Ósakaovou v cestě k titulu motivovaly roušky s jmény obětí násilí

13. 9. 2020, 11:12
Aktuality 48
Šampionku US Open Naomi Ósakaovou motivovaly v cestě za titulem roušky, na kterých měla pokaždé jiné jméno černošských obětí násilí. Chtěla americký grandslam vyhrát i proto, aby mohla ukázat všech sedm ústenek, které si na turnaj nachystala.
Profily hráčů
Naomi Ósakaová (© AFP)

Po vítězném sobotním finále nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou, kterou porazila 1-6 6-3 6-3, dostala otázku, jaký byl hlavní vzkaz jejího 'rouškového boje' proti rasové nespravedlnosti. "Aby spolu lidé začali mluvit," řekla Ósakaová.

"Všechno, co jsem dělala na kurtu i mimo něj, tak mi pomohlo být silnější, protože jsem o to víc toužila vyhrát, abych ukázala všechna jména," řekla. Dcera japonské matky a otce z Haiti, jež vyrůstala v Los Angeles, měla připravenou další roušku i na ceremoniál s předáním trofejí. Podle protokolu pořadatelů ale už musela pohár zvednout bez roušky.

V samotném finále zpočátku na Azarenkovou nestačila. V prvním setu uhrála jen jednu hru. "Byla jsem tak nervózní, nepohybovala jsem se dobře a nehrála, jak jsem čekala, ani na sedmdesát procent. Moc jsem to měla v hlavě," uvedla.

K obratu se nadechla na začátku druhé sady. Přišla o servis a za stavu 0-2 to s ní vypadalo špatně. "Opakovala jsem si, abych byla pozitivní, a nechtěla jsem prohrát 1-6 0-6. Chtěla jsem, aby musela o svoje peníze víc bojovat," řekla Ósakaová.

Ve zbytku utkání už Azarenkovou přehrála a zápas vyhrála za necelé dvě hodiny. Pomohla jí prý k tomu i koronavirová pauza. "Během ní jsem tvrdě makala, abych měla šanci tady vyhrát. Jsem komplexnější hráčkou, protože si mnohem více uvědomuji, co a jak dělám, a dokážu využít zkušenosti, které už mám," uvedla.

Život v bublině v New Yorku označila za obtížný, ale brala ho jako výzvu. "Jsem vděčná, že zase můžeme hrát. Chtěla jsem proto bojovat v každém utkání a využít každou příležitost. Jsem pyšná a ráda, že dělám rodičům radost."

Ve dvaadvaceti letech už získala třetí grandslamový titul. Doufá, že s každým dalším dokáže vavřín lépe oslavit. "Předtím jsem si to tolik neužila, tak snad to budu schopná oslavit lépe," řekla vítězka US Open z roku 2018 a Australian Open 2019.

Otázkou je, jestli přijede do Paříže bojovat na antuku o další triumf. "Před cestou sem jsem Roland Garros plánovala, ale uvidíme, jak to bude," řekla Ósakaová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

48
Přidat komentář
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
petrulinka
Ať si má titulů kolik chce. Je to kráva, která o světě neví vůbec nic, jen má plnou hubu keců
Reagovat
Tomas_Smid_fan
hlavně že ty víš o světě všechnosmile
Reagovat
tommr
možná, že o světě neví všechno, ale v tom co říká má naprostou pravdu ...
Reagovat
spaniel
Takze ona bojovala za vetsi vec, za obeti nasili, ale Azarenka jen o penize...
Reagovat
Pe3k
Její idol je Serena, tak co čekáš.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no to není dobrý vzorsmile
Reagovat
EllNino
22 let, 3 GS tituly ze 3 finále :) Sice na ostatních turnajích dohromady jen 3 tituly ... ale ty největší zkrátka zvládá fantasticky :)

Naomi bude na každém hardovém GS největší favoritkou :)
Reagovat
LukasH
Jojo. Vika pocítila stejnou beznaděj jako Petra. Osaka má slabou chvilku a dovolí soupeřce set. Pak už nemá vůbec žádnou a není nic, co by se na ní dalo vymyslet. Mluvím tedy o tom, když je ve formě a na hardu.
Reagovat
tommr
porazit by jí mohla jen bezchybně hrající špičková hráčka. Momentálně ale žádnou takovou nevidím. Blíží se tomu snad jen Andreescu pokud je plně fit, ale to se u ní stává jednou za uherskej rok ... smile
Reagovat
FulnekUltras
však vona svazačka zas výkonově klesne - vo to strah nemam - někde uslyší naplno pravdu a bude z toho mít šok na půlku kariéry smile
Reagovat
tommr
lidi jako Osaka žijí ve svým světě, kterej se se životem normálních lidí nijak neprotíná ... smile
Reagovat
FulnekUltras
zatím smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
FulnekUltras
jedním slovem - odporné.

A kdo ví, co ještě k tomu zobe.

Do Evropy se bojí - hlavně proto, že by si velmi rychle utrhla ostudu nejen společenskou, ale i výsledkovou.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
paddy
nějaký světec asi dostal pocit, že může

https://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/clanek/neznamy-utocnik-v-usa-bez-varovani-palil-do-policejniho-auta-policiste-v-kritickem-stavu-40336178#seq_no=8&source=hp&dop_ab_variant=416840&dop_req_id=QQ5EIFjaK8X-202009131434&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Reagovat
Krisboy
Reagovat
bIbec
Reagovat
enka
Před dvěma lety,když Serena ztropila to divaldo po prohře s ní,mi jí bylo líto a přála jsem jí vítězství.Za dva roky je z ní arogantní,namyšlenej puchejř,co se sere do věcí,o kterých nemá ani šajn.Pro mne klesla na samé dno,hned vedle druhé arogantní a namyšlené velké matky.Škoda,žejí Viki nevyprovodila z kurtu.
Třeba se ale pletu a Osaka pošle ty tři melouny dolarů na účet BLM???smile
Reagovat
FulnekUltras
přesné a výstižné
Reagovat
Stan_Borowitz
smile
Reagovat
Newcombe
i díky ní nemám rád odlišnoo barvu ode mne, ano jsem rasista v dobrém smyslu slova
Reagovat
Tomas_Smid_fan
rasista v dobrém smyslusmile
Reagovat
smazaný uživatel
Jak mam Osaku rad, tak za tieto pózy by som jej najradšej nacápal.

Samozrejme najlepšie po holej.
Reagovat
RF46
smile
Reagovat
Pe3k
smilesmile
Reagovat
mikimaus321
To je kráva
Reagovat
LordMutademus
Rasisto!
Reagovat
FulnekUltras
tenhle kakaový brojler mi může být ukradený - ať koná raději WADA smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
K tomu se klidně přidám. Ale neříkám tím, že ji nepřejusmile
Reagovat
com
tak su zvedavej kolik penez z vyhry da ta kravka tem rodinam obetech nasili smile
Reagovat
George_Renel
Až začne některá nosit jména obětí černošské kriminality, bude asi vyhrávat GS 10 let v kuse.smile
Reagovat
svetova.dvojka
Jaké černošské kriminality ? chudý černoch ukradne chleba , protože má hlad a protože jeho předky bílí Američané zotročovali.
Zatímco běloch krade, protože je to nenažraný materialista a kapitalista.
To máte stejné i u nás, u nás nejvíce kradou bílí kravaťáci, protože furt mají málo...smile
Reagovat
George_Renel
Už jsem ti to jednou psal. Byl jsi v USA vůbec někdy, abys to mohl posuzovat? Pendrek leda. Máš akorát natažené ruce a vymytý mozek neziskovkou co tě platí. S volem je škoda ztrácet čas.
Reagovat
HolyMotors
Jsi trochu moc radikální a jedeš páté přes deváté, milý souputníku v boji za narovnání podmínek, ale když to vezmeme do důsledku, tak si u nás jistě bílí muži (zdravíme Andreje) svoji bezohlednou honbou za mamonem jistě přilepšili více než černí bratři. Vůbec nepochybuji o tom, s kterou z těch dvou skupin by si to místní bojovníci za spravedlnost raději vymenili, když by mohli.
Reagovat
Pe3k
Že bílí nakradli nejvíc má sice pravdu, ale to je tak vše.
Reagovat
smazaný uživatel
ak by mali cierni schopnosti,kradnu na rovnakej urovni,takto kradnu rosky vo vecierke
Reagovat
svetova.dvojka
Naomi má kladivo v ruce. smile
Co se týká síly jednotlivých úderů, tak vůbec nemá konkurenci.

A velmi oceňuji i její boj za dobrou věc.
Že připomněla jména zavražděných Afroameričanů bílými policisty.
Je to stejné, jako když se každý rok, při vzpomínce na osvobození tábora v Osvětimi a dalších koncentráků čtou jména romských a židovských obětí holocaustu.smile
Reagovat
Andrew89
S tim prirovnanim si delas srandu ,ze? Ty mas dobrou dutinu v hlave
Reagovat
Pe3k
To co ona dělá není boj a už vůbec né za dobrou věc. A také to není stejné jako vzpomínka na holokaust. Just virtue signaling sheep.
Reagovat
PetaM
Za dobrou věc? :D

Jasně, uctívejme černé, kteří utlačují bílé. Prosím, před jakým černochem se můžu poklonit, odevzdat mu svůj účet s penězi a políbit nohy?
Reagovat
Haitik
A to by mě tedy zajímalo, jak třeba těch 7 černochů, které měla Naomi napsané na roušce utlačovali bílé občany.. To mi prosím řekni, rád se priucim novým věcem takhle při neděli!
Reagovat
PetaM
Vůbec netuším, jaké mrtvé černochy tam měla napsané.
Reagovat
Stan_Borowitz
Byli to vesměs buď zločinci a násilníci jako svatý Floyd, nebo zcela nesmyslně kladli odpor a nerespektovali pokyny policie.

Tady je, co si o BLM myslí černošský šerif, kterého snad nikdo nemůže podezřívat z rasismu vůči černým:

https://youtu.be/yMdxBf3sYME

Naprosto výstižné.
Reagovat
HolyMotors
Tak určitě, ty klaune. Střílet lidi zezadu nebo jim dlouhý vteřiny klečet na krku ti asi přijde v tý tvý rasistický hlavě asi normální.
Reagovat
FulnekUltras
zklidni hormon, svazáčku - a zkus věci vnímat v trochu širších souvislostech, než jsi byl dosud schopen - předpokládám, že na nějaký ten osobní vývoj ještě pořád máš, a nepotřebuješ se nechat tupě masírovat současným mainstreamem smile
Reagovat
safi1313
Doufám ze ten komentář je ironie jinak si myslím ze kandiduješ na největšího blba tenisportalu
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist