Dneska si nadělil k svátku krásný dárek, druhý challengerový titul v kariéře ... a posun na 137. místo světa :) To už je opravdu vysoko! :)

Zápas hrozně těžký, ale zase ho Tomáš zvládl k hlavě, ve výměnách to bylo 50:50, Sebastian byl hodně jistý, paradoxně ho v posledním gemu zradil forehand, několik lehkých chyb ... A Tomáš ho naštěstí nepustil k brejkbolům ...

Zastávka v Kazachstánu dopadla úplně skvěle :) Jen tak dál ...

A všechno nejlepší k svátku, jmenovče! :)
Reagovat
peek
Mohl by navázat na své slavné jmenovce Šmída a Berdycha. Taky gratulace, k titulu i k svátku!
Reagovat
lvicek
Tak preju vse nej ;).
Reagovat
tromas12
smile smile
Reagovat
GaelM
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist