Medveděv zpočátku tenisu nedával všechno, nyní je světovou pětkou. Kde nastal zlom?

27. 3. 2020, 10:55
Aktuality 60
Daniil Medveděv v současnosti patří k nejlepším hráčům na okruhu. V žebříčku 24letý Rus figuruje na páté příčce, na kontě má dva triumfy z turnajů Masters, grandslamové finále a celkem sedm titulů. V rozhovoru pro Behind The Racquet se ovšem rodák z Moskvy svěřil, že zpočátku tenisu nedával všechno a ještě nedávno se vůbec necítil jako profesionál. Kde nastal zlom?
Profily hráčů
Daniil Medveděv

Medveděv si stejně jako ostatní hráči musel proklestit svou cestu mezi elitu také přes turnaje na nižším okruhu ITF. "Pamatuju si, jak jsem byl asi 700. na světě a mluvil jsem na jednom turnaji Futures s Alexanderem Bublikem. Nechápal jsem, jak se dostal do Top 300. Dodneška si tuhle otázku pamatuje a pořád si ze mě dělá srandu."

"Do toho se moje máma a táta ohledně mojí kariéry neshodli. Máma chtěla, abych víc studoval, takže jsem byl ve škole až do svých 18 let. Jiné ruské děti zaměřené na sport většinou se studiem končí okolo 12. roku, proto jsem asi ze začátku nebyl tak dobrý jako moji kamarádi, ale ničeho nelituju."

"Ze začátku to bylo hodně těžký finančně, než nám pomohla federace a sponzoři. Po každém prohraném zápase jsem si říkal, že jsem mohl vydělat o 100 dolarů víc. Nejtěžší pro mě byl přechod z juniorů mezi dospělé. Bylo tam tolik hráčů, kteří chtěli postupovat žebříčkem, konkurence byla obrovská."

Mezi nejlepší třístovku se nakonec dostal až krátce po svých 20. narozeninách a už o devět měsíců později poprvé debutoval v elitní stovce žebříčku. "I poté, co jsem se poprvé dostal do Top 100, jsem někde uvnitř cítil, že nejsem profík. Když jsem hrál turnaje, tak jsem na kurtu vždycky nechal všechno, jenže mimo kurt jsem nedělal ty správné věci. Chodil jsem pozdě spát, několik hodin jsem trávil hraním na PlayStationu, nedělal jsem si s ničím mimo kurt hlavu."

Na začátku sezony 2017 se přesto rodák z Moskvy napevno usadil v elitní stovce. Dlouho se však pohyboval mezi 50. až 70. místem světového hodnocení, přestože v úvodu roku 2018 v Sydney slavil svůj premiérový triumf na hlavním okruhu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

“There was always a little bit of a fight between my father and my mother. My mother wanted me to study more, which is why I was in school while playing tennis until I was 18. In Russia most professional athletes are done studying around 12 years old. It might have been the reason I wasn’t as good as my friends for some time, but I have no regrets. There were many tough times before the help from the federation and sponsors, when there wasn’t enough money. There were matches where I lost and all I was thinking about was the extra 100 dollars I could’ve made. The toughest period for me was the switch from juniors to pros. I ended at 13 in the world in junior tennis. I started to quickly understand, after playing futures, just how difficult it would be to get from 700 to 300 in the world. You needed to save as much money as possible while trying to win five or six futures as quickly as possible. At the time I was lost, didn’t know how to do that because there were so many other players trying to do the same thing. I remember talking to Bublik, playing a future thirty minutes away from where I lived in France. I was around 700 in the world and asked him, ‘How do you even become 300, it seems impossible?’ To this day he remembers that line and will joke when he sees me, ‘Come on, how did we become 300?!’ Even after reaching the top 100 for the first time, I knew deep down I wasn’t professional. When I was on court I would give 100%, but off the court I wouldn’t do the right things. I would go to bed late, play hours of PlayStation and just not worry about the small things. From 70 to top 5 in the world was the jump where I really decided to dedicate everything to tennis. I wanted to finally find my limits. I know people say there are none, but I want to test myself and find mine. That was the moment for me. I remember before that major jump where I would play one long match and I would lose the next day just because I couldn’t move. If you talk to anyone from juniors they would say I was one of the players in the worst shape, sometimes cramping after only thirty minutes...” Swipe pictures to continue reading @medwed33 story!

Příspěvek sdílený Behind The Racquet (@behindtheracquet), Bře 21, 2020 v 9:59 PDT

Další vzestup žebříčkem přišel až v srpnu, kdy nenašel přemožitele ve Winston-Salemu a získal druhý titul, téhož roku triumfoval ještě v Tokiu a znovu si polepšil, blížil se k branám Top 20. Do té se dostal o pár týdnů později a dosud z ní nevypadl.

Sezona 2019 byla pro Medveděva naprosto fantastická, obzvláště její druhá polovina. Na šesti po sobě jdoucích turnajích včetně grandslamového US Open hrál finále, získal dva tituly z podniků Masters a další dva z menších turnajů a vyšplhal se až na čtvrtou příčku.

"Ten vzestup ze 70. na momentální páté místo, to je to, kdy jsem se rozhodl obětovat tenisu všechno. Chtěl jsem zjistit, kam až se dostanu. Já vím, že lidé říkají, že žádné limity nejsou, ale já jsem chtěl otestovat sám sebe a svoje limity objevit. V tu chvíli se to ve mně zlomilo."

"Pamatuju si, jak jsem ještě před tímhle žebříčkovým skokem odehrál dlouhý zápas a další den jsem prohrál, protože jsem se nemohl pořádně hýbat. Kdybyste se zeptali někoho, kdo se mnou byl v juniorech, tak by vám řekl, že jsem měl jednu z nejhorších kondicí na tour, někdy mě už po 30 minutách chytaly křeče. V poslední době ale na kondici pracuju, po zápasech poctivě regeneruju a to absolutně změnilo mou hru."

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Nola
k teme a Medvedovi celkom 3 prispevky, vsetko ostatne je vata :D
Reagovat
smazaný uživatel
Aj Pepsi cola je z 80% Cola.

Na dobrých základoch musis stavat.
Reagovat
Vlk-v-trave
Zato pod Djokovicem je jen vata :D)
Reagovat
Nola
pod serioznymi clankami sa to naopak ocakava, kazdy si v tichosti prejde pisany text a oceni redaktora TP bez vyhrad
Reagovat
Vlk-v-trave
Cili clanek bez vaty:)
Reagovat
Mayo
Radšej keby už konečne porazí Býka.
Reagovat
Nola
https://www.sport.cz/tenis/clanek/1315120-frajer-djokovic-na-pomoc-srbsku-poslal-poradny-balik.html

https://www.youtube.com/watch?v=9NPqgqpQ7CI
Reagovat
Kozoroh
Páni redaktoři, napište článek, prosím!

No1e je borec :-)
Reagovat
Patik
:D
Reagovat
smazaný uživatel
Na 2-3GS mu verim, ak sa zacne hrat skor ako 2023.
Reagovat
steve79
Danil bude dlouho ve špičce, ale na nějaký větší počet získaných Grandslamů to nebude. Jeho hra hrozně jednotvárná.
Reagovat
gigin
Jako Djokovičova. I s tím se dá uspět. Bohužel.
Reagovat
Nola
jj, nemoze byt kazdy dokonaly ako trebars Ernesto...
Reagovat
gigin
Tady ale vůbec nejde o dokonalost. Djokovič je dokonalý.
Reagovat
Nola
blbost, je to nudny patron, iba vracia, to si chcel zase pocut ty
Reagovat
gigin
Panebože. PMS?
Reagovat
smazaný uživatel
A zrazu ten Covid-19 vyzera ako brnkačka, ze?
Reagovat
Nola
home office :D
Reagovat
Kozoroh
https://media2.giphy.com/media/9PpY6IZmBmFz96Ru7C/giphy.gif
Reagovat
Krisboy
Mě by zajímalo, co dával do hry tenkrát proti Nadalovi od stavu 5:1...
Reagovat
turista
Zhroutil se psychicky.
Reagovat
Nola
predal zapas :D, ved je to Rus
Reagovat
paddy
Neprozradil, kolikátý byl v žebříčku na Playstationu. Ten je víceméně jediná šance pro zerogen vyhrát GS :)
Reagovat
Masters_Mandatory
Prosim vas, ma tu dneska nekdo el. nebo paoirpvy Denik Sport? Byl tam ro6hovor s Berdychem. Nemohl by to nekdo vyfotit a nahrat nekam na net a poslat odkazy pls? Pritelkyne to koupila, ale nebyl zam magazin a prinesla to bez nej https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/90950821_10158100754259921_2031474416671522816_o.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=c2kYixkkiKYAX9UZV1K&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&_nc_tp=14&oh=4a1f2345d870de33566892d0c1321658&oe=5EA37266

Diky za odpoved.
Reagovat
Marduch
Jj to muze byt dost dobry rozhovor o b3, viz ochutnavka:

https://www.google.com/amp/s/isport.blesk.cz/clanek/tenis/377483/berdych-ve-sport-magazinu-a-jeho-zpoved-cim-ho-deptali-federer-nebo-nadal.html%3famp=1
Reagovat
Masters_Mandatory
Bohuzel tady jsou sobci. Urcite to z tech lidi, kdo tu je zaregistrovany tento příspěvek videl, ale klasicky po česku si to nechává pro sebe. Holt ČR
Reagovat
gigin
Určitě.
Reagovat
sojka1
taky jsem ho videla.... ten prispevek, ne magazin... :-))
Reagovat
gigin
V řiti toto :DDDD
Reagovat
Petr_Fisk
Já si to jenom pro sebe nechávám rovnou 2x...:)
Reagovat
gigin
Kdyby neměl roztržitou pastelku, která mu donese páteční Sport bez magazínu, mohl být v klidu. Takhle za to můžou Čecháčci na TP. Aj špatný kšeft je kšeft. Ou jé...
Reagovat
Petr_Fisk
Tištěný noviny jsem si nekoupil spoustu let, takže netuším, jak velká bitka je o páteční sport s přílohou a jak velký je problém si to koupit ještě jednou....Ou jé...
Reagovat
Nola
ten clanok, by som si aj rada precitala
Reagovat
Marduch
Tak jsem měl to štěstí.. ale pro matadory TP nic nového. Na Rogera prý stačilo přitlačit, pak znejistěl, Rafa imrvére ve své bublině, v té své ultra koncentraci v zápasech i mezi nimi.. Jóóó to Novak, bohém, co relativně často neřeší time-table příprav a tréninků a proti kterému to na kurtu byla z pohledu Berdycha z těch tří nějvětší beznaděj. Extrémní předvídavost, uvolněnost a pohyb na kurtu...doleva, doprava, dopředu, dozadu, nikdy nezkazí, nikdy se neunaví. Že Novak se rozeběhne přesně tam, kam Berdych ještě ani není rozhodnutý, že tam za moment zahraje:DD Psycho, vydeptanost, úplné rozložení hry soupeře, kterej je přinucen vymýšlet blbosti :D Jo a poslední odstavec vzal za Berdycha Kamilos, takže takový ty ohraný kecy, že asi udělá nejvíc GS, ale stejně u lidí na Fedala mít nebude a že je Novak proti těm dvěma trochu spratek, ale jinak je OK :D
Reagovat
Marduch
tuto přikládám alespoň fotky dvou stran, než se mi vybil mobil :/
Reagovat
sojka1
diky, zatracena baterka... :-( :-))
Reagovat
Nola
thank you, ale musim sa viac-menej uspokojit s komentom, nejde mi to v mojom notase nejak rozumne precitat, o Rafovi a Fedexovi prvu stranku, potom vsetko naruby, ale nevadi....
Tomas vie svoje, podobne sa o Novakovi vyjadril Sandgren, ktory mal kolko MP na AO? vraj Novak hra na miesta na kurte, z ktorych sa neda utocit a tym vas uplne odstavi z hry :DDD, taktika, Rafa je zase klasa, lavak, ktory hra uplne inak ako zbytok tour, Fedexova hra na efekt a krasu je asi najviac predvidatelna.....
Reagovat
sojka1
ti dva me nezajimaji... :-))) ale nesouhlaim, ze je Fedexova hra nejvice predvidatelna, naopak jsem si vzdy velmi vychutnavala za pochodu provedenou zmenu puvodniho a dejme tomu citelneho planu, to byla prave mozna mnohem vetsi kouzla nez ta kouzelna technika. Kdyz mel jeste rychlost. Je to spis nejsnaze rozrusitelne, to pripoustim. Hlavne je mi hrozne blizka pitvacka taktiky a predevsim rozebirani soupere, jeho povahy i somatotypu, v tom se odjakziva uplne vyzivam... :-)))
Reagovat
gigin
To je vidět. Poznáš to aj podle lebky.
Reagovat
Marduch
Proto Novak drzi tu bezlebkovou dietu, aby ho zadny souper neprecetl.
Reagovat
gigin
K Novakovi už tu nenapíšu ani slovo. Sorry jako.
Reagovat
Nola
tak, kedze ma maju Fedexovci v hladaciku, tie tvrdenia, co som napisala, nie su z mojej hlavy

http://tenisovysvet.sk/je-lepsi-djokovic-alebo-federer-sandgren-v-tom-ma-jasno/

Fedex hra fakticky najpozeratelnejsi tenis, nemam problem to uznat, tenis ale nie je balet
sojku ti dvaja zbytni nezaujimaju :D
Patik s troma udermi je zase celkom mimo....
Reagovat
sojka1
antropologa pana profesora Emanuela Vlcka jsem znala osobne... ;-)
Reagovat
sojka1
mela bych dodat, ze Husaka neeeeee... koukam do Wiki :-)))
Reagovat
gigin
:)) Vlčka zná kde kdo.
Reagovat
Vlk-v-trave
:D)
Reagovat
sojka1
tak to zase prrrr, uzivatele z TP nejsou KDE KDO, jde o velmi uzkou skupinu tech nejerudovanejsich oborniku! :-))
Reagovat
sojka1
* odborniku

** na cokoliv
Reagovat
gigin
***jas
Reagovat
Vlk-v-trave
no potes..., tady dochazi k typicke Filozofii Externismu Jary Cimrmana...
Nejerudovanejsi Odbornici znaji neerudovaneho neodbornika tenisvych placku, (kde za mladych let sako zastupovalo spagat)...vlcka, tedy ve Vlckovi je odborne prazdno a vsude kolem se nachazeji plne odbornici...

Jak se s tim mam vyrovnat? :)
Reagovat
sojka1
jednoduchou tezi: "Opak jest pravdou." :-))
Reagovat
Vlk-v-trave
Bude to ovsem vyzva.
Musim na chvili vstoupit na pudu vulgarniho materialisty.:)
Reagovat
Patik
Federer čo hrá snáď najvariabilnejší tenis na celej planéte a na okruhu má predvídateľnú hru..jasné a najpredvídatelnejší je keď robí SABR a rôzne halfvolejové fintičky však ? Nadal s jeho tromi údermi hrá na tour ako nikto..čo je snáď jediný lavák na okruhu ?..alebo jediný lavák s tromi údermi v celej jeho zásobe..? koho sú tieto názory tvoje či Tomášove či koho prosím ?
Reagovat
Amputace
A ještě jsi zapomněl dodat "všech dob". Planeta a okruh je podle mě málo...
Reagovat
Vlk-v-trave
Slunecni soustava, bych dodal...
Reagovat
sojka1
zapomnel jsi dodat "vsech dob"... :-)))
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak ty hrace TG Roma v prvnim stoleti n.l. by podle mne nedal...tam by nebyl ani jednooky mezi slepymi. Ovsem Nadal s Djokovicem by mohli dopadnout jeste hur, nez by zaservirovali, uz by byli probodeni ostepem.
Rekl bych, ze tam by mel sanci se chytnout na par gemu Rosol...

*TG, rozumej, tenisovi gladiatori.
Reagovat
Marduch
Öno se to ale nemusí vylučovat. Berdych v tom rozhovoru říká, že jediný recept jak na Rogera je "nedat mu čas na ty jeho kouzla"..
Reagovat
Patik
no to je nič ..tie jeho kúzla sú predvídatelné..skús behať dva metre za čiarou celú výmenu a vraciať údery top spin forehandom do jednej strany..to myslím že nečaká nikto..občas nejaký ten prehod z defenzívy keď to už súper vzdá a vydá sa na sieť.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si presne ten typ, ze keby vidis Federera hrat nazivo, hodis na kurt svoje nohavičky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist