Obrat z 1-5, skalp jedničky i odvrácené mečboly! B. Fruhvirtová, Bejlek a Svrčina jsou ve 3. kole kvalifikace AO

11. 1. 2023, 08:31
Aktuality 71
AUSTRALIAN OPEN - V kvalifikaci Australian Open o sobě dnes dali vědět hned tři čeští tenisté a postoupili do závěrečného třetího kola. 15letá debutantka na grandslamovém turnaji Brenda Fruhvirtová dnes v rozpáleném Melbourne předvedla parádní obrat proti Ukrajince Darje Snigurové, proti které překonala nepříznivý vývoj 5-7 a 1-5 i potíže s lýtkovým svalem. 16letá Sára Bejlek po obratu z 5-7 a 2-4 zaskočila nejvýše nasazenou Američanku Alyciu Parksovou a 20letý Dalibor Svrčina dokonce odvrátil dva mečboly proti Argentinci Nicolási Kickerovi.
Brenda Fruhvirtová

Brenda Fruhvirtová si loni vyzkoušela svou první kompletní sezonu na dospělých turnajích a okamžitě zazářila. Talentovaná Češka ovládla osm antukových podniků kategorie W25, zaznamenala sérii 27 vítězství, katapultovala se na 128. místo žebříčku a 15 letech se stala jednou z nejsledovanějších teenagerek.

Letošní sezonu sice zahájila debaklem, když v Aucklandu uhrála proti bývalé finalistce US Open Leylah Fernandezové z Kanady jen dva gamy, ale nyní si na Australian Open odbývá zatím úspěšnou premiéru v kvalifikaci grandslamového turnaje. 

V prvním kole si Fruhvirtová poradila 6-0 7-6 se Srbkou Ninou Stevanoviočovou, přestože ve druhém setu ztratila vedení 5-2, a oplatila jí jednu z mála loňských porážek. A v dnešním druhém kole zdolala 5-7 7-6 6-3 Ukrajinku Darju Snigurovou, přestože prohrávala 5-7, 1-5 a 15-30 a celkem čtyřikrát se ocitla dva míčky od porážky. 

K mečbolu ale Fruhvirtová svou o pět let starší soupeřku nepustila. Vývoj druhého dějství otočila na 6-5 a přestože při svém servisu nevyužila dva setboly, v následném tie-breaku získala pět míčků v řadě a vynutila si třetí sadu.

V sluncem rozpáleném Melbourne Parku oběma tenistkám brzy docházely fyzické síly. Fruhvirtová si za stavu 2-3 po ztrátě servisu vyžádala medical timeout a nechala si obvázat pravé lýtko. A krátká pauza české tenistce prospěla, po návratu na kurt vyhrála po svém podání všech osm fiftýnů, získala čtyři gamy v řadě a mohla se radovat z cenného vítězství.

O start v hlavní soutěži si teprve 15letá Fruhvirtová zahraje se Španělkou Jessicou Bouzasovou (h2h 1-0), s níž loni v září cestou za triumfem na antuce v italské Santa Margherita di Pula ztratila jen dvě hry.


16letá Bejlek má první skalp hráčky Top 100
Sára Bejlek má na kontě zatím čtyři tituly z turnajů ITF, tři z nich slavila dokonce na akcích s dotací 60.000 dolarů. A úspěšná je zatím i při svých debutech v kvalifikacích grandslamů, v nichž má po dnešku bilanci 5-0.

Po povedené premiéře na loňském US Open se 16leté Češce daří i v kvalifikaci Australian Open. Po úvodní výhře na Darjou Astachovovou dnes na jednom z větších kurtů číslo 3 překvapila nasazenou jedničku Alyciu Parksovou.

Sára BejlekJedenáct zápasů neporaženou Američanku, která loni na podzim v Ostravě získala skalpy Karolíny Plíškové či Marie Sakkariové, sezonu zakončila dvěma triumfy na podnicích WTA 125k a vyšplhala se na 75. místo světového žebříčku, zdolala 5-7 6-4 6-2 a připsala si premiérový skalp hráčky Top 100.

Bejlek sice prohrávala 5-7 a 2-4, dál však trpělivě čekala na svou šanci. Proti skvěle servírující Američance při returnu stála někdy i tři metry za základní čarou a zbytečně se netlačila se do vítězných úderů, nicméně nastavená taktika přinesla úspěch. 

I když česká teenagerka během 2 hodin a 23 minut hry trefila podle oficiálních statistik pouze 2 winnery a soupeřka jich měla na kontě 35, rozhodly nevynucené chyby. Bejlek jich měla jen 14, zatímco Parksová 70.

O postup do hlavní soutěže Australian Open si 175. hráčka světa Bejlek zahraje s finalistkou předloňského French Open juniorek Erikou Andrejevovou (h2h 0-0).

Svrčina přežil dva mečboly
Také Dalibor Svrčina podobně jako Fruhvirotáv první zápas sezony prohrál, když v United Cupu nestačil na Němce Oscara Otteho, ovšem při premiéře na Australian Open postoupil poprvé do třetího kola grandslamové kvalifikace.

Po úvodní třísetové výhře nad Britem Paulem Jubbem dnes přežil i souboj s Nicolásem Kickerem. 20letý Čech po ztrátě tří servisů prohrál první set a ve druhém po nevyužití tří setbolů čelil v tie-breaku dvěma mečbolům. Kritické momenty ale přežil a když se v rozhodující sadě se ujal vedení 2-0, argentinský sok mu vzdal.

O premiérovou účast v hlavní fázi grandslamů si 219. hráč světa Svrčina zahraje proti švýcarskému vrstevníkovi Leandu Riedimu (h2h 0-0).

Z českých tenistů dnes ve druhém kole kvalifikace Australian Open neuspěla zatím jen 18letá Barbora Palicová, jež prohrála jednoznačně 1-6 2-6 s Britkou Jodie Annou Burrageovou.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
středeční výsledky (11. 01. 2023)
• Kvalifikace žen - 2. kolo •
B. Fruhvirtová (27-ČR) - Snigurová (Ukr.) 5-7 7-6(3) 6-3
Bejlek (ČR) - Parksová (1-USA) 5-7 6-4 6-2
Burrageová (26-Brit.) - Palicová (ČR) 6-1 6-2
• Kvalifikace mužů - 2. kolo •
Svrčina (ČR) - Kicker (Arg.) 2-6 7-6(6) 2-0 / skreč K.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

71
Přidat komentář
COMEON
https://www.wtatennis.com/news/3016178/osaka-announces-pregnancy-plans-to-return-in-2024
Reagovat
Mony
Takových je
Reagovat
COMEON
https://www.wtatennis.com/news/3016178/osaka-announces-pregnancy-plans-to-return-in-2024
Reagovat
EllNino
Skvělé obraty .... smile

Dalibora čeká strašně těžký los - Švýcar Riedi, ten poslední dobou neví, co je prohra, kromě finále v Canbeře

Brendu čeká Bouzas, to je asi nejnaděnější zápas

Saru čeká Erika Andreeva, na US Open s ní hrála Peťa v 1. kole

Držím palce, bude to těžké smile
Reagovat
tommr
Brenda i Sára mají těžký ale hratelný soupeřky. Pokud budou bojovat ze všech sil tak jako dneska tak věřím že aspoň jedna z nich postoupí ...
Reagovat
makro99
Jj, v obou případech by to měl být mírně přijatelnější los, než dneska.
Zvlášť španělka je zatím hráčka na úrovni menších ITF a myslím, že taky debutantka na GS. OTOH, na Brendu bude docela velký tlak, pže už chybí jen krůček k dalšímu milníku a zápisu do historických statistik nejmladších "nej" :)
Andreeva má víc zkušeností z velkých turnajů, než Sára, ale určitě méně úspěchů než obávaná Parks - přesto bych velmi mírně favorizoval Rusku..
Reagovat
A211
Kdo někdy byl na kurtech a hrál zápas aspoň o pivo tak ví že se dostat z 0:1 a 1:5 do vítězného konce je něco neobvyklého.Me se podařilo prohrát z 1:0 5:2 proto je tenis tak neobyčejný až posledním vinnerem to končí proto je to super sport.
Reagovat
HuckoShark
Děkuji, to je drsný. Ale vzhledem k tomu, že je to na druhém konci světa, letenky atd, je třeba vědět malinko dopředu. Hezký den všem, držíme palce dál. Škoda té Lindy, se vyšťavila tam, no smile
Reagovat
makro99
On ten konec roku je specifický, WTA turnaje končí s předstihem a pak už se dohrávají menší ITFka a tam už se zas zásadní bodové duny pro GS úplně nečekají...
Reagovat
HuckoShark
Ahoj všem, proč taková Parks musela hrát kvaldu, když je na žebříčku 75? A ten žebříček udělala již loni, na rozdíl od naší Noskové, která až minulý týden. Díky
Reagovat
makro99
Pže ta halová ITF na konci sezóny vyhrála až po uzávěrce pro přihlašování na AO..
Reagovat
Vlk-v-trave
jj, to jsem si myslel, ze to nestihla do toho datumu, coz je podle mne taky trochu na zmenu, to datum by mohlo byt rozhodne posunuto... nevim jaky je tam duvot, ten entry list zavrit tak brzo...
Reagovat
makro99
path dependence aneb závislost na min. vývoji.. ne ne :) tady si myslím, že to má logiku, aby si hráčky mohly alespoň pár týdnů dopředu sestavit program.. a naruby i turnajoví ředitelé natisknout bilboardy atd.:)
Reagovat
Vlk-v-trave
jj, to chapu, ale v pripade GS, tam je ten pocet tak siroky, hluboky,:) zeby ten entry list mohl byt zavreny drive pro nasazene a PR, aby se s tim drive pocitalo, a pozdeji pro ten "zbytek" hlavniho pole.

Nebo trebas nechat tzv. 5-10 "competiton" mist, neco ve smyslu, ze se o to muze bojovat do posledniho turnaje, neco ve smyslu WC pro Asii a oceanii, o tu se take bojuje na kurtech, a neni to jen nejaky vyber...

Takze hele...je to path dependence:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Datum potvrzeni entry listu. V tu chvili asi 75 jeste nemela...ale muze se v tom mylit...

Obecne obe ale mely letos dost smulu, nebot v MD je 10 mist s PR (vyuziti protec rankingu), coz je fakt nebyvale vysoky pocet...
Reagovat
paddy
Jsem nadšen, krásné video, konečně našla svůj klid smile smile

https://mobile.twitter.com/RealMoshudKarim/status/1612155680840126464

Pozn: kdyby v tom bazénku asistoval Fulnek, tak se obávám, že by jí utopil smile
Reagovat
annah
To k ní pasuje. Praštěna je na to dost.
Reagovat
Vlk-v-trave
To jsou opravdu velke uspechy!

Jak jsem si cetli nize - Ondra J. Souhlasim ,to je na smeknuti, a nejen u te Brendy, ktera ma 15., ale i Sary 16., ktera dal nasazenou Parks... tady je treba smeknout i pred Davorem, ktery tam videl moznost postupu:) a povedlo se. Ja se przinam, ze ze Sparks jsem tomu tolik moznosti nedaval, ikdyz je jasne, ze ve WTA je mozne fakt casto vsechno:)


Hrat finale kvalifikace na GS. Opravdu moc pekne:) Holky maji uz vic nez splneno. Pokud by se dostaly do MD, tak si ted nemohu vybavit tak mlade hracky, 15., 16. let ktere prosly prez kvaldu do MD, jedina, co se mi vybavuje je Cori - Wimbledon, ale nezapominejme, ze to bylo na Kriketovem placku, kde dost rozhodoval jeji fyzicky fond a schopnost ho vyuzit na servu... ale mimo Cori...
Reagovat
Davor1
Tak Sára už prešla do MD na minuloročnom USO, to bola ešte mladšia ako teraz :D

Len škoda, že v poslednom kole ju čaká Andreeva, to je mimoriadne ťažký los, tiež mladá, ale mimoriadne kvalitná hráčka, tam to bude ťažké...
Reagovat
Vlk-v-trave
No jo minulorcni USO, z toho jsem nic moc nevidel...ani pomalu vysledky, diky:)
Reagovat
Fredy
Doufám,že budeme mít brzy naší Eraniovou. smilesmile
Reagovat
Mony
Vypadá to tak.
Těžko hledat podrobnější hracky
Reagovat
tommr
Errani je ale o dost vyšší než Sára Bejlek. Errani má 164 cm zatímco Sára jen 157 cm ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Boze, proc hodnotite vysku holky v 15, 16 letech, to nechapu:) Az bude mit tak 18. tak uz spis bude jiste, kolik merit bude...
Obecne se pise, ze u holek rust konci v 17. letech, ale zalezi...jednoduche to asi tak nebude:) U kluku to jde pozdeji...jasne, ale porad je obecna hranice do tech 17. u holek,
mimo to porad se to muze menit do 18., 19, dle mnoho veci...
Takze klidne to muze byt ta Errani:) U ktere se sice mozna uvadi 164, ale rekl bych ze ma 160/61/62 max. Nebot Bara ma 164 a na saku byla vzdy vyssi od Sary pri dekovacce, jeste me napada, zeby mela Baruska nejake spec. tenisky, ale nevim nevim... muze to take zkreslovat, nebot Mirza nevypadala od Barusky az tak vyssi jak u ni uvadeny udaj...:)
Reagovat
tommr
Sára Bejlek má ale takovou podsaditou postavu u které je další růst do výšky velmi nepravděpodobnej. Pokud se ale mýlím a Sára ještě trochu povyroste tak budu jen rád. Její hře by to velmi pomohlo ...
Reagovat
makro99
Hmm, kolikpak asi měří její mamka?
Reagovat
Jon61
Rodiče jsou také malého vzrůstu, tady je na fotce s otcem.
https://www.extra.cz/zpravy--nechutne-svet-obletelo-video-podivneho-poplacavani-sestnactilete-ceske-tenistky-aabf7/galerie/2
Reagovat
Diskord
Přesně Sára už neporoste dle mého a Brenda je taky dost malá. Škoda no, budou muset hrát alá Cibule nebo Bára.
Reagovat
Dobry-den
Sára 2 W, 14 UE smile
Parks 35:70 smile
Reagovat
Ela-fon-isi
Sára zas ukazuje, že je Bejček. Měla jsem strach, že to neotočí, naštěstí ji Parks důkladně pomáhá.
Reagovat
frenkie57
Parks - 70UE(!)
Reagovat
tommr
určitě v tom ale byly i vynucené chyby. Sára hrála šikovně a Parksovou k těm chybám často donutila ...
Reagovat
frenkie57
To jo, ty liftovaný kopce do bekhendu byly často smrtící.smile
Reagovat
Jon61
Byla nasazená jednička kvalifikace, kupodivu jí scházelo sebevědomí Američanek.
Reagovat
Mony
Jojo. U Brendy mě vytacely kecy, že ji k tomu pomohla Snigur, ale u Sary Parks asi pomohla hodne.. Na returnu měla Sára větší šance, než na slabouckem servisu. Parks z konce minule sezóny to opravdu nebyla. Hrálo se ale venku ve vedru, to mohl být také rozdíl. Překvapilo mě také, že černoška zapasila s vedrem více, než Sára. Ta už ale na ÚSO ukázala, že jo jen tak něco nezkosi.. smilesmilesmile
Reagovat
tommr
Parksová má už ted zadnici jako Serena a něco takovýho tahat na kurtu v takovým vedru není vůbec lehký ...
Reagovat
Jon61
Jít za Serenou proti slunci, tak jdete ve stínu. smile
Reagovat
frenkie57
Však má mít po kom...smile
Reagovat
Mony
Jestli to je její mamka, co jí tam radila, tak se má na co těšit. V něčem může Serenu trumfnout
Reagovat
frenkie57
To tedy. Geny se ignorovat nedají. Během aktivní kariéry to ještě nějak ukočíruje, ale nechtěl bych jí vidět tak 5-10 po skončení.
Reagovat
Ela-fon-isi
Co se obezity týče, ukočírovat se dají. Samozřejmě, že hýžďový sval, tvar lýtek, šíře ramen atd. jsou dané a ukládání tuků taky, ale jestli bude jíst člověk zeleninu, nebo bůček, hýbat se nebo hnípat u TV je svobodná volba. A i u TV může mít místo křesla rotoped.
Reagovat
tommr
Sára už vede ve třetím o dva brejky a bude mít možnost dvakrát zápas dopodávat ... smile
Reagovat
tommr
a povedlo se hned napoprvé ... smile
Sára a Brenda jsou jednoznačně dnešníma hrdinkama ... smile
Reagovat
frenkie57
Souhlasím, byla to paráda.smile
Reagovat
Jon61
Naše mladé tenistky jsou sebevědomější, bojovnější, psychicky se sesypaly jejich soupeřky.
Reagovat
Mony
Snad už 1.set nezopakujesmile
Reagovat
frenkie57
No, šance je to veliká,Parks zkazí, na co šáhne.
Reagovat
Dobry-den
Brenda na to asi fakt ještě nemá. Ve hře ji drží jen kolapsy soupeřek.
Navíc s těmi MTO pokaždé, když prohrává, asi na okruhu nebude moc oblíbená.

Bára Palicová dostala pěknou lekci. Favoritkou nebyla, ale čekal jsem aspoň nějaký vzdor.

Sára kolaps, asi kompenzace za Brendu. Ale tady by stejně asi ani ten jeden vyhraný set nic neznamenal.
Ještě tedy není hotovo, ale zázračný obrat nečekám...
Reagovat
Mony
příště se na to raději dívej, než konstatuj, že na to nemá..Skvělý výkon od ní
Reagovat
Dobry-den
Nezlob se, ale od Snigurky to byla fakt odtuda. Brenda tam jen vlála.
Reagovat
Dobry-den
OSTUDA
Reagovat
Mony
Byl to extrémně náročný zápas pro obě. Že jedna odpadne driv se dalo čekat. Brendu zdobí, že to ustala. Snigur selhala až v posledním gamu
Reagovat
Mony
A že je na pár gamu nějaká hračka pod dekou, je taky normál. Ke konci 1.setu už se z toho Snigur dostala A Brenda si závěr 2.setu uhrala sama.To nebylo o chybách Snigur
Reagovat
Mony
2.setu
Reagovat
Dobry-den
Tak výborně. Co jsem to napsal, Parksová uhrála už jen 2 gamy. smile
Reagovat
Mony
Jojo, 3.Tommr! Dik
Reagovat
SpacialRecognition
smile
Reagovat
SpacialRecognition
5-2 a dva setboly -> 5-7....
Reagovat
SpacialRecognition
teda jednoho setbolu, ale stejne
Reagovat
tommr
poved se jí pravej opak toho co Brendě ... smile
Reagovat
tommr
úspěšnej obrat ze stavu 5-7 1-5 se málokdy vidí natož od patnáctileté holky která zápas dohrávala se zraněním ... smile
Doufám že to zranění není vážný a že Brendě zbylo dost sil na to aby kvaldu dotáhla do úspěšnýho konce. Soupeřka ve třetím kole je hratelná ...
I kdyby se to ale nepodařilo tak Brenda už může být s australskou anabází spokojená. Dvě vydřené výhry v kvaldě jsou víc než se od ní jako od antukové specialistky očekávalo ...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
ještě to dám sem, protože jsem zápas viděl skoro celý.

musím smeknout.. Snigurová si to samozřejmě měla dohrát, ale Brenda byla od stavu 5-7 1-5 jako stroj z těch W25, který vyhrávala.

přesná hra, změny rytmu, do rizika šla ve správný moment, samozřejmě hlavně z bekhendu, výborně se pohybovala, četla hru... a chudáka Snigurovou doháněla k šílenství, ta už nevěděla co, Brenda všechno kvalitně vracela a ještě jí tam pálila winnery. prostě Brenda dělala zase to, co jí přinášelo úspěch.

už teď má splněno, snad ještě o MD zabojuje, další soupeřku Jessicu Bouzas Maneiro loni zničila na antuce, ale na hardu to bude asi podstatně těžší.
Reagovat
tommr
Bouzas Maneiro ale taky preferuje hru na antuce jako ostatně drtivá většina Španělek ...
Reagovat
Ondřej.Jirásek
to je pravda, ale kvaldou teda prochází suverénně, i když Rus je celkem z formy a Perez je ve čtvrtý stovce žebříčku.

pokud bude Brenda fyzicky připravená, mohla by to zvládnout. byla by škoda nevyužít takhle dobrýho losu pro finále kvaldy na grandslamu. podle mě to ale 6-1 6-1 pro Brendu určitě nebude, tak jsem to myslel, že to bude mít těžší na betonu.
Reagovat
makro99
Pro španělku je to myslím taky GS debut, ne?
Reagovat
makro99
Skvělý počin! Brenda ten tvrdý prubířský kámen nakonec spektakulárním způsobem odvalila smile
Reagovat
milanspring
to je dobře, já právě koukal jen do 5:7,1:5, 15:30 a pak se musel přesunout do práce. Myslel jsem, že je hotovo. Brenda v té době vypadala na ručník
Reagovat
makro99
Je to paradox, že Brenda si svou současnou pozici vydobyla na malých antukových ITFkách; na hardu celý rok nehraje a pak se zjeví rovnou na těch největších scénách.. Brenda hříčkami losu prohrála obě první kola na WTA s nehratelnýma GS šampionkama (Stephens, Fernandez) a naopak v kvaldách porazila dvě 164centimetrové antukářky za zenitem (Errani, Stevanovic) a Kung, která zažívala historicky asi nepřekonatelnou sérii snad 40 porážek v řadě.
Snigur tak byla první měřítko jejích reálných hardových možností - specialistka na tvrdé povrchy, která se pohybuje mezi 100. a 150. místem a je jí pořád teprve 20, takže ta trajektorie míří nahoru.. a Brenda obstála smile
Reagovat
Mark976
Kterou Fernandez myslíš? Gigi nebo Mary Joe? Tyto GS šampionky už jsou přeci v důchodu smile
Reagovat
makro99
Misa, až se posbírá z toho tasmánského traumatu, ti to vysvětlí..:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Leylah - vyhrála juniorku RGsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist