Next Gen ATP Finals v Saúdské Arábii? Tenisu to neprospěje, řekl legendární McEnroe

27. 8. 2023, 14:05
Aktuality 27
Sedminásobný grandslamový vítěz John McEnroe (64) kritizuje přesun turnaje vycházejících mužských tenisových hvězd Next Gen ATP Finals do Saúdské Arábie. V letech 2023 až 2027 se dnes již tradiční klání uskuteční ve čtyřmilionové Džiddě.
Profily hráčů
John McEnroe

O novém dějišti populárního turnaje informovala organizace ATP v průběhu čtvrtečního dne. "ATP Tour je svou povahou globální a objevování nových trhů je klíčem k růstu tenisu. Přesun finále Next Gen do Jeddahu je šancí získat nové příznivce v regionu s výrazným množstvím mladé populace," sdělil prezident organizace Andrea Gaudenzi.

John McEnroe je ale opačného názoru. "Nedělal bych to. Myslím, že náš sport to nepotřebuje a nemyslím si, že to tenisu prospěje. Nechápu, proč jdeme tímto směrem. Ale jak už řekla Chris Evertová, není to na nás. Toto rozhodnutí dělá někdo jiný," řekl jeden z respektovaných tenisových expertů webu Puntodebreak.

McEnroe připomněl, že se tenis přidává mezi sporty, které se nechaly zlákat silnou finanční motivací arabského světa. "Je to něco, o čem se mluví od té chvíle, co tenhle krok udělal golf," řekl McEnroe. "Žijeme v době, kdy nás řídí pokrytečtí lidé. Mluví se o tom, že by tenis, golf nebo fotbal neměly otevírat dveře do arabského světa. A tak najednou slyšíme, jak je nehorázné, že se tomu sportovci propůjčí. Ale mezitím nejen oni, ale i další velké společnosti obchodují se Saúdskou Arábií," dodává.

Turnaj Next Gen nemusí být jedinou tenisovou akcí, která se uskuteční v Saúdské Arábii. Magazín Sports Illustrated oznámil, že o pořádání finále letošního ročníku Turnaje mistryň se uchází Washington, Praha a Rijád.

Přestože rozhodnutí ještě nepadlo, jiná americká tenisová legenda Chris Evertová oznámila, že kdyby byla aktivní hráčkou na turnaj by nejela: "Ne že by mě ta akce nezajímala, ale do Saúdské Arábie bych nejela. Ta země má problémy s lidskými právy a víme, jak se v arabském světě zachází se ženami. Jsem proti, ale žádný hlas nemám."

Evertovou podpořila i Martina Navrátilová: "Můžu vám na 100 procent říci, že kdybych ještě hrála, tak bych do Saúdské Arábie na tenhle turnaj nejela," prohlásila držitelka 18 grandslamových titulů.

Komentáře

27
Přidat komentář
Hector17
Ale prospěje. Arábie je velká a vlivná země a tenis musí jít s dobou. Vzhledem k tomu, že organizátoři po světě často nezvládají pořádat turnaje a zápasy se odehrávají někdy ve 3 ráno, tak věřím že v Arábii bude vše pod kontrolou.
Reagovat
Marduch
Jj, vlivná je až to bolí.
"Vládnoucí dynastie v Rijádu má k sunnitským duchovním blízko. Život celé země se řídí jednak Koránem, jednak souborem Mohamedových výroků a muslimským právem šaría. Spolu s dalšími ropnými velmocemi Perského zálivu saúdská vláda aktivně podporuje i šíření wahhábismu po světě. Francouzský veřejnoprávní rozhlas RFI například v únoru upozornil, že mešity islámských fundamentalistů napříč zemí financuje Saúdská Arábie nebo Katar.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/wahhabismus-inspiruje-islamske-teroristy.A151117_163114_zahranicni_mlb
Reagovat
mendrit
Za fanoušky co na turnaj stejně nepojedou, je fajn, že zápasy jsou v časovém pásmu blízko Evropy a ve státu, kde nebudou diskriminovat tenisty jestli mají včeličku, nebo pochází ze státu, který má zrovna s někým válku.
Pěkné fér pro každého.smile
Reagovat
paddy
THE WORLD'S HIGHEST-PAID TENNIS PLAYERS 2023 smile

1. $38.4 million Novak Djokovic ON-COURT: $13.4 mil OFF-COURT: $25 mil
2. $31.4 million Carlos Alcaraz ON-COURT: $11.4 mil OFF-COURT: $20 mil
3. $22.4 million Iga Swiatek ON-COURT: $8.4 mil OFF-COURT: $14 mil
4. $20.1 million Daniil Medvedev ON-COURT: $7.1 mil OFF-COURT: $13 mil
5. $15.5 million Rafael Nadal ON-COURT: $1.5 mil OFF-COURT: $14 mil
6. $15.3 million Emma Raducanu ON-COURT: $0.3 mil OFF-COURT: $15 mil
7. $15.2 million Coco Gauff ON-COURT: $3.2 mil OFF-COURT: $12 mil
8. $14.4 million Casper Ruud ON-COURT: $6.4 mil OFF-COURT: $8 mil
9. $12.1 million Naomi Osaka ON-COURT: $0.1 mil OFF-COURT: $12 mil
10. $10.9 million Jessica Pegula ON-COURT: $4.9 mil OFF-COURT: $6 mil

METHODOLOGY
On-court earnings figures reflect prize money collected over the last 12 months, dating to the 2022 U.S. Open. Off-court earnings estimates are determined through conversations with industry insiders and reflect income from endorsements, appearances, licensing and memorabilia, as well as cash returns from any businesses in which the athlete has a significant interest. Roger Federer and Serena Williams were excluded from the ranking after their retirement announcements last year.

https://www.forbes.com/sites/brettknight/2023/08/25/the-worlds-highest-paid-tennis-players-2023/
Reagovat
paddy
Djokovic - Nadal - Federer

Career On-Court Earnings $170 million $135 million $131 million
Career Off-Court Earnings $340 million $390 million $990 million
Total Earnings $510 million $525 million $1.1 billion
Reagovat
Marduch
však si taky Fedex s rodinou dostavují povedený a útulný šumperáček u jezírka doma ve Švajcu.
Reagovat
turista
Nechce se mi věřit tomu, že by Nadal v příjmech z reklam za Federerem o tolik zaostával.
Reagovat
Marduch
150 melounů za posledních 5 let má jen od Uniqlo a dalších 5 let to samé..
Reagovat
paddy
Asi je líný natáčet smile smile
Reagovat
Pe3k
Emma mimo kurt vydělává více než Nadal? smile
Reagovat
mendrit
Vyhrát Grandslam za bohatý stát co nemá o moc lepší hráčky se vyplácí.smile
Reagovat
Pe3k
Řekl bych, že je to spíše tím, že je krásná a ne tím, že je na půl Rumunka, na půl Číňanka narozena v Kanadě, hrající za GB.
Reagovat
misa
Čína a GB asi hrají důležitou roli, ale bez krásy by tolik peněz taky nebylo.
Reagovat
Nola
Magazín Sports Illustrated oznámil, že o pořádání finále letošního ročníku Turnaje mistryň se uchází Washington, Praha a Rijád

ta Praha je realna? a co urobia s Arynou, ktora sa kvalifikovala, aby nedopadla ako Novak na AO vlani
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Praha to za letošní fiasko nedostane, ale ucházet se může :D
Reagovat
boyarddor
Odkaz?
Reagovat
boyarddor
No Aryna by zatím problém mít neměla. Nevztahuje se to totiž na Bělorusy.

https://taxnews.ey.com/news/2023-0594-czech-republic-extends-visa-ban-for-russian-and-belarusian-nationals-until-march-31-2024
Reagovat
Kozoroh
Hašek rozjede mediální kolotoč, o to se neboj. smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
"Přesun finále Next Gen do Jeddahu je šancí získat nové příznivce v regionu s výrazným množstvím mladé populace," sdělil prezident organizace Andrea Gaudenzi."

K tomuhle k... asi už není třeba víc komentářů. Každopádně pro mladé hráče je tohle místo, kde mají soutěžit na prestižním turnaji, velmi nevhodné - naučí je maximálně, jak správně říká BigMac, pokrytectví a umění prodávat se za peníze. A o ženském TM to zas myslím řekly Martina s Chris taky jasně. Další facka lidským právům.smile

A pouštních tenistů určitě po turnajích vyroste jak hub po deštismile
Johne i děvčata ode mě mátesmile

A.G. buď dostal nasypáno nebo dostal nabídku stát se ingridiencí do lasagne bolognese pro saudského despotu.
Reagovat
Marduch
Sportwashing. Každý se dá koupit, je jen otázka za kolik.
Reagovat
turista
To asi ano. Měli by to ale hrát na normální počítání do 6 gemu. Ty výsledky setů jako 4:3 a podobně jsou hrozné. A Saúdská Arábie je bohužel absolutistická monarchie s těžkou diskriminací žen.
Reagovat
Marduch
kdyby jenom žen. To je totalita sama.
Reagovat
turista
Bohužel ano.
Reagovat
Petr_Fisk
Skoro každý...
Reagovat
Pe3k
Sportwashing? To jsem neznal. Doporučuju nastudovat Greenwashing, protože jsou tím mnozí postiženi.
Reagovat
Marduch
Wiki
Sportswashing je termín používaný k popisu praxe jednotlivců, skupin, korporací nebo vlád využívajících sport ke zlepšení pověsti pošramocené špatným jednáním. Formu propagandy, sportswashingu, lze dosáhnout pořádáním sportovních akcí, nákupem nebo sponzorováním sportovních týmů nebo účastí ve sportu.

www.securityoutlines.cz/sportwashing-v-zahranicni-politice-saudske-arabie-kdyz-sport-slouzi-politickym-zajmum/
Problematičnost sportwashingu je patrná v několika úrovních. Tím nejzřejmějším je etický aspekt, který spočívá v maskování morálně špatného jednání (např. porušování lidských práv) za pomoci sportu, který je všeobecně vnímán pozitivně.
V současnosti nejvíce obviněním ze sportwashingu čelí ropné monarchie Perského zálivu, Rusko nebo Čína. Jako sportwashing je označováno například fotbalové mistrovství světa v Kataru v roce 2022 nebo nákup anglického fotbalového klubu Newcastle United FC saúdským fondem PIF. Zpětně se tak klasifikuje např. i olympiáda v nacistickém Německu v roce 1936.
Reagovat
Pe3k
Jo já jsem si to nastudoval každopádně wikipedie je silně zpolitizovaný zdroj v mnoha případech čistá propaganda. Jsou neutrální témata, kde se dozvíš pravdu, ale i takové kde je to horší jak Rudé právo, no a z takových zdrojů čerpá např. paddy.

Greenwashing, also called "green sheen", is a form of advertising or marketing spin in which green PR and green marketing are deceptively used to persuade the public that an organization's products, aims and policies are environmentally friendly.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist