Nadal zakončil sezonu i Turnaj mistrů výhrou, v Turíně přehrál jistého vítěze skupiny Ruuda

17. 11. 2022, 15:55
Aktuality 51
TURNAJ MISTRŮ - Rafael Nadal své vystoupení na Turnaji mistrů v Turíně i letošní sezonu zakončil vítězstvím 7-5 7-5 nad Casperem Ruudem, který už měl před utkáním jisté čelo skupiny, a vyhnul se své první sérii pěti porážek po 19 letech. Ruud v sobotním semifinále narazí na vítěze zítřejšího souboje mezi Stefanosem Tsitsipasem a Andrejem Rubljovem.
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal posbíral všechny letošní úspěchy v úvodní půlce sezony, v té druhé se naopak úřadující šampion Australian Open a French Open často trápil zdravotně a po odstoupení před semifinálovým utkáním ve Wimbledonu odehrál jen devět zápasů s negativní bilancí 4-5.

Na Turnaji mistrů v Turíně, kde útočil na post světové jedničky a pojedenácté na první triumf na akci pro osm nejlepších tenistů roku, nesebral set Taylorovi Fritzovi ani Félixovi Augerovi-Aliassimemu, dokonce ani jednomu neprolomil servis, a už před dnešním duelem byl bez šance na postup do semifinále. Jeho poslední protivník v aktuální sezoně Casper Ruud, s nímž v následujících týdnech sehraje několik exhibičních soubojů, měl naopak jistotu prvenství v Zelené skupině.

Třiadvacetiletý Nor už po skončení úterního programu avizoval, že do dnešního zápasu nepůjde naplno. O 13 let staršího Nadala nechal tvořit hru, za stavu 4-4 nevyužil ani jeden ze dvou brejkbolů, v dalším průběhu už se k žádné příležitosti nedostal a ve 12. gamu obou setů se chybami či nedůraznou hrou připravil o vlastní podání.

Nadalovi dnes hrozilo, že poprvé po 19 letech prohraje pětkrát po sobě a podruhé zakončí Turnaj mistrů s bilancí 0-3 ve skupině. Rekordman v počtu grandslamových trofejí však ani jeden ze scénářů nepřipustil. Navíc ještě nikdy v kariéře neuzavřel sezonu bez jediné výhry na halových betonech, pokud se tedy v těchto podmínkách představil.

"V trénincích mi to šlo, ale asi mi chyběly zápasy, abych byl tam, kde bych si přál. Po šesti těžkých měsících jsem si nejspíš dostatečně nevěřil. Tak to prostě je. Musím přijmout, že sezona neskončila tak, jak bych chtěl. Ale aspoň skončila výhrou. Poslední zápas roku je důležitý, takže jsem za ni rád a třeba mi pomůže do další sezony... byl jsem schopný porazit skvělého hráče," řekl Nadal v rozhovoru na kurtu.

Ruud, jenž nezvládl ani osmé měření sil s hráči Top 3 a nezískal proti nim ani jeden z 20 setů, se svého příštího soupeře dozví až zítra večer po skončení klání mezi Stefanosem Tsitsipasem a Andrejem Rubljovem.

Vítěz druhé skupiny Novak Djokovič bude čelit Američanu Tayloru Fritzovi, který ve večerním souboji nováčků přetlačil Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea.

• TURNAJ MISTRŮ •
Turín, Itálie, tv. povrch / hala, 14.750.000 eur
čtvrteční výsledky (17. 11. 2022)
• Zelená skupina •
Nadal (1-Šp.) - Ruud (3-Nor.) 7-5 7-5
Fritz (8-USA) - Auger-Aliassime (5-Kan.) 7-6(4) 6-7(5) 6-2
Pořadí skupin
• Červená skupina •
Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) - Rojer/Arévalo (3-Niz./Salv.) 3-6 7-6(4) 10-5
Glasspool/Heliövaara (6-Brit./Fin.) - Granollers/Zeballos (7-Šp./Arg.) 6-0 6-4
Pořadí skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

51
Přidat komentář
smazaný uživatel
Rafa ohlásil budúcu sezónu, čo na to Kamil s jeho predikciou, že Nadal tento rok určite končí?..

Čo sa stalo?..Rafa nekončí, kým nevyhrá Bazilej, že áno?
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak ten treti set slusny ficak. Felix dost utaveny...a uple odpadl.

Je traba rict, ze Taylor asi zaslouzene, a take je treba blahoprat Ondrovi J. ke 100% uspesnosti jeho tipu:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Taylor letos prohral 10 zapasu, potom, co vyhral 1.set.

Felix letos vyhral 11 zapasu, potom, co prohral 1. set.

Celkem zajimavy postreh na T-live.:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Uspesnost viteznych TB v %

FAA - 62,79% (13. misto ze vsech hracu, vcetne neaktivnich hracu)

TFritz - 53,60 (132.misto ze vsech hracu, vcetne neaktivnich hracu)

Pro Felixe je ukol jasny:) Dostat treti set do TajBrejku:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Ovsem FAA ma vetsi nachylnost na UErrory... az 27,48 % prumerne

Taylor dokonce 29,56%...

V porovnani s Djokovicem.... tak Meditator ma 22,56%

Nejvetsi bezchybny udrzbar na okruhu je: Sevcenko 1,37% :)

Jevidet, ze me zapas pohltil svou atraktivitou:) Jen skoda toho brejku... cele ty stats ted muzeme splachnout do zachodu:)
Reagovat
woody
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Uf, zapas bez returnu:) Asi by bylo sokujici, jak by ten druhy set nesel prez TajBrejk.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ale zase ten TajBrejk super:)
Dobre, ze rozhodne o postupu treti set.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Smutné loučení s legendou. Po jediné výhře na TM2022 má na TP 9 komentů. Ale i takové příběhy píše životsmile
Reagovat
Ondrej2280
Tak k tomuto turnaju charakteristicky pocet komentov:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Noo, kdyby Joker trefil rozhodčí...
Reagovat
Ondrej2280
Bolo by aspon o com:))
Reagovat
Krisboy
Nebo kdyby Federer prohrál s outsiderem smile
Reagovat
Ondrej2280
Fedexa nie,to bol paaan player:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No bude to trvat, než vyroste dost fanoušků a haterů Taylora, Caspera, Cypa, FAA a dalších.
Reagovat
Patik
Nemusia mať haterov.. Sú to milí chalani nemyslia len na seba neklamú nezdrzuju na servise neumrtvuju si nohy kvôli poháru ktorý majú 20 krát..budú v pohode..
Reagovat
Ondrej2280
Nestrielaju lopticky do rozhodkyn,neplacu ,ze im nefandia,nenadavaju podavačkam lopticiek...bude bez hejtov:) proste vedia sa spravat na kurte..
Reagovat
smazaný uživatel
To ale Patik nerobí, nikdy sa nedostal na úroveň, že by robil profi šport. Je to zakomplexovaný hejter, takže reakcia má byť: Neklamú, sú vyrovnaní sami so sebou, nemajú obsesiu vybíjať si svoju prázdnotu na tenisovom portáli, sú to milí chalani :)
Reagovat
Ondrej2280
Na tom typkovi je vidno ,ze je to podrazak od špiku kosti...raz som mu k nejakej teme napisal,ci mu nevadi ,ze by ho brali ako podrazacku svinu, a on na to reagoval,ze tak no a co ...takze to je Patik,ktory tu zelal rafovi zlomeninu nohy a podobne chore nezmysly..proste zakomplexovany k.....
Reagovat
Patik
Chalani.. oboch vás čítam ako knihy..stačí mi par minút nato aby som vás dostal pod každý svoj príspevok bez toho aby som vás spomenul.. Toľko osobných útokov z vašej strany a to o vás z mojej strany nepadlo ani slovo.. Obaja sa krásne doplnate..ale odpustam vám..poďte si somnou užiť turnaj i keď váš oblubenec už v ňom nefiguruje. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si môj obľúbenec a figurovať v ňom budeš, si tu nalepený ako mucha na lízatku a knihy vôbec nečítaš, takže s tými prirovnaniami opatrne. Naopak, ako prvoplánový tragéd a hejter si pre okolie ľahko čitateľný, ľudia sa o ten zážitok proste musia podeliť :)
Reagovat
Ondrej2280
S tebou by som si nerad uzival cokolvek :)
Reagovat
Ondrej2280
A este ku tebe Patik dodam,ze zhovadilejsieho typka ako ty,som tu necital.Mozem sa tu dotahovat a Pe3kom ale z teba mam pocit,ze musis byt v realite pekne zakerna ošípana...
Reagovat
Patik
Vidíš..akí sú ľudia..hovoria o iných a nepozerajú pritom na seba..ked hejtujem Nadala ty hejtujes mňa ja teba nie kto je horší ty ci ja? Už od AO ta mam v ignore občas ta rozkliknem nájdem tam len urážky na moju osobu..i keď som ta ani nespomenul.. Aky si v realite ty? smile
Reagovat
Ondrej2280
Chlapče, ja teba nehejtujem, tvoje komentare ohladom tenisu ma vobec nezaujimaju, ale zaujalo ma akym zakernym sposobom sa vyjadrujes na adresu sportovcov, vid ( zelanie zlomenej nohy, kvoli tomu, ze si neuniesol , ze vyhral ) a to ma len utvrdzuje v tom, ze si titul zakernej osipanej skutocne zasluzis.
Ked chcem niekoho hejtovat, tak nie sposobom ako ty, odo mna si tu neviel jediny koment , kde by som niekomu zelal nejake zranenie alebo nieco podobne, lebo sam som sportovec a taku obludnu koninu ako si vypustil ty, moze zo seba dostat len clovek , ktory dokaze len tarat ale v zivote nemohol robit ziaden sport, lebo uz samotnu spoluhraci by ho museli nakopat do zadku za take nieco.
Reagovat
Patik
Je jedno co kto na koho povedal alebo nepovedal..vyjadrujes sa urazlivo na moju osobu pritom o tebe z mojej strany nepadne ani slovo..vacsina Nadalfans česť výnimkam zvyknú ľudí osobne napádať keď niekto povie niečo zlé o Nadalovi.. A ty si čistý príklad..vklude pokračuj ale ľudia ako ty ma nemôžu uraziť..a týmto ukoncujem diskusiu z mojej strany.
Reagovat
Ondrej2280
Pozri, ked niekomu, zelas zranenie, tak to jedno neni. A to, ze by ta do toho zadku ti spoluhraci nakopali za take nieco, to ber ako realitu, ktora by si ta prihodila, keby si robil nejaky sport.
Reagovat
smazaný uživatel
Vraj je jedno, kto na koho, čo povedal.

Človek Patik žije vo svete, kde je jedno, kto sa ako ku komu správa. Toto nevymyslis :)

A následne moralizuje reakcie svojho konania, to je dobrá diagnózka. Odraz slovenskeho zdravotnictva ten človek fakt :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dva Grandslamy, prvykrát rok končí ako Goat a sezónu zakončil štýlovo, winnerom.

U mně dobrý, skoda tej koncoročnej jednotky, ponúkala sa, ale skvelá sezóna. Budúci rok sa chystám na RG, snáď všetko pojde podla plánu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak snad bude sluníčko, plné ochozy a nový král smile
Reagovat
smazaný uživatel
Naposledy GS, kde som ho videl, šokujúco vypadol s Rosolom. Tak snáď nezopakuje nejaký podobný upset.

Rafa stárne a nevidieť ho na RG v akcii, to by som si vyčítal, navyše Paríž je ľahko dostupný.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tys viděl přímo ten zápas s Rosolem? Chápu, že jako prohra na..., ale na druhou stranu jeden z mála výrazných úletů kariéry. Kolik diváků vidělo prohru Nadala na RG x kolik jich vidělo výhry...?
Reagovat
smazaný uživatel
Priamo zápas nie, ale spomínaný GS som navštívil. Nadala som videl na tréningu, mal som ho na meter, bolo to fajn. Na tréningu sa mi pozdával o jeho výhre s Rosolom na druhý deň som nepochyboval :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Teda byl to Wimbl, ale i tak, v tý době asi šok. Pak tam bylo nějaké hecování, každopádně už ho Rosol nikdy neporazil, jakkoli na něj myslím udělal set.
Wimbledon je zážitek, ať tam hraje kdokoli. Brácha mi ho hodně doporučoval. Pořídil nějaké levnější lístky a pak od lidí dostali zadara i na centr...
Reagovat
smazaný uživatel
Mal som listky na centr, hrali tam v ten den Sharopova, Djokovic aj Berdych, ale okrem Nadala bol vacsi zazitok zapasy mensich kurtov, kde su hráči doslova na dosah.
Reagovat
Marduch
jj snad to tak proběhne, už by snad Nolemu problémy s účastí nikde natož na RG dělat neměli..
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nesmí jim pomluvit Bordeaux a žábysmilesmile
Reagovat
Maisterstich
Připomíná mi to, jak s Nadalem hrál 1. zápas mladej Korda. Ten už jak nastoupil na kurt, tak měl z Nadala erekci, která vydržela do konce zápasu. Po něm se mu Nadal podepsal na levou varli a Korda byl v sedmém nebi.

Ruud k tomu přistoupil stejně.
Reagovat
Tennisfan77
Ruud to bral jako trénink, pro nej zcela zbytečný zapas a to i pro nadala
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile Nadal se zas naučil cupitat. Po těch prohrách to málem zapomněl.
Reagovat
stefankelner
Pravda, dropčil popri čiarach, ako by si m_slel, že je lepší... ;-\
Reagovat
peggy
Rafovi pomohl jeho delovy servis a take byl již klidnější.Sezonu ukončil výhrou.Hlani výhra tohoto roku je zdraví syn Rafael.
Reagovat
Vlk-v-trave
Nooo, ten Nadal ma silny servis jak hovado... ten Kaspar vubec nevedel jak to ma na tom returnu brat, a zvladat...:D

Treningova priprava na AO pro Nadala dopadla celkem pozitivne.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevidel som zápas, kde Nadal nastrielal najviac es v kariére, mozno s vynimkou trávy.

Mozno skoda, ze s Ruudom nehral prvý zapas, ale aj taký je život. Na vyhru by to aj tak nestačilo, v roku 2023 mu však verím na popredné pozície.
Reagovat
paddy
Ruud prý před zápasem opouštěl svůj tým se slovy
"jdu se poklonit svému učiteli, podepsanou fotku už mám" smile

Nadal dnes vyhrál jen 7 čistých her
Reagovat
Tennisfan77
Rafa 16 es smile Ruud jel na returnu vyloženě na krev
Reagovat
jackiec
Díky, 2.65 za 1300,- nádhera
Reagovat
Ereinion
smile Ruud je ideální match-up pro Nadala, plus neměl žádnou motivaci
Reagovat
Martan1
Jak jsem říkal, mentor a žák a jejich tréning. Nuda tenis.
Reagovat
turista
Tak nějak. Ruud tvrdil že do toho dnes nepůjde naplno. Ale riskuje možnost, že Nadala nikdy neporazí. Hlava mu to nedovolí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ještě neporazil hráče top3 a teď si největší příležitost nechal utéct. To není dobrá taktika.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist