Na Masters v Římě nikdy nevyhrál. Letos Medveděv v Itálii slaví první antukový triumf

21. 5. 2023, 19:31
Aktuality 32
ATP ŘÍM - Daniil Medveděv (27) slaví první antukový triumf a rovnou na turnaji Masters 1000. V Římě, kde v minulosti nevyhrál jediný zápas, ve finále porazil 7:5, 7:5 dánského mladíka Holgera Runeho (20) a také svou jubilejní 20. trofej získal z 20. různého turnaje i města.
Profily hráčů
Daniil Medveděv (© Profimedia)

Daniil Medveděv se nikdy netajil odporem k antuce. Pouze v roce 2019 na ní na víc jak jednom turnaji ATP vyhrál alespoň dva zápasy v hlavní soutěži. Tehdy si zahrál semifinále na Masters 1000 v Monte Carlu a finále v Barceloně.

Až letos zbořil své vlastní antukové hranice, když na všech třech akcích Masters v Monte Carlu, Madridu a Římě poprvé přešel minimálně přes dva soupeře.

A nyní v italské metropoli, kde pro něj všechny tři předchozí starty skončily po úvodním vystoupení, dokonce nenašel přemožitele. Potřetí si zahrál antukové semifinále, podruhé finále a nakonec vybojoval premiérový antukový titul. Se šesti soupeři, včetně dvojnásobného šampiona Alexandera Zvereva, ztratil jediný set.

Medveděv v Římě poprvé po čtyřech letech porazil na antuce hráče Top 10 a dokázal to hned dvakrát během dvou dnů. Po semifinálové výhře 7:5, 7:5 nad loňským finalistou Řekem Stefanosem Tsitsipasem si stejným výsledkem poradil i v dnešním finále s Holgerem Runem, kterému oplatil měsíc starou porážku z Monaka.

Finále začalo kvůli dešti s 90minutovým zpožděním a dlouho se vyvíjelo bez jediného brejku. Jako první udeřil v 12. gamu Medveděv a hned mu to vyneslo zisk úvodní sady.

Ve druhém dějství byl vývoj jako na houpačce. Medveděv prohrával 0:2, vedl 3:2, prohrával 3:5 a nakonec zápas i turnaj uzavřel ziskem čtyř her v řadě.

Medveděv proměnil šesté letošní finále v pátý triumf a poprvé v kariéře vyhrál pět turnajů během jedné sezony. Navázal na triumfy z Rotterdamu, Dauhá, Dubaje a Miami.

Vítěz Turnaje mistrů 2020 či US Open 2021 v celkově 33. finále vybojoval 20. titul a opět z turnaje, který nikdy předtím nevyhrál. Teprve podruhé zvítězil mimo tvrdý povrch a poprvé na antuce. Akci Masters 1000 ovládl pošesté v kariéře.

"Vždycky chci věřit sám sobě a vždy chci vyhrávat ty největší turnaje. Ale zároveň bych si nepomyslel, že někdy vyhraju turnaj Masters na antuce, protože jsem ji dlouho nenáviděl. Necítil jsem se na ní dobře a nic mi na ní nefungovalo," přiznal Medveděv.

"Ale už před turnaji v Monte Carlu a Madridu jsem se tak špatně necítil. A když jsem dorazil sem, cítil jsem se v tréninku skvěle a řekl trenérovi: 'Nevím, co se děje, ale cítím se úžasně, tak uvidíme, jak to půjde v zápasech.' Pak totiž nastoupíte do ostrých zápasů proti těžkým soupeřům a může to být jiné. Jsem teď opravdu moc šťastný, že jsem tu dokázal zvítězit," dodal 27letý Medveděv.

20letý Rune v předchozích dvou kolech vyřadil světovou jedničku Novaka Djokoviče i čtyřku Caspera Ruuda, porazit tři hráče elitní desítky během jednoho antukového turnaje ale nedokázal. Prohrál i druhé letošní finále na antukovém Masters 1000, v dubnu Monte Carlu podlehl Andreji Rubljovovi.

S členem TOP 5 dánský mladík prohrál teprve druhý z devíti duelů a až v 16. letošním zápase na antuce neuhrál alespoň set. V celkově 8. finále marně usiloval o 5. titul. Jeho největším úspěchem zůstává triumf na loňské 'tisícovce' v pařížské hale Bercy. Z antuky získal trofeje zatím jen loni a letos v Mnichově.

Letos poprvé od roku 2004 nebyl ve finále římského turnaje ani jeden z hvězdného dua Rafael Nadal a Novak Djokovič.

Další podrobnosti připravujeme.

• ATP MASTERS 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 7.705.780 eur
nedělní výsledky (21. 05. 2023)
• Dvouhra - finále •
Medveděv (3-Rus.) - Rune (7-Dán.) 7:5, 7:5
• Čtyřhra - finále •
Nys/Zieliňski (Mon./Pol.) - Haase/Van de Zandschulp (Niz.) 7:5, 6:1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

32
Přidat komentář
Krisboy
Překvapil. Příjemně. Snad se s tou oranžovou špínou konečně skamarádí. smile
Reagovat
Tennisfan77
Vydělal postupem do druhého kola kvalifikace FO více než za titul v Ostravě. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
co k tomu dodat - škoda, mohli by ho tam nechat i délesmile
Reagovat
Tennisfan77
On sice není žádný ortodoxní antukář, ale splňuje všechny parametry proto, aby dokázal vyhrávat velké tituly i na drcené cihle.

- Světový servis
- Světový return
- Světová obrana
- Světový mindset

Tsitsipas hrál do duelu s Medveděvem nejlepší antukový tenis co jsem snad od něj viděl, přišlo lámání chleba, hrál sotva polovinu.

Rune vedl v druhém setu 2x o break, přišlo na lámání chleba, prohrál 0:2.

Pokud bude takhle Medveděv hrát na French Open, klidně může vyhrát. Pokud do SF dostane Tsitsipase, finále je úplně otevřené a Rus má určitě mimo Djokoviče aktuálně nejlepší hlavu na tour, čili bych se nedivil, kdyby třeba Alcarazovi dal 3:0.
Reagovat
Pavol
Príliš optimistické tvrdenia. To že uspel na tréningu v Ríme ešte nič neznamená. Možno len to že si ho súperi prečítali. smile V Paríži bude protivný ale určite ho nevyhrá.
Reagovat
Tennisfan77
Spíše realistické, podložené nedávnými výsledky. Otázka bude samozřejmě motivace Medveděva, ale ten turnaj je dle mého nejméně predikovatelný GS za posledních 20 let.

Největší favorit je určitě Alcaraz a Djokovič, nicméně vyhrát může Medveděv, Rune, Ruud, a teoreticky Tsitsipas s Rublevem.

Tam se může stát naprosto cokoliv za ty dva týdny.
Reagovat
Amputace
Tolik k té absenci konkurence na antuce... Odstraníš Nadala a náhle máš pět silných adeptů na titul.
Reagovat
turista
Jedině díky tomu, že Djokovič má dnes už 36 let. Prostě je už bohužel starý. Jinak by po odstranění Nadala těch 5 kandidátů nebylo. Byl by jediný - N.D.
Reagovat
IngStavinoha
36 bych bral hned - radši teda v osmdesátkách nebo devadesátkách ;-)
Reagovat
turista
Já bych to taky bral. Ale čas nezadržitelně běží všem.
Reagovat
IngStavinoha
a tak je to správne, tak to má byt... smile
Reagovat
Amputace
Jistě, ale je to v tom případě rozdíl oproti konkurenci na hardu? Kdybys před pěti lety odstranil z US Open Djokoviče, Nadala a Federera, najednou ten turnaj může vyhrát pět šest reálných kandidátů. Ovšem v případě, že by ti tři hráli, kde je teda ta další - větší konkurence oproti antuce?
Reagovat
Tennisfan77
Sešlo se toho více. Zranění Zvereva z 2022, vyhoření Tsitsipase který to má 0/9 letos s hráči TOP10, neforma Djokoviče + jeho věk, absence formy Thiema, Federer v důchodu.

Kdybys odstranil Nadala z French Open někdy v roce 2015, vyhrál by titul buď Djokovič, nebo třeba Federer, případně Thiem.

Čili konkurence stejná jako na jiných GS.
Reagovat
turista
Neoponuji nijak zásadně. Nakonec v éře Federera a Djokoviče Nadal vyhrál 25 titulů na hardu. To je obdivuhodné. Nikdo jiný to nedokázal.
Reagovat
turista
Medvěděv může pochopitelně vyhrát i na RG. S tak excelentní hrou od základní čáry jakou produkuje logicky musel jednou na antuce prorazit.
Reagovat
makro99
se taky může pakovat po 1. kole...
Reagovat
turista
To by musel mít smůlu.
Reagovat
Pavol
Medzi tenistami funguje nepísané pravidlo. Minule si vyhrál Ty, dnes vyhrám Ja. Tým v žiadnom prípade nechcem zhadzovať výkon Medveďa. Včera bol jednoducho na rade. smilesmile
Reagovat
Pavol
Na GS to však áno neplatí. smile
Reagovat
Pe3k
To ten babrák teď bude vyhrávat i na antuce? smile
Reagovat
Nola
ked ho nebol schopny porazit samozvany antukar dArtagnan, ktory prehlasil, ze antuka je super povrch, kde ma viac casu a moze malovat svoje udery ako na maliarskom platne, tak sa mu to tak nejak pritrafilo potom, ci?
Reagovat
Pe3k
Tohle fakt Tsitsipas tvrdil?
Reagovat
jackiec
Antuka jako plátno pro umělce
Stefanos Tsitsipas tento týden v Monte Carlu obhajuje tituly ze dvou posledních posledních ročníků. Po Turnaji mistrů své dva nejcennější triumfy. "Když hrajete na superrychlých površích, nemůžete nic vymýšlet. Na antuce je to jiné, najdete si taktiku, dobré úhly. Hlína je jako malířské plátno, můžete na ni malovat, to je celá ta její krása. Ten ryzí tenis se prostě hraje na červené antuce," vyprávěl Řek, jenž se na svém oblíbeném povrchu pyšní bilancí 77 vítězství a 25 porážek.
Reagovat
Nola
nieco v tom zmysle, nepamatala som si to presne

https://firstsportz.com/tennis-news-stefanos-tsitsipas-champions-clay-court-tennis-as-the-pinnacle-of-strategic-play/
Reagovat
Patik
Raz za čas sa prehovorí k nejakému titulu na antuke..každopádne ak hra takto na antuke na harde bude asi zase k neporazeniu.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenisportál by měl rozebrat, proč "favorizovaný" Rune skončil až druhý. Humoru není nikdy dost smile smile.
Reagovat
IngStavinoha
buďme rádi, že ve výsledcích "smí" být uvedena státní příslušnost vítěze ;-)

za x let nikdo neuvěří tomu, že existovala "interní směrnice", která to zakazovala...

smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jakože tam tu vlajku mají mít, aby se i při vyhlášení vítězů měli za co stydět?smile
Reagovat
annah
smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
smile korouhviček a fangličkářů se má poznámka vůbec netýká
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ať tak či tak...smile
Reagovat
com
smilesmile brzo zase bude svetova jednicka smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist