Mohl by z něj být fantastický hráč, řekl Rafter přesně před 21 lety o Federerovi

25. 5. 2020, 14:09
Stalo se... 6
Dnes je to 21 let, co Roger Federer debutoval v hlavní soutěži grandslamu. Přesně před 21 lety na French Open sebral set favorizovanému Patrickovi Rafterovi. Ten mu věštil velkou budoucnost a se svou předpovědí se nemýlil.
Profily hráčů
Roger Federer

Federer byl nejmladším účastníkem hlavní soutěže French Open 1999 a ještě ani nepatřil do elitní stovky žebříčku. Tehdejším maximem teprve 17letého Švýcara bylo čtvrtfinále na turnajích ATP, do Paříže cestoval ke svému debutu na grandslamech díky divoké kartě. Do prvního kola schytal velmi těžkého soupeře, nasazenou trojku Raftera. Vítěz US Open 1997 a 1998 měl skvělou formu.

Tehdy nezkušený Federer velmi překvapil, když senzačně vyhrál první set, jenže právě nedostatek zkušeností ho zápas nakonec stál, proti těžce favorizovanému Australanovi byl v následujících setech bez šance a prohrál 7-5 3-6 0-6 2-6. Oba aktéři se s odstupem let shodli na tom, že Federer ještě nebyl dostatečně zkušený, psychicky odolný a měl příliš velký respekt z nejlepších hráčů na tour.

"Tenhle mladý muž ze Švýcarska by mohl být jedním z hráčů, kteří budou tenisu vládnout v příštích deseti letech," ocenil kvality svého soupeře Rafter. Hodně mě zaujal. Pokud bude pokračovat v tvrdé práci a přistoupí ke všemu správně, mohl by z něj být fantastický hráč," věštil.

A jeho předpověď se nakonec ukázala jako pravdivá. Nyní 38letý Švýcar dokonce už třetí dekádou patří k nejlepším tenistům, je rekordmanem v počtu grandslamových trofejí (20), strávil nejvíce týdnů na postu světové jedničky (310), vyhrál více ocenění ATP než kdokoli jiný (37) a mnohými je považován za nejlepšího hráče všech dob.

Na French Open 1999 začala kariéra rodáka z Basileje na grandslamech. Právě antukový podnik velké čtyřky je ale jediným grandslamem, který nedokázal vyhrát více než jednou. Jediný titul získal v roce 2009, kdy ve finále porazil Robina Söderlinga. V hlavní soutěži se na pařížské antuce představil celkem 18krát, jeho bilance je 70 výher a 17 porážek.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
ttopi
Ano, Federer, všeobecně braný za nejlepšího tenistu a také jednoho z nejlepších sportovců vůbec. Hezký zápas, už tam byly vidět určité záblesky geniality.
Reagovat
Krisboy
To se divím, že to byl hezký zápas, když v něm figuroval Rafter. Ale co, možný to je...na antuce...
Reagovat
smazaný uživatel
Kto by to bol povedal, že sa Patrick nemýlil, mladík Federer sa presadil a stal sa tretím najlepším hráčom golden éry.
Reagovat
smazaný uživatel
Redakce hodila klacek a psík přiběhl aportovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak. Forehand sa baví a Kamila je prvá, co nezvláda. Mas doje*aný den rovnako ako ked si prosil Zvereva a podpis na čelo. lol
Reagovat
smazaný uživatel
Podpis jsem nechtěl, ale chápu, že člověk tvé mentální úrovně má obrovský problém s pamětí a realitou. Potvrzením jsou veškeré ty bludy, které se tady snažíš roky lidem vnucovat.

Den je perfektní, akorát by mohlo přestat chcát, nechce se mi pořád sekat kolem baráku trávu.

Možná najmu nějakého brigoše, nechceš přijít? Alespoň po pěti letech vylezeš z domu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist