Fritz vyhrál bitvu debutantů s Augerem-Aliassimem a je v semifinále Turnaje mistrů

17. 11. 2022, 23:57
Aktuality 8
TURNAJ MISTRŮ - Náhradník Taylor Fritz v Turíně udolal v souboji nováčků 7-6 6-7 6-2 Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea a při svém debutu na Turnaji mistrů postoupil do semifinále. V něm 25letý Američan vyzve pětinásobného šampiona Novaka Djokoviče.
Taylor Fritz (© AFP)

Taylor Fritz letos získal tři tituly včetně první trofeje z turnaje Masters 1000 (Indian Wells), poprvé se prodral do Top 10 a díky odhlášení světové jedničky Carlose Alcaraze se jako první náhradník kvalifikoval na Turnaj mistrů.

A na něm prožívá úspěšný debut. V Turíně odstartoval dvousetovou výhrou nad Rafaelem Nadalem, pak sice podlehl v tie-breaku třetího setu Casperu Ruudovi, ale dnes vyhrál přímý souboj o 2. místo ve skupině s Félixem Augerem-Aliassimem.

Statistiky zápasu
Auger-Aliassime - Fritz
9 esa 5
2 dvojchyby 1
66 %
1. podání 'in' 62 %
75 %
úsp. 1. podání 88 %
54 %
úsp. 2. podání 71 %
32 winnery 23
36 nevyn. chyby 22
10/16 hra na síti 7/12
0/3 brejkboly 2/5
86 celkem bodů 106
čas: 2:43

Poslední zápas Zelené skupiny dlouho nabízel úspěšné gamy hráčů na servisu. Během prvních dvou setů se k brejkbolům dostal pouze Auger-Aliassime, ale ani jednu ze tří šancí v druhé hře druhé sady nevyužil. Rozhodovaly tak tie-breaky. První získal Fritz a ve druhém vedl 4-2, jenže udělal první dvojchybu, znervózněl a zápas neukončil.

25letý Američan přesto našel cestu k vítězství. Za stavu 3-2 ve třetím dějství se dostal k prvním brejkbolům, celkově čtvrtou příležitost proměnil v premiérový brejk utkání a náskok už nepustil. Duel uzavřel ziskem čtyř gamů v řadě a po 2 hodinách a 43 minutách boje zvítězil 7-6 6-7 6-2.

"Byl to neuvěřitelný zápas. Na to, v jakých podmínkách se tu hraje, jsme předvedli spoustu dlouhých výměn. Oba jsme dobře podávali a jsem moc rád, že jsem závěru našel cestu k vítězství," radoval se unavený Fritz, jenž vyhrál i druhý vzájemný duel.


První americký účastník Turnaje mistrů od roku 2018 (John Isner v Londýně) se stal prvním americkým semifinalistou od roku 2017 (Jack Sock v Londýně). Posledním finalistou byl v roce 2006 James Blake (Šanghaj) a posledním šampionem se stal již v roce 1999 Pete Sampras (Hannoveru).

"Jsem moc šťastný, že jsem sem mohl vůbec přijet. Věděl jsem, že to tady bude hodně těžké, ale odehrál jsem tři velmi dobré zápasy a teď jsem nadšený, že jsem mezi čtyřkou nejlepších," dodal rodák z Kalifornie, který vyrovnal letošní bilanci s hráči elitní desítky na 6-6.

V semifinále Fritz vyzve pětinásobného vítěze Turnaje mistrů Srba Novaka Djokoviče, kterého v pěti vzájemných duelech ani jednou neporazil. Potrápit ho dokázal jen na loňském Australian Open.


22letý Auger-Aliassime letos získal první titul na okruhu ATP a nakonec posbíral čtyři tituly, tři z nich během tří říjnových týdnů. 

Vítězství v Zelené skupině měl už po dvou zápasech jisté Casper Ruud, nic na tom nezměnila ani dnešní porážka s Rafaelem Nadalem. Nor si na soupeře pro sobotní semifinále musí počkat do zítra, kdy bude sledovat souboj o 2. místo v Červené skupině mezi Řekem Stefanosem Tsitsipasem a Andrejem Rubljovem.

• TURNAJ MISTRŮ •
Turín, Itálie, tv. povrch / hala, 14.750.000 eur
čtvrteční výsledky (17. 11. 2022)
• Zelená skupina •
Nadal (1-Šp.) - Ruud (3-Nor.) 7-5 7-5
Fritz (8-USA) - Auger-Aliassime (5-Kan.) 7-6(4) 6-7(5) 6-2
Pořadí skupin
• Červená skupina •
Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) - Rojer/Arévalo (3-Niz./Salv.) 3-6 7-6(4) 10-5
Glasspool/Heliövaara (6-Brit./Fin.) - Granollers/Zeballos (7-Šp./Arg.) 6-0 6-4
Pořadí skupin
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
No-le
Nevíte někdo od kdy se v sobotu hrají semifinálové zápasy?
Reagovat
paddy
Je to stejný jako ve skupině, viz záložka loňský ročník
Reagovat
Patik
Ako to vlastne funguje kto bude hrať s kým Djokovic bude hrať s niekym z druhej skupiny alebo sa môže hneď v semifinále stretnúť zase s Tsitsipasom/Rublevom.
Reagovat
woody
Bude hrát s Fritzem. Kříž 1-2.
Reagovat
Patik
Čiže Djokovic Fritz a Ruud s Tsitsipasom pravdepodobne.
Reagovat
Patik
Ten mladicky tenis je taký ako to povedať.. No proste len taký mladícky..A to je ten problém.. Síce tie udiery až tak svištia a hrajú na tie nohy lietajú tam ide z toho energia ale ta inteligencia a improvizácia.. No radšej zahrajú blbosť a potom si tú chybu odmakaju v zbytočne dlhých výmenách ako zapojiť trosku hlavu a zahrať viac účelovo skúsene s väčším prehľadom a predísť plytvaniu energie..Fritz ale super.. Zasluzil si jasne výhru.
Reagovat
paddy
Fri podle očekávání vyčistil Augiášův chlév, ale titul od něj nečekejme. Frickové naposledy vyhrávali za války.

Aug poznal, že dlouhá série bez prohry s hráči skoro výlučně mimo top20 je mu na TM k ničemu. Litovat nemusí, v SF by stejně byl bez šance. 2 ze 3 největších kurzových favoritů jsou venku, s Aug to však nikdo nemohl myslet vážně.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já ho tady z hecu dal, na Jokera to bylo o ničem. Nadala venku jsem tipnul, předvčerejší zápasy taky, nemůže být pořád posvícení smile
Spíš mě mrzí vyřazení debla Rojer, Arevalo v TB 2.setu s Ram, Salisbury...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist