Na Li je poprvé v semifinále. Postupuje i Jankovičová, Azarenková končí

25. 10. 2013, 17:51
Aktuality 21
TURNAJ MISTRYŇ - Postupová matematika v Bílé skupině definitivně vyřešil už první dnešní zápas. Na Li díky hladké výhře nad Viktorií Azarenkovou a postoupila z prvního místa poprvé do semifinále Turnaje mistryň, ve kterém se utká s vítězkou duelu Kvitová - Kerberová. Druhá skončí Jelena Jankovičová a zítra tak vyzve Serenu Williamsovou, Běloruska Azarenková v Istanbulu končí.
Na Li

Na Li v Istanbulu vyhrála nad Italkou Erraniovou i Srbkou Jankovičovou, postup ze skupiny ale po včerejšku jistý neměla. K tomu jí dnes stačilo získat set proti Viktorii Azarenkové, jednatřicetiletá Číňanka ale nenechala nic náhodě, světovou dvojku smetla 6-2 6-1 a zajistila si postup z 1. místa. 

Bělorusku v zápase trápilo zranění zad, čehož Na Li dokonale využila a hladce zvítězila. "Víte, tohle není nejlepší způsob, jak vyhrát zápas. Viděla jsem, že měla nějaké potíže se zády. Ale pořád hrála, takže to pro mě bylo psychicky těžké," řekla nejlepší čínská tenistka v historii.

"Kdyby dnes byla Vika zdravá, určitě by to byl těžší zápas. Bohužel zdravá nebyla. Tenhle okamžik si užívám, ale doufám, že její zranění není vážné a brzy se na kurty vrátí," dodala první čínská semifinalistka Turnaje mistryň.

Na Li si tak při třetí účasti na Turnaji mistryň zahraje poprvé v semifinále, ve kterém se díky své dosavadní neporazitelnosti vyhne suverénní světové jedničce Sereně Williamsové. V sobotu se s Číňankou utká Petra Kvitová, která obsadila 2. místo v Červené skupině.

Před závěrečným večerním duelem už bylo jasno i o druhé postupující, kterou je Jelena Jankovičová. Srbská tenistka sice už s jistotou postupu v kapse prohrála 4-6 4-6 s Italkou Sarou Erraniovou, díky lepšímu poměru vyhraných a prohraných setů ale o 2. příčku nepřišla. O první finále na Turnaji mistryň si zahraje proti největší letošní favoritce Sereně Williamsové.

"Na tomto turnaji je pořád motivace k vítězství. Jsem ráda, že jsem Jelenu porazila, protože to je fantastická hráčka a dnes to byl náročný zápas," řekla Erraniová, která stejně jako loni při svém debutu na Turnaji mistryň ve dvouhře skončila s bilancí jedné výhry a dvou porážek. O víkendu se ale ještě může těšit na soutěž ve čtyřhře po boku krajanky Roberty Vinciové.

- TURNAJ MISTRYŇ ISTANBUL 2013 -
(Turecko, tv. povrch / hala, 6.000.000 dolarů)
středeční výsledky (23. 10. 2013)

Bílá skupina:
Na Li (4-Čína) - Azarenková (2-Běl.) 6-2 6-1 
Erraniová (6-It.) - Jankovičová (7-Srb.) 6-4 6-4 

Konečná tabulka:

1. Na Li 3 3 0 6:1 6
2. Jankovičová 3 1 2 3:4 2
3. Azarenková 3 1 2 2:4 2
4. Erraniová 3 1 2 2:4 2

Semifinálové dvojice: Kvitová - Na Li, S. Williamsová - Jankovičová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
No, co k tomu říct. Nehodnotí se mi to zrovna lehce... Prvních pět gemů bylo dost vyrovnaných. Vika sice prohrávala 0:3, ale ztracený servis si vzala zpátky a snížila na 2:3. Její výkon sice nevypadal ideálně (stejně jako v předchozích zápasech), ale bojovala, jak jen to šlo. V šestém gemu Vika prohrávala 0-40 a pak bohužel přišel nešťastný moment, který vlastně rozhodl celý zápas. Vika se zranila v oblasti zad a nevypadalo to s ní vůbec dobře. Když se po tom tříminutovém ošetření v šatně vrátila na kurt, tak bylo vidět, že se jí nechodí dobře. Říkal jsem si, že to asi skrečuje, ale Vika pokračovala dál. Jenže bez pohybu se jí hrálo těžko a Na Li to tak měla hodně ulehčené. Pak jsem si myslel, že Vika skrečuje po 1. setu (protože už nebude mít šanci na postup), ale ona zase pokračovala. Na začátku 2. setu to s Vikou vypadalo fakt špatně a v tu chvíli jsem nechápal, proč neskrečuje. Bylo pro mě strašně těžké dívat se, jak se Vika trápí. Dokonce jsem chvilku uvažoval nad tím, že se na to už koukat nebudu. Když tam Vika plakala, tak mi fakt nebylo vůbec dobře... No, nakonec jsem vydržel, stejně jako Vika vydržela až do konce. Ve druhé polovině 2. setu mi přišlo, že už Vice trochu ustoupila bolest (možná v šatně dostala nějaký prášek, který po chvíli zabral), i když pohybovat se pořád moc dobře nemohla. V závěru si uhrála aspoň ten jeden gem. Na víc to holt nestačilo...
Reagovat
smazaný uživatel
Jak jsem jednu chvíli fakt nechápal, proč Vika neskrečuje, tak po zápase mi bylo docela sympatické, že to nakonec dohrála. Myslím, že to ocenili i diváci v Istanbulu a co jsem četl ohlasy fanoušků na FB, tak ty byly taky pozitivní. Tady na TP moc pozitivní ohlasy nebyly... Jako kdybych byl na místě Viky, tak to skrečuju asi rovnou za stavu 2:3 v 1. setu. Ale problém je v tom, že já se nedokážu vžít do toho, jak to cítí ona. Vika si třeba řekla, že je to asi poslední zápas v sezoně a nechce ho vzdát. Taky je to možná tím, že to je Turnaj mistryň a na jiném turnaji by se třeba zachovala jinak. Ale o účast na TM se snaží celý rok a pak to má vzdát? Dokážu pochopit, že je to těžké rozhodování... Potom bych taky dodal, že Vika byla jeden čas hodně kritizovaná za to, že často skrečuje. Teď to dohrála a je tady kritizovaná zase. Prostě mi přijde, že i kdyby udělala cokoliv, tak se to někomu nebude líbit... A taky je fakt, že Vika byla letos na TM ve stejné pozici jako dneska Na Li. Konkrétně to bylo v zápase proti Saře, kde se Sara od poloviny 2. setu taky skoro nemohla hýbat. Je fakt, že u Viky to začalo už v polovině 1. setu a nejspíš tam byla větší bolest než u Sary, ale je to důkaz toho, že holky to na TM prostě nechtějí vzdávat.
Reagovat
smazaný uživatel
Čekal jsem na pozápasové vyjádření Viky (viz odkaz) a její vysvětlení jsem tak trochu předvídal. Vika řekla, že to dohrála kvůli fanouškům a taky kvůli soupeřce. Napadlo mě, že to samé řekla po zápas v Tokiu proti Venus, kde taky nebyla fit... V tomhle se Vika asi trochu změnila. Řekl bych, že tři roky zpátky by tyhle zápasy možná nedohrála, ale teď je dohraje. Nevím, jestli je to u ní nějaká změna myšlení, nebo se jí třeba nelíbila ta kritika kvůli častým skrečím... Každopádně je to její rozhodnutí a pokud si tím nezpůsobí nějaké vážné zranění (Vice prý bylo během zápasu řečeno, že tam není žádné strukturální poškození), tak to kritizovat nebudu.
http://www.newsday.com/sports/tennis/li-eliminates-azarenka-at-wta-championships-1.6320376

Jinak jsem dneska už během dne napsal, že i kdyby Vika nepostoupila, tak se nic neděje... No, mrzí mě, že to nakonec skončilo takhle se zraněním. Ale jako fanoušek musím Vice poděkovat za celou sezonu. Odehrála si svoje a sezonu ukončí na 2. místě, což je jednoznačně známka kvality. Nejhezčí zážitek byla samozřejmě obhajoba titulu na Australian Open, ale určitě taky tituly v Dauhá a Cincinnati, kde ve finálových zápasech porazila Serenu. Poslední tři turnaje v sezoně se bohužel nepovedly, Vika byla tak trochu bez energie (a nakonec se k tomu přidalo i zranění). Asi ze sebe vymačkala všechnu šťávu na US Open, čemuž se ani nedivím...

Takže Viko, díky za tuhle sezonu! Teď se brzy uzdrav a na začátku příštího roku to zase rozjeď, jak je v posledních letech tvým dobrým zvykem. :)
Reagovat
LukasH
To se prostě stává, že dojdou síly. Je vidět, že jsou to všechno taky jen lidi (tedy až na Serenu:-)). Hráčky, co celou sezónu nehrály nic moc, teď získaly formu a Vika to má naopak.
Taky by mě zajímalo, jestli na tom nemá nějakej podíl Serena. Vika s ní letos odehrála dost zápasů, který musely bejt fyzicky i psychicky nesmírně těžký a teď už prostě jen při představě, že by se s ní zas měla honit...ne tak jasně, bolely jí záda, nemohla pořádně hrát. Přesto to pro ty holky musí bejt frustrující. Kdyby tam nebyla Serena, je všechno tak otevřený a touha po takhle prestižním titulu hodně udělá. Jenže Serena to všem tak hezky zazdí.
Už se moc těším na novou sezónu. Vika se určitě dobře připraví a já hlavně doufám, že se Petra dostane do top 5.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jo, Serena je taky jenom člověk. :) Já ji respektuju, ale pevně doufám, že to bude příští rok vyrovnanější. Samozřejmě si přeju, aby příště zakončoval sezonu na 1. místě někdo jiný... O letošní dominanci Sereny jsem tady už psal, ale ani ona není neporazitelná. Třeba do kalendářního GS měla i letos pořád relativně daleko. :D Ale jinak samozřejmě klobouk dolů před ní! :)
Reagovat
LukasH
No, vypozoroval jsem, že Serenu štve, že letos neudělala GS víc. Hlavně Wimbledon. A ona, když se jí něco nepovede, tak příště udělá všechno proto, aby se to neopakovalo.
Pokud ale bude zdravá, nemyslím, že by to mohlo bejt vyrovnanější. Serena má v současný době všechno. Odstranila snad všechny slabiny, co kdy měla a spíš jakoby s věkem dál nabírala síly. Třeba včera s Petrou vytáhla svůj nejvíc top tenis a šel z toho strach.
Reagovat
smazaný uživatel
Máš pravdu, ale stejně je strašně těžké získat ten kalendářní GS. Je potřeba mít formu na každém ze čtyř grandslamů a je to taky hodně o štěstí. Třeba letos na AO hrála Serena se zraněním, takže tam s tím moc dělat nemohla...
Reagovat
smazaný uživatel
"Čekal jsem na pozápasové vyjádření Viky (viz odkaz) a její vysvětlení jsem tak trochu předvídal. Vika řekla, že to dohrála kvůli fanouškům a taky kvůli soupeřce. "

Ja jako divak bych teda radeji sel na klobasu nez videt takovy divadlo. Oni si zaplatili listek na kvalitni tenis a ne na kvalitni trenink. A kvuli souperce? Vis jak se LiNa musela citit kdyz hrala proti chodici mrtvole? Sorry ale tadyto nebyla bojovnost ale hloupost. Kdyby si za tu dobu stema zadama jeste jednou hnula, tak by mohla byt klidne pul roku mimo.

A jeste ktomu skrecovani. Ja nevim jestli tu byla Vika kritizovana za skrecovani ale vim ze za takticke MTO. Tohle samozrejme takticke MTO nebylo ale to ze to neskrecla samo osobe budi spise kritiku nez pochvalu. Jinak to srovnani se Sarou neni tak zcela stejny. Sara se sice nepohybovala tak jako vzdy ale rozhodne mnohem vice nez Vika, ktera tam vpodstate jen chodila a jeste tam nasazovala grimasy a jecela po zkazenym prvnim podani LiNy. Tohle mi neprijde zcela Fair Play. Jinak Viku moc rad nemam, prave kvuli tomuto chovani ale zase ji nepreji nic spatnyho, prose si ji nevsimam. A na FB samozrejme budes mit vice pozitivnich ohlasu, kdyz tam jsou pouze fanousci Viky, tady mas i mene zaujate fanousky samozrejme.
Reagovat
Reti64
Musím ti říct, že jsem včera Viku obdivoval. Na to, že se překonala a beznadějný zápas v bolestech dohrála dlouho nezapomenu. Všechna čest, smekám!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je otázka. Máš pravdu, že divákům jde asi obecně o kvalitní tenis, ale konkrétně v Istanbulu byla podle mě spousta lidí nadšená, že může holky vůbec vidět (přestože se to tam konalo už potřetí). A co jsem četl ohlasy právě od tureckých diváků na Viku, tak ty byly jenom pozitivní. Nevím, kdo z nich jí fandil a kdo ne, ale to si myslím, že tady není až tak podstatné. Prostě ocenili, že to chtěla dohrát... Taky už jsem napsal, že Vice bylo řečeno (asi během toho ošetřování v šatně), že nemá žádné strukturální poškození zad, takže pokračovala s tím, že jí to bude bolet, ale zároveň to není tak vážné, aby se jí to nějak zhoršilo. V opačném případě by Vika nejspíš nepokračovala a kdyby jo, tak potom by teprve tvoje kritika byla na místě.

Vice už tady bylo vyčítáno oboje - MTO i skreče. No, neřekl bych, že u Sary byl ten pohyb nějak lepší. Jak už jsem napsal, nejspíš jí to nebolelo tolik jako Viku (viz tebou zmiňované grimasy), ale běhat taky prakticky nemohla. Vždyť od poloviny 2. setu jí tam Vika začala sázet esa a vítězné returny, úplně stejně jako včera Na Li dávala Vice... A co se týče těch ohlasů na FB, tak tam zdaleka nemusí psát jenom fanoušci Viky. Třeba po semifinále AO (kvůli tomu MTO) tam bylo hodně kritiky a dost pochybuju o tom, že by některé věci napsali její fanoušci.
Reagovat
smazaný uživatel
Tvoje názory jsou mi hodně sympatické. :)

Jak už jsem napsal: Někdy na začátku 2. setu jsem nechápal, proč Vika pokračuje. Pak ale ta bolest asi trochu polevila a nakonec mi taky bylo sympatické, že to dohrála. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kazdy ma jiny pohled navec samozrejme. Ja jsem to bral jako nekoukatelny tenis a nekdo jiny to muze brat jako ze to byla dobra bojovnost. Ale jak ta bojovnost vypadala? Ze mohla udelat maximalne jeden krok k micku a dal uz to neslo? Urcite nejsem jediny kdo to bere tak, ze si spise zaslouzi kritiku za toto. Taky bys mel byt obcas vuci svym holkam kriticky. Obcas mi prijde ze je vidis jako bohyne a ne sportovkyne :-) Jak jsi psal vedle ze fandim Age, tak jsem ji take pekne kritizoval za letosni TM (vs. Petra byla neuveritelne pasivni, vs. Serena uz byla aktivnejsi ale nebyl to take jeji den, vs. Angie to uz je vpodstate no comment, tam to proste odflakla strasne). Hlavne to neber jako utok na tvoji hracku, kdyby to udelala jaka koliv jina (i Aga a moje oblibenkyne) tak bych ji taky zkritizoval. Samozrejme Vice preju at se rychle uzdravi. Nejsem takovej, ze jsem to videl jednou a od te doby ji budu prat neuspech ;-)

Kazdopadne jestli to tak bylo, tak na Sare jsem videl rozhodne vetsi bojovnost nez vcera na Vice. Sara mozna dostavala esa ale vzhledem k jeji vysce a limitovanemu pohybu mensim zranenim to neni prilis neobvykle. Sara se snazila a dobehla tam i par trosku nepovedenych kratasu. Urcite ten rozdil v pohybu byl lepsi a mene znatelny nez u Viky.
Reagovat
smazaný uživatel
To už mi tady psalo hodně lidí, že jsem až příliš nekritický. Asi je to tím, že se snažím být pozitivní a nekritizovat za každou cenu... Už jsem napsal, že jsem chvíli taky nechápal, proč Vika neskrečuje. Kdyby se až do konce zápasu trápila jako na začátku 2. setu, tak bych byl taky kritický. Stejně tak kdyby si to zranění nějak zhoršila... Ale nic z toho se nestalo a Vika už na konci zápasu vypadala lépe, přestože byla limitovaná.

Mimochodem, proč by sportovkyně nemohly být bohyněmi? :D
Reagovat
smazaný uživatel
No vidis :-) Jinak mozna se uz pak stim praskem netrapila ale hra byla stejna jako v druhe polovine prvniho a me prave slo otu hru ;-)

Tak samozrejme ze nejake sportovkyne jsou jako bohyne :-) Ale ja tedkon nemluvil o krase :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Na Li bude poprvé v pondělí světovou trojkou, to je fakt mazec! Zaslouží si to ve 31 letech.
Reagovat
Fandina
Nevím, ale asi jí bude pár bodů do trojky ještě chybět. Byla by jí, pokud postoupí do finále.
Reagovat
Bob
Bude světovou trojko, též gratulace :)
Reagovat
smazaný uživatel
bude, pokud porazí Petru :D
Reagovat
smazaný uživatel
Li could be the year-end World No.3.
If Li loses today, she would still rise to No.3 if she goes on to win the title. If she wins today, she would rise to No.3 just by getting to the final (she wouldn't even need to win the title). If she gets to No.3, it would not only be her new career-high, she would be the highest-ranked Asian player ever.
Reagovat
smazaný uživatel
...ze situace, kdy střílí jeden winner za druhým a má poměr W/UE 15 - 5 stav 4:4. Return druhýho servisu Kerber každý druhý asi metr za základní čáru. Kerber vyhrála první set zaslouženě, bohužel
Reagovat
smazaný uživatel
tak druhej set přesnej opak, ze začátku vypadala Kerber lépe, ale pak najednou uplně odešla...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist