Nadalův boj s osudem. Blíží se poslední sezona tenisového krále?

10. 6. 2022, 16:00
Téma 273
Je únor roku 2009 a Rafael Nadal v další z epických bitev poráží ve finále Australian Open v pětisetovém utkání Rogera Federera. Na své konto si připisuje šestý grandslamový titul a podle řady odborníků jeden z posledních. I když je Španělovi pouhých 22 let, jeho chronické problémy s koleny mu nedávají naději na dlouhou kariéru. Aspoň tomu tehdy vše nasvědčovalo...
Profily hráčů
Rafael Nadal (© AFP)

Je to jen pár dní, co Rafael Nadal oslavil 36. narozeniny. A k tomu počtrnácté vyhrává slavné French Open a získává rekordní dvaadvacátý grandslamový titul. To vše dávno poté, co měl být už řadu let v tenisovém důchodu. "Jestli bude hrát Rafa i po třicítce? Určitě ne, dávám mu maximálně tři sezony." Tak v roce 2009 odpovídal pro iDNES na otázku ohledně budoucnosti rodáka z Mallorky uznávaný český fyzioterapeut Michal Novotný.

Naštěstí pro samotného Španěla, ale především pro celý tenis, se jeho slova nenaplnila. Nejlepší antukář v historii i navzdory všem předpokladům boří veškeré tenisové hranice i rekordy. Cena, kterou za to však platí, je vysoká. "Nehraju prakticky nikdy bez bolesti, hraju jen díky injekcím," přiznal několikrát během letošního French Open španělský šampion.

Kromě už tradičních problémů s koleny ho od mládí trápí chronické onemocnění nohy, tzv. Müller-Weissův syndrom. Jedná se o degenerativní onemocnění způsobující deformaci jedné z kostí v chodidle, což způsobuje prakticky nepřetržité bolesti.

Právě na tomto základě se zvláště ve španělských médiích vyrojila celá řada spekulací o možném konci Nadalovy kariéry. "Levé Rafovo chodidlo je kvůli nedostatečnému prokrvování ve velmi vážném stavu. Odumírá mu tkáň a bude muset podstoupit operaci. To může znamenat konec kariéry," psal například španělský deník Marca.

To později potvrdil i samotný tenisový král. "Velký chirurgický zákrok mi nezaručuje, že budu znovu konkurenceschopný a bude trvat dlouho, než se vrátím. Bude tam radiofrekvenční injekce do nervu a pokus o jeho lehké spálení. To by mohlo na delší dobu fungovat. Pokud to zabere, budu v tom pokračovat. Pokud ne, bude to jiný příběh," říkal tenisový šampion.

Ve hře tak navzdory původním předpokladům zůstává i účast ve Wimbledonu, který začíná již 27. června. "Pokud bude mé tělo připravené na Wimbledon, pak tam pojedu. Je to soutěž, v níž nechcete chybět," dodal na tiskové konferenci po vítězném pařížském finále Nadal.


Zdravotní trable? Rafa zažívá sezonu snů
S celou řadou různých zdravotních problémů bojoval legendární Španěl nejen před letošním čtrnáctým pařížským triumfem, ale prakticky od loňského Roland Garros, kde podlehl v semifinále Djokovičovi. Poté odehrál jen srpnový turnaj ve Washingtonu a tenisový rok 2021 pro něj skončil.

Kromě problémů s levým chodidlem se potýkal i s vážným průběhem koronaviru, na kurty se tak vrátil až v lednu letošního roku v přípravném turnaji na Australian Open v Melbourne, který bez ztráty setu vyhrál. A dál? Fantastická cesta za 21. grandslamovým titulem zůstane v paměti fanoušků nejen kvůli rekordnímu zápisu, ale i nezapomenutelné finálové bitvě s Medveděvem.

"Před měsícem a půl jsem nevěděl, jestli budu moci ještě znovu hrát. Bezpochyby je tohle jeden z nejemotivnějších měsíců v mé tenisové kariéře," těžko skrýval po zápase dojetí Nadal.

Následoval triumf v Acapulcu a cesta až do finále turnaje v Indian Wells, kde už zraněný Nadal podlehl Fritzovi. Únavová zlomenina žebra vystavila Španělovi stopku na šest týdnů a znamenala jeho první porážku v sezoně po neuvěřitelných dvaceti vyhraných duelech.

V přípravě na "své" French Open podlehl v Madridu ve čtvrtfinále svému očekávanému nástupci Carlosi Alcarazovi a v Římě padl ve třetím kole s Shapovalovem. A pak už přišla vzpomínaná pařížská jízda za čtrnáctým pařížským titulem. Nezničitelný španělský toreador tak navzdory všemu prožívá jednu ze svých nejlepších sezon kariéry.

Nejstarší šampion v historii French Open kariéru končit nehodlá, i on však ví, že životní priority jsou jinde. "Nechci se znovu dostat do této pozice, kdy hraju pod prášky a injekcemi. Může se to stát jednou, ale ne pravidelně. Není to životní filozofie, kterou bych se chtěl řídit," má jasno legenda.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

273
Přidat komentář
Amputace
Dokud bude Nadal ohrožovat přední tenisové pozice, zdejší fanatici budou Nadalovi nadávat do simulantů, i kdyby hrál se zlomenou nohou. Jakmile už to však přes zdravotní problémy opravdu nepůjde a on bude postupně upadat či rovnou ukončí kariéru, vyrojí se tady zčistajasna vlna soucitných komentářů a ti samí hejtři budou Nadalovi pokrytecky přát pevné zdraví a zasloužený odpočinek. Je to tak průhledné. FFF - prý inteligentní lidé.

Dnešní HL zdejších diskuzí: Patikova rozmluva s Rafaeolim o tom, co je pro Nadala dobré a co ne. Patik coby člověk, který v životě nic nedokázal (rozhodně ne do té míry, aby se o něm mediálně vědělo) a pravděpodobně není ani ničím výjimečný, hodnotí rozhodnutí výjimečného sportovce obětovat sportu svůj život. Perfektní.
Reagovat
Nola
Nadal je na steroidoch, ak mi to chces vyvratit skus to.... vynimka nie urcite prvy krat....

spaniel sa nemylil, a ty tu spominas nejakeho psychicky naruseneho Rafaeoliho, ktory si vytvoril asi 10 nickov a neskodneho Patika, ktory sa sem chodi odreagovat....
Reagovat
Amputace
Ty si běž v první řadě nastudovat, co je to steroid, co bere Nadal proti bolestem, pak si to celé kriticky zanalyzuj a potom teprve o tom žvaň. Do té doby jsi za blbku, promiň mi to.

Neškodného Patika :D Druhý HL hned po Patikově rozumování o tom, co je pro Nadala nejlepší.
Reagovat
Nola
mala som v minulosti partnera kulturistu, takze si poucuj nejakych blbeckov.....

ocakavam, ze mi to osvetlis.....
Reagovat
Amputace
Poté, co jsi napsala, že je Patik neškodný, jsi jasně naznačila, že nechceš realitu buďto nahlédnout i z jiného úhlu pohledu, než o němž jsi přesvědčena, že je ten správný, nebo máš příliš krátkou paměť. Do diskuze vstupuješ se svým světonázorem a nejsi ochotna přizpůsobovat argumentaci tomu, co tvrdí oponent. Pojedeš si za každou cenu to svoje. Nějaká delší diskuze s takovým člověkem nedává příliš smysl. Mohlo by to začít brzy připomínat rozhovor s voliči Babiše nebo SPD - není cesty z jejich pomýlení, zatvrzení je příliš silné.

V každém případě odmítám být tlačen do role obhájce, aniž by byl prokazatelně spáchán nějaký zločin. To jako vážně ne. Logiku typu - vyvrať mi něco, co zatím nikdo neprokázal - na mě opravdu nezkoušej. To jsi na hodně špatné adrese. Nejprve mi dokaž, že je Nadal vinen (a čím) a pak se možná můžeme bavit dál.
Reagovat
Nola
dakujem, ze si mi vysvetlil temu, ktoru som naznacila :D

mna politika uz davno netrapi, ale kedze som zila s kulturistom viem rozlisit lieky, ktore ti utlmuju bolest - moj kolega berie tak silne, ktore obsahuju opiaty, ma tak zavaznu chorobu, ze kazdy pohyb mu sposobuje bolest a nedokaze normalne fungovat cast roka - marodi a pracuje z domu.... go urcite nie je pripad Rafu, lebo po tych liekoch si mimo, ale uplne mimo.....

nastuduj si temu, ktoru som spomenula a potom reaguj......
Reagovat
Amputace
Jsi mimo? Opilá? Na drogách? Ty reaguješ na mě (navíc úplně mimo téma) a završíš to slovy: "nastuduj si tému a potom reaguj."? :D Dost solidní. Vážně se ani trochu nedivím, že jsi žila s kulturistou...
Reagovat
Nola
som ta mala za solidneho diskutera.... skoda, nemame sa o com bavit.... najlepsia obrana je utok, sam si ma posielal nastudovat si temu o steroidoch, skus si ju nastudovat ty.... lieky od bolesti su anabolika, a tie najsilnejsie obsahuju opiaty a pochybujem, ze by s takymi liekmi niekto dokazal fungovat na kurte :D
Reagovat
Amputace
Promiň, ale odmítám seriózně diskutovat s někým, kdo uměle vytahuje a nastoluje v nějaké diskuzi téma, které se v ní vůbec neřeší.

Žila jsi s kulturistou, víš toho tedy jistě o dopingu více než celá antidopingová komise. Protože je to tak zjevné, vlastně už to lze považovat za fakt, všichni se přesně orientujeme v tom, co Nadal bral, co z toho je zakázané, co má jaké účinky, ale pro zachování politické korektnosti se nikdo neodvažuje Nadala přímo obvinit. Tak je to správně?
Reagovat
Rafaeoli25
S ní se prosím tě seriózně diskutovat nemá, jako s některými dalšími tady. A jak bys to taky mohl očekávat, od někoho, kdo trpí permanentním stihomamem smile
Reagovat
Rafaeoli25
S tebou se nemá smysl bavit, to máš pravdu, jako např.s Fandinou a Pe3kem, naprostá ztráta času. Svoje urážky si ale nech ty, no nebudu říkat co, domysli si.
Reagovat
Ondra979
hele o zlocinu tady nikdo nemluvi, aspon ja rozhodne ne, ale moc se mi to nelibi, co Nadal predvedl. tohle je urcite k debate - je tohle zrovna ten spravny priklad? myslim hrad pod injekcemi proti bolesti..vubec nic nemam proti NAdalove nezmerne bojovnosti a obetavosti, treninkovem drillu atd..to je absolutne v poradku, ale tohle je prece jen z jineho ranku a jako spravny vzor pro napr mladez tohle neni narozdil od ostatnich atributu, coz jsem uz zminil a ktere NAdal nepochybne ma.
Reagovat
turista
Je to tak že Djokovič, Zverev, Kyrgios lámou rakety a Nadal jde za úspěchem za cenu ničení vlastního zdraví. Obojí je špatně jako vzor pro děti a mládež.
Reagovat
Patik
nemusím byť celebrita ani svetovo uznávaný športovec aby som vedel že zdravie je to najdôležitejšie čo človek v živote má..a vôbec netušíš kto je v čom výnimočný a na základe diskusii na tenisportáli to ani nikdy nezistíš..a mýliš sa keď keď Nadal ukončí kariéru nebudem pokrytec..s radosťou mu zamávam..
Reagovat
soloo
kto mi vysvetli ze cely prvy set Nadal s Medvedevom AO bol upoteny jak myš a dalsie 4 sety vobec sa nic nepotil fakt daco mi nehraje
Reagovat
Amputace
Ukaž mi jediný záběr z druhého setu a výš, kde Nadal není zpocený.
Reagovat
Amputace
Spousta velkých a výjimečných lidí obětovalo své životy, rodiny, zdraví, osobní spokojenost objektu toho, v čem tkvěla jejich výjimečnost. Nám, běžným smrtelníkům (omlouvám se, pokud běžný nejsi, ale jakýsi šestý smysl mi říká, že od výjimečnosti máš hodně daleko), absolutně nepřísluší posuzovat rozhodnutí lidí obdařených výjimečnými schopnostmi či talentem. Dá se to chápat až jako jistý druh osobního závazku takový talent naplnit a dostat z něj maximum. Je to mnohem výše nad omšelou frází, že zdraví je nejdůležitější. Spousta lidí si zdraví kur.ví a výjimečného nedělá vůbec nic.
Reagovat
brixner
To já si zdraví kurvim teda fest - samej gulášek se sedmima, pak samej sprint do vedlejších paneláků, pak jak zbitej čokl zas domu, vobčas dostanu vod ňáký sousedky natlučeno, baz vohledu na to, jestli sem ve formě anebo daleko vod ní, pak v práci dřu jako někde na plantáži, do toho hulim...Sice brečim - ale sem!smilesmile
Reagovat
Patik
Možno v tvojom svete a okolo teba sa ľudia delili na ty si nikto a ty si niekto čo mi je lúto že si vyrastal alebo žiješ medzi takými ľudmi je to smutné..ja si naopak myslím že každý je výnimočný a jedinečný či ja alebo ty aj keď ťa nepoznám som si istý že máš v určitých veciach talent možno si ho však nepresadzuješ do takej miery aby ťa pritom natáčali kamery..Nadal neni nadpozemská bytosť je to chalan ako my..robí chyby ako my..a neni viac než ktorýkoľvek človek čo tu sme..
Reagovat
Amputace
V mém okolí se příliš výjimečných lidí (ve smyslu talentu) nevyskytuje. Mimořádně talentovaní a nadaní lidé - ať už se to jakkoli příčí tvé životní filosofii - jsou ti, kteří tvoří dějiny, kteří posouvají hranice svých oborů, v přeneseném slova smyslu se tedy dá říct, že posouvají lidstvo. Bez takových lidí by vývoj společnosti ustrnul, stál by na místě, kdyby každému šlo v první řadě o svoji osobní spokojenost a "zdraví" (zde myšleno obrazně). Nadal zasvětil život tomu, že vše obětuje sportu, zapíše se do historie jako jeden z nejlepších sportovců, inspiruje lidi po celém světě, posune i vnímání samotné té hry a lidských možností. Vše splnil. Že ho teď bude bolet noha? Ano, možná. Je to daň za jeho schopnosti odlišující se od většiny. Beethoven obětoval touhu po rodinném životě, aby vytvořil zcela nové hranice hudby - nikdy si nenašel ženu a věnoval se pouze komponování. Brahms komponoval První symfonii přes dvacet let. Freud se stal závislým na kokainu, protože chtěl prostřednictvím jeho užívání zkoumat možnosti boje se závislostmi na morfiu. Christian Bale kvůli roli ve Fighterovi shodil přes třicet kilo. To vše jsou příklady nezdravých rozhodnutí - vedoucích však k výsledkům, které něco dávají i dalším lidem, které mají nějaký přínos.
Reagovat
Amputace
Já vůbec netvrdím, že je Nadal víc než někdo jiný. Celé, co tvrdím, že jsou lidé obdařeni mimořádným talentem či schopnostmi a není nic špatného na tom, když tento talent využijí, byť třeba za cenu vlastního pohodlí a zdraví. Ne všichni mají (máme) takový talent. Tvrzení, všichni jsme lidé, nikdo není víc než druhý atd., to jsou zase jen fráze. Skutečnost je taková, že společnost posouvají lidé výjimečně úspěšní ve svých oborech, ne lidé, kteří se spokojí s málem a žijí si jen sami pro sebe, případně pro své úplně nejbližší (rovnou říkám, abys zase nepřekrucoval: netvrdím, že tito lidé jsou něco méně, jen neposouvají společnost, která by se bez nich obešla). Kdyby dal Nadal na tvé "rady" a měl tvůj způsob uvažování, byl by nejspíš pořád úspěšným sportovcem, ale rozhodně ne legendou, ne-li nejlepším hráčem vůbec, který mnoho lidí inspiroval a ukázal, že možné je prakticky cokoli, pokud má člověk velké odhodlání. Chápu, že zrovna u sportu tolik nevyniká důležitost takových lidí, jako je Nadal, pro společnost, ale obecně vzato je Nadalův přístup ke své profesi spíše správný než odsouzeníhodný.
Reagovat
Patik
a Djokovič alebo Federer sú snáď neni legendy ? akým príkladom je človek mladému chlapcovi keď to ten chlapec vidí že ten tenista krýva aký odkaz dáva tým športovcom..choďte aj cez bolesť..pichajte si aj injekcie nakoniec to však bude stáť zato..
Reagovat
Amputace
Ano, tak to je. Ta message je jasná: pokud něco v životě opravdu chcete, můžete to mít, pokud tomu dáte všechno, i za předpokladu, že k tomu nemáte úplně vhodné dispozice. Já s filosofií "amerického snu" sice úplně nesouhlasím (respektive nesouhlasím s tou logikou, že každý může mít cokoli, pokud se dost snaží), ale nepochybuji o tom, že Nadalův příklad, jeho boj s problémy a indispozicemi mnohé lidi inspiruje i v běžném životě.
Reagovat
Patik
nepochybne inšpiruje ale keď narazia na rovnaký problém alebo horší postupom času ten ich idol ich z tej kaše nevytiahne.
Reagovat
Amputace
Je to samozřejmě pořád "jen" sport, ale snažil jsem se obecným rozšířením tématu o to, aby lépe vynikla moje premisa: bez jistých obětí se dá jen stěží dostáhnout velkých výsledků. Nadal nikomu neublížil. Problém začíná, je-li ublíženo dalšími člověku. Viz třeba Capote, když psal Chladnokrevně, tak využíval důvěry dvou vrahů, z nichž pod rouškou přátelského vztahu vymámil informace, které pak použil v románu. Tady už se dá třeba diskutovat o nějaké etické korektnosti - jestli je využití a zužitkování talentu stále v rovnováze s morálními zásadami.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Patik
No rozumiem čo sa mi snažíš povedať ale hovorím že to že posúvajú laťku obetavo nejakým v uvodzovkách šialeným spôsobom nemusí znamenať že by tú laťku neposunul aj niekto iný bez toho aby tomu musel obetovať život..takže trebárs aj ten Christian Bale ako herec nemusel podstupovať niekoľkokrát v živote priberanie a chudnutie kvôli filmu aby sám sebe alebo niekomu inému dokázal aký je skvelý herec a oddaný svojej profesii..to že niekde schudne ho ešte kvalitnejším hercom nespraví.
Reagovat
Amputace
Jistě by to Bale dokázal i tak, ale nedotkl by se hranic, potažmo nové nenastavil. Prostě by předvedl pěkný výkon, ale nedal by té roli vše, co bylo v jeho očích možné. Těch úplných vrcholů dle mě nejde dosahovat bez jistých forem oběti. Nebo ty mi chceš říct, že kdyby měl Beethoven ženu a děti, žil s nimi šťastně někde na venkově, složil by hudbu, jakou složil? Ano, možná by skládal, byl úspěšný, ale dnes bychom ho patrně ani neznali, natož aby z něj dalších sto let čerpaly prakticky všechny nastupující generace skladatelů.

Navíc vrcholový sport je o dosahování extrémů už ve svém základním principu: opakovaně přetínat tělo za účelem nějakých fyzických výsledků. Všichni ti sportovci na nejvyšší úrovni jsou prakticky odsouzeni k předčasné invaliditě. Je jedno, jestli se bavíme o Djokovičovi, Federerovi, Nadalovi. Nadala to dostihne nejdřív, ale nevyhne se to téměř žádnému sportovci - bolesti, předčasné problémy s klouby, se zády atd. Další věc. Nadal se tady kritizuje kvůli jeho ženě, že ta už by chtěla jistě děti, ale Nadal řeší pouze tenis atd. Divím se, že nikdo nevytýká Federerovi s Djokovičem, že místo času se svými dětmi jezdili celé roky po tour a neměli tak ani možnost sledovat, jak rostou a být jim plnohodnotnými rodiči. Nadal přinejmenším ubližuje jen sám sobě a se svou ženou je od puberty, takže asi už měla tak trochu představu, do čeho jde, když si ho brala.
Reagovat
Patik
Bale má x ďalších filmov kde má optimálnu postavu a zvládol ich skvele a všetci si ho s tou postavou budú navždy spájať..nenastavil laťku nikomu len sebe a svojím limitom..niektorí herci majú rovnaké alebo väčšie kvality a nemuseli nikdy schudnúť ani kilo...Ako vieš že by Beethoven nezložil ešte lepšiu hudbu za iných podmienok ? ako vieš že by nečerpal inšpiráciu vo svojej žene ako to robil kopec umelcov..
Reagovat
Amputace
Neurážej moji inteligenci a řečni laskavě jen o věcech, kterým rozumíš - neimprovizuj. Bale nenastavil laťku jen sobě (i když do značné míry ano), naopak převzal otěže stanislavského metody a navázal na linii předchozí generace herců - Hoffman, Paciono, Hackman, Nicholson, Brando, z nichž mnozí prošli Actors Studiem a praktikovali stanislavského metodu ve filmu. Bale na to navázal a posunul to ještě trochu dál - až do roviny totálního fyzického herectví, které se vždy praktikovalo spíše na divadle. Jeho podíl na rozvoji filmového herectví je značný, byť jsem ho nikdy nepovažoval za tak dobrého herce, jako je z těch mladších třeba Gosling. Prostě napsat, že nebýt jeho fyzických proměn, i tak má dobré role, je strašně lehkovážné a hlavně to popírá princip, který do linie vývoje filmového herectví Bale vnesl. Dělali to už mnozí před ním, ale žádný to nedotáhl tak daleko.

U Beethovena je odpověď jednoduchá: nesložil by takovou hudbu, ne-li lepší, protože by jí toho tolik nepodřídil. Main logic. Čím více a intenzivněji se něčemu věnuješ, tím jsi v tom přirozeně lepší. Kdyby měl ženu a děti, neměl by na hudbu ani z poloviny tolik času, natož aby všechen čas podřizoval pouze jí. Dále k hudbě se vždy obracel jako ke své záchraně, když ztrácel v životě smysl, vždy tu byla hudba a nové směry, které v ní chtěl objevovat (viz třeba Heilligenstadtská závěť). Kdyby měl ženu a děti, tuto potřebu by logicky neměl, nebo by přinejmenším nebyla tak silná. Jakožto člověk, který o něm přečetl opravdu tisíce stran odborné literatury, si troufám tvrdit, že kdyby měl spokojený rodinný život, kompozici by se vůbec nevěnoval na profesionální úrovni.

Stále nechápu, proč popíráš základní zákonitosti a také nechápu tvoji argumentační pozici. Snažíš se říct, že člověk si může zachovat osobní komfort a i tak dosáhnout historicky významných věcí? Pokud ano, tak já si to nemyslím a neshodneme se. Prostě bez snahy a obětí se velkých, historicky významných výsledků nedosahuje.
Reagovat
W.G.M.
Dekuji za krasne prispevky. Citavala jsem je rada i drive a nekdy mi prijde, ze jich sem skoro az skoda. Je zjevne, ze jsi inteligentni a premyslivy clovek s rozhledem, ktery zde hodne prispevatelu postrada (zajimalo by me, jestli zrovna treba Patik, s nimz jsi tu debatu vedl, vubec znal jmena jako Capote nebo Stanislavskij).
Reagovat
Patik
veľa ľudí obetovalo veľa vecí boli talentovaní vybudovali niečo mali kariéru..mladí skončili v truhle prehnití drogami..alebo žijú a vláčia sa po súdoch..po psychiatroch..páchajú samovraždy a ty sa tomu prizeráš a hovoríš si že ja taký sprostý nikdy nebudem a zariadim si život lepšie než tie nadpozemské bytosti uznávané celým svetom.
Reagovat
Amputace
Ano, a tak je to podle mě naprosto v pořádku a v rovnováze. Že mimořádně talentovaní lidé si ten život často zku.rví pro nějaké "společensky vyšší dobro", zatímco lidé žádným zvláštním talentem neobdaření životem projdou, aniž by cokoli kolem sebe měnili a museli vystupovat ze své komfortní zóny.
Reagovat
Patik
ale čo je zvláštny talent..mám pocit že u teba to znamená čokoľvek čomu sa venujú média a kamery..akoby si bol zaseknutý v detstve že aha som v telke som slávny..a decká okolo kukajte naňho on bol v telke všetky baby po ňom idú.
Reagovat
Amputace
Lol. Tak to mě odhaduješ velmi špatně. Bavíme se tu o sportovci a sport je především mediální záležitost, respektive je to jediný prostředek, jak přenést k lidem inspiraci, co vrcholoví sportovci vytváří. Nejde tam o intelekt a zároveň je sport pořád divadlo, a to nemá hmotnou podobu, jde o prchavý okamžik, na rozdíl například od literatury, filmu, hudby, vědeckých vynálezů, architektury. Takže aby sportovec nějak mohl působit na lidi, děje se tak přes média. Kdyby si pinkali dva vrcholoví sportovci sami a nikdo je přitom neviděl, nevytvořili by ani žádnou hodnotu pro společnost. Když napíše spisovatel knihu, vytváří hodnotu už tím, že ji napsal. Vážně nechápu, proč se zase snižuješ k nějakým pseudo psychoanalýzám, když na to zaprvé vůbec nemáš záběr, a zadruhé jsi úplně mimo rozsah toho, co a o čem píšu. Co žvaníš o kameře? Já píšu spíše o dějinách a o těch, co je tvoří. Pokud však vnímáš dějiny jako oko kamery (což je zajisté jeden z možných výkladů), pak v pořádku.
Reagovat
Patik
No nie lebo tu vkuse vykladáš o nejakom super špeciálnom talente ktorý sa deje akoby len u vyvolených tak som sa spýtal že čo to vlastne je za talent a furt hovoríš o médiach a neviem čo..tak ale uvažuje len fanúšik športu alebo nejaký manažér a nie samotný športovec.
Reagovat
Amputace
Kde pořád píšu o médiích? Píšu o rozvoji společnosti prostřednictvím talentovaných lidí.
Reagovat
Rafaeoli25
Nolo, ty jsi fakt blázen, jdi se léčit smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak Toni dnes promluvil o účasti Rafy ve Wimbledonu jako o takřka hotové věci, procedura prý dopadla výborně. Od pondělka má začít na Mallorce s tréninkem na trávě. Skvělá zpráva smile
Reagovat
steve79
To je vtip???
Reagovat
Rafaeoli25
Ne, čistá pravda smile
Reagovat
Rafaeoli25
https://tennishead.net rafael-nadal-...
'Rafael Nadal will play at Wimbledon' - Uncle Toni gives huge injury update
Reagovat
Nola
vies co je vtip - toto
https://www.cas.sk/clanok/2686975/po-titule-na-roland-garros-chodi-s-barlami-nadal-absolvoval-radioterapiu/

etablischment pracuje na plne obratky, zakazane latky su povolene..... tenis uz nie je sportom, ktory by som chcela sledovat v buducnosti, niekto moze uzivat steroidy na zvysenie vykonnosti, a zakryvat to neustale zranenim......to nevymyslis, to je zial skutocnost, skutocne zranenym hracom ani anabolika nepomozu smilesmilesmile
Reagovat
cesc444444
steroidy smilesmilesmile taky dobrá borka
Reagovat
Patik
áno Nadal používal kedysi steroidy a kortikosteroidy dokonca si pýtal povolenie od Wada v minulosti.
Reagovat
Patik
To zas budu samé placove konferencie pred každým zápasom bude zase umierať..som hráč žijúci so zraneniami ťažko obmedzovany v osobnom živote ale utocim na kalendárny grandslam.
Reagovat
soloo
a necha tam dušu na tom kurte
Reagovat
soloo
hlavne je aby nebrali hraci jeho slova važne a potom nech si hovori co chce smile
Reagovat
Pe3k
Já se divím, že ho vůbec někdo bere vážně, ale ještě více jsem se divil, jak ho většina podceňovala na RG, to mi opravdu hlava nebere. Čím víc to tady čtu tím více mi připadá, že tomu nikdo nerozumí.
Reagovat
Nola
mozno oni... ja nikdy, zranenie bola vzdy taka berlicka, ktora moze fungovat iba pre pomerov neznalych.......
Reagovat
soloo
kazdopadne uz mu to nebude fungovat hraci si to osetri ze je v plne palbe nech si hovori co chce
Reagovat
Ondra979
tak to jsem ocekaval..no co no, divadlo si zahral ale ted je sance jako nikdy tak tam samozrejme bude .
a k tem injekcim na RG - bez nich by samozrejme nevyhral, moc se mi to nelibi, ale je to povolene, tak se neda nic delat.
ale rozhodne je na miste diskuze, jestli je to ok a jestli to nejak lepe neosetrit do budoucna a to by meli udelat odbornici, ja nevim, co do nej presne naprali ale asi to nebylo nic moc prospesneho pro telo, ale jen proto,aby mohl hrat jako kdyby ho nic nebolelo..
Reagovat
Rafaeoli25
Jak šance jako nikdy? Že budou chybět Zverev, Medvěd, Rublev a bohužel dlouhodobě zraněný Federer, který už loni nedokázal čelit Hurkaczovi? Fakt nepřeháněj, konkurence tam i letos bude víc než dost.
Reagovat
Ondra979
no jasne ze to tak je, tak to aspon priznej, konkurence bude letos mensi, takovy Zverev by byl urcite neprijemny souper, Rublev stejne tak..pro Rafu je klicove prezit prvni tyden, tam ho muze ohrozit kdokoliv s velmi dobrym servisem a takovych hracu bude proste letos v poli mene
Reagovat
Vlk-v-trave
Me spis zajima jestli nekdo prekona tho Dona Budga, nebo Lejvra... hlavne toho Dona, ze vyhraje 7 GS za sebou:) To zni snad jako sci-fi.
Kazda era mela sve krale:)
Reagovat
Rafaeoli25
To se myslím stát nemůže. Ne je pravda, že každá éra byla jiná a jednoznačně soudit, kdo je nezpochybnitelný GOAT není na místě. Chce to daleko víc uctivosti k velikanům minulosti, pro mnohé jakoby ani neexistovali. To je špatně.
Reagovat
paddy
hon ještě neskončil, takže musíme počkat smile

Novak Djokovic 43 %
Rafael Nadal 57 %

YT: Paul Martin - 20 tis. hlasů
Reagovat
Rafaeoli25
Ta procenta jsou celkem odpovídající, za mě by to bylo ale o trochu víc, tak 63:37, ale to je marginálie smile
Reagovat
Patik
Toto je debata na ďalšiu sezónu.
Reagovat
Rafaeoli25
Na další dvě tři sezóny. Každopádně Nadal má našlápnuto dobře. Hodně napoví Wimbledon a USO, Nadal potřebuje udržet vedení o 2, pak to bude mít dobré.
Reagovat
Rafaeoli25
https://www.tennisworldusa.org
Rafael Nadal is GOAT - Stan Wawrinka praises Spaniard after 22nd Major title

Díky Stane, potěšilo smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak když je tady Nadal prakticky neustále tepán až do bezvědomí za to, jak je prý špatný a marný na hardu, tak je nejlepší podívat se na statistiky, ty jediné jsou totiž objektivní. Počínaje AO 18 do téhle chvíle odehrál Nadal na hardu 84 soutěžních zápasů s bilancí 74:10. Úspěšnost tedy 88.22%. Jestli někdo označuje úspěšnost přes 88% na betonech za tragickou a nazývá ho rádoby pohrdavě antukovým specialistou, tak ten by si asi měl dát mokrý ručník na hlavu, asi tak smile
Reagovat
Patik
S kym ma tých 10 prehier.. Stavím sa ze s top 10..
Reagovat
Rafaeoli25
Fritz, Harris, Tsitsipas, Thiem, Djokovic, Goffin, Kyrgios, Djokovic, Del Potro (skreč během zápasu), Čilič (skreč během zápasu). Skoro polovina soupeřů mimo top10, plus dvě skreče. Takže jen dvakrát porážka od Djokera, Thiema a Tsipa za čtyři a půl roku co se týče soupeřů z top10 na hardu.
Reagovat
soloo
davas tu statistiky ktore chces iba ty vidiet, a ked dame mi tak hovoris to na nas smile
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, vy tu o něm pohrdavě den co den tvrdíte, jaký je to antukový specialista atd., přitom statistiky mluví jasnou řečí, 88.22% je číslo, které asi určitě vidět nechcete. No nedivím se, vůbec to nezapadá do story o nekomplexním antukáři, já vím smile
Reagovat
soloo
tak preco nenapises hardove stats za poslednych 10 rokov?
Reagovat
Rafaeoli25
Klidně, teď jsem to dopočítal. Od začátku roku 2013 do dnešního dne má bilancí 197:44, tzn. úspěšnost 81.94%, takže cca 82. To je málo?
Reagovat
cesc444444
taky jsem to počítal smile od začátku roku 2012 a vyšlo mi 260 zápasů s bilančí 213/47, procento výher 81,92% smile
Reagovat
Rafaeoli25
V čase se to asi tolik měnit nebude, ještě musím dopočítat úspěšnost od roku 2005. Každopádně Nadal je na hardu stabilní, přes 80% bude mít celokariérně určitě.
Reagovat
Rafaeoli25
Pro úplnost, srovnání s Nolem - ten od začátku roku 13 dodnes bilance na hardu 266:39, tzn. Úspěšnost 87.21%. Rozdíl mezi nimi tedy 5% a drobné ve prospěch Djokera. To není tak podstatný rozdíl že, vzhledem k tomu, jak se tu básní co se týče hardu o Nolem a jak se naopak totálně relativizují schopnosti Nadala na něm. Tady vidíš, jak je to od vás nespravedlivé a nemístné.
Reagovat
cesc444444
no minimálně jsou to čísla pravdivý, narozdíl od těch vašich smile
Reagovat
Patik
O čísla každopádne nejde keď bude chodiť po celendzroch a stretávať hráčov druhej stovky môže mať aj stopercentnú úspešnosť.
Reagovat
cesc444444
Tohle jsou samozřejmě statistiky ATP Tour ty odborníku smile V předešlým článku (o návratu Federera) jsem vypisoval tituly a finále Nadala a Federera od roku 2014 na hardu (včetně haly). Moc velký rozdíl ve výsledku nebyl. Co chcete slyšet víc? Nechápu smile
Reagovat
soloo
Hardove Tituly:

Federer - 71
Djokovic - 62
Agassi - 46
Connors - 45
Sampras - 36
Murray - 34
Lendl - 31
Laver - 26
Nadal - 25
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
cesc444444
Ty seš taky dobrej demagog smile Nejdřív se tu vytahujete nějakou částí Nadalova kariéry (posledních 10 let na hardu). Když to ale srovnám se stejnou částí Federera a nevychází to pro něj tak drtivě, otočíš o 180° a vytáhneš tuhle statistiku, kde si Federer ty tituly nahrabal v sezónách 04-07 bez konkurence... Navíc na miniturnajích ATP250. Musím se jen smát smile Prostě jen jak se vám hodí, nic jinýho. Teď můžu zase já vytáhnout stejnou statistiku z antuky, kde to bude násobně drtivější ve prospěch Nadala, a co jako? Nemá to vůbec smysl řešit, natož s váma. Tenis je prostě komplexní sport a je třeba ho proto brát komplexně v celkových číslech.
Reagovat
Rafaeoli25
smilesmilesmile
Reagovat
Pe3k
V čem nejsou tituly z hardu komplexní?
Reagovat
Rafaeoli25
Komplexní jsou vždy jen všechna čísla dohromady.
Reagovat
Pe3k
Nadal vyhrál v roce 2005 11 titulů, nejvíce za celou kariéru smile
Reagovat
cesc444444
Ano, protože nebyla konkurence smile. A jistě taky dobře víš, že tu sezónu jako 19-letý mladík objížděl i menší, především antukové turnaje, které samozřejmě povyhrával a tím to číslo vyskočilo. Větší tituly z tý sezóny jsou FO, MC, Řím, Madrid (hala), Montreal (hard), potažmo Barcelona. Vidíš, že i jako teenager absolutně bez servisu dokázal vyhrál tisícovky na hardu, a to i v hale. Od té doby v hale snad nevyhrál. Asi to s tou konkurencí v těch letech vážně něco do sebe bude mít což? smile
Reagovat
cesc444444
Další věc je, že Nadal měl na antuce v těch letech jako "konkurenta" aspoň toho Federera, ikdyž samozřejmě slabýho smile. Na ostatních površích neměl Federer vůbec nikoho. smile
Reagovat
Pe3k
Já dobře vím, že v těch letech nebyla na antuce žádná konkurence to mi opravdu nemusíš říkat, celé špička byla špička mimo antuka, kde byl Nadal počas jeho kariéry tří oký král mezi slepými. Chtěl jsem jen, aby si pochopil, že když se snažíš shodit roky 2004-07, tak tím shazuješ hlavně Nadala, který měl tehdy žně...
Reagovat
cesc444444
Ne Petříku, konkurence naopak byla na antuce větší a tvořili jí právě Nadal a alespoň trochu Federer. Zatímco na ostatních površích byl Federer sám (Nadal se na hardu vyprofiloval až později...). To jsem tím chtěl říct... A ano, využil toho i Nadal, který bral právě i tituly z Madridu a Montrealu mimo antuku, tehdy jako průměrný hardař.
Reagovat
Pe3k
Aha takže Nadalovou konkurencí na antuce byl Nadal, tak to potok ok smile
Reagovat
Amputace
Antukové tituly:

1. Nadal: 63
2. Villas: 49
3. Muster: 40
10. Djokovič: 18
18. Ferrer, Almagro: 13
28. Federer: 11
Reagovat
turista
Ano. A velké antukové tituly:
1. Nadal 40
2. Djokovič 13
3. Borg 12
Reagovat
Rafaeoli25
Proboha o čem to zase mluvíš? On hraje už 17 let i na hardu jen top turnaje, nejslabší, pokud se to tak dá vůbec brát je dvěstěpadesátka v Doha, tu ale hráli i ostatní z Big4 a další top hráči. Co to je tedy zase za nesmyslný koment? smile
Reagovat
soloo
presne si sa chytil na moj med, znevazujes superov, tak potom znevas i tych 88% inac si pokrytec
Reagovat
Rafaeoli25
Koho znevažuji? Jen jsem tu předložil čísla, ale dle tebe je tedy 82% za deset let číslo špatné, ok, beru na vědomí. Co k tomu dodat.
Reagovat
soloo
nekceptujes toto
Federer - 71
Djokovic - 62
Agassi - 46
Connors - 45
Sampras - 36
Murray - 34
Lendl - 31
Laver - 26
Nadal - 25

Akceptujes toto Nadal 88%
si pokrytec
Reagovat
Rafaeoli25
Ja neříkám, že je Nadal na hardu co se týče titulů stejně dobrým hráčem jako Federer a Djokovic. Také by to ale chtělo rozlišit, kolik z těch výher tvoří 250ky, 500ky, Masters 1000 a GS. Tam jak víš, jsou ta čísla vyrovnanější.
Reagovat
soloo
dobre stale si meles svoje. ked to tak tvrdis ze mensie turnaje nechces brať v uvaju tak potom na druhej strane daj statistiku nadala z top 50 za tych 10 rokov pretoze na 88% ti neberem v uvahu ked ty neakcetpujes moju tabulku!
Reagovat
Patik
Ja som hovoril o tom ze v tenise je ťažké niečo riešiť na percentná lebo turnaje sú každé iné zakaždým iný super niekto chytí ľahký pavúk a ma dobre percenta niekto chytí ťažší žreb a aj keď je dobrým hráčom percenta idú dole.
Reagovat
cesc444444
Tak samozřejmě. Z dlouhodobýho hlediska je to však ten nejdůležitější ukazatel, protože tyhle rozdíly se s větším počtem dat (turnajů a zápasů) srovnávají. A proč je to důležitý ukazatel? Protože přijde kamil, začne tu prohlašovat něco o tom, že sezona je pokryta antukou pouze ze 30%, kdežto hard z 60%. A jak je potom možný, že Nadal s Djokovičem spolu hráli stejný počet zápasů na antuce (20:8 Nadal), tak na hardu (20:7 Djokovič)? Zbytek je tráva (2:2). Btw celkem vyrovnaný H2H ve všech směrech což? smile

Nebude to tedy tím, že je Nadal na hardu špatnej hráč a není schopnej se k Djokovičovi na hardu dostat, ikdyž má dvojnásobek příležitostí oproti němu na antuce?! No nemyslím si to. A to z toho důvodu, že Nadal vynechal spoustu a spoustu hardových turnajů, ať už z jakýchkoli důvodů a myslet si o tom nebo říkat můžete cokoliv. Tak to prostě je. Takže procento vyhraných zápasů je ta nejrelevantnější statistika v tomhle ohledu.

PS: za dobu mého pasivního působení na TP jsem tu vídal, tuším hlavně od Petříka prupovídky typu - "Konkurence na hardu je obrovská, tím pádem jsou Djokovič a Federer velcí šampioni, protože i tak mají hafo titulů, zatímco Nadal si vymetá antuku, která je naprosto bez konkurence". Kdyby to tak bylo, nemohl by právě i toto být důvod toho, že se Djokovič (potenciálně) dostává k Nadalovi na antuce procentuelně častěji než Nadal k němu na hardu? Dej si pět a pět dohromady a příště se radši zamysli, co vlastně říkáš, Petříku smile
Reagovat
Amputace
Já mám ještě daleko raději ten o tom, jak se Nadal nedostával k Djokovičovi na AO, pročež tam hráli pouze dvakrát. Přitom tam má 6 finále, stejně jako Djokovič na RG. Někdo to tady nedávno pěkně pojmenoval: nižní počet zápasů z hardu než antuky mezi Nadalem a big3 není dán tím, že by se Nadal k Fedovi či Djokovi nedostával, ale spíše tím, že na antuce je prakticky nemožné něco vyhrát, aniž by tam člověk narazil na Nadala. Nadalova kariérní konzistence na antuce je v úplně jiném vesmíru než Djokovičova či Federerova na hardu. Tím to spíše bude.
Reagovat
paddy
smile

Prostě takový kamarád do deště, pod střechu Chartiera smile smile
https://www.youtube.com/watch?v=0b-DC7GJIe8&t=33s
Reagovat
cesc444444
Bohužel jsem nestihl včas reagovat u předešlého článku na kamila, jeho manipulativní nepravdivá čísla a kývače soloa, takže to dávám sem... Kdyžtak link na screenshot - https://ctrlv.link/DQpJ

Kámo, kdy už začneš psát aspoň pravdu :O. 10 let bez skalpu svých rivalů mimo antuku... Už jsem se k tomu vyjařoval pod jiným článkem, Federera do toho vůbec netahej, ten měl jednu dobrou sezónu v H2H s Nadalem, jinak velký nic. Ve skutečnosti je to 6 let, kdybys chtěl být přesnej (AO 14 - ATP cup 20).

Nyní reaguji na tvůj konečný účet 8,5 roku a 0-17 na zápasy od roku 2013.
1. Časový úsek jsme si již vyjasnili.
2. Když tě budu brát za slovo jako to děláš běžně ty, od 2013 je ta bilance 6-16, ne 0-17 smile. Samozřejmě chápu, jak jsi to myslel a chtěl jsi tu bilanci co nejvíc zhoršit, tudíž bysme museli začít po zmíněném AO 14, od té doby je to 0-16, pořád ale ne 0-17... Chápu, že to takovej rozdíl zase neni, ale tobě vždycky to číslo ujede jaksi náhodou tím správným směrem smile. A Federer z toho má na svědomí celkem 6 zápasů, kdy 4 jsou z onoho roku 2017. Jeden 2015 z Basileje naprosto bez jakýkoli vypovídající hodnoty (k tomuto jsem se taky vyjadřoval v předchozím článku) a poslední je W19, kde to bylo celkem těsný.

Celkově jsou v tý bilanci dva zápasy ve Wimbledonu, zmíněné sf W19 proti Federerovi a sf W18 s Djokovičem, kde to ani těsnější už být nemohlo a prohrál lepší hráč... Takže 14 zápasů je hard (potažmo hala).

Ano, bilance je to tristní, jako Rafafana mě to trápí, naštěstí tenis neni jen hard od roku 2014 smile. Celkově je prostě H2H Nadal-Federer 24-16 a Nadal-Djokovic 29-30. Nad H2H by ses měl spíš zamyslet ty, kamile, jako FFF.
Reagovat
cesc444444
Taky můžu čísla zkreslovat a říct, že Federer mimo hard svoje rivaly od roku MC 14 porazil jednou, právě na W19, takže za více než 8 let jeden vyhraný zápas. Nebo že od W12 vyhrál na GS proti svým rivalům dva ušmudlaný zápasy (pět setů na AO 17, brejk dole v pátým a onen W19) z třeba deseti, a to prakticky na svých top površích!!!. Protože jak všichni dobře víme, Fedex se antuce od roku 16 pravidelně vyhýbá, protože ví, že by neměl šanci. Nadala na ní neporazil 13 let, Djokoviče za posledních 14 let 2x. Kdyby se takhle Nadal vyhýbal hardu, nemáte žádný argumenty, žádný čísla k porovnání, nemáte vůbec nic... Když půjdeme dál, tak od sf FO11 s Djokovičem vyhrál na GS tři zápasy třeba z patnácti. Takže manipulovat s čísly se dá různě dle libosti, jak se komu hodí.

A poslední bod - co se týče neobhájených GS mimo antuku. To je výjimečně v tvojem podání pravda, ale asi je k tomu potřeba dodat i to B.

Nadalovy "pokusy" o obhajoby mimo antuku na GS:
W9 - nestartoval
AO10 - ČF skreč
W11 - F Djokovič
USO11 - F Djokovič
USO14 - nestartoval
USO18 - SF skreč
USO20 - nestartoval

Takže asi tak smile.
Reagovat
Nola
zase nejaky novy nick :DDDD

ze ta to bavi Rafaeoli smile
Reagovat
soloo
jo oni si nechcu priznať že Rafa dostava od Djoka a Feda dlho nalož na tvrdom, trave a v hale
Reagovat
cesc444444
jo rafaeoli, že tě to baví :D
Reagovat
cesc444444
sorry, mělo být výš
Reagovat
cesc444444
omg, od Feda specielně no :D hala je hard pod střechou, takže jak jsem řekl, jestli umíš číst, na hardu poslední dobou od Djokoviče dostává, na trávě fakt ne smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Pe3k
Rafaeoli to by měl být název nějakého viru. Nikoho stejně ty jeho kidy nezajímají a i fandové Rafy se mu smějí...
Reagovat
Rafaeoli25
Hlavně žes mi dva měsíce zpátky psal dojemné o přátelství a jak si mě vážíš, ty šašku.
Reagovat
Rafaeoli25
Ještě jednou pro široké publikum, aby každý viděl, jak si kálíš du úst..

23.3.2022 13.03.35Pe3k
[odpovědět] [odebrat]
Čau. I když jsme téměř ve všech směrech na opačné straně barikády choval si se ke mě slušně i když sem si z tebe dělal srandu...Tím chci říct, že z takového řekněme lidského hlediska jsi mi sympatický a dovedu si představit, že bychom mohli být v reálu přátelé. Neber si to osobně, že do tebe teď všichni kérují. Mě tady lidi nadávají už 11 let :D Ty řeči o politice jsem si všechny přečetl a přišlo mi to zajímavé a poučné. Chtěl jsem ti napsat mimo, jen mezi námi dvěma...Máš můj respekt, jevíš se jako dobrý člověk a to pro mě má velkou váhu, nehledě na okolnosti...

Hezký den

Petr
Reagovat
Rafaeoli25
Jak se ti Pe3ku vůbec usíná se svou křiváckostí, dvojjakostí a neupřímností? Tuším, že asi dobře viď, co dodat no..
Reagovat
Ondřej.Jirásek
a tobě se usíná jak, když tu postneš něco, co mělo být soukromé?
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Nikdy bych to nevytáhl, kdyby mě tu dotyčný neurážel a nepředváděl dvojí hru. Nevím, no možná je schizofrenik, pak se mu samozřejmě omlouvám, když je nemocný a nemůže za to. Tak tedy pardon..
Reagovat
Rafaeoli25
A pokud není nemocný, tak sedí přísloví že Na hrubý pytel hrubá záplata..
Reagovat
Rafaeoli25
Jo a kydy se kdyžtak píšou s tvrdým y, kidy fakt neznám, co to je? smile
Reagovat
Rafaeoli25
A ty asi trpíš nějakým stihomamem smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak laskavě se podívej na časy těch komentářů, mých a cesca. Já budu určitě stíhat psát jeden komentář za druhým a během pár vteřin přepínat mezi nicky a psát další a další. Prober se smile
Reagovat
soloo
Rafov AO 21 < Novak jediny z 100ky bez vakciny
Reagovat
Paixx
Jenom ještě jednu věc bych zmínil, pamatuju si, jak tady Forehand dostával víc než 10 let bídu za to, že stále vytváří ty svoje "podmnožinky". Bylo to takový typický slovo, který všichni proti němu využívali.
No a teď, když má Rafa nejvíc GS, nejvíc GS přes big3, nejlepší bilanci na GS proti big3, tak je to pořád ten stejnej kolovrátek - 2013, antuka, štěstí, hodně % z jednoho povrchu, rok 2017, Federerova raketa v roce 2013 atd atd...smile

Přitom jakmile mi napíšeme, že v roce 2018 byl míček (případně stačilo slunečné počasí) od titulu ve Wimbledonu (což tak prostě bylo), nebo že měl nahranou smeč na 4:2 a 40:15 proti Djokovicovi v 5. setu AO12, nebo že se zranil ve finále AO Wawrinkou 2014, se kterým měl do tý doby bilanci třeba 13:0 a předtím v SF rozebral Federera, nebo že musel odstoupit z RG16 atd atd... Tak schytavame totální bídu my
Reagovat
Paixx
My napíšeme* (jesussmile)
Reagovat
Rafaeoli25
Svatá pravda každá věta, tesat do kamene příteli smilesmilesmile
Reagovat
RFanousek
Proto je úplně zbytečné o těchto věcech mluvit. Já jako FFF, můžu pořád dokola nadávat na nevyužité mečboly s Novakem na třech (!!!) GS zápasech, nevyužitý mečbol v semi AO 2005, set a break k dobru a dva míčky od titulu na US 2009, 20 nevyužitých BP ve finále US 2015, podobné číslo na AO 2009... A mimo GS, nevyužité mečboly ve finále v Římě s Nadalem, servis na vítězství TM 2005, nevyužité mečboly ve finále Indian Wells 2018. A tak bych mohl pokračovat donekonečna, protože vše co Federer spálil a co mohlo být, to se opravdu jen tak nevidí.
Reagovat
RFanousek
Kdyby proměnil sotva polovinu z těch šancí, tak je dnes pořád statisticky nejlepší, nebo při nejhorším vyrovnaný.
Reagovat
Rafaeoli25
No jo, někdy rozhodovalo opravdu málo, Rafa a Roger z toho dodnes musí mít těžkou hlavu. Ale to i Novak, viz.sf FO 13.
Reagovat
RFanousek
U Djoka a Nadala mi to připadá jako výjimečné události, zatímco u Federera železná pravidelnost. smile
Reagovat
Ondra979
je to tak, FEderer co se tyce poctu promarnenych prilezitosti urcite vede a bohuzel ne o malo a casto bylo jen o jeden nebo dva balony, coz je opravdu k nas....sice je to neuveritelny tenista s uzasnym shot makingem a skills, ale taky je to jeden z nejuspesnejsich tenistu historie, ktery toho zaroven nejvic "Zazdil"
Reagovat
Rafaeoli25
Co z toho ale plyne? Horší nervy při nejdůležitějších míčích oproti Nadalovi a Djokerovi?
Reagovat
FerrariF50
jj myslim že přesně tak, prostě to nedal hlavou. Tenisově je za mě Roger nejlepší a mít jen o trošku lepší hlavu, tak ty statistiky vypadají pro něj dnes ještě mnohem lépe. Opravdu těch promarněných příležitostí kde šlo o jeden jediný míček a kde byl i jednoznačně lepší a prohrál to má z těch třech zdaleka nejvíc a to hodně mrzí, protože prostě horší než ty dva není, všichni tři jsou brutálně dobří, za nima dlouho dlouho nic, ale kecy, že je Federer až třetí vůbec nesouhlasim. Každý soudný by neměl vybírat vítěze mezi nima. Zajímal by mě tenis, kde by každý měl stejný věk a svou top zabijáckou formu, jak by to vypadalo a hezky na všech površích :)
Reagovat
Rafaeoli25
No jo, jenže tenis je i o té hlavě, o té dokonce především, o ocelové psychice.
Reagovat
FerrariF50
jasný, jsem si toho vědom a níže to píšu. Ale je si taky prostě potřeba uvědomit, že když má někdo lepší stats v zápase a to kolikrát o hodně lepší a přesto prohraje, tak to prostě neznamená, že je horším tenistou, to by byl přece totální nesmysl. A to, že se to Rogerovi stalo ze všech rozhodně nejvíckrát je holý fakt a nedokážu si představit, jak jeho to muselo a musí vytáčet. Když musel přetrpět hodiny a hodiny nekonečného Djokerova pinkání, snad tisíce Nadalových rituálků a přitom u toho čekat soustředěný na příjem a nakonec prohrát i když byl třeba v tom zápase fakt lepší. A že to pinkání a rituálek mohlo a přímo muselo taky dávat psychice na frak a tím ovlivnit třeba důležitý míčky tím jsem si jistý. Ale holt když porušení pravidel to není, to je pak těžký. Teď je 30s limit a Djok už naštěstí tolik nepinká, ale Rafa ten limit využívá beze zbytku a to je v pořádku, jsou to pravidla, ale dokud ty limity nebyly, tak to čekání kolikrát bylo nekonečný.
Reagovat
Ondra979
neco na ten zpusob..predevsim proti Djokerovi at uz na W nebo na USO ale i proti RAfovi treba v tom Rime06, protoze kdyz prohrajes z MP, tak uz to je vic o nervech a psychice, stesti v tom taky hralo roli, ale ne uplne zasadni, protoze porad si to mohl Fed ve vetsine pripadu uhrat, ale nezvladl to predevsim v hlave..treba USO11 je exemplarni priklad, tam uplne odesel po nepromenenych MP, na W se sice jakztakz zmatoril,ale stejne uz si pak na vyhru moc neveril coz se potvrdilo v TB, kde nemel sanci..a bez sebeduvery to proste nejde..bohuzel
Reagovat
Rafaeoli25
Je to každopádně zvláštní, že hráč, který na začátku kariéry kraloval a porážel soupeře právě i svou chladnou hlavou (krom tenisových schopností), to od jisté doby dávat přestal. No ale ten důvod má prostě jména, jak tady vidíme - Nadal a Djokovic. To jsou jeho dva skorocelokariérní problémy, přes které se nedokázal přenést. Jejich pevné nervy a neústupnost ho dostaly postupně zcela do úzkých a to se projevilo i v zápasech, kde byl lepší a měl na výhru. Ani tehdy se nedokázal zbavit pochybností a jakmile se těch člověk nezbaví, tak to má s těmi dvěma strašně těžké.
Reagovat
Ondra979
jasne, je to o tom, ze se objevili postupne dva hraci, kteri byli herne minimalne vyrovnani vyjma Rafy na antuce a pridejme Rafuv naprosto atypicky levacky styl s velkymi topspiny ktery mu proste vubec nevyhovoval a navic se ukazali jako mentalne odolnejsi..a to prevazilo v jejich prospech. navic tam nejspis hral roli faktor toho, jak byl ze zacatku megauspesny, nez inkasoval prvni tezke prohry s Rafou ve W08 a AO09, a to mu taky moc nepomohlo,vsichni rikali, ze je mr perfect a ze trhne vsechny rekordy atd..no jenze to byl trochu sebeklam, paradoxni je, ze na Rafu se naucil hrat mimo antuku v zaveru kariery, takze urcite to slo o neco drive a nemel by tolik pasivni bilanci, na Djokera mu to uz ale po W12 hlavne na GS moc neslo a korunoval to nestastny W19 - mozna se mohl na ten zapas lepe pripravit, ale to uz je pryc..proste ten svuj megatalent castecne promarnil a nepretavil v to co nakonec mohl a to mrzi hodne..
Reagovat
FerrariF50
Prostě posral toho fakt hodně a bohužel si za to v těch nejdůležitějších situacích mohl sám. Je to geniální tenista a největší babral dohromady.
Reagovat
kubiik
Na Rafu zahrál jenom v tom roce 2017 a bylo to podle mě hlavně díky tomu, že Nadalův pohyb už tenkrát nebyl, co býval. Postav proti němu zeď, jakou býval ještě 2008-2009 (kdy měl dle mě na AO 09 neskutečnej pohyb) a Roger nebude mít mimo halu moc šancí.
Reagovat
Ondra979
to bych teda nerekl, v roce 2017 mu bylo tricet, to dnes neni pro tenistu zadny vek..bylo to spis o tom, ze nasel spravny herni recept, zlepsil vyrazne BH, mel vetsi hlavu rakety a zvladl to i v hlave, pak ho jeste nekolikrat na hardu docela smetl v tom roce. takze na hardu s nim mohl mit urcite lepsi vysledky za celou karieru, ale prislo to trochu pozde. na trave je taky lepsi, jednou sice tesne prohral, ale pak tam uz spolu s vyjimkou 2019 se neutkali, coz je skoda
Reagovat
kubiik
Hádat se s tebou nebudu...stačí se podívat, jak běhal za mlada jako zajíc. Po tom roce 2014 už je ten pohyb oproti dřívějšku cca na 70% a to je prostě znát, protože to byla jedna z jeho největších zbraní.
Reagovat
Ondra979
70 procent v roce 17 to urciten nebylo..to neni mozna ani ted, ted je to cca 80 ale je to jen odhad. a hlavne tato vymluva nemuze obstat, protoze mel proti sobe o vice nez pet let starsiho soupere a ten na tom musel byt tedy jeste o neco hure
Reagovat
kubiik
70-80% je to prostě odhad...Ano měl proti sobě staršího Federera, ale pohybu u Federera nikdy nepatřil mezi ty rozhodující silný stránky jeho hry, tak jako např. u Nadala nebo Djokoviče. Jeho hra prostě nestojí na super pohybu.
Reagovat
dappe
To bych tedy neřekl, pro Federera byl pohyb možná ještě důležitější, spíše tedy téměř dokonalá práce nohou, aby byl u míče úplně přesně. Hrál s raketou, se kterou by Nadal nevyhrál jediný zápas. Později už to nešlo a musel raketu změnit, důvodem byl především zhoršený pohyb.
Reagovat
kubiik
Tak každý tenista musí mít pohyb "na úrovni", aby byl včas u míče. Nevím, jak to vyjádřit, ale u Federera rozhodně není pohyb to, co byl u Nadala...nebo chceš říct, že Federer vždy doběhl ztracené zdánlivě ztracené míče, lítal zleva doprava a sázel jeden prohoz za druhým? Úděrově byl sice geniální, ale tohle nebyl jeho styl. Tak rychlej nebyl.
Reagovat
FerrariF50
jj pro mě je Roger tenisově nejlepší, tím jakou má variabilitu úderů, ale hlavou zase rozhodně nejhorší a tenis dělá obojí. Každopádně předvést takový deja vu jako ve W19, kde jako by si vzpomněl na 2 MP proti Novakovi SF US11 je prostě uplně to nejhorší, co může Fanoušek zažít a pochybuju že mě něco ve sportu než W19 dokáže víc nasrat a zklamat.
Reagovat
Ondra979
jo pro nas fans Rogera byl zapas ve W19 opravdu velke utrpeni, hlavne po tech nepromemenych MP nam bylo asi vsem jasne, ze to zase prohraje a taky se to stalo..neco horsiho si ve sportu jen tezko dokazu predstavit..no je to pomerne velka kanka v Rogerove kariere a on to jiste vi a stve ho to, ale uz se neda nic delat, takova sance uz proste nebude
Reagovat
FerrariF50
jj aneb jak udělat ze zlatého hřebu kariéry, kde hraju nejlíp a můžu mít W přez Nadala a Djoka a mám na svém podání 2 MP uplnou, ale naprostou noční můru. No fuj, končim, je mě zas zle, fakt jako.
Reagovat
Ondra979
taky koncim, presne to se stalo a je mi z toho taky nedobre..
Reagovat
soloo
40:15 40:A G S M smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jen dodám, že Novak měl ve Wimbledonu zatím víc štěstí než rozumu. Nejen finále 19, ale i sf 18 a finále 14. Dva z jeho šesti titulů tam byly ultrašťastné, jeden hodně na vážkách. Má tam opravdu tolik potřebné štěstí.
Reagovat
soloo
Jo a Rafa mal štesti že Novaka nepustili na AO 22
Reagovat
Amputace
A Novak, že Rafa odstoupil z FO 2016.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
turista
Novak by tehdy vyhrál RG v roce 2016 tak jak tak.
Reagovat
Rafaeoli25
Všichni tři nevyužili mnoho příležitostí. Mé zase trápí sf s Novakem ve Wimbledonu 18, brejkbol v pátek setu, předtím nedopodávaný tiebreak setu třetího. To mě z těch promarněných šanci na další tituly bolí asi nejvíc. Pak samozřejmě finále AO 12, kdyby měl brejk náskok v pátém. S Rogerem ve finále Wimblu 07 brejkboly na vedení v pátém. O finále AO 17 ani nemusím mluvit. Několikrát rozhodlo pár míčků, výjimečně i jeden jediný. Bolí to, ale nic se s tim už nedá dělat.
Reagovat
Paixx
Zároveň je smůla, že má s Federerem v Austrálii 3:1, ale dvě výhry přišly v semifinále, který pak Rafa nepřeměnil v titul, no a pak ve finále naopak prohrál, když byl o brejk nahoře v pátým...
Reagovat
Rafaeoli25
To ano.
Reagovat
soloo
https://dennikn.sk/2886785/nadal-je-za-hrdinu-u-nas-tomu-hovorime-doping-stazuju-sa-cyklisti-prekazaju-im-kortizonove-injekcie/ Nadal smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže cyklistika není tenis. Cyklistika je jako běžecká atletika jen o výdrži, ne o technice, tam je logicky správné nikoho nezvýhodňovat. Nelze porovnávat. Jak na tuto problematiku nahlíží tenisové federace je za mě v naprostém pořádku smile. Každopádně problém, který řeší Nadal, by měl být brán stejně i v té cyklistice a jinde, neměl bych proti tomu zhola nic.
Reagovat
soloo
A prečo s Medvedovom sa potil cely prvy set a dalsie 4 sety vobec nebol spoteny. nieco mi tam nehra
Reagovat
Rafaeoli25
Tak to si nevybavuji, ale jako myslíš, že se po prvním setu nadopoval prášky a byl z něho za pár minut jiný hráč? Promiň, ale to už je takové chytání se čehokoli. V tom prvním setu hrál prostě hůř, proto ho projel jak projel.
Reagovat
soloo
Ne však si pamatam ze sa strasne potil a potom uz bol suchy a nepotil se , je mi to čudné
Reagovat
Rafaeoli25
Já jen nevím, co tím chceš říct. Myslíš snad, že si šňupnul doping a za pět minut už byl jiný hráč se vším všudy? To snad ne..
Reagovat
soloo
ja iba konstatujem že 1set se strane potil dalsie 4 uz ne.
Reagovat
Rafaeoli25
Hm a co z toho tedy dle tebe vyplývá, mluv jasně.
Reagovat
soloo
nedáva mi to zmysel ked sa tak potil a potom nič
Reagovat
Amputace
Potil se samozřejmě celou dobu. Vůbec nevím, kde jsi přišel na to, že se potil jen první set.
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Co chceš, prostě snaha očernit za každou cenu, pořád něco hledat, vymýšlet, pořád dokola. Je to fakt smutný smile
Reagovat
dappe
V tenise tedy zvýhodňovat správné je? smile A že běžecká atletika není o technice si slyšel kde?
Reagovat
Rafaeoli25
No podstatná je hlavně výdrž a to v případě cyklistiky platí víc než kde jinde. Tenis je o preciznosti úderů, síle, šikovnosti, výdrž je jeden z komponentů, tyto sporty prostě nelze srovnávat. Jak ale říkám, já s tím nemám problém a myslím, že i v cyklistice a i ve všech ostatních sportech by to mělo být povolené.
Reagovat
dappe
K tomu povolení není jediný rozumný důvod, ale je jasné, proč s tím problém nemáš.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak to je tvůj pohled, máš na něj právo jako já na ten svůj. Plné souhlasím s ATP a WTA, naopak nesouhlasím s postojem cyklistické federace, ne ale kvůli Nadalovi.
Reagovat
Nola
v tenise nie je vydrz dolezita? smile, to ma teda podrz, vlani Rafa na FO odisiel fyzicky.....

o vynimkach Rafy a Sereny v minulosti sa vedelo, tych vynimiek bude asi casom pribudat

pozeram, ze si asi nespal celu nocsmile
Reagovat
Rafaeoli25
Jít spát v půl druhé znamená být vzhůru celou noc?
Reagovat
Marduch
Zvlášť u Rafy je vybalancování sily a výdrže takových 50% úspěchu. Není možné hrat precizní technické údery, když u nich hráč není včas..
Reagovat
soloo
Rafa je taktik, Verdasco je technik
Reagovat
Rafaeoli25
Verdasco je technik s naprosto nesrovnanou hlavou, proto v kariéře nedosáhl bohužel skoro nic vzhledem k velikosti talentu, jedno sf na GS, jedno finále na Masters, dosti pochmurná bilance.
Reagovat
soloo
Na Verdascov tenis sa rado dívať lebo je technicky narocnejsi ako Nadalov a ovela krajsi tenis aj ked nema uspechy ale to je jasne avsak podobne atributy ma Alcaraz a ten ma veci ktore Verdascovi chybali. Nadal vsetko podriaduje taktike aby super hral co najhorsie a malo riskantny ale uspesny tenis
Reagovat
Rafaeoli25
Co je platné Verdascovi, Kyrgiosovi, Pairemu a dalším, že mají takový talent, když ho nedokážou prodat i výsledkově.
Reagovat
soloo
aby sme sa rozumeli -- tito hraci hraju high percentage tenis čo je atraktivnejšie na pohľad ale nie tak efektivne a nudne ako Nadal hra low percentage tenis a a vyuziva povacsine takticke aktributy hry. Ak by hral Nadal high percentage zarucene by mal mensie uspechy , takze hra co mu prinesie uspech a to je ten low percentage.
Reagovat
Rafaeoli25
Poslední sezóna se jistě blíží, ale otázkou je, která to bude, snad nejdříve ta v roce 2024. Ještě alespoň dva a půl roku by to bylo pěkné. Tak bojuj, jako vždy smile
Reagovat
Paixx
Nejhorší na tom je, že kdyby byl OK, tak bych mu reálně na ten Grandslam i věřil... Ale s jednou nohou to bude těžký no...
Dako to řekl hezky - vem si, kdyby se Nadal nenarodil s tímhle syndromem a bez chronické bolesti kolen... Říkám ti, že o titulu GOAT by teď prostě bylo jasno... Sice sem přijdou FFF s tím, že na kdyby se nehraje a že kdyby nebyl zraněnej, tak by hrál úspornější tenis (p*covina), ale je to prostě tak.
Reagovat
Rafaeoli25
Máš pravdu, do puntíku. Na Grandslam ale nemyslím, jsem rád i za to, co zatím letos je, myslím, že i jen 3 GS by byly pěkné, víc mu věřím na USO, tak už bude delší dobu po rekonvalescenci, snad to tam bude dobré. Hlavně tu kariéru natáhnout alespoň do konce roku 24, aby si zahrál ještě jednou olympiádu. Musíme věřit, já ale myslím, že on jako vždy udělá vše proto, že to nebude jen nějaká slepá víra smile
Reagovat
turista
Záleží na tom zda se rozhodne pro tu denervaci levé nohy a jak to zabere. Jak je tato možnost riziková jsem už zmínil. Ale on je umíněný stejně jako Djokovič s tím očkováním.
Reagovat
Rafaeoli25
Já myslím, že to vyjde a určitě to bude nějakou dobu fungovat, snad alespoň přes dva roky.
Reagovat
Tennisfan77
Nadal má s Djokovicem na hardu 0 setu od US Open 2013.

Co by přesně vyhrál mimo antuku?
Reagovat
Rafaeoli25
Tak třeba na AO 18 hrál v lepší formě než Roger, pak řešilo zranění v čf. Tam určitě titul vyhrát mohl, neříkám, že by vyhral, ale šanci tam bezpochyby měl a velkou.
Reagovat
Rafaeoli25
USO 18 musel taky skrečovat, problémy měl celý turnaj, je těžké hodnotit v jaké formě byl, tehdy měl Nole formu velmi dobrou, ale nemusel být neprůstřelný, narozdil od AO 19. Za mě je smutná hlavně ta šance na AO 18, tam to mohlo vyjít.
Reagovat
Paixx
Líbí se mi, jak všichni fanoušci Djokovice a Federera rozdělují tenis na dvě období - před rokem 2013 a po roce 2013 smile a na antuku a zbytek povrchů. Co takhle brát to prostě dohromady, protože se to tak má udělat? Na antuce se hraje nejvíc čistého tenisu ze všech povrchů, nemůžeš si pomoct rychlým podáním, když seš vysokej, nebo hrát jenom servis volej. Musíš prostě umět hrát PURE TENNIS.
Reagovat
Rafaeoli25
Přesně smilesmilesmile
Reagovat
Rafaeoli25
To vyčleňování na to, co se hodí do krámu a co ne je prostě a jednoduše zcela trapné a nedůstojné. Občas mě to ještě naštve, spíš už se tomu ale začínám smát. Raději si přečtu a poslechnu názory povolanějších osob, třeba McEnroea, který je z těch 22 paf jako by měl být každý, kdo má opravdu rád tenis. Ale to ne, přesto tu budou poskakovat tajtrlíci a pyskovat, že i kdyby měl nakonec 30 GS, tak ho stejně jako nejlepšího brát nebudou. Dřív šlo o prostá čísla, když je aktuálně překonal, je třeba ta čísla zase různé relativizovat, jak se to hodí. Děs běs smile
Reagovat
Patik
rok 2013-14 sa rieši preto lebo je to zlomový rok kedy Nadal prestal byť konkurencie schopný pre Djokoviča na hardovom povrchu a rivalita sa presunula viacmenej len na antuku čo je dosť veľký prevrat a zlomový moment v ich rivalite..
Reagovat
Rafaeoli25
Zlomový rok jak pro koho. Pro mě není, pro mě je podstatné, kolik kdo má GS, Masters a počtu týdnů na čele. Ne H2H od roku 2013. Ty to nazíráš jinak, ok, tvůj pohled. Co s tím mám dělat?
Reagovat
Patik
pre nás to každopádne neznamená v podstate nič..môžme sa tým akurát oháňať že Djokovič ho tam školí už skoro dekádu..ale pre nich to znamená veľa konkrétnejšie pre ich sebavedomie.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak myslím ale, že Nadalovo sebevědomí nijak moc neutrpělo vzhledem k tomu, že za těch 9 let po USO 13 vyhrál dalších 9 GS titulů, Masters ani nebudu počítat smile
Reagovat
Patik
no to sme videli hlavne vo finále AO19 tam sa Nadal určite dosť opieral o svoje úspechy z predošlej sezóny.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak finále AO 19 bylo z pohledu Nadala ve všech ohledech nepovedené, nutno ale vyseknout poklonu i Nolemu, tehdy zahrál opravdu dokonalý zápas, to se někdy stane, jako Nadalovi na FO 20. Zase to tolik nedramatizujme. Mluvim ale obecně, protože jen obecně je to i nutné brát, podstatné jsou přece celkové výsledky, tedy to, kolik GS ten či který vyhrál a v tomto ohledu se na Nadalovi prostě nic nepodepsalo. Naopak Novakovi tohle sebevědomí nepomohlo k lepším číslům, než aktuálně má. Tak k čemu to tedy bylo, lepší H2H na hardu od roku podzimu 2013?
Reagovat
Patik
ako hovorím môj názor je že to je o sebavedomí..je to určitá priepasť ktorá sa len ďalšou porážkou bez zisku setu prehlbuje a potom to skončí tak že si na Djokoviča veríš len v Ríme a na kurte P.Chatriera a tak nejako sa musíš spoliehať podvedome že ho nikde inde nestretneš lebo si skončil..smile
Reagovat
Rafaeoli25
Podívej, ale to samé se už říkalo i na té antuce, sebevědomí bylo letos na Noleho straně, každý psal 3:0 pro něj, že Nadal by musel mít den, aby urval alespoň set. Byl underdog, přesto se vzepřel a našel cestu. Takže není nikde psáno, že se to samé nemůže znovu stát i na hardu. Je to pořád Nadal, který na sobě neustále pracuje, nalézá nové cesty a umí inovovat svou hru a taktiku. Takže odepisovat ho ať už proti komukoli a kdekoli je holý nerozum smile
Reagovat
Patik
tak lenže Nadal má na FO sebavedomie také že jedna porážka z minulého roku ho nezlomí..stále mohol čerpať pozitíva z bohatej minulosti na RG..a predtým zápasom sa určite necítil ako outsider.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak byl do této role skoro všemi pasován, takže z psychologického hlediska ani pro něj nic jednoduchého, naopak.
Reagovat
soloo
Patik hovori o psychickom nastaveni Nadala, Rafaoli o medialnych bludoch.
Reagovat
Rafaeoli25
Podívej, mnoho hráčů tenhle vnější tlak nepobírá - očekávání veřejnosti, prognózy atd., podepisuje se to na nich. Na Nadalovi ne, protože je mentálně silný, i on ale musel cítit, že tentokrát se mu nevěří, že ho mnozí odepisují tak jako nikdy předtím. Nebyla to lehká pozice, on ji ustál.
Reagovat
Patik
To je nereálne.. Pretože to není o tom ze keby bol zdravý.. Ale o tom ze on zdravý bol ale vyšiel tým problémom dosť oproti.. Neni náhoda ze hráč ktorý bojuje o každý fiftin akoby natom záležal jeho život trpí podchvíľou zdravotným problémom..aj keby si mu dal zdravie Djokovica tak do niekoľkých rokov sa zase polame.
Reagovat
Rafaeoli25
Nebyl zdravý, ten syndrom má pd věku teenagera a už v zimě 2005 mu tehdy noha natekla tak, že byl ve hře konec kariéry, v devatenácti letech. Kolena to byl taky problém, ten se ale podařilo procedurou před cca deseti lety zcela potlačit. Kéžby to šlo i s tímto problémem, ten je ale větší.
Reagovat
Patik
hej v roku 2005 bol v hre koniec kariéry až tak že vlastne vydržal ešte ďalších 17 rokov kariéry..Nadal si proste za 99 percent vecí môže sám mal lepšie hospodáriť s vlastným telom a zdravím a rozkladať lepšie svoju energiu a sily..ale tituly sú prednejšie a teraz si to krásne vyberá svoju daň nech sa v tom pekne krásne vykúpe..o 5 rokov si môže vyhradiť lóžu na tribúne a pozerať ako jeho rival získava tituly.
Reagovat
Rafaeoli25
Když máš takový syndrom, který je geneticky dán, tak s tím nic moc udělat nemůžeš, to prostě nejde. Jinak to přání není hezký, já Nolemu další zranění a jakékoli problémy nepřeju, nechci, aby se trápil jako od léta 2016 do léta 2018, fakt ne. A k té tvé prognóze, promiň, ale vyhlašovat jak Nole vyhrává i ve 40ti tituly je hodně předčasné. Ano, jeho genofond je mnohem lepší než Nadalův, to nikdo nepopírá a to je jeho velká výhoda, přesto to samo o sobě nezaručuje, že bude i v dalších letech dominátorem. Konkurence může být silná a on bude rád za alespoň nějaké tituly. Uvidíme ve zbytku téhle sezóny a v sezóně příští, nepředbíhej a už se vůbec nezamýšlej nad dobou tak vzdálenou jako je rok 2027.
Reagovat
Patik
keď máš problém s nohou ako má Nadal musíš tomu prispôsobiť svoju hru a v podstate podriadiť tomu celú kariéru..čo urobil on ? presný opak..zakladal svoju hru na dobrom pohybe na povrchu kde nohy musia makať 5 turnajov po sebe behom dvoch mesiacov..môže si zato sám..ten problém tam bol ale Nadal k nemu sakramentsky vykročil oproti..ťažko povedať čo bude o niekoľko rokov ale verím tomu že Djokovič bude víťaziť keď bude Nadal dávno na dôchodku lebo počúva svoje telo..starostlivosť o celkovú fyzickú kondíciu rozvoj fyzického a duševného zdravie to je akoby jeho životným krédom..čo je presný opak Nadala.
Reagovat
Paixx
A co bys udělal ty, kdyby tvůj tenis byl zavislej a tak úspěšnej jenom díky tomu, že máš úžasnou obranu a rychlost? Začal bys hrát servis volej s tím, že v tý době měl Rafa úplně nulový podání? Nebo kdybys cítil, že to jde, zůstal bys takovým, jakým jsi?

Navíc, určitě si někdy hrál tenis a víš jaký to je, když můžeš využít svoje přednosti, když víš, že můžeš doběhnout i něco, co nikdo jinej nedobehne a chceš, aby tě za to lidi uznávali a tleskali ti... Tvoje natura ti prostě nedovolí ten míček vypustit
Reagovat
Patik
no rozhodne keby som do toho šiel počítal by som že v budúcnosti budem zato znášať následky..ale on akoby hral s vedomím že žiadne následky znášať nebude..už len pri častom topspine mal tušiť že s tým zápästím bude neskôr panta..než do niečoho skočím zamýšlam sa nad určitým rizikom..ďalej či mi to riziko a následok zato stojí..

alebo nájsť nejaké optimálne východisko nejaký kompromis..makať..ale pauzovať aj keď sa budem cítiť v pohode s tým že to robím pre budúcnosť a dĺžku svojej kariéry..že síce niečo skipnem ale v budúcnosti sa mi zato zdravie odvďačí.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak pauzovat, jak to ale měl dělat? Vypouštět rok co rok dejme tomu Miami, Barcu, Cincinati, Šanghaj a Bercy? A myslíš, že to, že by vynechal těch pár zápasů navíc na těchto turnajích by ho uchránilo pred častějšími zraněními? Nemyslím.
Reagovat
Patik
z dlhodobého hladiska by mu to určite prospelo..keby som ním rozhodne tak uvažujem..bohužial ked je niekto raz chorý nemôže si stanovovať ciele ako zdravý človek..je to skrátka skutočnosť v jeho živote ktorú mal prijať podľa mňa..on sám sa k určitým veciam odsúdil..a jeho strýko mu v tom dopomáhal..to je môj názor..si vezmi už len túto sezónu na kieho boha mu bolo po zisku AO nejaké Acapulco a IW ktoré vyhral predtým xy krát..no načo..po operácii..no na nič..
Reagovat
Rafaeoli25
Tak je to těžké, byl hladový po tenisu a když cítil, jak skvěle to zase jde, tak chtěl kout železo, dokud bylo žhavé. To je přece pochopitelné, chybělo mu štěstí ze hry po víc jak půlroce a z výher, titulů. Navíc třeba to Acapulco vyhrál, aniž by se skoro zapotil. A nemohl očekávat, že přijde něco jako zrovna únavová zlomenina žebra, s tím opravdu počítat nemohl jako asi nikdo jiný. Pak pauza a před FO jen pět zápasů a ta noha. Neříkej mi, že kdyby býval vynechal Acapulco a IW, že by bylo vše v pohodě a k té noze že by nedošlo. Došlo samozřejmě a možná by došlo i k tomu žebru. Možná měl naopak tentokrát štěstí, kdyby na IW nejel, došlo by k té zlomenině třeba v Madridu a FO by musel vynechat. Můžeš na to nazírat z tohohle pohledu, jeho chtění hardového tenisu mu možná tentokrát zachránilo další titul z Paříže, protože k té zlomenině došlo včas a dalo se to stihnout. Ono je občas něco špatné pro něco jiného moc dobré. Ještěže to tak dopadlo smile
Reagovat
Patik
to je ale práve tá túžba víťaziť ďalej a kuť to železo za horúca..podľa mňa veľkosť či už človeka alebo športovca určuje aj schopnosť učiniť správne rozhodnutie v ten správny čas a teda vedieť kedy prestať..a tá prestávka po AO mohla byť dobrou prevenciou proti akémukoľvek zraneniu..no k tej nohe by možno nedošlo keby to Acapulco so Sunshine Double vynechával niekoľko rokov ale nato je už neskoro už je proste v prdeli s nohou na všetko mal myslieť skorej.
Reagovat
Rafaeoli25
Není v prdeli, jsem si jistý, že ta procedura zabere a on bude ještě alespoň ty dva roky pokračovat.
Reagovat
Patik
no je v prdeli aj keby ešte vyhrával ďalšie dva roky..rovnako ako Murray..neni v prdeli ale má len náhradný kĺb..jak moja 80 ročná babka..športom k trvalej invalidite a zalepíme grandslamovou náplasťou.
Reagovat
Rafaeoli25
Jenže rozdíl je v tom, že Murray už není konkurenceschopný, co se týče velkých titulů, Nadal je a pokud se ta procedura vydaří a Toni říká, že to vypadá velmi dobře, tak karavana může jet dál a stále s nejvyššími ambicemi, narozdíl od Andyho. Nemůžeš porovnávat.
Reagovat
Patik
Ale môžem ich porovnávať a porovnávam ich ako ľudí a ich telesne schránky a nie ich tituly a blbosti.
Reagovat
Rafaeoli25
No faktem je, že Andyho télesná schránka už neumožňuje to, aby mohl pomýšlet na velká vítězství, je limitován a lepší už to asi nikdy nebude, další GS a asi i Masters tituly nebo alespoň finále jsou už zřejmě utopií. Nadal může pomýšlet na velké úspěchy i nadále. Takže rozdíl v tělesné schránce mezi nimi dvěma je a ne malý.
Reagovat
Patik
Je aj není.. Obaja sú mladí a niektoré časti tela bud nemajú alebo sú v dezolátnom stave..mam rôznych známych co majú 30 35 rokov a chodia na rezonancie a musia spať v jednej polohe lebo ich boli chrbát..bedrove kĺby a podobne.. O com to je keď mladý človek má takú pantu so zdravým kvôli práci.. Alebo športovec kvôli nejakej medaile..podla mňa to zato nestojí..
Reagovat
Rafaeoli25
Tak to by museli ale končit tak v 25 že. No a u obyčejných lidí je to daleko horší, protože ti nejsou za svou leckdy těžkou práci ohodnoceni skoro nijak, špičkoví sportovci jsou alespoň vykompenzováni finančné na věčné časy. A pro Nadala je jeho práce naplněním jeho života, jako pro Jágra a další. A já říkám proč ne? Mají nádherný smysl života. Pro někoho je to rodina, mít kupu dětí. Pro jiné je to zase úspěch v kariéře, ctižádost. Každý je jiný, tak mu to neberme a nesuďme. Nevím, proč bychom měli, je každého volba, jak naloží se svým životem. Nadal je spokojený a to je to hlavní, co by každého mělo zajímat, ne ho mentorovat.
Reagovat
Patik
Je to jeho život ako ale vieš ze Nadal doma neplace kvôli nohe..clovek vyzerá šťastne keď sa darí ale čo ho to stojí a co sa deje v jeho súkromí častokrát nikto nevie..no uzavrieme to proste tým ze je to jeho život jeho telo ako si v živote ustelie tak sa v tom vyspi.
Reagovat
Rafaeoli25
Tak v současné době to jistě nemohlo být dobré, když muselo dojít k čemu došlo, muselo to bolet, to je jasné. Na druhou stranu je to vykomepenzováno triumfy a ty mu dodávají energii a dávají smysl tomu, co dělá, svou práci miluje, takže jistě přijímá i daň, která z toho pro něj plyne, tak to je. Podstatné je, aby se našlo řešení jeho problémů, teď aktuálně do zbytku kariéry, pak definitivně po konci kariéry. A pokud se zákroky nynější i budoucí povedou a bude moci vést bezproblémový život, nebude si muset opravdu vyčítat vůbec nic, ani tu bolest, co musel přes dvacet let snášet. Ale zase to tak neprožívej, opravdu. Podívej, vím o lidech z blízkého i vzdáleného okolí, kteří žili zdravé, ani se nepřepínali, přesto dostali rakovinu, i infarkt nebo měli jiné zdravotní problémy. Nikdy neexistuje záruka, že budeš zdravý. I kdyby Nadal třeba jedinkrát v životě nepinknul do míčku, neměl by automaticky zajištěný spokojený život bez mráčků (že zdravotního hlediska myšleno), že třeba nebude mít na stará kolena artrózu, umélou kyčle nebo koleno atd., takže fakt ne, není si co vyčítat.
Reagovat
Patik
väčšinou to tak býva že až nakonci vieš ako si mal začať..preto je dobré keď ťa nazačiatku niekto starší skúsenejší a rozumnejší oboznámi s nejakou prevenciou aby si potom v 35 nerozmýšlal čo musíš skipnúť aby si prežil sezónu ale darmo keď ťa trénuje Toni ktorý je chamtivejší po tituloch než samotný Rafa tak to skončí tak ako to skončilo.
Reagovat
Rafaeoli25
Jak to skončilo? Má teď 22 GS, z tohoto pohledu je nejúspěšnější v historii a i kdyby už nic nepřidal, je megalegenda, která překonala mnoho rekordů. Čeho má tedy litovat? No mohlo jak už jsem vícekrát psal těch titulů být ještě více, třeba 25 nebo 26, ano, ale co měl jako udělat líp, aby to tak bývalo bylo? Poraď, abychom věděli, co měl dělat, aby se stal ještě dokonalejším a úspěšnějším než byl a je? Takhle se ale zeptej i u Noleho, co měl dělat, aby jeho čísla byla ještě lepší, proč nemá víc GS než Nadal, proč je také zranitelný. Můžeme to analyzovat neustále a nakonec dojdeme stejně jen k tomu, že nikdo prostě není dokonalý, nebyl Roger, není Rafa, není Novak. Přesto jsou všichni tři brilantní a moc jim toho vytknout nelze že. Na závěr řeknu, že bych byl samozřejmě radši, aby měl Nadal těch 26 GS a Novak byl zpět tak o 8, kdo by nechtěl z fandů Rafy, ale prostě nebyl dokonalý, nevyužil některé příležitosti a proto je stav, jaký je, jen 22:20 a Djoker má stále šanci. Mohlo to být jinak, ale to je to kdyby a na to se nehraje.
Reagovat
Patik
hej..toto má všetko a je to pekné..ale si vezmi za akú cenu za cenu pálenia nervov na nohe..injekcie v nohách a to je len to o čom vieme kto vie čo podstupuje ešte v súkromi..a teraz si predstav že tých titulov mohol mať ešte viac..ešte viac grandslamov ešte dlhšiu kariéru..dlhšiu slobodu v pohybe..ale však to sú už jeho problémy.
Reagovat
Rafaeoli25
Mohl mít více titulů, ale taky jich mohl mít méně, kdyby hrál jiným stylem než hrál a hraje, jak jsi zmiňoval. Každopádně nevyužil všechny příležitosti, které měl, to ale nevyužil ani Roger, ani Novak. I oni nebyli dokonalé stroje sezonu co sezonu. Mají co mají, víc to nešlo. Za mě dělal Nadal až na výjimky dobrá rozhodnutí, kdyby je nedělal, nebyl by ani na těch 22. Čelí problému, geneticky danému, kterému prostě Novak a další čelit nemusí a nikdy nemuseli, chtěl bych vidět je, jak by se s tím popasovali. Vím ale, že i oni by určitě chtěli hrát taky naplno a nechtěli by to vzdát. Nikdo není automat na správná rozhodnutí v každém okamžiku, jsme jen lidé a Nadal také, i když je schopný překonávat neskutečné překážky.
Reagovat
Patik
No je to o tých prioritách stále.. Mohol mať menej titulov ale viac zdravia alebo aj viac titulov a viac zdravia.. potom je tu možnosť ktorá sa deje a to viac titulov a žiadne zdravie.
Reagovat
Rafaeoli25
Nemyslím, že kdyby býval zásadně pozměnil hru a udělal jí o hodně méně náročnou, že by mu to přineslo 22, které má, nemyslím si. Měl by jich třeba 10 nebo 12, takže z pohledu maximalizace úspěchu udělal dobře, resp.udélal co musel.
Reagovat
Rafaeoli25
Že Djok dobře poslouchá své tělo je sice věc hezká, nicméně genofond je to hlavně, z čeho může vycházet. Kdyby měl řešit stejný problém co Nadal, tak myslím, že ani sebelepší naslouchání by ani jemu stoprocentně nepomohlo, i jeho styl hry je náročný a má rozhodně na hony blíž k Nadalovi než k Federerovi. No a ty prognózy co se týče budoucností jsou opravdu, ale opravdu předčasné. Absolutně nemůžeš vědět, jestli mu nedojde pára, jestli se i jeho stroj neunaví. Navíc konkurence, ta myslím bude a nebude pro něj snadné porážet, i kdybych už teď odepsal a vyčlenil Nadala, hráče jako je Medvedev na hardu, Runeho na antuce, Alcaraze na antuce a hardu, FAA toho dokonce možná na všech površích. Není to tak růžové, jak to popisuješ. Bude to mít hodně těžké počínaje věkem tak 37 let. Uvidíme.
Reagovat
Marduch
https://www.ruik.cz/neucta-podle-kouce-djokovice-nehral-nadal-nikterak-skvely-tenis-jeho-vyhra-mi-neda-spat-priznal-ivanisevic/
Reagovat
Rafaeoli25
Už mě Ivaniševič pěkně unavuje. Pamatuji si už za těch cca deset let tolik výroků a predikcí, které měl vůči Nadalovi. A kvůli němu jsem specielné rád, jak to zase v Paříži dopadlo. Jen ať si tu hlavu láme a nejlepší by bylo, aby si jí lámal dál i po FO příští rok smile
Reagovat
brixner
Dodnes spousta odborníků tvrdí, že Goranův servis byl technicky nejlépe zvládnutým servisem všech dob, kde prostě není ani milimetr zbytečného pohybu navíc! Jenže, co je to platné, když obecně byl Goran neskutečné dřevo, i když po pravdě-ten Wimbledon jsem mu přál! Vlastně i Sampras prohlásil, že to je jediný úder, ze kterého měl opravdu strach...Ale chápu, že rozdíly mezi hráčem a trenérem jsou obrovské, jen si na to zkrátka pokaždé vzpomenu, když je o Goranovi řeč.
Reagovat
dako
A teraz si predstavte, žeby bol Rafa väčšinu kariéry bez väčších/vážnych zdravotných problémov, žeby mohol celú kariéru pravidelne trénovať (so svojím zápalom a profi prístupom), hrať, absolvovať turnaje atď. Žeby po zdravotnej stránke kopíroval kariéru Rogera napríklad.

To by sme sa už dávno nebavili o titule Goat.

Monštrum.

Snáď sa ten problém ešte na 2 - 3 sezóny potlačí.

Vamoooos!
Reagovat
Marduch
Kdyby byl Bavorov.. tak by to už nebyl ten Rafa. Potize, co se dají zvládnout, člověka často naopak zoceli.
Reagovat
paddy
i když se tady hodně zmiňují zranění, tak mu to tolik neuškodilo, jelikož často marodil mimo důležitou část sezóny
- nikdy nevypadl z top10 kvůli zranění na rozdíl od Fedjo

od r. 2005 chyběl
2x na AO
0x na RG
4x ve W (z toho 1x se nekonal)
4x na USO

kdyby 2x chyběl na RG, pak by měl nyní 20 GS

letos říkal, že neuvažoval, že by na RG chyběl, kdežto jiný GS by vynechal - umí prostě počítat
Reagovat
Ondra979
smile
Reagovat
Tennisfan77
Ty zranění jsou výmluva jeho fans, nic víc.

Na antuce Nadal nikdy nechyběl, vždy se zázračné uzdravil o přesto, že týden před antukou umíral, pak většinou vyhrál 2-3 Masters a French Open, následně se zranění obnovilo, haly vynechaval pravidelně, jednak neměl energii, druhak tam proste neumi hrát.

Jeho priorita byla vždy antuka, tomu daval 110%, zbytek byl bonus, posledních několik let je to furt stejný story, French Open a konec sezóny.

Mě by spis překvapilo kdyby do Monte Carla ještě něco hrál, uvidíme
Reagovat
Rafaeoli25
Přesně tohle se tu říkalo loni, už v červnu kdekdo psal, že se ukáže až letos v Monaku. Realitu jsme viděli. Určitě bude chtít hrát USO a AO, minimálně grandslamy. A TM, pokud to jen trochu půjde taky. Rozhodně chce hrát nejvýznamnější hardové turnaje, bez pochyb, protože chce vyhrát další USO nebo AO.
Reagovat
Tennisfan77
Princip celé věci ti prakticky píše dole Nola.

Nadal ta svá zranění přinejmenším znásobuje, kdyby to bylo tak vážné, tak už je dávno v tenisovém důchodu
Reagovat
Rafaeoli25
Spíš Je to tak, že nikdo jiný by nebyl schopen jít přes takovou bolest jako on, jeho výdrž je neuvěřitelná, to je prostě fakt. Jeho zranění jsou vážná, ta noha nejvíc, nevím, kdo jiný by to byl schopen dávat dál.
Reagovat
Nola
:D neverim.... kurna, ty si fanatik neskutocnych rozmerov

boli casy, kedy tu prispievali normalni fans Rafu, trebars Matti, necitam tu vsetko, casovo nestiham, nielen citat, ale ani zapasy nestiham..... nepamatam, ze by mal FFF takeho fanatika, Nolefam absolutne....
Reagovat
Rafaeoli25
Říkáš nesmysly, i já vidím jeho slabá místa, ve všech aspektech, ale tohle je jen konstatování faktu, on jde přes bolest tak, jak by byl asi schopen málokdo jiný, velka většina ostatních by to dávno vzdala, on ne a v tom je výjimečný. Nevím, proč to chceš zpochybňovat.
Reagovat
Nola
u nas je Pezinok najlepsia liecebna na zapade Slovenska, na vychode Predna Hora, maju vraj skvele referencie.... maju tam samych prominentov, FH musi mat radost z takej ovecky, dnes sa bavim, mam cas, tak si to uzivam, daj este par bonmotov :D
Reagovat
Rafaeoli25
Jak trápné, chcel by som povedať. Niečo lepšie tam nemáš? smile Inak v tom Pezinoku by mal byt internován v prvej radě Matovič, ktorý sa lieči pre neštěstíe Slovenska bohužial iba ambulantne smile
Reagovat
safi1313
Zalez ty šašku :)
Reagovat
Rafaeoli25
Ještě ale započítej i skreče a GS, které neskrečoval a odehrál se zraněním, i když neskrečoval, pak ta čísla budou ještě jiná..jen ty skreče - AO 10, FO 16, USO 18.
Reagovat
RFanousek
AO18 ještě s Čiličem
Reagovat
Rafaeoli25
Ano, na to jsem zapomněl.
Reagovat
Nola
ak by mal tak zavazne zdravotne problemy ako Murray, DelPotro, posledne roky Federer, tak uz davno skoncil..... tym nejdem tvrdit, ze ich nema, ale urcite ich nema tak vazne ako ti zmienovani, Murray hra iba vdaka WC a DelPo je uz asi na dochodku, detto trebars Tsonga, vekovo su na tom podobne, len vy si Rafu idealizujete, ak by nevypustal polku sezony, poslednych par rokov, tak by urcite nemal tolko GS a su tam aj ine premenne, ktore mu praju....
Reagovat
Rafaeoli25
Přesto to Murraymu na nějakého Tsitsipase, který je reálně ve hře o No 1.na trávě pořád bohatě stačí. Takoví WC, co si povodí i s umělou kyčlí o 12 let mladší supertalenty si nechám líbit smile
Reagovat
Nola
:D podstatu veci si samozrejme nepochopil.... Andy je stale limitovany, to je cele, ze dokaze porazit spickovych hracov v uvodnych kolach a hlavne na trave, nie je pre mna az take prekvapko, pre teba evidentne je..... Andy by urcite rad takych lekarov, ktorych ma k dispozicii Rafa smile
Reagovat
Rafaeoli25
No hlavně by se nad sebou měl zamyslet Tsip, jak moc zaostává, když ho zkušeně Andy přehraje, toť vše. Každopádně jemu bych WC dával klidně ještě deset let, když je schopný čeho je schopný, alespoň na menších turnajích.
Reagovat
Nola
si to zase zargumentoval politologu :D uz zacinam verit, ze sa pohybujes vo virtualnej politike, aj ti politici vela kecaju, ale absolutne nic k podstate nevyplodia smile
Reagovat
Rafaeoli25
No podstata je ta, že Murray si bezpochyby WC zaslouží, když je i nadále porazit i hráče z Top5 a to nejen na trávě podotýkám, nebyl daleko od jeho skalpu i na USO loni.
Reagovat
paddy
porazit Tsitsipase na trávně není žádné umění
on na ní nepatří ani mezi top50

Tsitsipas na trávě
2022 1/1
2021 0/1
2020 -
2019 3/4
2018 7/5
2017 4/3
2016 0/1
2015 0/1
Celkem: 15/16
Reagovat
paddy
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ale pořád je to hráč Top5, jedno že je na tomto povrchu slabší. Jde o podstatu, že Murray si WC zaslouží, o tom se tu bavíme. Jinak jak jsem psal, Tsipa dal málem i na USO, kde byl polovinu zápasu lepším hráčem, takže to nebylo jen o trávě. Pořád je to hráč, který zasluhuje respekt a divoké karty z toho plynoucí. Nic víc neříkám.
Reagovat
paddy
Tsitsipas má na trávě úspěšnost pod 50%, tam ho porazí i slepí

že bojuje o špici žebříčku je nesouvisející věc, jelikož váha trávy v rankingu je velmi malá

kdyby se hrálo jen na trávě jako po staru, pak by Tsitsipase vyhodili z tenisového klubu již v juniorech, takže by ho nikdo neznal smile
Reagovat
Rafaeoli25
smile
Reagovat
paddy
22 21 %
23 23 %
24 34 %
25 12 %
26+ 10 %

YT: Tennistic Productions - 8,9 tis. hlasů

myslím, že to uzavře na 22

Letos se asi rozloučí s Wimbledonem a příští rok s RG. Uvidíme, jak dlouho ještě bude hrát. Rozhodne výsledek současné léčby, to se nedá tipovat. smile

Konkurenceschopnost Big3 se bude lámat někde okolo 37 let. Teorie o hraní ve 40 letech má váhu jen z hlediska účasti.
Reagovat
soloo
Posledná veta je nezmysel .Nadal bude hrat stejne ako teraz i o 4 roky . Bud si toho vedom
Reagovat
Patik
Jeho koniec kariéry tu už bol snáď tisíckrát
Reagovat
Rafaeoli25
Tak ano, mnozí experti a fanoušci ho do důchodu posílají už skoro 15 let smile
Reagovat
Rafaeoli25
Těžko tipovat, kde se zastaví, myslím, že 23 je ještě určitě v jeho silách, 24 možná, 25 už vidím nereálně. Ale kdoví u něj, po sezóně 2016 jsem si už myslel, že jsem s ním konec a číslo 14 neposune. Jak jsem se mýlil. Ale moc rád mýlil.
Reagovat
turista
Nesrovnával bych jeho současné problémy s rokem 2009. Dnes je mu 36 let. Dosáhl všeho čeho lze v tenisu dosáhnout. Má 2 možnosti. Ta první je chirurgické odstranění nekrotického zbytku kosti, náhrada štěpem z lopaty kyčelní kosti, dlouhá rekonvalescence a ukončení vrcholové kariéry. Druhá možnost je umrtvení chodidla takže nebude cítit bolest, bude moci hrát a ruinovat si zdraví dál s tím rizikem, že může dojít k posunu kostí nohy, v krajním případě i ke zborcení podélné nožní klenby, což znamená nutnost operační rekonstrukce celé nohy. To je daleko náročnější operace než ta první, ale je rovněž tzv. kurativní. Lze namítnout, že spousta lidí má podélně ploché nohy a neoperuje se to. Nicméně mají potíže nejen s nohami ale taky s páteří a pokud je o jednostrannou podélně plochou nohu tak je to bez operace ještě horší. Bude si muset vybrat. Na jeho místě bych si zvolil první možnost.
Reagovat
RL68
Díky za vysvětlující prizpeveksmile
Reagovat
soloo
jako pozrime jako tam hraje na kurte ako motorova myš takže .... .... ...
Reagovat
Rafaeoli25
Pokud z něj neudělá další pokračování o dva tři roky mrzáka a operace to pak ve 40ti spraví, tak nechť určitě pokračuje. Jen pokud by hrozil život o holích, tak by neměl pokračovat. Pokud to vyřešit po kariéře půjde, i když náročnou operací, opravdu není důvod končit.
Reagovat
turista
Půjde to. Ale bude potřebovat štěstí aby neměl zmíněné komplikace. Chirurgicky se dá dnes vyřešit téměř všechno pokud nejde o generalizaci zhoubného nádoru nebo nezvládnutelny rozsah primárního nádoru či jeho tendenci k tvorbě metastáz. Takže fanděte dál a čas ukáže co a jak.
Reagovat
Rafaeoli25
Poslední věta je trefná, uvidíme jak to půjde v čase dál, je třeba se na to dívat se zdravým obavami, ale současně maximálně pozitivně - bojovat jako vždy a uvidí se jaké budou výsledky. Takový přístup k tomu má i on sám.
Reagovat
Patik
uznávaný český fyzio ešte nevedel že bude Nadal v 36 získavať grandslamy v štvorhodinových maratónoch proti svetovej jednotke.
Reagovat
Patik
ako poznám Nadala po ďalšej operácii sa vráti a získa ďalšie grandslamy a ešte urobí aj rekord v počte hodín strávených na kurte po ceste za titulom..takže dúfam že ten plačko simulant ukončí konečne tú kariéru.
Reagovat
elsky
Jako Nadal?
Reagovat
Rafaeoli25
Ne, myslí Noleho, nemá to cenu, už vidí, že ho Nadal na 23 nepustí smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist