Nadal pokračuje bez ztráty setu i podání. Rozjetí jsou také Zverev či Monfils

19. 1. 2022, 14:17
Aktuality 37
AUSTRALIAN OPEN - Rafael Nadal prošel do třetího kola Australian Open bez ztráty setu i podání. Dnes si poradil s německým kvalifikantem Yannickem Hanfmannem, byť mu často úspěšně vzdoroval v šancích na brejk. Skvělou formu v úvodu turnaje prokazují také Němec Alexander Zverev a Francouz Gaël Monfils.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal loni absolvoval pouhých sedm turnajů a poprvé od sezony 2016 nezískal alespoň jeden grandslamový titul. Kvůli potížím s levou nohou sezonu ukončil už v srpnu a přípravu na nový rok mu zkomplikovala nemoc Covid-19.

Přesto sezonu 2022 zahájil triumfem na turnaji ATP 250 v Melbourne a nyní má ve stejném areálu, na rozdíl od deportovaného Novaka Djokoviče, šanci získat rekordní 21. grandslamový titul.

A zatím se mu daří. Ve dvou zápasech neztratil set ani servis a v obou úspěšně čelil dvěma brejkbolům. Ale zatímco proti Američanu Marcosi Gironovi na kurtu nestrávil ani dvě hodiny, Němec Yannick Hanfmann dnes navzdory jednoznačnému výsledku vzdoroval dvě a tři čtvrtě hodiny.

35letý Španěl porazil německého kvalifikanta 6-2 6-3 6-4, když proměnil jen 4 z 16 šancí na brejk. Ve větrném počasí zaznamenal 30 vítězných úderů a dopustil se 26 nevynucených chyb.

Nadal startuje na Australian Open poosmnácté v kariéře, triumfovat dokázal jen v roce 2009. Od té doby se ještě čtyřikrát dostal do finále, ale pokaždé prohrál - dvakrát s Djokovičem a jednou s Rogerem Federerem a Stanem Wawrinkou. Ti všichni letos v Melbourne chybí a Nadal je jediným bývalým šampionem v pavouku a poprvé na grandslamu hraje bez konkurence Djokoviče i Federera.



O postup do osmifinále se Nadal střetne s Karenem Chačanovem (h2h 8-0), s nímž dosud prohrál jediný set. Ruský tenista dnes přehrál 6-4 6-0 7-5 Francouze Benjamina Bonziho a postupem do 3. kola vyrovnal své melbournské maximum.

Hladce prochází turnajem také třetí nasazený Němec Alexander Zverev, který pokračuje bez ztráty setu. Domácího Johna Millmana v aréně Roda Lavera porazil 6-4 6-4 6-0. Vítěz loňské olympiády či Turnaje mistrů Zverev ztratil podání ve druhém gamu, ale od té doby byl při svém servisu stoprocentní a nedal zkušenému Australanovi šanci.

"Vyhrál jsem, takže se cítím skvěle. Z lidí v publiku je cítit, že byli dlouho v lockdownu. Udělali skvělou atmosféru, kéž by to tak vydrželo dál," pochvaloval si dobře naladěný Zverev po výhře nad domácím tenistou.

"Byl jsem připravený, že mě lidé budou nenávidět během zápasu a možná i po něm, Bučeli, ale s tím se musí počítat. Sport atmosféru potřebuje a i když jsou diváci proti mě, užívám si to. Od sportu se očekává, že přináší emoce. Jsem moc rád, že se zase vracíme do normálu a hrajeme před fanoušky," dodal 24letý Němec.

V dalším kole bude Zverev znovu velkým favoritem. Čeká ho Radu Albot z Moldavska, který je až ve druhé stovce světového žebříčku. Zverev ještě grandslamový titul nezískal, jeho maximem je finále US Open 2020.

Skvělou formu má v úvodu sezonu Gaël Monfils. 35letý Francouz, který před dvěma týdny triumfoval v Adelaide, na Australian Open ztratil ve dvou zápasech a šesti setech pouze 10 gamů. Po Argentinci Coriovi nedal šanci ani Kazachu Alexanderu Bublikovi, kterého v nočním zápase v areně Margaret Courtové deklasoval 6-1 6-0 6-4 a oplatil mu porážku z předloňského Roland Garros.

"Děkuju divákům, že zůstali do tak pozdních hodin. A já jsem rád, že jsem zápas dokázal urychlit. Atmosféra byla skvělá a já se cítím opravdu skvěle," pochvaloval si uvolněný Monfils, který nastřílel 34 winnerů a dopustil se jen 9 nevynucených chyb.

Ve třetím kole sedmnáctý nasazený Monfils změří síly s šestnáctým nasazeným Chilanem Cristianem Garínem (h2h 1-0), který uspěl v jedné z několika pětisetových bitev dne proti Španělu Pedru Martínezovi.



Denis Shapovalov udolal až po čtyřech a půl hodinách boje 7-6 6-7 6-7 7-5 6-2 Korejce Soon Woo Kwona a postupem do 3. kola vyrovnal své maximum na Australian Open.

"Dnes asi budu spát v ledové lázni. Bylo to ohromně vyčerpávající utkání. Fanouškům moc děkuju za podporu," řekl 22letý Kanaďan, který si o osmifinále zahraje s americkým servismanem Reillym Opelkou (h2h 1-0).

"Musím se snažit dostat do hry povedené returny. On má za sebou průlomový rok a cenné skalpy. Ale teď na ten zápas vůbec nemyslím, jsem plny dojmů z dnešní bitvy," dodal unavený Shapovalov.



Také Sebastian Korda uspěl až po pětisetové bitvě. Francouze Corentina Mouteta udolal po bezmála pětihodinové bitvě 3-6 6-4 6-7 7-5 7-6(10-6), přestože byl několikrát blízko porážce, a při premiéře na Australian Open postoupil do 3. kola.

O osmifinále, kterým by vyrovnal své grandslamové maximum z French Open 2020 a Wimbledonu 2021, se 21letý Američan s českými kořeny utká s Pablem Carreñem (h2h 0-0). Španělský tenista vyhrál také 3-2 na sety, když udolal Nizozemce Tallona Griekspoora.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
středeční výsledky (19. 1. 2022)
• Dvouhra mužů - 2. kolo •
A. Zverev (3-Něm.) - Millman (Austr.) 6-4 6-4 6-0
Nadal (6-Šp.) - Hanfmann (Něm.) 6-2 6-3 6-4
Berrettini (7-It.) - Kozlov (USA) 6-1 4-6 6-4 6-1
Mannarino (Fr.) - Hurkacz (10-Pol.) 6-4 6-2 6-3
Shapovalov (14-Kan.) - Soon-Woo Kwon (Korea) 7-6(6) 6-7(3) 6-7(6) 7-5 6-2
Garín (16-Chile) - Martínez (Šp.) 6-7(1) 7-6(4) 2-6 6-2 6-2
Monfils (17-Fr.) - Bublik (Kaz.) 6-1 6-0 6-4
Karacev (18-Rus.) - McDonald (USA) 3-6 6-2 6-2 6-3
Carreňo (19-Šp.) - Griekspoor (Niz.) 6-3 6-7(6) 7-6(3) 3-6 6-4
Opelka (23-USA) - Koepfer (Něm.) 6-4 6-3 7-6(4)
Sonego (25-It.) - Otte (Něm.) 2-6 6-2 6-3 6-1
Chačanov (28-Rus.) - Bonzi (Fr.) 6-4 6-0 7-5
Alcaraz (31-Šp.) - Lajovič (Srb.) 6-2 6-1 7-5
Kecmanovič (Srb.) - Paul (USA) 7-6(7) 7-5 7-6(8)
Korda (USA) - Moutet (Fr.) 3-6 6-4 6-7(2) 7-5 7-6(6)
Albot (Mold.) - Vukic (Austr.) 6-4 7-6(4) 6-4
• Čtyřhra - 1. kolo •
Granollers/Zeballos (3-Šp./Arg.) - Nišioka/Veselý (Jap./ČR) 6-3 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
Vlk-v-trave
https://www.youtube.com/watch?v=c8_JdHyoqUs

Stale problemy s nohou. Vypada to, ze tyto problemy jsou vlekle... a pravdepodobne neni nejaka sance na uplne ozdraveni.
Reagovat
Ondra979
co Alcaraz - dejte nekdo aspon HL..nevidel jsem ho
Reagovat
Ondra979
a ted jde na BErettiniho..to by mohlo byt zajimave
Reagovat
baba
jestli to vyhraje Rafa, pak opravdu lituji Djokoviče,
Pokud je tedy tam nahoře nějaká spravedlnost, musí to vyhrát někdo úplně jiný..
Reagovat
smazaný uživatel
RG 2016.
Reagovat
Paixx
A né jenom tenhle turnajsmile
Reagovat
smazaný uživatel
Shapovalov mi sčasti pripomína Leytona Hewitta. Legendárny Austrálčan dokázal na kurte veľké veci, ale zároveň bol známy tým, že v podstate nedokázal triumfovať hladko a to aj v zápasoch prvých kôl. Veľakrát dokonca vypadol. Na tomto musí Shapovalov popracovať a to celkom výrazne.

Khachanov je pre Rafu obrovská hrozba a to platí aj napriek tristnej bilancii, ktorú s Nadalom má. Je to určite náročnejší súper, aký by na Nadala čakal v 4. kole v podobe Karatseva/Manarina. Zápas bude takmer určite v rámci night session a očakávam tuhý boj s nejasným výsledkom.
Reagovat
Paixx
Tak tak, vždycky se mi vybaví US 19, kde se s ním Nadal tahal přes samý tiebreaky a nakonec mu ten zapas odrovnal kolena na semi, kde pak musel odstoupit z Del Potrem.
Snad to tentokrát Rafa zvládne ve větším klidu, záleží, jak se Khachanov vyspí. Když bude mít den, může Nadala vystřílet z kurtu, nebo minimálně hodně unavit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
radši ať ho Kačena vystřílísmile
Reagovat
Rafaeoli25
Nemyslím si, že ho vystřílí, tenis sezóny 2018 už potom málokdy předvedl. Myslím, že ho ani moc neunaví, bude to max. 3:1, spíš 3:0.
Reagovat
Rafaeoli25
Bylo to USO 18, 19 vyhrál.
Reagovat
Paixx
US 18 ano, hned mi to pak došlo, dík smile
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím. Dnes ma Khachanov 72% úspešnosť prvého servisu. TO je hodnota, ktorý by robila Rafovi obrovský problém, osobne dúfam, že to klesne na 60%.

Basilashvili, Khachanov, Thiem, v súčte nejakých 13 hodín na kurte na USO18 a v s Del Potrom prichádza zákonitý skreč. V tomto pokročilom veku je kľúčové šetriť fyzický fond.
Reagovat
Rafaeoli25
Na druhou stranu Federerův příběh z AO 17 ukazuje, že se to dá ustát i se sérií vyčerpávajících zápasů.
Reagovat
smazaný uživatel
Federer má 5-setové zápasy v trvaní Nadalovych 4 setovych.

A medzi semifinále a finále mal na rozdiel do Rafu dva dni volna. To je v súčasnosti aj Rafov pripad, kedze je v hornej polovici pavuka a na záver bude mať extra den volno, ak to bude pre neho ovšem aktuálne :)
Reagovat
Paixx
Ale nemůžeš srovnávat pětiseťák Federera a Nadala, když nadal má i tříseťáky často okolo 3 hodin
Reagovat
peek
Jenže půlku z toho stráví přípravou na servis. smile
Reagovat
RF46
No a kdyz hraje Fedex vs Nadal?:)
Reagovat
Paixx
Jak to s tím souvisí? smile
Reagovat
RF46
Hehe, no kdyz Fedex hraje petisetak 3h a Rafa 5h, tak jak potrva vzajemnej duel:)
Reagovat
Paixx
Ok, to asi nemá cenu I guesssmile
Reagovat
RF46
sak jo :)
Reagovat
Rafaeoli25
Šapa bych s Hewittem neporovnával, to sorry. Hewitt byl už v náctiletém věku mentálně extrémně silný hráč, proto se taky tak brzo stal světovou jedničkou a vyhrál GS. Ano, měl výpadky, ale už ve dvaceti to byl v tehdejší době titán, odrážející Agassiho, Samprase a další esa tehdejší éry. Co dokázal doposud Šapo? Pár dílčích úspěchů, občas finále, občas SF, na GS skoro nic až na loňský Wimbl. V porovnání s Hewittem nemůže obstát.
Reagovat
smazaný uživatel
Výkonnostné pochopiteľne nie, pokiaľ sa kŕčovito držíš čísiel. Porovnával som ich samozrejme v kontexte, ktorý som načrtol, a ktorý je zrozumiteľný.

Hewitt sa prekázal ako mladý, po nástupe Federera a neskôr Nadala s Djokovicom úplne odpadol, je úplne zrejmé, že SHapovalov má diametrálne odlišné prostredie na to, aby sa presadil .
Reagovat
Rafaeoli25
Chačanov jistě je nepříjemný soupeř, ale i když byl Nadal během USO 18 zraněný, dokázal najít způsob jak ho přehrát a nemusel tehdy ani do pěti setů, i s handicapem.
Reagovat
smazaný uživatel
To, že nemusel do piatich setov je pri vyše 4hod zápase naozaj zanedbateľné. Je zrejmé, že ten zápas ho totálne vytrápil
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale už během něj se nechal ošetřovat, bylo zřejmé, že ten turnaj asi neustojí, když nebyl zdravotně v pořádku, to bylo bez šance. Dodělal ho supermatch s Thiemem tehdy.
Reagovat
Ereinion
no nevím, Chačanov je obrovská hrozba jen pokud zahraje své maximum, což je tak jednou za rok...Rafa ve 3, max. ve 4.
Reagovat
Mantra
by si za svou dřinu a parádní zábavný tenis ten zasloužil na sklonku kariery takový titul - sice se to asi nepovede, ale moc bych mu to přál
Reagovat
hanz
Nis takovýhosmile. To by Berdík nerozdýchal.
Reagovat
Ondra979
no to by bylo neco..ale asi to nedopadne..nicmene hraje vyborne a snad to dotahne daleko
Reagovat
hanz
Stačí, že Berdýškův otloukánek Kevča má o účast ve finále na GS víc!
Reagovat
Rafaeoli25
Mohl by do SF postoupit, soupeřem v cestě mu bude asi Alcaraz nebo Berretini. Na finále to nevidím, musel by porazit Nadala nebo Zvereva. Ale kdoví, třeba mu konečně sednou i klíčové zápasy a bude z toho životní turnaj. Mám ho strašně moc rád.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Gael hraje pěkně, ale je to lemra a klaun. Mě se znechutil divadlama, kdy jako umírá a pak teda aby se neřeklo, zápas dohraje a někdy i vyhraje... Možná to okoukal od Jokera, nevím. Jeho hra se mi líbí, ale tímhle se mi zprotivil.
Reagovat
Rafaeoli25
Já ho mám rád, totální sympaťák,který dělá tenis lepším. Velká osobnost.
Reagovat
brixner
Vyhrát Gael GS, bylo by to největší fó pá dvacetiletí! A to ho mam rád!smile
Reagovat
soloo
mám ho rád ale hrá teátro že je zranený až moc často a moc okato smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist