Může překonat všechny rekordy? Pět cílů, za kterými půjde Novak Djokovič v roce 2024

21. 11. 2023, 09:30
Téma 26
Turnaj mistrů 2023 ukázal jednu podstatnou věc. Novak Djokovič (36) není ani zdaleka na konci své naprosto unikátní kariéry. V letošní sezoně opět překonal několik rekordů. Tím nejdůležitějším byl jedinečný 24. grandslamový titul, který získal na US Open. Po vítězství na Turnaji mistrů v Turíně ale srbský tenista otevřeně mluvil o tom, že chce nyní "překonat všechny rekordy".
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

"Vždy mám ty nejvyšší ambice a cíle. Ani příští rok tomu nebude jinak, to je jasné. Mé tělo mi letos dobře sloužilo, dobře mě poslouchalo. Mám kolem sebe také skvělý tým lidí. Motivace, kterou potřebuji, stále existuje. Stále mě to inspiruje jít dál," vyprávěl po rekordním sedmém triumfu na Turnaji mistrů muž, který rok 2023 končí už poosmé jako číslo jedna v žebříčku ATP.

A tak se nabízí otázka, co je vlastně ještě potřeba dobýt. Přinášíme výčet pěti nejzajímavějších cílů, po kterých Djokovič půjde v roce 2024.

1. Olympijské zlato v Paříži

Poté, co vyhrál svůj 24. grandslamový titul, se stal pro spoustu tenisových odborníků, fanoušků i hráčů nejlepším tenistou všech dob. Pro některé jím ale není, Srbovi totiž ve vitríně chybí jedna důležitá trofej – zlato z olympijských her.

Absence tohoto titulu má velkou váhu, neboť hlavní rival Rafael Nadal zlatou medaili vlastní, získal ji na olympiádě v Pekingu v roce 2008. Také je třeba připomenout, že Djokovičova olympijská vystoupení vesměs končila hořce: ve zmíněném roce 2008 vypadl v semifinále právě s Nadalem a nakonec získal aspoň bronz. V letech 2012 a 2020 vypadl rovněž v semifinále – v Londýně s Murraym, v Tokiu se Zverevem – a ani v jednom případě z toho medaile nebyla. V roce 2016 v Riu dokonce opouštěl stadion v slzách po prohře s Juanem Martinem Del Potrem už v prvním kole.

V současné době existují jen tři tenisté, kteří v historii vyhráli olympiádu a všechny grandslamové tituly: Rafael Nadal, Andre Agassi a Steffi Grafová. Ta dokonce všech pět vrcholů dobyla během jediného roku 1988. Pokud by se Srbovi podařilo olympiádu v Paříži vyhrát, zapsal by se do historie tenisu jako čtvrtý v pořadí.

Předpověď: Zlato z olympiády by mělo být na prvním místě v žebříčku Djokovičových cílů. Však je to jediný důležitý titul, který mu dosud unikal. Proto udělá vše, co bude v jeho silách, aby právě na konci července byl v nejlepší formě.

Olympijský turnaj v roce 2024 se bude konat na Roland Garros v dějišti grandslamového turnaje French Open. Bude se hrát po Wimbledonu v termínu od 27. července do 4. srpna. Pravděpodobně se ho zúčastní i Rafael Nadal a pokud by se potkali, mohlo by jít o poslední souboj těchto dvou velikánů.

Tenisoví fajnšmekři by si jistě přáli, aby se souboj ikon uskutečnil až ve finále. A kdyby se Djokovičovi podařilo získat poslední chybějící titul na antuce, v Nadalově chrámu, zřejmě by tím rozsoudil věčnou debatu o tom, kdo je nejlepším tenistou všech dob.

2. Kalendářní grandslam

Djokovičovo vystoupení na olympiádě bude jistě záviset na tom, jak se mu bude dařit na předchozích grandslamech. Vždyť dalším z Djokovičových hlavních cílů je stát se teprve třetím mužem a prvním hráčem moderní éry, který by vyhrál všechny čtyři grandslamy v jednom roce. Kalendářní grandslam nedokázali získat ani Nadal nebo Roger Federer, jeho rivalové z ikonické Big 3.

Sezonním grandslamem se pyšní pouze Donu Budge (1938) a Rod Laver (1962 a 1969). Mezi ženami tohoto milníku dosáhly Maureen Connolly Brinkerová (1953), Margaret Courtová (1970) a již zmíněná Steffi Grafová (1988).

Sám Djokovič dokázal vyhrát tři majory ve čtyřech různých sezonách (2011, 2015, 2021, 2023), čtvrtý titul mu byl vždy odepřen. Třikrát mu chyběl jediný úspěch ve finále (French Open 2015 proti Stanu Wawrinkovi, US Open 2021 proti Daniilu Medveděvovi a Wimbledon 2023 proti Carlosi Alcarazovi).

Zejména v roce 2021 měl "Grandslam" na dosah. Po vítězství na prvních třech hlavních turnajích roku postoupil do finále i na US Open. Tam mu však ve třech setech vzal slávu Medveděv.

Prognóza: Pokud Djokovič vyhraje Australian Open i French Open v první polovině roku 2024, možná se raději než na olympijské hry zaměří na přípravu na Wimbledon (1. až 14. července) a US Open (26. srpna až 8. září). Na olympijských hrách by ale pravděpodobně také startoval.

Je otázkou, zda může být v silách Djokoviče vyhrát všech pět hlavních cílů sezony. Konkurence bude oproti roku 2023 silnější, zejména Carlos Alcaraz už dokázal, že má potenciál Djokoviče ve velkých zápasech porazit. Návrat chystá i Rafael Nadal, který bude chtít překazit Djokovičovi jeho snažení právě na dvou pařížských antukových kláních.

3. Nejvíce grandslamových titulů

Djokovič je v současnosti se ziskem 24 majorů nejúspěšnějším mužským tenistou všech dob. Pokud se však podíváme hluboko do historie i mimo open éru a zahrneme do výčtu také ženské soutěže, dělí se o tento ojedinělý rekord s jistou Margaret Courtovou.

Australanka v letech 1960-1973 rovněž vyhrála 24 grandslamů. Je tedy zřejmé, že jen jedno další vítězství by z šestatřicetiletého fenoména udělalo samostatného rekordmana.

Předpověď: Djokovič s velkou pravděpodobností tento rekord dobude. Možná se ho dokonce dočká už v lednu na Australian Open, kde triumfoval při každé ze svých posledních čtyř účastí. Další vítězství v Melbourne by znamenalo jeho jedenáctý titul, tedy stejný počet, jaký má na svém kontě na Australian Open Margaret Courtová.

4. Nejvíce vyhraných grandslamových zápasů

Rekordmanem v počtu vyhraných zápasů na grandslamové úrovni je Roger Federer s 369 triumfy. Za ním následuje Djokovič, který má 361 výher. Na vyrovnání švýcarského elegána je tedy potřeba ještě 8 vyhraných zápasů na grandslamech, devátou výhrou se pak Srb na čele pořadí osamostatní.

Předpověď: Je vysoce pravděpodobné, že Djokovič tento rekord zapíše. Vlastně by mu stačilo, kdyby se na všech čtyřech grandslamech dostal aspoň do 3. kola. Pokud grandslam vyhraje a získá pro sebe na majorech jeden další zápas, Federerův rekord již vyrovná. Jakékoliv další vítězství by z něj udělalo absolutního lídra.

5. Nejvíce titulů na okruhu ATP

Jen dva hráči získali v otevřené éře více titulů na hlavním okruhu než Novak Djokovič. Jimmy Connors slavil v letech 1972 až 1996 na okruhu 109 titulů ve dvouhře a za ním následuje Roger Federer se 103 tituly. Djokovič má na kontě 98, což znamená, že mu chybí jedenáct titulů k vyrovnání Connorse a 12 k postupu na první místo.

Předpověď: Je nepravděpodobné, že by se to Djokovičovi v nadcházející sezoně mohlo podařit. Nejvíce trofejí v jedné sezoně získal v roce 2015, tehdy nad hlavu zvedal poháry jedenáctkrát. V roce 2023 získal sedm titulů. Možnosti dobýt tuto metu jsou limitovány i menším počtem turnajů, které Djokovič hraje.

Pokud ale bude pokračovat podobným tempem, jako v posledních pěti sezonách, rekord by mohl padnout za dva roky. V roce 2024 se však Novak zřejmě přiblíží Rogerovi Federerovi, možná ho dokonce předstihne.

Článek původně publikován pro Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Heik Kölsch / Tomáš Rambousek

Komentáře

26
Přidat komentář
Krisboy
Nejmladší vítěz GS, v tom taky zaostává.
Reagovat
McBorg
Nejde mi to
Reagovat
A-Za-z0-9._.
Vlastně je až zarážející, že ještě stále existuje někdo, kdo zpochybňuje Novakovu pozici nejlepšího hráče všech dob, zvláště, když prakticky se všemi hráči, kteří se v jeho kariéře pohybovali v absolutní světové špičce, má kladnou bilanci.
Reagovat
makro99
Tvl, si přečti vlákno o 3 lidí níž...
Pro jistotu doplním, že se taky jedná o vítěze AO i bývalou světovou jedničku.
Reagovat
McBorg
Okrem rodiny Agassi a Nadala
Reagovat
McBorg
Tak neviem kto počíta tie tituly ale chyba vám tam p. Jehovovi Wiliams, myslím všetky grandslamu a OH v Londýne 2012
Reagovat
darek.vrana
Vyhrát Prostějov a porazit Jiřího Veselého.
Reagovat
Krisboy
A to si představ, že ho někteří považují za nejlepšího. smile
Reagovat
Usm
ježiš, kdyby Veselý nebyl kopyto a dostal se do pozdní fáze GS, tak ho Djokovic seřeže jak psa :-)))
Reagovat
Krisboy
To je přesně důvod, proč si z vás nemůžu přestat dělat prdel. A že jsem se snažil! smile
Reagovat
Stan_Borowitz
Jenže na kdyby se přece tenis nehraje. Postatné jsou statistiky, tvrdá čísla, výsledky, a ty mluví jasnou řečí. Počet titulů z Prostějova: Veselý 3, Djokovič 0. Vzájemné zápasy: Veselý 2, Djokovič 0.

Může být lepší důkaz toho, že nejúspěšnější neznamená a nikdy nebude znamenat nejlepší? Že sbírat rekordy nestačí, když najdeš svého mistra, svůj Deep Blue, svůj Deep State, svou noční můru?
Reagovat
Stan_Borowitz
Já teda nevím, podle mne žádná debata o tom, kdo je nejúspěšnější a nejuniverzálnější tenista všech dob v klasické mužské dvouhře, už dávno není. Jednoznačně Novak, i kdyby nezískal žádný z těch dalších rekordů, jako že minimálně některé ještě získá. Řekl bych, že ten "opravdový" grandslam je pro každého tenistu mnohem vyšší meta než zlato z OH, ale to už asi nedá. I když, kdo ví... každopádně by ještě mohl stihnout vyrovnat či překonat absolutní rekord Shingo Kuniedy, když ten už ukončil kariéru a náskok tedy nenavýší. "Pouhých" pět GS titulů k absolutnímu vrcholu...
Reagovat
arvncr
Bude to mít s tím zlatem z OH těžký, v Paříži bude mít problém proti španělským antukářům, tak to bude muset dát v L.A., aby nemusel spoléhat na Brisbane 2032, protože v té době už klidně může být zase premiérem Morrison a ten ho do země nepustí.
Reagovat
Orgasmator
Ale zase je v Austrálii na hardu nejdominantnější, neprohrál tam už dlouho...
Reagovat
Stan_Borowitz
Mohl by tam hrát podobně, jako navštěvoval Sheldon Cooper univerzitu v jednom díle Big Bang Theory.

Něco v tomto duchu, akorát to bude v roce 2032 trochu pokročilejší:

https://media.tenor.com/gsHOK5L0uPwAAAAC/working-from.gif
Reagovat
turista
Žádní antukáři kromě Nadala pro něj nejsou problémem.
Reagovat
turista
Problémem je pro Novaka ještě Carlos Alcaraz nejen na antuce ale kdykoliv a kdekoliv.
Reagovat
Pavol
Asi takto. smilesmilesmile
Reagovat
Pavol
Až dva krát som to nechcel. smile
Reagovat
Pavol
Asi takto. smilesmilesmile
Reagovat
bogo
Ahojte priatelia tenisu ! Som tu nový komentátor, vekom síce starší, ale srdcom oddaný fanúšik najmä mužského tenisu. Ten ženský som síce sledoval tiež, ale nie až s takým záujmom.
Fandil som najmä Lendlovi, Borgovi, Samprasovi...to z tých starších. Potom prišla éra big4, z ktorej vypadol A.Muray. Ostali 3 velikáni, Federer, Nadal a Djokovič. A najviac som fandil RF, to bol neskutočný hráč, kým sa nezranil a neukončil kariéru. Nadal, ten si dokaličil telo svojou fyzickou hrou a možno aj niečim iným...A potom tu je Nole, ktorý bol a je aj naďalej z nich najambicióznejší, ktorý má stále pred sebou métu byť GOAT. Pripomeniem, že k tomuto cieľu ho levím podielom priviedol slovenský tréner M.Vajda, na ktorého sa akosi pri posledných úspechoch Noleho akosi zabúda... Pritom to bol on, ktorý Noleho vypiplal...
Čo chcem povedať je, že Nole aj vo svojom veku naďalej ovláda mužský tenis, že tí mladíci nie sú schopní poslať tohoto tenisového "dedka" na dôchodok. Prečo? No preto, že sú prehnane motivovaní, s vidinou rýchleho úspechu, novinári im prisudzujú neobyčajné kariéry, atď...Alcaraz je neskutočný talent, ale vydal sa Nadalovou cestou a čochvíľa si svojou fyzickou hrou tiež zničí vlastné telo. Rune tiež talent, ale neurotik, neovládajúci svoje emócie. Jannik Sinner nevyzretý ambiciózny bombardér, neschopný udržať svoj výkon dva sety po sebe...takže kto konečne vystrieda Novaka? Nole asi musí tenisovo umrieť, t.j. musí sa mu niečo stať. Zraniť sa, čo nie je pri jeho kondícii veľmi pravdepodobné, stratiť motiváciu, čo pri jeho povahe je tiež nepravdepodobné, no neviem...snáď si povie, že dosť, mám všetko čo som chcel, zarobené na x generácii, idem sa venovať rodine...
Prepáčte za môj siahodlý komentár.
Reagovat
srnecek
v poho... pokiaľ sú príspevky kultivované (resp. aspoň nie konfrontačné) a týkajú sa tenisu.... ..Čím viac príspevkov od rôznych ľudí, tým väčší a širší pohľad na tenisový svet a ľudí v ňom....
Reagovat
Mistic
Súhlas. Aj ja som sa registroval len nedávno. Super diskusia so spústou rozhľadených tenisových nadšencov. Veľakrát sa dozviem viac informácií ako zo samotného článku.
Reagovat
Amputace
No samozřejmě, že Novaka vystřídá Alcaraz. Nevyšlo mu pět turnajů a už se kolem toho dělá kdovíco. Jinak Nadalovou cestou se určitě nevydal. Jejich styl snad ani nemůže být odlišnější. To Djokovič s Nadalem mají v rovině stylu daleko více společného než Alcaraz s Nadalem. Alcarazovu hru bych určitě nedefinoval jako "fyzickou". To, že hodně běhá a jde po každém míčku (který z těch mladých hráčů ostatně ne...) z něj vážně ještě nedělá typ hráče, jako je Nadal.

Djokovič momentálně extrémně těží (pominu-li jednoznačně nejslabší konkurenci, co za posledních 20 let na okruhu byla) z toho, že může hrát s naprostým klidem. Ví, že je nejlepší, že dosáhl toho naprostého vrcholu a už může jen přidávat. Boj v rámci big3 už se ho netýká a nesvazuje ho (současně ale ani nemotivuje). Důležité je to vědomí vlastní nedostižnosti. Prohraje zápas třeba s Alcarazem - no a co? Stejně drží rekordy, které se minimálně v tuto chvíli jeví jako nedosažitelné. Trochu mi připomíná svého času Jágra. Který měl ještě daleko po třicítce v NHL neskutečné sezóny, kdy pokud byl zdravý, hrál zcela bez nervů a také bylo hodně cítit, že se hokejem stále baví.
Reagovat
Ondra979
jojo, to jsem tu taky nekde zminoval - Djokovic ted muze hrat uplne v klidku...to hlavni uz v podstate dosahnul, sve hlavni rivaly prekonal a nezda se, ze by to Rafa jeste mohl zvratit zpet, to je nerealne, a muze to jen posunovat jeste dal, ale kdyz se to treba nepovede, nic se nestane..a mladasi nebo middle gen co by mela byt na vrcholu na nej zatim az na vyjimky nema, ta vyjimka je Alcaraz ktery ho porazil na GS, coz se zatim povedle jeste Medvedevovi ale tam to byl dost specificky zapas, kdy mu slo zrovna o kalendarni GS takze mel i kliku..no a ze si na nej ostatni moc neveri je vic nez zrejme a on z toho samozrejme tezi...jsem fakt zvedav jestli ho nekdo pristi rok porazi na GS vyjma prave Alcaraze, protoze tam je to jeste jiny level, to neni jak ho porazit ve skupine na TM nebo i jinde na dva vitezne, to jsou uplne jine zapasy a Djoko v tech dulezitych umi hrat jeste koncentrovaneji a mene chybovat,ale stejne to mlade moc neomlouva, uz davno mu meli delat lepsi konkurenci nez se deje doted...
Reagovat
Krisboy
6. Nejmladší světová jednička v historii.

Tak by měl Novak přidat, tam jasně zaostává.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist