Po WTA zrušila čínské turnaje i ATP, hrát se nebude Masters v Šanghaji ani další akce

21. 7. 2022, 14:47
Aktuality 8
Asociace tenisových profesionálů dnes oznámila, že pro letošní sezonu ruší všechny čínské turnaje. Důvodem jsou stále trvající omezení v nejlidnatější zemi světa způsobená pandemií koronaviru. Ani v aktuálním roce se tak neuskuteční Masters v Šanghaji ani akce v Pekingu, Chengdu a Zhuhai.

ATP zároveň oznámila šest nových turnajů (San Diego, Soul, Tel Aviv, Florencie, Gijón a Neapol), všechny mají jednoroční licenci. Náhrady musela hledat také v předchozích dvou letech. V Číně se naposledy hrálo před třemi lety, ještě před vypuknutím pandemie. Ženská WTA po loňské kauze kolem čínské tenistky Shuai Peng pro letošní rok žádné turnaje v Číně nenaplánovala.

Dále byla změněna kategorie podniku v Nur-Sultanu, z ATP 250 na 500. Halová akce v Kazachstánu začala předloni a i loni měla licenci jen na jeden rok, letos se však stala permanentním členem turnajového kalendáře.

Ostatní akce zatím zůstávají podle plánu, sezona vyvrcholí Turnajem mistrů do 21 let v Miláně, Turnajem mistrů v Turíně a finálovým turnajem Davis Cupu. "Jako globální sport se snažíme s pandemií poprat co nejlépe. Zrušení některých akcí je nepříjemné, ale těší nás zájem ostatních měst v letošním roce uspořádat turnaj," řekl šéf ATP Andrea Gaudenzi.

Mužské tenisové turnaje stihl stejný osud jako velkou většinu mezinárodních sportovních akcí naplánovaných na tento rok do Číny. Je to důsledek toho, že Čína se na rozdíl od jiných zemí drží přísné politiky nulové tolerance případů covidu-19 a trvá na dodržování přísných bezpečnostních a hygienických opatření. Za takových podmínek nicméně Peking hostil v únoru zimní olympijské hry.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
paddy
smile

když si to poněkolikáté zopakujeme, tak ATP ruší čínské turnaje kvůli toho, že se tam nemůže hrát (faktor covid)
a WTA v čele se Simonem trestá Čínu, a proto se tam letos nebude hrát

Simon je drsoň, milostná aféra ho rozzlobila, a tak potrestal Čínu. Rusko mu však nevadí. smile
Reagovat
Tennisfan77
Šanghaj je už dávno přežitkem, ještě bych zrušil Řím, posunul French Open dopředu, přidal Masters na trávě a je to vyřešeno.
Reagovat
Rafaeoli25
Antuku určitě nerušit, místo Šanghaje ale Masters na trávě bezpochyby, nejsem proti.
Reagovat
Tennisfan77
Muselo by to být před Wimbledonem, čili se to musí posunout, Masters na trávě v říjnu je k ničemu.
Reagovat
Ondrej2280
Masters na trave posle do trubek vsetky ostatne travnate turnaje pre wimbledonom..nie ze by mi teda nejak chybali:)
Reagovat
RFanousek
Musel by se posunout kalendář.
Reagovat
Rafaeoli25
Musel, pakliže FO končí obvykle 5.-10.6., muselo by být Masters na trávě po týdnu volna, takže někdy po polovině června, Wimbledon by pak určitě šel posunout na termín o dva týdny později oproti současnosti. Lepší by ale asi bylo předsunout Monte Carlo a celou antuku o dva týdny dříve. Možností je určitě dost a žádná není nerealizovatelná.
Reagovat
GaelM
Masters na trávě je zajímavá myšlenka, je pravda, že na rozdíl od ostatních povrchů se "travnatá sezóna" omezuje vyloženě na přípravu na Wimbledon...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist