Mouratoglou: Tenis přijde o hráče, finančně to nezvládají. Je to příšerné, musí se jim co nejdříve pomoci

8. 4. 2020, 11:28
Aktuality 26
Slavný kouč a tenisový expert Patrick Mouratoglou vyslovil nechuť k finanční krizi, jíž si momentálně procházejí žebříčkově níže postavení tenisté. Nelíbí se mu ani jednání vedení největších tenisových organizací, která zatím tenistům nenabídla žádnou finanční podporu. Francouz varuje, že je třeba těm v krizi ihned pomoci.
Patrick Mouratoglou

Kvůli pandemii koronaviru se tenis hrál naposledy na začátku března a nejdříve se tenisté na kurty vrátí 13. července. Jsou tak bez výdělků, což představuje obrovský problém hlavně pro níže postavené hráče. Ti podle Mouratogloua budou muset kariéru ukončit nebo se prozatím podívat po práci v úplně jiné profesi, jelikož vedení největších tenisových organizací zatím tenistům žádnou pomocnou ruku nepodala.

"Hráči mimo elitní stovku si kolikrát musí brát půjčky, aby mohli v profesionální kariéře vůbec pokračovat. Jejich život je pak jedna velká finanční krize," uvedl Mouratoglou.

"V tenise, na rozdíl od fotbalu nebo basketbalu, neexistuje fixní plat. Tenisté si hradí cestování sami, musí platit svůj realizační tým a jejich finanční zisk závisí na tom, kolik zápasů vyhrají. Tenis je jeden z nejpopulárnějších sportů na světě, je příšerné, že 100. hráč světa takhle trpí a sotva se uživí."

V tenise se v posledních letech sice odměny výrazně zvýšily, jenže mezi elitními hráči a těmi, co ve světovém hodnocení figurují daleko za nimi, je pořád obrovský rozdíl. Pouze 90 žen si letos tenisem vydělalo přes 100 tisíc dolarů. Pokud bychom šli finančním žebříčkem dál, pak bychom zjistili, že 150. hráčka si letos vydělala 47.411 dolarů a 300. jen 8.420 dolarů.

Rozdíly jsou i na mužském tenisovém okruhu. Letos neporažený Novak Djokovič si přišel na více než 4,4 milionu dolarů, ve finančním žebříčku 50. Ugo Humbert si vydělal 252.793 dolarů.

Mouratoglou proto upozorňuje na to, že v tenise jsou sice odměny vysoké, ale zároveň v bílém sportu panuje obrovská nerovnováha ve výdělcích. Následně varuje, že někteří hráči budou muset kariéru ukončit, pakliže je největší organizace nepodpoří.

"Co se stane, když tenisté několik měsíců nemůžou hrát turnaje? Jsou bez výdělků. Někteří z nich se musejí vzdát svého snu a kariéru ukončit. Tahle situace je tu už dlouho před koronavirem. Tenis ale tyhle hráče potřebuje, nemůže fungovat jen s těmi nejlepšími. Bez finanční podpory jsou však bez peněz, navíc nemají sponzory jako ti nejlepší. Je potřeba těm, co mají potíže, pomoci ihned. Pak je třeba najít dlouhodobé řešení."

Vedení mužského i ženského okruhu momentálně vymýšlí protažení letošní sezony až do prosince, aby měli hráči možnost odehrát co nejvíce turnajů. Otázkou je, zda se ještě letos nějaké turnaje vůbec uskuteční a jak moc by tenistům prodloužení sezony o necelé dva měsíce pomohlo, když už teď je jisté, že pauza bude minimálně čtyřměsíční.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
paddy
tenisový drill, ideálně ve 3 ráno v paneláku :)

https://sport.aktualne.cz/tenis/tenisova-skola-rogera-federera-zapojily-se-lyzarske-krasky-i/r~18ca5b9a799e11ea80e60cc47ab5f122/v~sl:78c94eb8f31a13032694a84463026ca3/
Reagovat
FulnekUltras
teď jde o život. Mimo jiné i tvůj, Serenky a spol.
Reagovat
com
No Serenka ho stejnak brzo vyhodi, jestli ten GS titul brzo neziska :D
Reagovat
FulnekUltras
Tohle domácí násilí bych snad ani nechtěl vidět. ;-)))
Reagovat
brixner
Kung-fu fandim...šetkých zmlátim...
Lajf is Lajf...nanánánana...
:-))
Reagovat
brixner
Chci jen říct, že jestli dopadne jako já, když mi jí pustila pekařka...
A to sem tejden závodně boxoval!!!
Chudák Pátin :-)))
Reagovat
FulnekUltras
nejdřív Paťa, a druhou o futra Onanian ;-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Mě by spíše zajímalo, kolik z těch "chudáků" se v době pandemie uskromnilo.

Předpokládám, že tak 10%.

Sportovci žijí na vysoké noze, mají obrovské náklady a logicky bez příjmů se to praktikuje blbě.
Reagovat
Patik
Presne ako u nás na slovensku ..naši herci sa sťažujú že nemajú príjem a peniaze..pýtali tuším od štátu alebo od dôchodcov už neviem presne ..ale ešte pred pol rokom v smotánke ukazovali oblek a kabelky za dve tisíc euro..
Reagovat
paddy
Před 50 lety se nevydělali ani špičkoví tenisté. V poslední době sport zabezpečil mnoho lidí na několik životů. Mohou hrát fotbal atp.

Řešením je, že snížit odměny pro nejlepší hráče, kteří si stejně vydělají na reklamách. Pro ostatní zbyde víc, ale nebude to zázračné.
Např. GS dotace = 10 mil. USD = 78 tis. na každého v MD (extrém). Nyní vítěz ma okolo 1 mil. USD. Výplatní struktura by mohla být plošší, ale nikdo to neschválí. Hráčská rada je k ničemu. Hráči top10 to určitě navrhovat nebudou - konflikt zájmů :)

Podobné jsou odměny v pokeru. Jde o reklamu, aby přitáhla nové hráče. Stejně tak Sportka.

Na druhou stranu nikdo nikomu nebrání, aby vyhrál všechny turnaje a válel se v penězích. Mnoho lidí dělá práci, která je nebaví. Sportovci si často vydělávají svým koníčkem. Mě by se to také líbilo.

V jiných sportech lidi normálně chodí do práce a nikdo si nestěžuje. Pravidla hry jsou předem jasná. I Černošek říkal, že se prosadí 1% zájemců. Každý ví, do čeho jde.
Reagovat
paddy
Patrick to může probrat se Serenou a ona určitě napíše otevřený dopis WTA, aby se snížily odměny nejlepším hráčům :)
Reagovat
Mr.Pink
v pokeru jsou odmeny mnohem horsi, tam musis hrat na vitezstvi v kazdem turnaji. pokud se nedostanes na finalovy stul, tak to vetsinou nestoji ani za rec.
Reagovat
Ereinion
Když se podívám třeba na našeho Zdeňka Koláře (229. místo), tak letos vydělal za dva měsíce 20.000 dolarů, to mně nepřijde jako minimálka :) Pokud mají tito hráči finanční problém po měsíci bez tenisu, tak bude asi hlavně problém na jejich výdajové stránce...

Jinak upřímně nevím, proč by hráč kolem 200. místa měl dostávat nějaké velké prachy...challengery kromě sázkařů a pár místních nikdo nesleduje, tak je logické, že v tom moc peněz není...samozřejmě pokud chce ITF/ATP tyto hráče dotovat ze svých zisků, tak prosím...
Reagovat
smazaný uživatel
200hrac v individuálnom sporte je nikto..Bohuzial. Poznate 100 alebo 200. bezca na 100m, plavca?

Jedine tenista c.200 ma sancu prerazit, kedze je to sport, kde sa hra KO systém..

Aj preto su ich prijmy solídne, suhlasim.
Reagovat
gocii
No nezapomen, ze z toho musis platit trenery, co tyden cestovani atd. Si nevydelaj skoro nic, jeste navic pokud nedokazi usetrit na ubytku
Reagovat
smazaný uživatel
Apropos pan Mouratoglou, ako isto zámožný človek by mohol prispiet prave tymto hracom a poskytnut im trebars treningove podmienky, ked mu tak ide o prospech druhej, tretej vlny.
Reagovat
smazaný uživatel
Premostím..

Vela sa hovori o alternative sportových podujatí bez divákov...Alebo s divakmi. Cize len cierna a biela.

Preco to ale nespravit napriklad tak ako v obchodoch, povinné 2m odstupy alebo 20m2 vyhradených pre urcity pocet ludi v interiéroch...

Predávat listky na tenis ako nekontaktny sport s opatrením, ze obsadené moze byt len kazdé 3-4 miesto s volnou radou medzi trebars, je tiez cesta.

Prisposobuju sa prevazdky, obchody, mohli by sa aj tribúny..Aj obsadenost na 20-25% je lepsie ako hrat uplne bez divákov..

To, ze by sa na stadióne objavilo 2500 divákov mi pri velkomestách, kde funguje metro a vo vagóne sa premelie 80 ludi pride ako zanedbatelné a aj ten pohyb by sa dal organizovat.
Reagovat
Cico93
No teraz sa dozvedáme, že tenisti sú vlastne chudáci.
Reagovat
ttopi
Nechci nějak prudit, ale kdo nemá výkonnost na to, aby hrál na turnajích lepší výsledky, ten musí počítat s tím, že bude žít z koruny do koruny. Když to trochu přeženu, tak já bych taky mohl objíždět turnaje nejnižší kategorie po celém světě, ale těžko bych se tím uživil. A co bych udělal? Zabalil bych to a šel bych dělat něco jiného. A o tom to celé je.
Reagovat
Fandina
V normálním stavu to tak funguje. Když se neuživíš tenisem, jdeš si vydělávat nějak jinak. Ale teď není normální stav, moc pracovních míst v pandemii nenajdeš. Možná spíš jde o tohle. Že někdo z nich prostě nemá ty miliony v šuplíku. Ale jinak souhlas. Princip je ten, když se neuživíš, tak to nemůžeš dělat a je jedno, jestli v profesionálním tenise, nebo v supermarketu.
Reagovat
ttopi
JAsně, píšu to obecně, protože i před koronavirem se diskutovalo o tom, že tenisté by měli dostávat více peněz na těch nižších pozicích.

Teď ale jasné, že ti co jedou z koruny do koruny najednou nemají nic. Sice necestují a nezařizují ty věci okolo, ale ten svůj tým asi platit musí.
Reagovat
George_Renel
50 000 USD pro 150. hráčku za tři měsíce zase není tak špatný výdělek.
Možná by tedy mohl začít u sebe, vyděláno má, a pár měsíců trénovat hráče/ky nad stovku v žebříčku trénovat zdarma.
Reagovat
smazaný uživatel
Aj ked je po zdanení zostane 30.000, je to v poriadku.

Problem je, ze títo hráči cestujú často first class miesto economy a miesto hotelovej izby v Melbourne za 100-150 na noc si rentuju dvojpodlazny apartmán za 5000 na tyzden.

Podobny pripad bol Isner, ktory sa stazoval ze prize money za prve kolo W. nepokryli jeho nakladx na byvanie v Londýne. Isner si prenajal sídlo, ktore pripomínalo Buckinghamsky palac.
Reagovat
Patik
je príšerné že 100 hráč sveta takto trpí a sotva sa uživí...hmm to je hrozné..chudák..20 ročný chalan a zomrie od hladu..
Reagovat
Cico93
:-))
Reagovat
blixa
Vybral si blbej sport ... bejt stý fotbalista nebo stý basketbalista na světě, žil by si jako král ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist