Nadal: Ve 12 letech jsem si musel vybrat. Buď fotbal, nebo tenis

5. 4. 2020, 19:52
Aktuality 50
Mohl být úspěšným fotbalistou po strýcovi Miguelu Ángelu Nadalovi. Rafael Nadal se ale v 12 letech rozhodl věnovat na sto procent tenisu a společně s jiným strýcem Tonim se vypracoval v jednoho z nejlepších tenistů historie.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

Otec Rafaela Nadala Sebastián je obchodník, otcovi bratři jsou však velcí sportovci.

Miguel Ángel Nadal byl úspěšným profesionálním fotbalistou, v 90. letech odehrál přes dvě stě zápasů za Barcelonu a více než šest desítek utkání za španělskou reprezentaci. Toni Nadal je milovníkem tenisu. 

A tak měl malý Rafa v dětství díky strýcům o dostatek pohybu postaráno, neboť hrál tenis i fotbal. Dařilo se mu v obou sportech, ale jednou se musel rozhodnout, kterému sportu se bude věnovat na sto procent.

Když mu bylo 12 let, vybral si tenis a pod vedením Toniho se v následujících dvaceti letech stal jedním z nejlepších tenistů historie. Možná i proto, že ho strýc kvůli úspěchům naučil hrát levou rukou.

"Tenis jsem si vybral, když mi bylo 12 let, protože mi šel lépe. Bylo to těžké rozhodnutí, protože fotbal jsem měl také moc rád, ale teď jsem šťastný za to, jak jsem si vybral," přiznal nyní třiatřicetiletý Nadal, jenž musel dodržovat strýcovu přísnou disciplínu.



Už v 16 letech rodák z Mallorky získal svůj první challengerový titul, když triumfoval v italské Barlettě. Následně při své premiéře na podniku Masters v Monte Carlu vyřadil úřadujícího vítěze French Open Alberta Costu a z kvalifikace prošel do 3. kola. O měsíc později výsledek zopakoval i v Hamburku, kde si vyšlápl na jiného krajana a majitele trofeje pro vítěze Roland Garros - bývalou světovou jedničku Carlose Moyu.

Kvůli zranění loktu pak přišel o Roland Garros a grandslamovou premiéru si tak odbyl až ve Wimbledonu. Nadal v prvním kole zdolal po více než tříhodinové bitvě Chorvata Maria Ančiče a stal se třetím nejmladším vítězem zápasu na trávě v All England Clubu po Borisi Beckerovi a Matsi Wilanderovi.

Aktuálně má druhý hráč světa na kontě 19 grandslamových titulů, což je po Rogeru Federerovi historicky druhý nejlepší výsledek. Dvanáct z nich slavil na Roland Garros, kde poprvé triumfoval v roce 2005 při svém debutu na pařížské antuce dva dny po oslavě 19. narozenin.

Velký fanoušek Realu Madrid Nadal ve vzpomínkách na dětství zmínil také situaci, kdy kvůli strýci Miguelu Ángelovi začal fandit velkému rivalovi Barceloně.

"Když můj strýc hrál za Barcelonu, tak mu celá naše rodina fandila. Přitom předtím jsme všichni podporovali Real Madrid. Ale jakmile strýc odešel z Barcelony, všichni jsme zase fandili jen Realu," dodal vítěz olympijského turnaje v Pekingu 2008 Nadal, jenž se strýcem Tonim před čtyřmi lety otevřeli vlastní tenisovou akademii v rodném Manacoru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

50
Přidat komentář
peggy
Toto je z velké části převzaté z jeho knihy a četla jsem ji tak jako třeba Sarapovovou,ale i Romanovi.Sport byl můj život.
Reagovat
George_Renel
Já myslím, že fotbal by hrát nemohl, poněvadž by za ním nemohla lítat dvě pážata s osuškami a masér by mu nestihl porovnat lahvičky s ionťákem. .-)
Reagovat
Amputace
Vrchol tvého dnešního humoru, nebo ještě přitvrdíš?
Reagovat
George_Renel
Suchare. :-)
Reagovat
Amputace
:)
Reagovat
Amputace
:)
Reagovat
Mayo
Rafa je nielen veľkolepý tenista ale aj futbalista.
Reagovat
acc
Uz vidim, jak se ve finale MS chysta na penaltu...
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Fandina
Joooooooooooooooooo :-))
Reagovat
FulnekUltras
to se povedlo ;-)))))
Reagovat
brixner
Měls bejt čutálista jako tvuj strejda, možná bys měl i víc škváry!
A náš milovanej a všemi zbožňovanej Roger by měl nejmíň dvadsaťšesť grandslamou, no čo to táram-aj dvadcaťseděm by mal!!! Totok si posrál a ja verím, že už veľa něvyhráš a preto buděš naveky GOAT číslo dve! Toto si vážne němal robiť, veľmi špatne rozhodnutie to bolo, už naveky ti budú všeci povedať, že si bol iba ten druhý v rade! S tým sa nikdy něvyrovnáš, počůvaj chumaj-nikdy, rozumieš!
:-))
Reagovat
Rafaeoli25
Tak vela titulou na grandslamoch asi nepřidá, to je faktom, nicméně 2 trofeje z Paříže by ještě přidat měl, možná i jednu z USO, takže druhý v tomto ohledu asi nebude. Djoker ten zase nebude druhý v počtu týdnů na No1. V Masters si to o celkovou kariérní korunu rozdají Djoker s Rafítem..Aby Rožerovi nakonec vůbec nějaký ten rekord vůbec zbyl, ale nechci být kousavý :)
Reagovat
turista
Bůh ví. Ale Golden Masters, tedy opravdoví králové Masters budou Novak Djokovič a Ivan Lendl. Federer ani Nadal už nemají naději vyhrát tituly které jim k tomu chybějí. Ale jim je to asi jedno. GS znamenají víc.
Reagovat
smazaný uživatel
Chudák Feder, mohol si Rafa vybrat futbal a on či jeho "fanatatics" mohli usetrit svoje slzy, more sĺz :)
Reagovat
Fandina
Chudak jsi ty, když máš potřebu permanentně do někoho rýt.
Reagovat
smazaný uživatel
Cau babka, este zijes?
Reagovat
Fandina
Nazdar dědku.
Reagovat
a.magerova
Šak to má přece Rafa s Rogerem stejné, oba se ve dvanácti rozhodli, že pustí fotbal a naplno se budou věnovat jen tenisu (tos ty vševěde nevěděl?!).

Ovšem to bys ty nikdy nenalezl smysl svého života, kdyby se Roger či Rafa věnovali fotbalu... :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal mohol hrať futbal. Tak už aj Federer mohol hrať futbal :)

Fanatizmus..Federer je tiež ľavák, len hráva pravou, že?..

A kde má podobné video, s futbalovými zručnosťami?...

Aha neni, stratilo sa z internetov..
Reagovat
dappe
Tvé neznalosti v kombinaci s nutkáním vše komentovat je super, zřejmě hodně oblíbený v kolektivu :)
Reagovat
acc
Kazdej kolektiv nekoho takovyho ma. Tady ten nas ma vyjimecen silny ambice :)
Reagovat
a.magerova
http://www.xy1.cz/qphvc

"Do dvanácti let hrál také fotbal. Tehdy došel k rozhodnutí plně se věnovat pouze tenisu."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Juniorsk%C3%A1_kari%C3%A9ra_Rogera_Federera

V několika rozhovorech také řekl, proč fotbalovou kariéru upozadil.
Reagovat
smazaný uživatel
Takze wikipédia...

Youtube nemali?...:)
Reagovat
Kozoroh
https://youtu.be/87vN8IYe57E
Reagovat
Amputace
Jako "crazy skills" bych to vážně nenazval :) Ale jako ano, levej na fotbal by určitě nebyl.
Reagovat
smazaný uživatel
Lol, tie videá...To je ako porovnávat Pelého a Pištu z Horných Orešian :)

Bohuzial vo futbale platí pre Rogera to isté, čo v tenise.

Rafa je vo vyššej lige, iná dimenzia.
Reagovat
RF46
Chudak FH, takhle z nej udelat naprostyho vola :))
Reagovat
smazaný uživatel
Ten pocit, kedy ti uniká hlbší kontext

Aj dnes..

Mr. RF IQ "Crazy football skills" 45.
Reagovat
a.magerova
Proč 45 a né 46 ?
Reagovat
acc
Myslim, ze to nevi.
Reagovat
Nola
fotbal je najnudnejsi sport na zemeguli, moze ho hrat ktokolvek, mozno, prave preto ma najviac fanusikov, fotbalisti su totalne nadhodnoteni, co sa zarobkov tyka, nikdy nehraju sami za seba, ak sa im nedari, mozu to nejak dopinkat za pomoci spoluhracov, to uz hokej je ovela narocnejsim sportom, ale ten nemoze hrat hocikto, ovela narocnejsi na pripravu a financie
Rafa si vybral velmi dobre, ako vobec prvy hrac nasiel zbrane na GOATA a dokazal ho vyskolit na vsetkych povrchoch, poklona Rafa, vzdy bude mojim druhym hracom, ktoremu prajem z B4 najviac
Reagovat
Patik
Celá moja partia okrem mňa miluje futbal..tvrdia že to je skutočný šport s neskutočnými emóciami a burácajúcou atmosférou..vraj šport pre poriadnych mužov..ako jediný z celej partie milujem tenis a futbal ma neskutočne nudí..20 metrosexuálov si prihráva v strede ihriska a keď už sa niekto dostane ku strele tak to kopne kilometer od brány..oni mi naopak tvrdia že tenis je pre dôchodcov..občas je tam príliš ticho ľudia si tam môžu pospať a lúpať jadierka..dvaja ponožkári na kurte..navzájom sa roky doberáme..každopádne som rád že si Rafa vybral tenis..tento šport ho potreboval a som vďačný zato čo mi dal aj keď ma vôbec nepozná..
Reagovat
Nola
tenis potreboval rivalitu, ak tenisu dlhe roky dominuje jeden hrac, tenis straca na atraktivite, aj ten najvacsi hater niektoreho z TOp hracov, musi uznat, ze rivalita hracov priniesla ovela vacsi zaujem o tenis, sponzorov a samozrejme vacsie prize money, plusom je, ze tenis ako jediny sport na GS vyplaca rovnake odmeny aj damam, ktore su v inych sportoch podcenovane
Reagovat
Patik
Každý šport potrebuje svoj príbeh a dobrý príbeh nesie so sebou emócie..to je to čo hýbe s ľudmi najviac..a táto rivalita medzi Big 4 alebo top hráčmi priniesla všetko čo len mohla..preto mňa osobne viacmenej nezaujíma tenis rôznych outsiderov..hráčov ktorí o sebe možno počuli ale nepoznajú sa..nikdy sa navzájom neovplyvnili či už na tréningu alebo mimo kurt..ich zápasy mi prídu len akási bezduchá formalita ktorú musia absolvovať..financie v rôznych športoch niesú na mieste..v každom športe je diskutabilné čo si kto zaslúži..
Reagovat
Amputace
Každý sport má svoje, nedá se to takto srovnávat, co je náročnější atd. Hokej je náročnější na fyzickou přípravu, tenis je možná techničtější a kladoucí větší nároky na psychiku, nicméně fotbal je zase daleko taktičtější než hokej s tenisem dohromady. Lidé se u fotbalu většinou nudí proto, že tomu naprosto nerozumí, proto třeba (zvláště ženy, jak už jsem stačil vypozorovat) upřednostňují rychlejší a dynamičtější hokej, ve kterém nicméně ve srovnání s fotbalem daleko výrazněji participuje faktor náhody. A tenisté jsou, vzhledem ke sledovanosti, také brutálně přepláceni. Se stačí podívat na obsazenost stadionů při prvních kolech GS. Finále Fedal samozřejmě bude sledovat půl světa, ale osmifinále Nadal-Isner bude nějakého náhodného tenisového diváka stěží zajímat. Právě sledovanost je ten primární faktor, na jehož základě jsou sportovci placeni. A když takové jedno MS v počtu návštěvnosti a sledovanosti strčí v pohodě do kapsy prakticky celou tenisovou sezónu, tak se pak asi není o čem bavit. Ty platy jsou přepálené ve sportu obecně, zdaleka to nejde házet jen na fotbalisty, protože berou nejvíc. Berou nejvíc, protože nejvíc vydělávají svým firmám (klubům, sponzorům).
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim, tie platy su premrštené...

Tenisti maju ale oproti futbalistom vyhodu, ze je to sport infividuálny, takze si z dotácií berú velký podiel...Napriek tomu mam pocit, ze top tenisoví hráci zarobia na prize money menej ako top futbalisti, navyše nemaju nič pokryté klubom a cestujú na vlastné náklady..Nikdy som po tom nepátral, vygooglit sa to dá, no moj odhad je, ze hrac zakladnej zostavy timu LM z Anglicka, Spanielska, Nemecka, Talianska zarobi min peniaze hraca top 10 ATP, ktoru dnes uzatvara Berretini, Monfils, Goffin

MS futbal su raz za styri roky, ale ak porovnam akykolvek GS s Ligou manstrov, tak tá sledovanost priama, ci televizna je pri LM jasne vyssia, GS sa krčí ako chudobný príbuzný..Ale pri LM je to tazké, ani OH nema zrejme lepsie cisla.
Reagovat
Amputace
Méně vydělají tenisté určitě, ale přijde mi to úměrné vzhledem k tomu, jaký má ten sport ve srovnání s fotbalem sledovanost a kolik tím pádem vyprodukuje peněz...
Reagovat
Patik
I tak sú to všetko nekresťanské peniaze tí hráči si tie peniaze nezaslúžia a je jedno či maká neviem ako tvrdo či mu sponzor dáva do vačku alebo má šport obrovskú sledovanosť..milióny eur niekedy len zato že sedí doma na gauči..
Reagovat
turista
Souhlasím. Ale u té špičky jsou příjmy tenistů z reklam mnohonásobně vyšší než příjmy z prize money. A diferenciace mezi tenisty první světové dvacítky a mezi hráči kolem 100.místa žebříčku ATP je astronomická, mnohem větší než u všech kolektivních sportů.
Reagovat
smazaný uživatel
Hej no..Osobne nepoznám detailné čísla, celkom by ma to zaujímalo, aký velký podiel ma tenis, napriklad GS, oproti futbalu.

Kazdopádne sledovanost zrejme nebude jedinná premenná, to by Golfisti skončili s holým zadkom, a pritom je opak pravdou...
Reagovat
Nola
https://www.forbes.com/athletes/list/#tab:overall

platy spickových futbalistov nie su koser, tenisti su oproti nim chudobni pribuzni, futbalista nema navysie ziadne ine naklady, tenista ano....
pre zaujimavost, pozri 5.miesto - sponzori sa riadnu bachnu po vacku :D
Reagovat
Amputace
Platy vrcholných sportovců nejsou košér, tak bych to řekl já.
Reagovat
Nola
spravne, ale futbalisti najviac vytrcaju....

https://media.eurosport.com/pressweb/5c7d21fabf603/post/pat-rafter-speaks-to-eurosport-during-instagram-live-session
Reagovat
Amputace
Já vím. Ale odpovídá to prostě tomu, že jde o zdaleka nejsledovanější sport na světě, ve kterém jsou tím pádem největší peníze. Plus jsou tam určitě i další faktory, jak píše FH.
Reagovat
smazaný uživatel
Apropos,

Finále LM spred 2r, 320 mil divákov celosvetovo.
Finále AO17, 21mil divákov, ale len v Europe.

Iné som nenasiel, vela som tomu nedal.

Ale ak aj 21 vynásobime dvoma, ci troma, je to stále velmi daleko od 320mil.

Futbal je fenomén.

Individuálny šport nevtiahne masy.
Reagovat
smazaný uživatel
futbalu hlavne skoro kazdy rozumie,kazdy vie ked padne gol,mnohí ho hravali aj sutazne,este viacerí rekreacne,tenis ak ho nesledujes dlhodobo a nemas oblubenych hracov tak to az taka pecka nie je,kym pri futbale mas prinajhorsom narodny tím
Reagovat
acc
Box
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist