Medveděv v Miami získal 5. titul z turnajů Masters. I 19. trofej má z jiného města

2. 4. 2023, 20:49
Aktuality 26
ATP MIAMI - Daniil Medveděv v Miami porazil 7-5 6-3 zdravotně indisponovaného Itala Jannika Sinnera, s nímž si poradil i pošesté, vyhrál 24 z 25 posledních zápasů a popáté v kariéře ovládl podnik série Masters 1000. Celkově získal 19. titul z 19. různého turnaje i města, poosmnácté slaví na tvrdém povrchu.
Profily hráčů
Daniil Medveděv (© Profimedia)

Daniil Medveděv v únoru ovládl tři turnaje během tří týdnů (Rotterdam, Dauhá, Dubaj) a skvělou formu potvrdil i na svých méně oblíbených březnových turnajích Masters 1000 ve Spojených státech amerických. V Indian Wells i v Miami pokaždé hned třikrát překonal svá maxima.

V Kalifornii se poprvé dostal přes osmifinále a prohrál až ve finále. A nyní na Floridě poprvé překonal čtvrtfinále a dokráčel až na vrchol.

Statistiky zápasu
Sinner - Medveděv
6 esa 9
0 dvojchyby 6
56 %
1. podání 'in' 59 %
59 %
úsp. 1. podání 86 %
32 %
úsp. 2. podání 46 %
16 winnery 19
36 nevyn. chyby 21
10/16 hra na síti 6/6
2/6 brejkboly 4/6
52 celkem bodů 74
čas: 1:34

27letý rodák z Moskvy cestou nečelil hráči Top 10. Po třech hladkých výhrách nad papírovými outsidery si poradil i s členy druhé světové desítky krajanem Karenem Chačanovem, který mu jako jediný sebral set, a Jannikem Sinnerem

O necelých šest let mladšího Itala v dnešním finále porazil 7-5 6-3 a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil na 6-0. Sinner sice v pátém gamu zaznamenal první brejk zápasu, ale kvůli viróze nedokázal navázat na vysokou úroveň hry z předchozích kol a týdnů. Čtyřikrát přišel o servis a i vinou 36 nevynucených chyb nenašel cestu k vítězství.

Medveděv vylepšil svou skvělou letošní bilanci na 29-3. Finále si zahrál na pátém turnaji po sobě a počtvrté v něm zvítězil. Z posledních 25 zápasů prohrál pouze s Carlosem Alcarazem.


"Podmínky dnes nebyly snadné, bylo celkem vedro i vysoká vlhkost. Taky jsem se trápil, ale snažil jsem se to neukazovat. Byl to těžký zápas a jsem rád, že jsem ho zvládl. V posledních týdnech se mi vrátilo sebevědomí," komentoval Medveděv, který se loni na podzim stal otcem. 

Vítěz Turnaje mistrů 2020 či US Open 2021
v celkově 32. finále vybojoval 19. titul a opět z turnaje, který nikdy předtím nevyhrál. Už poosmnácté triumfoval na tvrdém povrchu, na němž si zahrál finále už na všech velkých turnajích (grandslamech, podnicích Masters a Turnaji mistrů). Trofeje mu chybí jen z Melbourne a Indian Wells. Akci Masters 1000 vyhrál popáté v kariéře a poprvé od srpna 2021 (Cincinnati).

"Je to můj největší titul za poslední rok a půl. Ze začátku jsem byl trochu nervózní, už dlouho jsem takový pocit nezažil. Možná i proto jsem brzy ztratil servis, ale dokázal jsem se rychle sebrat a zápas ukončit," dodal Medveděv, jenž se ve světovém žebříčku posune na 4. místo.


21letý Sinner, který si v tříhodinovém semifinále proti Carlosi Alcarazovi připsal premiérový skalp světové jedničky, v Miami startoval potřetí a podruhé se dostal až do finále. Ale stejně jako v roce 2021, kdy nestačil na Poláka Huberta Hurkacze, v něm na svůj nejcennější titul nedosáhl. V celkově 10. finále prohrál teprve potřetí , z toho podruhé s Medveděvem (poprvé letos v Rotterdamu). 

"Od rána jsem se necítil dobře, bojuju s drobnou virózou. Přesto děkuju všem za podporu, kterou jste mi dodávali podporu. Bohužel jsem dnes nedokázal předvést své maximum. Byl jsem tu ve finále podruhé a znovu nevyhrál, ale třeba tuhle krásnou trofej získám v příštím roce," řekl zklamaný rodák ze San Candida, který si v žebříčku ATP zajistil posun na 9. místo a vyrovnání svého maxima.

Jediným italským vítězem turnaje Masters zůstává Fabio Fognini (Monte Carlo 2019).

Medveděv i Sinner by měli zahájit antukové jaro v Monte Carlu, kde další turnaj Masters začíná už za sedm dní.

• ATP MASTERS 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
nedělní výsledky (02. 04. 2023)
• Dvouhra - finále •
Medveděv (4-Rus.) - Sinner (10-It.) 7-5 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
Tennisfan77
Nicméně je fajn, že i přes pomalý odchod BIG3, teďka i BIG2 máme na scéně konzistentní hráče. Alcaraz, Sinner, Medveděv, všichni došli na Sunshine doublu do semifinále, jednou porazil Alcaraz Sinnera i Medveděva, podruhé Sinner Alcaraze a pak Medveděv Sinnera, celkem dobrý, na tenis se dá dívat, pěkné výměny, servis šlape, proč ne.

Na hardu asi máme novou trojku víceméně danou, připojí se pak i Djokovič, otázka co kdo uhraje na antuce, tam to bude podle mě větší divočina.

Tsitsipas je zraněný, Medveděv antuku nesnáší, Nadal bude hrát tak nejdříve French Open a Alcaraz s Djokovičem jsou teďka asi top favorité na MC, Madrid i Řím, své může sehrát ještě možná Zverev, jinak si nemyslím, že by někdo jiný než výše jmenovaní bral příští tři Masters na cihle.
Reagovat
Pe3k
Tak kolik těch gs vyhraje Sinner? smile
Reagovat
Tennisfan77
Nějaký určitě ano, byl vyšťavený, kombo Alcaraz-Medveděv je na hardu fyzický masakr, netuším, kdo by to byl schopen odehrát na 100%.
Reagovat
Pe3k
No a to se hrálo na 2 vítězné. Na gs bude muset odehrát mnohem více setů...Fyzicky na to nemá a to je pouze jeden z dlouhé řady důvodů proč gs vyhrávat nebude!
Reagovat
Tennisfan77
Tak na USO ukázal, že dokáže hrát dlouhé zápasy. Fyzičku doladí.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Na tohle odpovím jenom jedno.... Djokovič has entered the chat. :))

Tak jako byli lidé zklamaní z brutálního nástupu a dominance Novaka, stejně tak budou šokováni z nástupu Sinnera.

A všichni by se měli modlit, aby tomu tak bylo, jinak Alcaraz nebude mít konkurenci a bude to nuda. Žádný hráč s výjimkou Sinnera nemá hru, kterou by mohl konkurovat Carlitosovi na většině povrchů.
Reagovat
Pe3k
Nástup a dominance jako Djokovic tak to nehrozí ani náznakem. Pleteš tady tyrolské jabka s goatem smile Djokowitch dominoval v éře BIG4/BIG3 Sinner by nebyl dominantní ani v éře Raonic, Nisikori, Dimitrov.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Dejme mu čas, je to evidentně introvert, ale velice profesionální.

Hlavně kdo jiný mu bude stát v cestě za pár let než zdravotně křehčí Alcaraz? Rune je zatím extrémně nevyrovnaný.

Vzpomeňme si na Lendla, kdy on začal pravidelně vítězit?

Každý sportovec zraje v jiném věku. Až bude umisťovat lépe servis a řešit lépe situace na síti.....
Reagovat
Kozoroh
Dej mu čas, ve Wimbledonu má největší šance poté, až No1e pověsí raketu na hřebík.
Reagovat
Pe3k
Slabá konkurence to je jeho jediná možnost jak vyhrát gs.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
10+ easy, jestli se v následujících 2 letech bude zlepšovat jako dosud. Fyzicky, mentálně plus servis a voleje.

Medveděv bude mít výkyvy, až se na něj Sinner naučí hrát, tak to bude tah na jednu branku. S Carlitosem vyrovnaní. Rune naopak nevyrovnaný. A hráči jako Tsitsipas, Musetti a Aliassime budou v budoucnu snadná potrava pro Sinnera.smile
Reagovat
Pe3k
10+? Tak to je odvážné.
Reagovat
Marduch
za mě více než 4 a méně než 12 :))
Reagovat
Kozoroh
Sinner to Medvedovi hodně ulehčil, nastřílel 36 nevynucených chyb, viróza nebo co to bylo mu nedovolilo předvést svůj nejlepší výkon. Velká škoda pro Jannika, neboť Medvěd mi připadal hratelný.
Reagovat
Krisboy
Já jsem Jannikovi dost věřil, že konečně něco většího vyhraje a rázně vstoupí mezi nejlepší... čertužel to dopadlo jak to dopadlo. Tak snad na antuce nebo na letních hardech smile
Reagovat
Pavol
Niekto múdry tu napísal že Sinner Alcaraza porazil lebo bol indisponovaný za čo mu týmto ďakujem. Preto som favorizoval Medveďa. smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Sinner k tomu zranění Alcaraze dotlačil.... Ten zápas byl fyzicky extrémně náročný. První set byli oba v pohodě a Jannick Carlitose přehrával. Mít lepší servis při 188 cm, tak by v klidu dopodaval. Ti dva umí hrát zkrátka extrémně vyrovnaně. Viz US Open.
Reagovat
manager1
Nedavno byl Rafael Nadal ještě v Top10 a to celkove 17,5 roku nepřetržitě a jeho průměrný ranking během tohoto pobytu v Top10 byl 2,73 co je mezi 2. a 3. místem. To je tesně lepší než Federer který má průměr 2,81. To je asi tím že Nadal byl celkově 7,5 roku na 2. místě co je šílené. Federer zase byl dlouho na 3. míste přez 4 roky, a v Top3 celkově byl 750 týdnů co nepřekoná asi ani Djokovic.
Pro zajímavost tady jsou průměry některých dalších ...
Djokovic: 2,16
Alcaraz: 3,14 (zatím)
Medvedev: 3,6 (zatím)
Murray: 3,75
Zverev: 4,84 (zatím)
Tsitsipas: 5,24 (zatím)
Wawrinka: 5,62
Ferrer: 5,88
Berdych: 7,07

Berdych byl v Top10 přez 7 let ale má průměr až 7,07. Postup Alcaraze byl raketový. Prvních 40 týdnú co byl v Top10 strávil polovinu z toho (20 týdnú) jako no.1. Tohle asi nikdo před ním nedokázal.
Reagovat
smooke1
Uvidíme co nám předvede na jeho oblíbené antuce:D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
provazy, rozštěpy, a když budeme hodně smile, tak i nějaký ten kotoulsmile
Reagovat
Ereinion
Sinner hraje přesně to, co Medvěd potřebuje...z FH i BH do toho celkem mlátí, ale bez nějaké větší variace a Medvědovi většinou stačí vracet zpátky...Sinner se pak občas pokusil o nějakej dropshot, ale tam měl úspěššnost snad 0/10.

Škoda, že nepostoupil Alcaraz, to by bylo daleko zajímavější finále, přeci jenom povrch tu byl rychlejší než v IW...ale aspoň je vidět co dělá nepříznivý match-up.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
těžko říct nakolik ho omezovala ta viróza, ale u něj je to pořád něco. Jednou hlava, pak noha, ruka...smile Takhle se velké tituly nevyhrávají. A na smůlu se to nedá svádět věčně...
Jo, je mi ho líto, ale prostě se musí sebratsmile
Reagovat
Marduch
U týhle hry převážně od BL ala Djokovič je nutná vysoká intenzita dopředu i dozadu a vytrvalost ve výměnách. Tak jak to Jannik předvedl s Alacarazem. S virozou, která bere sílu, je to proti Medvedovi s jeho pověstným pokrytím kurtu prostě extrémně těžké.
Reagovat
Krisboy
Prostě se mi líbí jeho smysl pro humor a nadhled. Není to suchar a také se nepodbízí jako někteří. Je svůj. Jeho tenis je občas otravnej, ale to je problém soupeřů, že si s tím neporaděj.
Respekt a gratulace!!! smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Skvěle Medvídek. Dneska to bylo jednoduché, soupeře něco trápilo. Ale skvělá šňůra, jen tak dále :)
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist