Nadal se po bolestivém vyřazení pokusí před Paříží o vše, co je v jeho silách

13. 5. 2022, 10:18
Aktuality 98
Chronické problémy s levou nohou sužují Rafaela Nadala v nejoblíbenější části sezony. Deset dnů před útokem na 14. titul z Roland Garros i celkově dvaadvacátý z grandslamů španělský tenista po bolestivém vyřazení z Masters v Římě řekl, že se pokusí udělat vše, co bude v jeho silách, aby na antuce v Paříži byl konkurenceschopný.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

"Nejsem zraněný. Jsem hráč žijící se zraněním. Tak to je," řekl Nadal po prohře již ve třetím kole s Kanaďanem Denisem Shapovalovem. Ve čtvrtfinále v Římě bude antukový král chybět teprve podruhé v kariéře a poprvé po 14 letech. Desetkrát Nadal tamní turnaj vyhrál.

Ve čtvrtečním večerním zápase se Shapovalovem ho však od druhého setu limitovalo opět zranění nohy, kvůli němuž musel ukončit minulou sezonu už v srpnu. Do té letošní vstoupil sérií 20 výher, díky níž získal tři tituly včetně Australian Open. Pak jej ale zastavilo zlomené žebro.

"Noha zase bolí jako čert. Začalo to v půlce druhého setu, a pak se s tím už nedalo hrát. Ale nechci snižovat Denisovo vítězství, odvedl dobrou práci," řekl Nadal. Zda bude fit pro Paříž, netuší. "Výzvou jsou pro mě už jen každodenní tréninky. Vezmu si s sebou do Paříže svého doktora. Ale fakt nevím, co bude za pár dnů nebo za týden," dodal nejistě.

Roland Garros začne 22. května.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

98
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
toho idi0ta na umpiru, co píská Joker vs FAA. Zahlásit a trvat na absolutně neexistujícím dvojdopadu je naprosto skandálnísmile A navíc jsem si téměř jistý, že tenhle upír někomu pije krev skoro v každém zápase, co soudcuje. X krát jsem kvůli němu viděl i docela drsné hádky. Lahyani a tenhle šašek jsou ostudou ATP, která si je nevímproč pěstuje. Asi někdo sází, každopádně bafuňářství jako v jakémkoli jiném sportu. Stejně mi přijde, že v tenisu se špína už dlouho vaří pod pokličkou a je otázkou času, kdy nadskočí a něco šplouchne ven...
Reagovat
Nola
videla som :D, ale to videl aj slepy....
Reagovat
Pe3k
On nejprve nezahlásil dvojdopad a pak si to uvědomil, tak pro jistotu zahlásil dvojdopad i když žádný neby, je to debyl smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Možná tam bylo víc sporných míčů, nevím jestli neměli lajnoví špatný den...
Ovšem umpire, nikde jsem nedohledal, kdo byl nasazený na jaký zápas, se celkově moc nepředvedli:
nejsem si jist, ale asi u Casper x Shapo minimálně 2x zahlášený míč jinak než pak ukázala technika.
Lahyani klasika, pořád hráčům prsty ukazoval, jak ho má malého, nicméně outům to v podstatě nikdy neodpovídalo. Ale to je u něj opravdu to nejmenší.
A teď jsem ještě viděl na YT, myslím že italskou umpire, jak totálně zpackala technikou ukázaný několikainch out s chováním báby toaletářky.
No, svěží vítr by umpirům neuškodil...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Shapovi se vratilo to co si vybral v zápase s Rafou. Stejně, ta jeho hlava a chování, já ho prostě vůbec nemusím, jakkoli jednoručák zlepšuje a na tenhle jeho úder se dobře dívá. Ovšem tím to končí.
Caspera jsem si po několika utkáních a rozhovorech oblíbil. Proti Shapovi to je chováním jiná liga.smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
annah
Přesně tak. Šampon nesympatickej, Ruud naopak bezva chlápek; vyzařuje z něj vyrovnanost a klid.
Reagovat
papucRF
Cau borci.Listky pro dva na dva dny do halle na prodej.Ma nekdo zajem?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nádherný závěr MTB z obou stran!smilesmile
Reagovat
Drzymalski
Já si tipnu. Rafa RG vynechá. 1.neni 100proc. fit 2. Alcatraz...prohra s gumou jako je Šapik lecos napověděla.
Reagovat
Rafaeoli25
Myslím, že ne, určitě minimálně nastoupí a pokud vzdá, tak až v průběhu turnaje. Že by z FO odstoupil před myslím nehrozí.
Reagovat
Ereinion
spíš bude v prvních kolech vypadat skvěle a "ozve" se to cca v QF/SF v nějakým těžkým zápase (Djokovič, Alcaraz, Tsitsipas) zhruba ve 3. setu, když bude jasné, že to Rafa nedá pod 3 hodiny...
Reagovat
Rafaeoli25
Doufejme, že neozve.
Reagovat
Ereinion
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Moje mladá (moc tenis nesleduje, ale trochu se orientuje přese mě) na Rafovu prohru suše utrousila: "Skončila jeho smlouva s ďáblem." Myslím, že to díky intuici celkem vystihla. Prostě hrát takových let stylem jakým hraje... Podle různých expertů měl už dávno skončit, no u BIG3 se prostě problémy projevují nejvíc kolem 35let.
Rafa tenisem žije, hodně mu obětoval, nicméně, možná by si měl najít chvíli času a toho Fausta si přečíst.
Blekotání (jinak se to nazvat nedá) na tiskovce jen potvrdilo, že se Rafa se svou kondicí pere, jak tu někdo psal, hlava chce moc, ale tělo už hlásí přetížení.
Ano, zkušenosti jsou k nezaplacení a věkový rozdíl se jimi dá do určité míry smazat, ale ani to nejde věčně...
Reagovat
Rafaeoli25
Tvrdit u hráče, který vede na začátku léta race to Milano, že odchází, že je to konečná, je nemístné. Jen se opakuje to, co už mnohokrát v jeho kariéře. Zranění se někdy zopakovala i v kratších intervalech a na řadě tiskovek vypadal zoufale už před mnoha a mnoha lety. Je to logické, když je člověk aktuálně dole, byť jen v daných dnech a týdnech, tak z něj nesálá energie a je zkroušený. Přesto právě u Nadala platí, že to nic neznamená, ukáže zase jen další budoucnost, ta jediná dá odpověď. Vzpomeň, co se tu psalo od loňského června do letošního ledna a jak se to zase vyvrbilo.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ono se prostě tak dlouho chodí se džbánem pro vodu, až ta voda jednou dojde...
Všichni soupeři by museli být ochromení, aby ho některý z nich na 3 vítězné nedal. I já už tak nějak cítím, že jde Rafa přes moc a to není nikdy dobře.
Reagovat
Rafaeoli25
Uvidíme, já v něm stále vidím potenciál nějakého dalšího GS titulu a toho, že se bude v úzké špičce ještě nějakou dobu držet. Ano, je to svízelné, když se ta noha pořád vrací, ten samý problém, i po operaci. Může mít natrénováno jako Rambo, ale přes bolest, která se nedá unést, se jít v danou chvíli nedá. Uvidíme, jestli tedy ustoupí a v Paříži bude moci hrát bez limitů nebo ne.
Reagovat
Nola
poznam takych ako si ty, momentalne nepracujes, mylim sa? iba otazocka, schizopfrenia? tvoj idol je Rafa a nejak si sa na neho pred par rokmi naviazal, vypracovane telo, pekna tvaricka..... Momentalne si stastny, vyhral AO, nasledne dalsie tituly, ale ak prehra upadnes casom do depresie... mas ho na piadestali, je to skvely tenista, ale nie je nesmrtelny, to ziadny clovek nie je, ja by som mu dopriala kvoli tebe, nech hra trebars do 50- tky, nech vyhrava vsetko kam vstupi... Rafa je GOAT
Reagovat
Rafaeoli25
Jsem politolog a pracuji v tomto oboru již léta, takže Vaši otázku nechápu. Nadalovi fandím od začátku jeho kariéry, stejně jako fandové Rogera jemu a Novaka Nolemu. Tenis sleduji dávno předtím, než se kdokoli z nich objevil, první zápasy jsem viděl v roce 1992. Nějaké další otázky, z nichž se mi mají podlomit kolena, madam, která máte potřebu otírat se o lidi, o nichž nic nevíte?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To byl od Nolky jen takový pokus o laškovánísmile Ona je někdy jako slon v porcelánusmile
Reagovat
Nola
smile, no ale politolog je uplne zbytocna profesia v mojom rebricku hodnot, ak sa vratime ku korenom preziju iba ti, ktori maju sajnu o obrabani pody a chovani dobytka smile
Reagovat
Rafaeoli25
A já řekl, že si nevážím lidí, kteří pracují manuálně? Naopak, velmi si jich vážím, zasluhují obrovský respekt a úctu. Jinak zbytečných profesí by z tohohle pohledu byla celá řada, jen málokteré jsou důležité pro přežití lidstva, pro to, abychom měli co do úst atd..
Reagovat
soloo
jake prežití? staci se zivit pranou a vsetky profese pojdu do kytek system funguje na otroctvi zavislosti na jidle lenze tato planeta opic to nepochopí
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nikoli na jídle, ale na penězích...
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Nola
smile nebudem prezradzat cim sa zivim ja... nie je to dolezite, si ako Kamilos, ktory odkryl vsetky karty smile
ja, ked som obcas sledovala clanocky tych uplne zbytocnych politologov, par z nich vyzeraju ako fetaci, aspon na SK, tak nemam valnu mienku o tomto akoze povolani :D, ziadnu hodnotu nevytvaraju, nic, maju stastie, ze dnesna spolocnost ich akceptuje smile
Reagovat
Rafaeoli25
Hm, tak stejně tak ale můžeš říct, že jsou zbytečné všichni nejen politologové, ale i sociologové, filozofové, antropologové, možná i ekonomové atd. To je docela dost lidí. Jinak na slova o nějakých feťácích ani nemá smysl reagovat, já zase znám případy feťáků, ale skutečných, ne těch, co tak tobě připadali - lékaři, inženýři atd. Feťákem, alkoholikem se může stát kdokoli napříč pracovními obory, inteligencí i společenským zařazením. A ještě jednou k povoláním - někteří říkají, že zbytečných je tak 90% všech prací, každý na to má prostě různý pohled.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak jakou hodnotu vytváříš ty, když to nechceš prozradit? Ponech ostatním na posouzení, jestli jsi nějak prospěšná pro společnost nebo ne smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak ta poslední věta zní skoro jak kdyby pocházela z pera tvůrců NSDAP. Je mnoho lidí, o kterých lze říct ti jsou nepotřební, oni začínali u mentálně retardovaných. Co s nimi? Chceš jim upřít právo na život, ti přece nejen, že nevytvářejí žádné hodnoty, ti ještě stojí stát mraky peněz na péči..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Záleží k jakým kořenům. Obávám se, že u většiny z nich by přežili jen ti nejsilnější. Homo sapiens by přežívali v malých skupinkách někde v ústraní.
Reagovat
Nola
amisi.... poznas ich filozofiu?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Spíš tuším o co jde, v Belize jsem viděl Mennonity. Jako všechno i tohle má svůj rub a líc. Pokud to někomu vyhovuje, pak prosím. Jak je do něčeho někdo nucen (což je ovšem bohužel součástí i naší společnosti), pak je to špatně a v případě takto nevelkých skupin to může sklouznout k sektářství.
Reagovat
Nola
nezijeme s nimi, netusime ci su sektari, ale celkom ma ich sposob zivota zaujal, nenutia dalsie pokolenie, aby s nimi zdielal ich osud, je to na dobrovolnosti, momentalne citam celkom zaujimavu knihu a snad sa o ich sposobe zivota dozviem viac, nepouzivaju vymozenosti dnesnej doby, ale ani netrpia civilizacnymi chorobami, ktore su nam vlastne... proste navrat ku korenom, kedy nasi prastari rodicia nepoznali rakovinu, ochorenia srdca, pohyboveho ustrojenstva....
Reagovat
Rafaeoli25
Ne, jen poznali mor, malomocenství a pár dalších nepodstaných nemocí, jinak to bylo úplně v pohodě smile
Reagovat
Nola
ty ani netusis o com a kom pisem.... politolog, ktory pozna cislo topanok, velkost tricka a pocet vlasov na hlave Rafaela Nadala smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ne, je nesmysl opěvovat z tohoto pohledu minulost starou ať už 500 nebo 100 let, věda a medicína posunuly lidstvo tam, kde je dnes.
Reagovat
Rafaeoli25
A když mluvíš o té rakovině, tak ta řádila vždy, dnes jako před padesáti sto lety, v mé rodině a příbuzenstvu jí měly všechny generace a jen málokdo jí unikl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
já bych si to úplně růžově nemaloval, ale někteří jsou jistojistě v pohodě a tak je i okolí vnímá. Zrovna ti v Belize mají nicméně docela velké majetky, například vlastní řetězec podobný KFC a samozřejmě zemědělské výroby a podniky. Žijí si po svém, mají vlastní pravidla, navzájem si pomáhají. Ovlivnili v tom dobrém smyslu i část běžných obyvatel.
Radši prostuduj, jak to mají s vdavkama a rodinou, než se do toho pustíšsmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Já mám dnešní doby též tak akorát, ale pořád dávám přednost rozumným kompromisům, viz.právě život ve Středomoří smile
Reagovat
Nola
podotykam, my sa bavime o sucasnosti, je to spolocnost homo sapiens, ktora funguje dnes v urcitych castiach sveta
Reagovat
Rafaeoli25
Ja vím, že existuje, jen říkám, že jsem pro kompromis mezi moderní dobou a těmito společnostmi.
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak mám tolik zájmů a činností, kterým se věnuji, nemáte vůbec potuchy milá madam. Jestli myslíte, že se nezabývám ničím jiným než Nadalem a tenisem, tak jste možná schizofrenní Vy, ne já smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To už není jenom o chronickém zranění, tomu prostě nevěřím. Celé tělo volá po nějaké pauze, kterou Rafa dříve dělal vždycky po RG, ale interval se zkracuje a tělo si žádá regeneraci dřív.
Reagovat
Rafaeoli25
Uvidíme, co ještě vydrží, pořád ještě nelze predikovat, ukáže se v Paříži a pak ve zbytku roku. Je to napováženou, to souhlas.
Reagovat
SwissMaestro
Není to nemístné. Toto jebuplne jiný druh zranění. Má jej pořád, trápí jej v soukromí, během tréninku a podobně. Pravděpodobně se toho nelze zbavit. To prostě člověk nevydrží dlouhou dobu. Je tedy na místě spekulovat a blížícím se konci kariéry. Bude pro něj těžké hecnout bolest, zatnout zuby a vydržet do RG23. Můj názor.
Reagovat
Rafaeoli25
Těžko říct, i tohle stále může odeznít nebo se to bude vracet, ale v některých fázích to odezní a umožní mu to alespoň některé turnaje hrát na 100%, to se uvidí.
Reagovat
Paixx
na 100% nehraje od roku 2005, akorát teď už je to stále intenzivnější omezení
Reagovat
Rafaeoli25
Zatím je předčasné cokoli soudit. Bolest může odeznít a na RG bude moci hrát bez omezení. Nebo neodezní a bude to v háji, samozřejmě. Ukáže hned první a pak další zápas. Jak sám říká, musí se jít po krůčkách a na GS to platí dvojnásob. Pokud do čf projde bez problémů, může potom turnaj vyhrát. V tuto chvíli každopádně platí, že je tu trio vyrovnaných favoritů na titul, všichni tři mají srovnatelné šance, to je změna.
Reagovat
dappe
Srovnatelné možná vzhledem k minulosti, realita bude jiná. Fyzicky to nedal loni, nedá to ani letos. Vyhrál toho už dost. Otázka je za jakou cenu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Pořád ale musíš vnímat letošní AO, kdy zvládl skoro šestihodinové finále a to měl za sebou pětiseťák už v čf a čtyř v sf. Ukázal, že na to ještě stále rezervoár má. Nejde o fyzičku, jde o tu nohu, prostě ta když bolí jako čert, tak se s tím vyhrávat nedá.
Reagovat
dappe
Jiný povrch, jiný způsob hry. Navíc i na AO měl obrovské štěstí, že hrál čtvrtfinále zrovna se Shapovalovem, který často plaší a vyházel se. Být tam někdo, kdo více drží míč ve hře, tak by Nadal ten den s těmi svými problémy zřejmě prohrál.
Reagovat
Rafaeoli25
Uvidíme, je fakt, že FO je nejtěžší GS že všech. V každém případě na GS obecně ještě další šance mít myslím bude, třeba na USO.
Reagovat
BobSaint-Clair
Bolí to, ale nevadí, stalo se. On se dá do Paříže do kupy a zase všem pochybovačům ukáže! smile
Reagovat
misa
Věk není jen číslo.
Reagovat
Patik
Djokovič je teda týmto pádom najväčším favoritom na RG.. nad Nadalom získava jasnú psychickú výhodu ja som zdravý a ty nie..a vlastne nielen Djokovič ale ktokoľvek potiahne Nadala do dlhšieho zápasu má z polovice vyhraté a s týmto vedomím pôjde Nadal asi do každého turnaja až do konca kariéry..konkrétne ku RG ak to chce Nadal nejako ubojovať tak musí mať v prvom rade z pekla šťastie na žreb a tie zápasy musia byť trojsetové formality alebo walkover bez boja..nejde ale len o zápasy potrebuje aj nejaký tréning..no fyzicky to proste nedá ten titul je nereálny..ten vstup do sezóny ho odpálil..nemôžeš si dávať proste maratóny po operácii nohy..po AO mal povedať vidíme sa v Madride a nie ísť ďalej na hardové turnaje..neviem či rozmýšlajú riťou celý jeho tím..
Reagovat
Usm
Nadal hraje na antuce ještě silověji než na hardu, takže to vyčerpání musí přijít. Jeho výhoda na RG byla vždy ta, že ho nikdo nedostal přes 3 hodiny. Vloni se to jasně ukázalo v zápase s Djokovicem - nejdřív málem debakl, pak se Djokovic zvedl, začal kousat, po cca 4 hodinách stav 1-2 pro Nadala a pak totálně fyzicky odpadnul, kdežto Djokovic mi přišel stále OK
Reagovat
Patik
ako hovoríš..tento rok je ale zase Nadal starší a opotrebovanejší..prvé dve tri kolá možno preletí ale potom tie zápasy budú mať väčšiu intenzitu..Shapovalov včera nemusel hrať ani top tenis a Nadal to nezvládol..a to hovorí že v polovici druhého setu sa ozvali problémy tak potom neviem keď pôjde do troch či štyroch intezívnych setov.
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovič a Alcaraz dvaja největší adepti na titul z Francie.Alcaraz má 19 let , stejně jako měl Nadal při svém prvním vítězství na French Open, takže když vyhraje Alcaraz tak si myslím že může překonat všechny rekordy, samozřejmě pokud bude zdravej ,pokud Djokovič tak to s Alcarazem tak horké nebude :)
Reagovat
Patik
Jedno nevydarené FO u Alcaraza ešte nemusí ovplyvniť jeho budúcnosť..rekordy môže prekonať a pôjde mu to myslím že lahšie lebo nemá zatiaľ rivalov ktorý by ho o to celé roky oberali na niektorých grandslamoch ako Nadala.
Reagovat
Pe3k
Neviděl bych to až tak. Rafa už mnohokrát ukázal, že pár dní po "zranění" běhal jako nadopovaný zajíc (AO14 např.), navíc včera na tiskovce jasně řekl, že zraněný není...Navíc zdraví Djokovice je otazník. Před pár dny ještě nemohl popadnout dech ve 3. setu a prodělal několikrát "kovid". Herně je Nadal pořád zdaleka nejlepší antukář, DR. Fuentes mu dá nějaký juice a na RG bude ready. Problémy s nohou má Nadal od začátku kariéry a odehrál s ní přes 1200 zápasů...Důležitý bude los, dále jak na tom bude Novak a Alkáč.
Reagovat
Patik
áno ale ešte doteraz mu nikdy neťahalo na 36-37 rokov..AO 14 to máš 8 rokov dozadu tam nemal ani 30 rokov takže tie vyhliadky do budúcnosti boli úplne iné...teraz si nemôže už povedať že pohoda veď som stále mladý a ešte budem mať určite šancu..v jeho veku s jeho stavom už neni svetlo na konci tunela ale už len ďalší tunel..a po ďalšom ďalší..
Reagovat
turista
No jo. Ale na začátku sezóny tím že to přepálil urval 3 tituly včetně AO a těch 91 vyhraných titulů mu už nikdo nikdy nevezme. Odpočine si 14 dnů, poléčí to a může být na RG konkurenceschopný. Povaha jeho problémů s nohou nevylučuje jeho účast na letošním RG. Nikdy neodepisujme Nadala.
Reagovat
Patik
veď ja ho neodpisujem všetci vieme aké zázraky sa u neho dejú keď sa jedná o antuku..vyhral síce tri tituly ale za akú cenu..ohrozil si tým zvyšok kariéry a skrátil svoju životnosť.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak to není, přesně tohle se o něm říkalo už v roce 2009, že si hraním všeho zkrátil kariéru o roky a že je konec, třináct let a pořád ta samá slova. Ano, jde za hranu, ale podstatné je, že se dokáže pořád vracet. A FO zdaleka ztracené není, má skoro dva týdny na zotavení, ta noha může přestat bolet a on to tam odehraje bez komplikací. Každopádně souhlas v tom, že aby do budoucna předcházel větší míře potíží, měl by kalendář víc rozvažovat, jet IW neměl, měl se vrátit až v Monte Carlu, vynechat Barcu, atd. Měl by jezdit tak 10 turnajů ročně, to souhlas. Rozhodně ale jakkoli odepsaný není a další GS může vyhrát.
Reagovat
Patik
nemôžeš ho ale zrovnávať s nejakými sezónami 10-15 rokov dozadu..vieš čo to je v živote tenistu..a obzvlášť u neho..čo prežíva zo sezóny na sezónu
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže fakta jsou fakta, už v těch devatenácti ho ta noha tak příšerně bolela, že musel na čtyři měsíce totálně vysadit a to se opakovalo mnohokrát, jedno jestli byl mladý nebo teď. Bolest je bolest a ta když je absolutní, tak se přes ní v některých fázích už prostě jít nedá, to nesouvisí s věkem. Musí to zkrátka brát jako realitu, když tělo nebolí, lze hrát a vyhrávat, když bolí přespříliš, nelze svítit.
Reagovat
Rafaeoli25
Strašně předbíháš. Podívej, už v roce 2004 musel kvůli vážným zraněním nohy odpískat kus sezóny, pak nehrál od října 2005 až do února 2006 a měl tak šílené bolesti a otoky nohy, že ani nedošlápl. Pak 2009, 2012, 2014, 2016, 2018, 2021, letos je to jen další korálek. Hraje s bolestmi už skoro dvacet let. Je to jen o tom, jestli ta bolest alespoň na části sezón odezní, o ničem jiném to není. Teď to může povolit a na FO bude hrát bez větších limitů. Nikdy nelze u něj říct, jaké to bude, tak to platí od začátku jeho kariéry.
Reagovat
Patik
takže Rafa sa dá zakaždým dokopy a môže hrať do 50tky vlastne.
Reagovat
BobSaint-Clair
Si piš, že se zase dá do kupy. A do 50? No to asi ne, ale do 40 počítám jo.
Reagovat
Ondra979
tak hrat urcite muze, ale jde o to jak konkurenceschopny bude..muj odhad je, ze letos jeste FO mohl urvat, ale uz by potreboval trochu stesti na los a byt samozrejme zdravy, coz je ted otaznik..a pristo rok uz by potreboval jeste vetsi shodu okolnosti, ted uz se ten vek proste projevovat bude, byl by zazrak kdyby ne..pred tremi nebo dvema lety to jeste tak markantni nebylo, ale ted uz se tomu nelze vyhnout ani u Rafy a zanedlouho to ceka i Djokovice
Reagovat
Rafaeoli25
No ale podívej jak děsivou krizi měl v letech 14-17, kdy dostával naloženo skoro na každém turnaji, nejen na GS, hrál tehdy fakt zoufale. A to bylo mnohem horší než zranění. Nevěděl v té době jak z toho ven, tak slabý byl. No a zranění on už zažil za kariéru tolik, že už to ani nevnímá, pořád to jde, i když s pauzami, tak to ale bylo vždycky.
Reagovat
Ondra979
nj, ale to uz je vice nez pet let, to je v tenise dlouha doba, proste si priznej, se RAfa se dostava do zaverecne faze kariery, a kazdy urvany GS uz by pro nej byl ted bonus, a to vcetne "jeho" RG, dokonce si myslim, ze muze mit o neco vetsi sanci ve wimbledonu nez na RG v teto fazi kariery, ale samozrejme musi byt zdravy, to je zasadni podminka. a podle me pristi sezonu ma posledni sanci na GS obecne, ale musi se mu vse sejit..a vzhledem k nadchazejicimu RG to zatim nevypada extra dobre, mel se na rim vykaslat, ale treba se da zase nejak do kupy, jen to je stale tezsi a trva to dele, s tim se neda nic delat
Reagovat
BobSaint-Clair
Hele ale je to pořád Nadal, ne někdo jinej. On je mistr návratů, je jinde než ostatní. A na grandslamy se vždycky uměl připravit a ukázat to nejlepší.
Reagovat
Ondra979
tak podle me to ted prepalil..mel Rim vynechat. nerikam, ze nema vubec sanci, ale moc mu na RG v teto konstelaci neverim..to uz bych mu veril o neco vic na Wimbledonu, pokud bude zdravy..a opravdu ten vek 36 nepodcenujte, to uz proste roli hraje..jak velkou to pozname brzy
Reagovat
Rafaeoli25
Tak samozřejmě, že Djoker má prostě to štěstí a má nejlepší genotyp že všech, ten asi bude schopný bez větších zdravotních problémů hrát ještě pět let a možná i přes čtyřicítku. Takove štěstí na geny Nadal nemá a tak s tím musí bojovat a jen Nolemu závidět. Život není spravedlivý.
Reagovat
Ondra979
no zatim to tak vypada, ale i na nej to prijde a nemyslim, ze si podobnou vykonnost udrzi do 40..fed byl na trave konkurenceschopny do cca 38 a to uz je fakt hodne, ale mimo travu uz ztracel od cca 36, to bylo uz znat a bude to i u Djokera a Rafy, kde uz to je patrne
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže Djoker je prostě jiné těsto, vidím to i na tomto turnaji, nevykazuje žádný znak ochabování, když se dostává zpět do top formy, zranění také moc nepřichází, opravdu je v obdivuhodném stavu. Jestli přijde u něj nějaký výrazný ústup, tak to vidím nejdříve tak za tři roky. I tak to ale nemusí znamenat, že bude sbírat GS, vzhledem k tomu, že má starou a i už mladou konkurenci. Uvidíme.
Reagovat
turista
No na začátku roku šel Nadal do trháku pomocí 3 vyhraných titulů, z toho 1 GS, odskočil Novakovi o 5 kousků. Novak zatím nemá letos vůbec nic tak je na něm změnit stav věcí a Nadalův náskok snížit. Je velká škoda toho prohraného finále v Bělehradu. Mohl mít už 87 titulů.
Reagovat
Rafaeoli25
Myslím, že celkový počet titulů ani jednoho tolik netankuje, na to nehrají. Navíc dostihnout Connorse je skoro nemožné.
Reagovat
turista
Nevím.
Reagovat
turista
Federer měl možnosti na vyrovnání Connorse ale pár zbYtečně prohraných finále, nechuť hrát malé turnaje a patálie s koleny mu ty možnosti sebraly. Jemu ale o to nešlo což kdysi řekl nahlas. Pamatuji dobu Lendla, kterému o to šlo, ale zastavily ho problémy se zády. Nadal a Djokovič zatím naději mají. Nevím jak moc jsou za tím ochotní jít. Nicméně Connors by měl být někdy překonán aspoň o ten jeden kousek. Převážná většina jeho titulů byly ekvivalenty dnešních dvěstěpadesátek.
Reagovat
Rafaeoli25
Právě proto ale nemá o rekordu Connorse moc smysl mluvit a upínat se k jeho překonání, nemá vypovídající hodnotu jakou má mít. V počtu získaných GS je Jimmy nepodstatný.
Reagovat
Rafaeoli25
Podstatný je počet získaných GS, počet získaných Masters, počet týdnů na prvním místě. To jsou za mě tři nejpodstatnější ukazatele.
Reagovat
Stan_Borowitz
Ještě bych přidal WTF (je podle mne mezi Masters a GS) a nakonec i tu Olympiádu.
Reagovat
Ondra979
a ano, Fed sice vyhral posledni AO ve veku, kdy uz mu bylo pres 36, ale uz mel prece jen trochu kliku a ta vykonnost nebyla nijak oslnujici...to jeste pred rokem zpet na tom byl urcite lepe, byt mel taky uz vypadky a sel casto do peti setu..v tomto veku to uz chce proste trochu stesti i u techto legend a hlavne plne zdravi
Reagovat
Rafaeoli25
Zdravi je základ, pokud bude Nadal v danou chvíli zdravý, stále může vyhrát kterýkoli turnaj, na kterém nastoupí.
Reagovat
Ondra979
muze uspet, ale s cim dal vetsimi obtizemi, a ani na antuce uz to neni temer automaticke..takze bude vyhravat cim dal mene casteji a na GS uz nejspis od pristi sezony, mozna uz to bude i letos by jeho vyhra pro me byla velke prekvapeni, ale stat se to muze, jen ta pravdepodeobnost neuprosne klesa
Reagovat
Patik
no to som zvedavý..hovorí sa že nikdy neodpisuj Rafaela Nadala..ja neodpisujem jeho ale jeho telesnú schránku..uvidíme..budeme múdri po RG..
Reagovat
Rafaeoli25
A jak moudrý jsi byl třeba po RG 16? Tehdy jsi tuším asi uvažoval obdobně jako teď, že už to má za sebou. Tehdy skrečoval ve třetím kole, měl za sebou šílené období dvou let, kdy nevyhrál GS a ani skoro žádné Masters, jen paběrkoval. Tehdy jsi mu snad věřil, že se vrátí a bude zase velký hráč?
Reagovat
Patik
vtedy ale nemal 36 takže času vyhrabať sa mal spústa keby si dal aj rok aj dva pauzu na zahojenie celého seba tak ešte má ďalších pár rokov k dobru teraz už mu tikajú hodiny...
Reagovat
Rafaeoli25
Podívej jeho tělo bylo ale staré už před těmi šesti lety, stíhalo ho jedno zranění za druhým, ale co hůř, byl v totální herní krizi, hrál objektivně špatný tenis, kterým nemohl konkurovat nejlepším, chyběla mu tehdy síla, rychlost, energie, takže objektivně na tom byl daleko hůř tehdy, v devětadvaceti, třiceti než teď. Tehdy odehrál nejhorší zápasy své kariéry, byl opravdu děs se na to dívat, tak to bylo na jeho poměry slabé. Tehdy jsem byl přesvědčený, že je done a že nemá co dál nabídnout, ne teď, přestože je o šest let starší.
Reagovat
Patik
no ale stále nemal 36..smile nemal toto a hento ale to najdôležitejšie mal..čas..teraz nemá zdravie a nemá ani čas..smile
Reagovat
Rafaeoli25
Věk není vše, jinak jak to, že neměl už tehdy skoro všechno? Tehdy měl rozjeté i zápěstí a hrozilo mu jeho zlomení. Byl na šrot fyzicky i psychicky.
Reagovat
Rafaeoli25
Nevím, proč ty sarkasmy pořád dokola, opakovaně jsem psal, že počítám ještě tak se třemi sezonami, do roku 25 se ještě může držet na vrcholové úrovni a vracet se, těsně pred čtyřicítkou už to bude těžké, to je jasné. Určitě ale ještě je v něm síla bojovat dál a nejen to, i vyhrávat trofeje, i letošní FO.
Reagovat
Martan1
Jasný, to je vidět na běhání, jak běhal jako zajíc na začátku kariéry a všechno doběhl, vracel loby a i přes slabý podání vyhrával kde co. Pak musel zesílit protože si byl vědom že s tou nohou už to tak nepůjde. Jenže intervali - (bolest - bolest se kterou už nejde hrát) se mu každý rok zkracujou.
Reagovat
brixner
Vono až to skončí na východě, skončí to i tady, vo to strah nemam!
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist