Nečekaný krach v oblíbeném Mexiku. Bouzková v Monterrey prohrála se Schmiedlovou

28. 2. 2023, 07:13
Aktuality 42
WTA MONTERREY - Marie Bouzková skončila na turnaji WTA 250 v Monterrey překvapivě v prvním kole. Druhá nasazená Češka, jež v Mexiku zaznamenala spoustu úspěchů a kariérních milníků, prohrála 4-6 2-6 se stou hráčkou světa Karolínou Annou Schmiedlovou ze Slovenska, s níž přitom v minulosti dvakrát a rovněž v Mexiku neztratila ani set.
Marie Bouzková (© Profimedia)

Marie Bouzková má na Mexiko a speciálně na Monterrey krásné vzpomínky. V roce 2018 tam poprvé prošla kvalifikací turnaje WTA a o dva roky později si zahrála své první finále. 

Letos dorazila jako světová třicítka a nasazená dvojka a opět se dočkala vřelého přivítání od pořadatelů i fanoušků. Tenisového úspěchu se ale nedočkala. Poprvé od února 2020 a následné sérii šesti povedených startů v Mexiku skončila hned v 1. kole.

24letá Češka v Monterrey nečekaně nestačila na 100. hráčku světa Karolínu Annu Schmiedlovou. O čtyři roky starší Slovence, jež na třech ze čtyř letošních akcí nezvládla své úvodní vystoupení a ve dvou vzájemných duelech v Mexiku neuhrála ani set, podlehla vinou pěti ztracených servisů 4-6 2-6.

V úvodu zápasu Bouzková prohrávala 2-5 s mankem dvou brejků. Pak sice dokázala snížit na 4-5 a po odvrácení dvou setbolů si vypracovat si dva brejkboly, ale vyrovnat se jí nepovedlo. Ztraceným podáním vstoupila i do druhé sady, po obratu na 2-1 už ale neuhrála ani game a neobhájí loňské čtvrtfinále.


Aktuální česká trojka letos prohrála 7 z 12 zápasů a na čtvrtém ze šesti turnajů vypadla v prvním kole, nebo v kvalifikaci. Nyní už ji čeká přesun do Spojených států amerických na velké turnaje v Indian Wells a Miami. 

Bouzková v minulosti zaznamenala v Mexiku řadu milníků. Připsala si debut na okruhu WTA (Acapulco 2015), vyhrála první dva turnaje ITF W25 (Cuernavaco 2016 a Irapuato 2018), poprvé prošla kvalifikací podniku WTA (Monterrey 2018), poprvé se dostala do finále akce WTA 125k (Guadalajara 2019) a (Monterrey 2020) a naposledy loni na podzim se v Guadalajaře dostala podruhé v kariéře do semifinále velkého turnaje WTA 1000.

Schmiedlová Bouzkové oplatila hladké porážky z Monterrey 2020 a Guadalajary 2021 a s Američankou Caroline Dolehideovou (h2h 0-0) si zahraje o první čtvrtfinále na okruhu WTA od loňského září.

Z českých tenistek se v Mexiku představí ještě šestá nasazená Kateřina Siniaková, která se pokusí navázat na úspěšné vystoupení v Méridě z minulého týdne (semifinále) proti kvalifikantce Kamille Rachimovové (h2h 1-0). Nejvýše nasazenou je finalistka z roku 2015, světová pětka a vítězka loňského Turnaje mistryň Caroline Garciaová z Francie.

• WTA 250 MONTERREY •
Mexiko, tv. povrch, 259.303 dolarů
pondělní výsledky (27. 02. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Schmiedlová (SR) - Bouzková (2-ČR) 6-4 6-2
Lin Zhu (5-Čína) - Bondárová (Maď.) 6-4 7-6(4)
Bonaventureová (Belg.) - Papamichailová (Řec.) 7-6(5) 4-6 6-1
Marinová (Kan.) - Contrerasová (Mex.) 7-6(4) 7-6(4)
Dolehideová (USA) - Niemeierová (Něm.) 6-1 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
EllNino
do*ebal skvělý tenisový týden z pohledu českého fanouška smile
Reagovat
Dobry-den
3 x prohra 6:7 ve třetím, dvakrát z mečbolu. Lehečka zostudil ČR svým kolapsem, Katka zase svým spratkovským chováním. K tomu Bouzkovka rupla s nějakou podprůměrnou Slovenkou...

To je ten Bářin titul tedy hodně draze vykoupen. smile
Reagovat
Dobry-den
Sorry, Lehečka byl minule. Tentokrát 'jen' spáchal 3 DF v gamu. smile
Reagovat
EllNino
Jirka hraje dobre, netreba byt tak drsny neustale :)
Reagovat
Dobry-den
To hrál i Tomáš. A k čemu jim to je? Stejně z toho nakonec jsou jen další slavné prohry. :)
Reagovat
EllNino
Hodne rychke zapominas :) Za letosni sezonu si Jirka kritiku rozhodne nezaslouzi
Reagovat
Dobry-den
Na AO si od někoho vypůjčil hlavu. Teď už je opět tam, kde byl loni.
Reagovat
EllNino
Ty nevidis, co zvladl? Ctvrtfinale AO, presun do zimy na antuku, zvladl roli tymove jednicky, pak zpet na beton a semi v Doha, ted dve tedne prohry s daleko zkusenejsimi hraci, letos bilance 13:5 a prohry jen s Fritzem, Norriem, Tsitsim, Andym a Zverevem, tedy s vitezi minimalne turnaje Masters
Reagovat
Dobry-den
Ta Austrálie už je pryč, tak to sem furt necpi. Nebo z toho bude Jirka zase žít celou sezónu jako loni z toho úletu v Rotterdamu?
Reagovat
EllNino
A minuly tyden nepocitas? Nebo co je na semifinale Doha tak malicherneho, navic se skalpem hrace top 5
Reagovat
Dobry-den
Jirka měl z Doha odjíždět s titulem. Hrubě to nezvládl v hlavě. Furt dokola.
Že by byl problém po herní stránce, to nikde netvrdím.
Reagovat
Dobry-den
Byl jsem hodně naivní, když jsem věřil, že by se Marie mohla letos dostat do top 20.

Evidentně se něco nepovedlo v přípravě na sezonu, je to od začátku roku stále stejně špatné...smile
Reagovat
Walda58
Machač dobrýsmile
Reagovat
Walda58
Machač smile
Reagovat
A211
U Marie B.je to vzlastni loni P.Korda zjistil že jí to od rakety neletí,pak to prý bylo lepší hlavně při servisu.To video je zajímavé,ale neukazuje jak dělá výdrž.
Reagovat
misa
Dva měsíce sezóny jsou pryč a trápení započaté v Hobartu je pořád stejné, nic se nezměnilo - Marie výdrží asi hodinu hry, potom fyzicky odpadne (dnes třeba prohrála ve druhém setu 5 her řadě). Proti normálně připravené tenistce pak nemá šanci na úspěch. Vedle svých soupeřek vypadá po prvním setu jako udřená hromádka neštěstí...

Ale i v té první hodině zápasu hraje hrozně pasivně, chybí dobré podání, zato se objevuje spousta krátkých obloučků na střed - všechno pozitivní z minulé sezóny je pryč, zůstala jen tradiční bojovnost.

Během zimní pauzy poslala Marie pár videí z kondiční přípravy, jedno delší sestříhané z jejích různých cvičení vypadalo hodně dobře, říkal jsem si, že bude skvěle připravená. Její současný stav určitě není způsobený neochotou dál dřít.

Ve 24 letech by měla být poblíž vrcholu tenisových sil, je divné, jak se v průběhu pár měsíců stala z kondičně výborně připravené hráčky nekonkurenceschopná žena. Musí existovat nějaké racionální zdůvodnění jejího propadu.

Marie je vysoká a relativně hubená tenistka, přesto hraje celou kariéru fyzicky náročný tenis plný běhání - je možné, že její organizmus vyčerpal po loňském programu energetické rezervy a potřebuje delší volno na zotavení. "Jsem zvyklá strašně dřít, do všeho dávám maximum," řekla v září 2021. Je možné, že kondiční kouč hokejistů z NHL (bez větších zkušeností z ženským tenisem) zvolil pro ni příliš těžký trénink a dorazil ji tak (pamětníci si možná vzpomenou na Stobera, který před lety neodhadl možnosti Kvitové a úplně ji utavil). Je možné, že Bouzková měla/ má nějakou nemoc, která ji nedovolí podávat max. výkony. Možností je víc...

Podle mě se zbytečně trápí, bylo by dobré, kdyby si vzala nějaké volno a zkusila svoje problémy vyřešit. Po Miami je k tomu ideální příležitost.
Reagovat
A211
Kde jsou k vidění ta videa M.B. Díky
Reagovat
misa
To byly instastories, takže teď už asi nikde :)
Reagovat
misa
Tady je to, které se mi líbilo nejvíc.
https://www.instagram.com/p/ClpDtt4jTij/?hl=cs
Reagovat
Mony
Ty z jedné prohry nadelas. Vždy holky mají nějaké cykly a nelze ocekavat takovou stabilitu jako u chlapu
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ovšem v její oblíbeném Mexiku a s hráčkou, která se víceméně trápí a na Marušku neuhrála ani set... Trochu to znervózní, ne že nesmile
Reagovat
Pavol
Prehrať so slovenskou jednotkou nemôže byť až taká hanba. smilesmilesmile
Reagovat
Pavol
Na margo toho čo je písane nižšie AKS kariéra je v pohode. A bude to ešte lepšie . smile
Reagovat
tommr
ideální destinace, ideální soupeřka a výsledkem je potupná porážka po žalostným výkonu ... smile
Začínám se obávat aby kariéra Marie nenapodobila kariéru AKS. Ta se taky na začátku kariéry dostala až na dosah top-20 ale pak místo dalšího postupnýho zlepšování přišel naprosto nepochopitelnej útlum a pád žebříčkem ze kterýho se už AKS nikdy úplně nevzpamatovala ...
Reagovat
Torn
Teď mám okno, kdo je AKS? :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pokud se nechceš kouknout do článku, tak se zeptej Alienasmile
Reagovat
Nola
presne to iste ma napadlo smile Kaja mala slubne rozbehnutu karieru ,vyhrala 2 turnaje v jej naj sezone 2015,porazila v nej aj velmi dobre hracky, ktovie co sa stalo v nasledujucej sezone, citala som dokonca, ze sa zamilovala a cela jej kariera sla niekam, ale to vie iba ona sama, je to naviac pekna baba..... skoda jej, ale vy mate aspon komu fandit, mate skvele hracky, my sme na tom tak biedne....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Maruško?smilesmile
Počkám si na rozbor od Míši.
Reagovat
misa
Vždyť jsem to psal už několikrát, naposledy ráno a platí to pro jakoukoliv tenistku - bez kondice nejsou úspěchy a je jedno, jestli se dotyčná jmenuje Bouzková, Kenin, Fernandez, Raducanu nebo XY.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Sorry, já jinam nekoukalsmile
Njn, to je jasný, lehko na cvičišti, těžko na na bojišti.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, to žes vydržel do 4 ráno při tom, co tam Maruška předváděla, už zavání tenisovým masochismem.
Reagovat
misa
Když ji miluješ, není co řešit smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
hanz
Tak Marie se se svojí hrou de facto nikam neposunula. Pořád jen pinkando grando bez vítězného úderu, servis taky na štíru. Prostě dosáhla svého stropu, titul urvala (co by za to Cetkovská dala - a na tu se dívalo rozhodně lépe!), má splněno, teď už může jezdit jen na koukando.
Reagovat
GaelM
Vždyť od loňské Guadalajary snad nevyhrála dva zápasy po sobě smile
Reagovat
bardunek666
Trochu smutný pohled na jinak veselou Marušku. Čekal jsem, že v oblíbeném Mexiku dojde minimálně do čtvrtfinále, ale nestalo se.
Určitě ji ještě nikdo nesmí odepisovat, ale je třeba se někde chytnout. Bohužel za chvíli začíná antuka, takže si musíme počkat asi až na trávu.
Reagovat
Torn
Maruška přestala poctivě sbírat jahody. V tom bude nějaký čeledín. :D
Reagovat
frenkie57
To může být klidně pravda. Taková Mugu se mohutně zamilovala a hned se to projevilo tak, že přerušila kariéru, jak špatně hrála. Seb Korda měl také nějaké to herní zakolísání kvůli nové přítelkyni. A asi by se jich našlo mnohem více. Jsou to také jenom lidé, ne sportovní boti.
Reagovat
lenka258
Třeba se to zlomí :). Není první ani poslední Češka, která měla nějakou takovou sérii proher a pak jednou vyhraje tři zápasy a chytí se :).
Je mi sympatická, ale mám strach, že v této éře Swiatek, Sabalenky a spol. se bude těžko prosazovat, i když je ještě docela mladá :)
Reagovat
misa
To by bylo fajn ... pokud možno, aby to byl zároveň nějaký slušný muž smile

Když si vzpomenu na šmejda jménem Max Wenders, tak jsem naštvaný ještě teď.
https://tbtennis.cz/zpravodajstvi/max-wenders-dostal-zakaz-cinnosti-kvuli-ovlivnovani-zapasu/
Reagovat
Walda58
hm, pěknýsmile Mertens je moc hezkásmile
Reagovat
Walda58
smile drží se za hlavusmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist