Nadal na Roland Garros přišel o šňůru bez prohraného setu, semifinále si ale uniknout nenechal

9. 6. 2021, 21:49
Aktuality 89
FRENCH OPEN - Španěl Rafael Nadal na Roland Garros po sérii 36 vyhraných setů poprvé zaváhal a nepřekoná tak rekord Bjorna Borga, Argentince Diega Schwartzmana ale nakonec přehrál 6-3 4-6 6-4 6-0 a počtrnácté v kariéře postoupil do semifinále pařížského grandslamu. V minulosti to nakonec dotáhl vždy až k titulu, letos ho na cestě do finále čeká světová jednička Srb Novak Djokovič.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal je počtrnácté v semifinále Roland Garros. Obhájce titulu porazil v dnešním čtvrtfinále 6-3 4-6 6-4 6-0 Argentince Diega Schwartzmana a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 11-1.

Nadal na svém oblíbeném turnaji usiluje o rekordní 14. vítězství a páté za sebou. Když na pařížské antuce přešel čtvrtfinále, dosud vždy slavil titul. V případě letošního celkového vítězství by pětatřicetiletý rodák z Mallorky získal 21. grandslamový triumf a odpoutal se v historických tabulkách od Švýcara Rogera Federera.

Poraženého Schwartzmana může těšit alespoň to, že jako první hráč od Dominica Thiema ve finále v roce 2019 dokázal vzít na Roland Garros Nadalovi set. Španělova série skončila na 36 vyhraných sadách za sebou, přičemž dvě mu chyběly k vyrovnání vlastního maxima. Absolutním rekordmanem je se sérií 41 vyhraných setů z French Open legendární Švéd Björn Borg.

"Rozhodně jsem sem nepřijel s tím, že neztratím set, a pokud ano, tak že to bude katastrofa. To je přece součást hry. To, na čem záleží, je to, jak po ztrátě setu zareagujete," řekl Nadal.

Klíčovým momentem čtvrtfinálového duelu byl devátý game třetího setu, v němž třetí nasazený Nadal vzal Schwartzmanovi servis na 5-4 a následně sadu dopodával čistou hrou.

"Důležité bylo nedělat moc chyb. Trefovat forhend po lajně. Hrát více do rohů. Hrát delší křížný forhend. A lépe returnovat," vyjmenoval Španěl, čím nastartoval cestu za vítězstvím.

Turnajovou desítku Schwartzmana ztráta setu zlomila a Nadal demoralizovanému soupeři nadělil na závěr "kanára". "Pro každého je strašně těžké proti němu hrát. Cítí se na kurtu hodně pohodlně. Je to prostě Rafa, vždycky najde způsob jak vyhrát," řekl Argentinec, který jako teprve třetí po Rogeru Federerovi a Novaku Djokovičovi uhrál set proti Nadalovi na Roland Garros alespoň na dvou různých ročnících.

V semifinále, v němž ho v Paříži ještě nikdo neporazil, se třináctinásobný pařížský šampion Nadal střetne s o rok mladší světovou jedničkou Novakem Djokovičem. S dlouholetým rivalem ve vzájemné bilanci prohrává těsně 28-29, ale na Roland Garros vyhrál sedm z osmi soubojů. Na antuce uspěl v posledních pěti duelech včetně dvou nedávných - loni v říjnu ve finále Roland Garros a před třemi týdny ve finále v Římě.

Djokovič v nočním čtvrtfinále zdolal 6-3 6-2 6-7 7-5 Itala Mattea Berrettiniho. Čtyřiatřicetiletý letý Srb s pětadvacetiletým Italem sehrál s tříapůlhodinovou bitvu, jež byla zhruba na dvacet minut ve čtvrtém setu přerušena, aby mohli diváci kvůli zákazu nočního vycházení v Paříži opustit stadion.

Favorizovaný Srb byl ve třetím setu dva míčky od vítězství, za stavu 5-4 v tie-breaku ale nevyhrál ani jeden svůj servis. Když se zdálo, že do zkrácené hry směřuje i čtvrtá sada, dostal se v dvanáctém gamu Djokovič při soupeřově podání postupně ke třem mečbolům a ten třetí proměnil.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Němec Alexander Zverev a Řek Stefanos Tsitsipas.

• FRENCH OPEN 2021 •
Francie / Paříž, antuka, 34.360.000 eur
středeční výsledky (09. 06. 2021)
• Dvouhra mužů - čtvrtfinále •
Djokovič (1-Srb.) - Berrettini (9-It.) 6-3 6-2 6-7(5) 7-5
Nadal (3-Šp.) - Schwartzman (10-Arg.) 6-3 4-6 6-4 6-0

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

89
Přidat komentář
Ondra979
bude Nadal Djok vecerni zapas?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, aby organizátoři předešli případným infarktům, bude se hrát večer.smile
Reagovat
smazaný uživatel
Kolega Marduch kedysi povedal.

Pán Boh má Rogera proste rád.

Bolo by kuriozne, keby sa Nadal zasekne prave na tej 20ke a na RG prehral prave v piatok.

Djokovic hra cely turnaj dobre, ma urcite sancu. Rafa nehrá zle, ale má výpadky a casto sklzne do hry s kratkymi udermi.

Tipujem 5 setov s otvoreným koncom. Ak vyhra Novak, klobuk dole, ze dal dole Nadala, ak vyhrá Rafa, klobuk dolu, ze opatovne odolal hladovému Djokovicovi.
Reagovat
Usm
tak mě teda nepřijde, že by hrál Djokovic dobře - už to není ten antukový Djokovic z let 2011-2016, na Chatrierovi Nadala porazit nemůže, stejně jako Nadal nemůže porazit Djokovice v Melbourne
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Rafovi přeju finále!
Reagovat
No-le
Bohužel myslím, že ze ho Rafa rozseká podobně jako loni...smile
Reagovat
Pe3k
Tak moc zas ne, bude to ve 4.
Reagovat
annah
Viděla jsem včera jen třetí set, tak jsem si ráno pustila sestřih včetně toho řevu na konci. To bylo fakt mimořádně nechutné. Ten chlap je psychopat. Pak ať se nediví, že publikum vždy přeje spíš jeho soupeři. Ať je to kdokoliv.
Reagovat
paddy
Existují dvě jednoduchá vysvětlení smile

A) Djokovič vidí lidi, kteří neexistují a komunikuje s nimi

B) Djokovič komunikoval s Kozorohem, který stál na tribuně
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jestli na něj Kozoroh odsud nemluví a Joker pak neslyší hlasy...
Dřív to byl spíš Joker Nicholson style, teď už spíš Ledger stylesmile
Reagovat
annah
Anebo za C: je to blb.
Reagovat
Patik
https://i.imgflip.com/310nju.jpg
Reagovat
RF46
jo to bylo fakt nechutny..
Reagovat
RF46
nechutny...
Reagovat
fialka
annah
Ja som to nedopozerala, ale mrkla som na zostrih tu v článku. Môžem len súhlasiť. Z toho človeka ide strašná negatívna energia. Ten rev na konci je aj neúctou k súperovi.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Mayo
Djoki môže zvíťaziť. Už by sa patrilo prerušiť sériu porážok na antuke. A navyše Swiatek ako obhajkyňa vypadla, takze je na rade aj obhajca smile
Reagovat
turista
Novak ten zápas může vyhrát i když není favoritem. Dokonce by ho měl vyhrát aby ukončil nepříznivou sérii. A pokud by ho nevyhrál tak ať to finále vyhraje někdo z mladých. Nadalovi už by mohlo 13 pohárů odsud stačit.
Reagovat
Pe3k
Taky nechápu co to tam Novak pořvával po zápase, prej byl naštvaný na fanouška co rušil během výměn. S Nadalem prohraje ve 4 setech, na RG nemá čím by ho porazil, ale obecně je Novak pro Rafu na antuce mnohem větší překážka než pro Novaka Rafa na hardu, tam vyhrál nad ním už tak 30 setů v řadě...To tak nějak hovoří za vše.
Reagovat
smazaný uživatel
Hej, preto vyhral Nadal vzajomné finále USO13, USO 2010.
Reagovat
spaniel
Neco z 18.stoleti by nebylo?
Reagovat
smazaný uživatel
V novakovom pripade nebolo. V 18-21 storoči. Tam je to jednoduché.
Reagovat
Patik
smilesmile
Reagovat
steve79
Nebo jak Djokovič ve čtvrtém setu za stavu 3:3 hodil raketu a spadnul smilesmilesmile
Reagovat
steve79
Vidím to 60:40 pro Rafu. Rafa vyhraje 6:4, 5:7, 6:2 a 7:5.
Reagovat
Marduch
Ač nerad, vidím to podobne. 3:1. Snad jedině kdyby mu Rafa pomohl nervozitou z předposlední překážky k životnímu cíli.

Jenže, Rafa je inteligentni a ten tlak na sebe umí rozmelnit, viz jeho opakovaně vyjadreni o tom, že pro něj cesta je cíl a trofeje jsou pak spíš přirozený důsledek, když cesta je zvladnuta. Nejdřív mi to přišlo jako alibismus, ale když se člověk zamysli, je to velmi racionální a moudrý přístup pro finální a velmi exponovanou cast jeho kariéry, kdy má velehistoricky zapis na dosah.
Reagovat
peRFect
Velehistoricky je už zapsán a pravděpodobnost, že jeho počet titulů z Paříže někdo někdy překoná (popř. alespoň v tomto století), je rovná nule.smile
Reagovat
Marduch
Taky si myslím, že by Rafovi v rámci soupeření o výsledkového Goata slušelo, aby GS rekord překonal jinde než na RG, ale Rafa a část tenisoveho sveta v tom rozdíly nehleda. Uvidíme v příštích dnech, jak to vidi tenisova božstva..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jakkoli, myslím, že bude vnímán především jako RGGOAT.
Reagovat
Usm
ano, bude to vřdy jen antukový král a RG goat, ale určitě ne absolutní goat. Ten by totiž musel vyhrát i sem tam v hale smile
Reagovat
turista
A musel by taky mít přes 300 týdnů na pozici světové jedničky. Ale asi nakonec nebude nikdo, kdo by držel všechna ta kritéria. A je to v podstatě fuk. Každý z nich bude mít něčeho nejvíc.
Reagovat
Patik
Federer bude navždy tenisová ikona Nadal king of clay a Djokovič bude skrátka len Djokovič.. nedocenený srb dobrý tenista burlivák..
Reagovat
smazaný uživatel
Federer bude vzdy len jednooký král slepych a predstavitel, teda akýsi predskokan toho, co nasledovalo potom.

Je to ako ked si kupis listok na Madonnu ale koncert zacina Beata Dubasová.
Reagovat
smazaný uživatel
Lol :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
asi s tím mohu souhlasit, jen trochu nevím, jak to je myšlenou s tou jeho cestou, ale přiklonil bych se k tomu, že se Rafa prostě rve o každý zápas, chce vyhrát vždycky, je k sobě tvrdý a výsledky se dostavují, jakkoli jeho styl není můj šálek čaje...
Reagovat
Marduch
jednoduše vygoogli "v čem jsem já Rafa Nadal jiný než Djokovič". Tam cestu/přístup popisuje.
Reagovat
Marduch
?Well, of course, when you have great opponents in front, it helps to have a clear way about what you need to do to become better and better,? he said.

?I always had great opponents in front, since the beginning of my career I had Roger there and then Novak came a little bit later, but not much. I always had good examples of amazing players in front of me, competing for the same things so that helps to give you a clear way.

?But in some ways, I want to think ? and I do believe it?s really like this ? that my personal motivation is much higher than the motivation to have other players in front. I?m just playing for myself, for my team, for my fans, for my family, for myself, of course.

?Not for the others, no? Not for my rivals. I?m just trying ? my approach to that is I always wanted to be a better tennis player, because I understand the sport like this. I understand the sport going on a practice session every day with the goal to improve something, with the goal to be better.

?Not because I need to be better because I have Roger or Novak in front of me. I want to think that I want to do it because that?s the way I understand the sport. And of course, having these kinds of players in front of you helps to give you a clear way about the things you need to do better.?
Reagovat
turista
Tak umí to hezky zaobalit. Španělské sardinky měly vždycky hezčí konzervu než jugoslávské. Ale chutnaly stejně dobře.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Už i sardinky hrajou tenis?smile
Reagovat
turista
Asi že jo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Vygooglil jsem, ale díksmilesmile
Reagovat
turista
No jo. Ale jak může někoho bavit to, že jeden hráč ovládá RG už 16 let. Do roku 2010 to bylo zajímavé. Ale teď už to je podobně fádní jako když člověk k snídani nebo k večeři konzumuje stále stejný dusivý komisárek.
Reagovat
Paixx
Tak baví to nás, kteří mu fandíme, na tom snad nic divnýho není ne?
A myslím že i fanoušci Federera by mu měli fandit, jelikož v tuhle chvíli se ještě dá říkat, že je Roger před ním v otázce GOAT, ale jakmile vyhraje podruhý RG, tak ho tak na 90% překoná i v GS a bude to over, že ho překoná Nadal se už tuší a navíc se pořád bude říkat, že má všechno jenom z antuky
Reagovat
Patik
9 súboj s Djokovičom tu v Paríži..a potom že prečo má Nadal také bilancie aké má..smile
Reagovat
Usm
koukal jsem a z posledních 9 vzájemných zápasů se hrálo 6x na antuce - dost zvláštní na to, že antuka tvoří tak 30% ze sezony?
Reagovat
Patik
lebo Djokovič spraví dobrý výsledok na antuke takmer zakaždým..slušnú časť sezóny tvorí aj Shanghaj Paríž a TM..v roku 2019 mal čeliť Nolemu v Bercy a pred zápasom sa vyhovoril.
Reagovat
Patik
Djokovič si zakričal a ľudia sú z toho zase mimo..pritom to robí takmer na každom turnaji a vždy to niekoho udivuje..tie prázdne tribúny tomu dali šmrnc..stavím sa že keby tam bol vypredaný štadión a všetci by skandovali tak nikto ani nevie alebo nepočuje že vôbec kričal..smile
Reagovat
ipko
toto bolo už aj na Novakove pomery dosť cez čiaru, veľmi by ma zaujímalo čo si o tom Matteo myslelsmile
Reagovat
Usm
přes čáru? Proboha tenisti snad nejsou sportovci, kteří si mohou zakřičet a pustit uzdu emocím? Co by si měl asi tak Matteo myslet? Djokovic mu ukázal fakáče, nebo ho nějak zesměšnil? On jen proboha oslavil těžce vydřený čtvrtý set
Reagovat
ipko
ak psychopatické vrešťanie nazývaš oslavou, tak potom sa nemáme o čom baviť :)
Reagovat
ipko
ak psychopatické vrešťanie nazývaš oslavou, tak potom sa nemáme o čom baviť :)
Reagovat
smazaný uživatel
ak psychopatické vrešťanie nazývaš oslavou, tak potom sa nemáme o čom baviť :)
Reagovat
Patik
Je to trošku neúctivé ale zase ako som písal nižšie ja osobne by som to bral ako poklonu pretože keď Djokovič hentak vypustí paru znamená to asi len toľko že som ho dobre dusil..lebo Djokovič to častokrát robí keď si prejde peklom..a tie prázdne tribúny to tiež trošku zveličili.
Reagovat
No-le
Přesně. Hrozně se to řeší, jako kdyby se vymočil na kurt????. Já naprosto věřím, že byl frustrovaný, kdo sledoval ten zápas a někdy hrál tenis, musí pochopit. A Novak je cholerik,bohužel.????
Reagovat
turista
Co si myslel to nevíme. Ale v tom 3.a 4.setu Djokoviče potrápil, což je dobře. Aspoň nemůže nikdo říkat, že Berettini v tom ČF byl nezaslouženě, když Federer odcestoval pryč.
Reagovat
Mayo
Vamos Rafa. Zase proti ND, bude to asi bitka na 5 setov ako to posledné SF. Rafa motivovaný smerom k 21 a ND mu to zase prekaziť. Hra sa aj o titul GOAT. Kto vyhra turnaj ním bude smile
Reagovat
Usm
nebude to bitva na 5 setů, jsem fanda Djokovice, ale zároveň realista - styl, jakým Nadal hraje (kor na trapným Chatrieru) je pro ostatní top hráče nehratelné a při troše štěstí mohou hrát tak set, takže to vidím bud 3-0, nejhůř 3-1 pro Nadala
Reagovat
turista
Nadal hratelný rozhodně je. Schwartzman mu byl včera 3 sety rovnocenným a důstojným soupeřem. Třetí set prohrál díky smůle a Nadalovým páskám, které překlopily míč na Diegovu stranu. A není neporazitelný ani tady. Už není rok 2017 nebo 2018. Už je čerstvým veteránem tenisových kurtů (35).
Reagovat
safi1313
Těším se jak ten pomatenej Albánec zítra bude jak zpráskanej pes po dvou hodinách zápasu s Rafou :-) co tam včera předváděl, to zas bylo divadlo. Doufal sem že zas nedostane vyhazov jako z USopen jen proto abych videl jak s nim Rafa zítra vytře kurt :-)
Reagovat
Usm
No jo, nikde jinde než na ty antuce si s ním ten uřvaný Španěl kurt vytřít nemůže:). Za pár týdnů pojede zase zpraskany z Wimbledonu:))
Reagovat
Matti
myslíš ten Wimbledon, který Rafa už 2x vyhrál?
Reagovat
gigin
Ne, jiný W myslel. Tys nám tu chyběl, porucho :DD Jaká jináč?
Reagovat
Usm
pardon, 10ti lety :-)
Reagovat
Matti
pořád stejně dobřesmile
Reagovat
Usm
jo, přesně ten, ve kterém byl ve finále naposledy před 11 lety smile
Reagovat
steve79
Djokovič je šílenec. Co to mělo znamenat ?
Reagovat
woody
Co se stalo? po tretim jsem usnul
Reagovat
Marduch
https://sport.aktualne.cz/tenis/djokovic-se-sedrel-antukou-pak-nahanel-strach-revem-divaci-b/r~53537710c97011ebad06ac1f6b220ee8/r~cf7c4324c96d11eb94d2ac1f6b220ee8/
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Až po třetím?smile
Reagovat
Marduch
"celý zápas hlavně třetí a čtvrtý set pod tlakem na returnu, kdy Matteo skvělé servíroval a strilel forehandy, a tím pádem napětí i na svých servisech, k tomu nevyužité šance k ukončení ve třetím i ve čtvrtém, takže to na konci bylo něco jako osvobozeni".
Reagovat
Patik
je to svojím spôsobom poklona pre Beretiniho..že odviedol dobrú robotu.
Reagovat
turista
No tak jistěže. Matteo Berettini hrát tenis opravdu umí. Na to, že si nechal utéct první 2 sety tak smekám před tím jak hrál dobře ve 3. a 4. setu. Nakonec titul z dubnové antuky v Bělehradu má on a ne Novak.
Reagovat
giovani
?This match had it all: falls, crowd, break. It was a lot of intensity. I just felt under tension the entire time,? Djokovic said. ?It was just super, super stressful to constantly be under pressure on my service games, because his service games were quite smooth with the big serve.
The reaction in the end was just me liberating that tension that was building up for the entire match.

Tak sa teda vyreval ako zviera. Nadal ho ukľudní:-)
Reagovat
spaniel
Dela to i doma, kdyz vyklidi mycku.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
micku nebo myčkusmile?
Reagovat
turista
Nic neprovedl. Jen si zařval.
Reagovat
gigin
Lžeš.
Reagovat
paddy
říkám pořád, že je nejlepší smile

ve věku 26 let měl myslím nejvíc GS ze všech, a pak ho to přestalo bavit smile
Reagovat
ipko
Borg/McEnroe fantastický film hlavne v tom ako ukazuje Bjornove utrpenie, keď bol pod tlakom verejnosti na každom kroku.. to sa jednoducho dlhodobo nedalo vydržaťsmile
Reagovat
turista
Borga otravovala ta ztráta soukromí v době té jeho slavné tenisové kariéry.
Reagovat
Nola
ten rev to bolo co? nervy v kybli? tiez sa mi to ako fandovi teda velmi nepacilo, vypustena para, ci co? prehrany TB je uz v poslednej dobe taka odohrana pesnicka.... Matteo si nenormalne pomahal servisom, nasledne bomby z FH, Novak si neprehral servis a aj tak by som mu v TB 4. setu neverila... nastastie to zvladol
Reagovat
Matti
Ano a zítra to bude maso.smile
Reagovat
Madrileno
Co to tam na konci zapasu predvadel? Psychiatra na nej.
Reagovat
smazaný uživatel
Novak si myslel, že to je aj bez kamier :)
Reagovat
a.magerova
Tak nějak nevím... vadí mi víc to Noleho posílání srdíček nebo to jeho dnešní řvaní na závěr... smile
Reagovat
gigin
Tohle dnes nebylo předstírané.
Reagovat
a.magerova
Ano věřím.

Opravdu úplně neadekvátní chování vzhledem ke stavu zápasu... smile
Reagovat
hippos
máš se na to vysrat a sledovat tenissmile
Reagovat
smazaný uživatel
řekl Argentinec, který jako teprve třetí po Rogeru Federerovi a Novaku Djokovičovi uhrál set proti Nadalovi na Roland Garros alespoň na dvou různých ročnících.

Bez komentára :D...

Bohovský úspech..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist