Ostrava musí ustoupit. Tenis se vrací do Číny, přestože o Shuai Peng stále nikdo nic neví

20. 4. 2023, 17:00
Téma 26
Tenisové turnaje se po delší pauze znovu vrátí do Číny. A smůlu kvůli tomu může mít třeba i Ostrava. Úspěšný turnaj, který mistrně dokázal po tři ročníky zaplnit mezeru v kalendáři WTA v průběhu pandemie koronaviru, bude muset ustoupit návratu štědře dotovaných klání ve Wuhanu, Pekingu či Shenzhenu. Ve hře je ale přesun na jiný termín, čeští organizátoři usilují o to, aby v termínové listině ještě letos nahradili turnaj v Moskvě.
Barbora Krejčíková (© AFP)

Na loňském Ostrava Open se odehrál podle odborníků nejlepší zápas roku 2022. V epickém finále mezi Barborou Krejčíkovou a Igou Šwiatekovou byly k vidění parádní obraty, světová jednička se musela sklonit před domácí hráčkou a výjimečnou atmosféru zápasu dotvořila plná Ostravar aréna, kde vzhledem k blízkosti polských hranic měly početné tábory fanoušků obě tenistky.

Boj o Moskvu
Letos se turnaj v plánovaném termínu neuskuteční, musí ustoupit vyšším zájmům vedení WTA. Nicméně naděje, že se v Ostravě znovu představí nejlepší hráčky světa, stále existuje. "Je několik variant nových scénářů, aktuálně řešíme to, že bychom nahradili plánovaný turnaj v Moskvě, který má v předběžném kalendáři místo mezi 16. a 22. říjnem," říká pro Livesport Zprávy promotér Tomáš Petera.

"Varianta, že by se tenis vrátil do Moskvy je nulová, takže o toto místo bojujeme. Problém je ale i ten, že celá tour už bude tou dobou v Asii a pro hráčky by to bylo velmi komplikované, co se cestování týče. Zároveň ale v ten termín jiná významná akce není a navíc se na tomto turnaji započítávaly body do Masters," dodává Petera. Zmíněné Masters neboli Turnaj mistryň se po náhradních destinacích v mexické Guadalajaře a americkém Fort Worthu zase vrátí do čínského Shenzhenu.


O Shuai Peng stále nikdo nic neví
Návrat do Číny má ale velmi kontroverzní reálie. A nejde o covid. V roce 2021 bývalá nejlepší deblistka světa Shuai Peng nejprve vznesla a poté stáhla obvinění ze sexuálního napadení od vysoce postaveného úředníka. Od té chvíle jsou zprávy o ní pochybné. Naposledy byla viděna na veřejnosti v únoru 2022 v průběhu zimní olympiády v Pekingu, poté přestala komunikovat. WTA následně oznámila, že do Číny se turnaje nevrátí, dokud nebude formálně vyšetřen její případ a bude možné se setkat s ní samotnou.

Bojkot Číny však trval pouze 16 měsíců. V průběhu uplynulého týdne přišlo rozhodnutí, kterým si WTA poněkud protiřečí. Dospěla k závěru, že "cíle, které si dala v případu své někdejší zmizelé hvězdy, nikdy nebude možné plně zajistit".

Rozhodnutí je široce vnímáno jako kapitulace a množí se ohlasy, zda byl bojkot čínských turnajů vůbec někdy upřímný. Většina velkých sportovních akcí v Číně byla v posledních letech rušena ne kvůli režimu v zemi, ale kvůli covidovým problémům.

Případ Peng se ale pomalu zametá pod koberec. Když byla jiná čínská tenistka Qinwen Zheng na turnaji ve Stuttgartu dotázána na slavnou krajanku, nic nevěděla. "Vlastně nevím, jak se má. Nikdy v životě jsem s ní nemluvila. Jsem v podstatě blízko jen svému týmu. Ale myslím, že se jí v Číně daří docela dobře. Prostě má normální život. Upřímně ale nevím, jak jí je," řekla.


Tenis je byznys
Poslední ročník China Open se v roce 2019 hrál s dotací 8,285 milionu dolarů (177 mil. korun). V porovnání s loňskými "tisícovkami" v Montréalu či Guadalajaře 2,57 mil. dolarů (55 mil. korun) to byl trojnásobně bohatší turnaj, ač se hrálo o téměř stejné body do žebříčku. Na prize money peníze hledala ve vlastních zdrojích sama WTA. Ostrava, která tenistkám nabídla kategorii WTA 500, měla loni odměny v souhrnné výši 611 tisíc euro (14,3 mil. korun).

Organizace pro lidská práva označila krok návratu tenisu do Číny za obrovské zklamání pro čínskou lidskoprávní komunitu. Bývalá hráčka Anne Keothavongová, která má laoský původ, byla otevřenější. "Tenis je byznys," řekla britským médiím. "WTA potřebuje generovat finanční prostředky a tenistky potřebují turnaje, aby na nich mohli hrát a vydělat si."

Čína se stala v minulé dekádě pro WTA obrovským zdrojem příjmů, což vyvrcholilo 10letým kontraktem z roku 2018, kdy se Shenzhen stal hostitelem tradičního Turnaje mistryň. Když ho v roce 2019 vyhrála Ashleigh Bartyová, inkasovala na prize money rekordní výplatu 4,4 milionu dolarů (94 mil. korun), což je dodnes největší částka, která kdy byla v ženském tenise za jeden turnaj udělena. Pro porovnání, nejvyšší odměna za vítězství v mužském Wimbledonu byla v roce 2019 "jen" 2,35 milionu liber (62 mil. Kč).


Šwiateková v Číně nikdy nebyla
Poněkud zdrženlivá je zatím s vyjádřením ohledně návratu do tenisu do Číny světová jednička Iga Šwiateková. Mluví zatím velmi opatrně. "Doufám, že my hráčky budeme v bezpečí bez ohledu na to, z jaké země jsme. Nikdy jsem v Číně nebyla, takže k tomu těžko mohu něco říct. Jen věřím, že WTA dělá správné rozhodnutí," odpovídala polská tenistka novinářům na čerstvé téma.

O tom, zda opravdu poprvé do Číny vyrazí, zatím mluvit nechtěla, i když se očekává, že to nakonec bude její povinností. "Zatím jsme o tom v našem týmu nemluvili. Kalendář je postavený tak, že ty největší turnaje tam budou na konci roku, takže se tím budeme muset řídit. Ale zatím máme jasno jen o tom, co bude do Wimbledonu," dodala.

To Caroline Garciaová se výletu do Pekingu už nemůže dočkat. "ATP a ITF už se tam vrací, ženské turnaje je logicky budou následovat. V minulosti jsme tam hrály několik velkých turnajů a myslím, že je to pro náš kalendář důležité. Těším se na to," řekla.

Už v lednu vyšla zpráva, že jednou ze zastávek asijského turné má být Hong Kong Open, který se uskuteční od 14. do 23. října. Jediným potvrzeným turnajem na českém území zatím v kalendáři WTA zůstává Livesport Prague Open, jenž se uskuteční od 31. července do 6. srpna.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Livesport / Tomáš Rambousek

Komentáře

26
Přidat komentář
Krisboy
Reagovat
Liverpool22
smile přesně - vše je o penězích. Jen Iga váhá zda si pojede pro velký prachysmilesmile
Reagovat
Walda58
smilesmile
Reagovat
Gransicek
Takovýto postoj k ČÍNĚ je velká hanba. WTA by se měla stydět. smile
Číně a Rusku přejí slušní lidé - VŠE NEJHORŠÍ!!! smile
Reagovat
Walda58
pak to nejsou slušní lidé, ale šmejdi co pomáhají zlusmilesmile
Reagovat
Gransicek
O čem to mluvíte pane WALDA58???
Rusko je zlo stejně jako Čína. Těm přát vše nejhorší není nic špatného...
Špatné je tuto zemi vrah ů a dopérů pdoporovat!!! smile
Reagovat
Walda58
tyhle ideologie stojí za kulové a mládí je snadno zranitelné. Pracoval jsem s ukrajincem, mladej kluk, rodák z Kyjeva. Už tam nežije, odešel. Na otázku proč se jen pousmál. Tenkrát jsem ještě neměl ani tušení co se stal. To sleduji až od roku 2020 co jsem v důchodu
UKRAJINA jiná pravda (youtube),
ROK LŽÍ (rumble)smile
Reagovat
Walda58
co se stalo
Reagovat
makro99
tak tenhle tvůj příspěvek je delší než souhrn všech těch sluníček a smajlíků, který sem za dva měsíce pod tímhle nickem dávaš do diskusí o tenise, o tenise nenapíšeš nikdy ani tři slova.. seš tady jenom kvůli tomuhle, věčný podsouvání ruskejch narativů o Ukrajině, že jo?
Reagovat
Walda58
"Číně a Rusku přejí slušní lidé - VŠE NEJHORŠÍ!!!!"smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Swiatek je prostě loutka. K UA plná huba keců a k Číně takovýto postoj.
Reagovat
Liverpool22
smile Iga je prostě ještě takové mladé kůzlátko. Všichni se těší do Číny, ale Iga zase bude politikařit
Reagovat
Nola
som zvedava, co povie Iga, Petra a najnovsie aj Barbora na ucast Rubleva na timovej sutazi LC

https://twitter.com/LaverCup/status/1649081504952188928

ak ma pamat neklame maju zakaz startovat na DC a FC aj tento rok, zmenilo sa nieco, alebo je to sukromna sutaz pod zastitou Fedexa? Ak ano, ziadne H2H nepocitat do stats....
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Tak LC není FC ani DC.....loni se hrál v Londýně, proto tam nebyl Daniil a spol.
Reagovat
Nola
bude tam reprezentovat Europu :DDD, svoju krajina na DC nemoze, ale Europu moze na exho? ako si to ja mam vysvetlit? este tam pozvu Medveda a budem sa chytat za brucho od rana do vecera smile
Reagovat
Liverpool22
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Federer ti dávno zatemnil mozeksmile

Tvoje logika, proč by Rubl neměl startovat na LC je naprosto hloupá.
Předně - hráče si někdo vybírá (podle čeho netuším)

A kdo jiný by měl na takové akci hrát než hráč se skvělými výsledky v sezóně a jasným, několikrát deklarovaným postojem proti válce a dary ve prospěch jejích obětí???
Reagovat
Nola
Federer zatemnil mozog prave tebe :D vsetko co sa jeho osoby tyka je pre teba uplne OK, fanatik od kosti, predstav si, ze mne je celkom sumak cele LC, aj Federer, LC je v kalendari ATP, teda oficialne timova sutaz, nepocitaju sa sice body, ale H2H ano, z timovych sutazi boli vyluceni Rusi a Bielorusi... si neockovany dezolat, vtedy si si tiez isiel svoje, takych ako si ty je tu skoda.... podla situacie prehodis vyhybku na vedlajsiu kolaj :D, nech si kludne Mrazik zahra na LC, zarobi si money, ale tie vase svatuskarske kecy su pre mna nestravitelne....... skuste byt aspon konzistentni....
Reagovat
annah
Byli vyloučení z tymovych soutěží, kde reprezentovali svůj stát. Na LC reprezentují Evropu. A když už jim dovolují hrát na běžných turnajích, tak proč ne na LC?
Reagovat
lvicek
No ja teda nevim, ale tohle je celkem sileny kec :D. Rusove byli vylouceni z tymovych soutezi proto, ze jaksi Rusko neni kamarad s ostatnimi evropskymi zememi, utoci na ne, ohrozuje je, napadlo suvereni stat, kde zabiji lidi, nici mesta, infrastrukturu. A pak maji Rusove reprezentovat Evropu?? Co je to za ulet? Sportovni klani jsou tu prave od toho, ze jednotlivci a narody spolu "bojuji" = soutezi na sportovisti dle platnych pravidel a fair play misto vedeni valky na bojisti.
Reagovat
Nola
smile
lepsie by som to nedokazala vyjadrit

pokrytectvo na celej ciare
Reagovat
Alien
Dezolát a Chcimír v jednom! Honem pryč!
Reagovat
Liverpool22
LC je spíš taková exhibice zatímco DC + FC má přeci jen nějakou historii a některé země jako např. Česko, Srbsko, Španělsko, Rusko.....berou týmové soutěže vážně smile
Reagovat
Nola
FC a DC ma skor pre vas nejaky vyznam, najma FC, kedze mate vela spickovych hracok, vacsinu tenisoveho sveta to uz nejak netiahne, upadok je citelny.....
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile

Odkdy mluví chlapi do ženských souteží?

Nebo jsem zaspal a LC už genderově vyvažuje?

Fakt tu kupíš nesmysl za nesmyslem...

Možná nakonec pobyt v zahraničí tvému duševnímu zdraví tolik neprospívá.
Reagovat
Walda58
smile Tenis by měl být priorita. Politika politikům.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist