Překvapivá semifinále v Dubaji: Harris vyřadil Shapovalova, Karacev zastavil sérii Rubljova

19. 3. 2021, 17:32
Aktuality 33
ATP DUBAJ - Lloyd Harris v Dubaji včetně kvalifikace vyhrál už sedmý zápas během jednoho týdne a po cenných skalpech Dominica Thiema a Keie Nišikoriho si dnes vyšlápl i na nasazenou trojku a světovou dvanáctku Denise Shapovalova. Čtyřiadvacetiletý Jihoafričan si tak podruhé v kariéře zahraje finále na turnajích ATP, o premiérový triumf se utká s Rusem Aslanem Karacevem. Ten vyřadil druhého nasazeného krajana Andreje Rubljova a do finále postoupil poprvé v kariéře.
Lloyd Harris (© AFP)

Lloyd Harris loni v Dubaji rovněž zvládl kvalifikaci, ale skončil hned v prvním kole hlavní soutěže. Letos si však ve Spojených arabských emirátech vede podstatně lépe a i když neměl jediný den volna, zvládl od soboty všech sedm zápasů.

Přitom byl blízko dalšímu konci v prvním kole, když s Christopherem O'Connellem prohrával o set a brejk. Po úspěšném obratu se však rozjel a vyřadil nasazenou jedničku Dominica Thiema (první skalp hráčů Top 10), Filipa Krajinoviče, bývalou světovou čtyřku Keie Nišikoriho a dnes po téměř tříhodinové bitvě turnajovou trojku a světovou dvanáctku Denise Shapovalova.

S Harrisem, jenž začal mít v závěru úvodní sady potíže s nohou, to za stavu 6-7 2-4 nevypadalo vůbec dobře, Shapovalov pak však předvedl první zaváhání na podání, Jihoafričan získal čtyři gamy v řadě a stav utkání srovnal.

V rozhodujícím dějství nebyl stejně jako v tom úvodním k vidění jediný brejkbol a rozhodovat musel opět tie-break, v něm měl tentokrát navrch Harris a po dvou hodinách a 41 minutách využil svůj druhý mečbol.

Shapovalov dnešní těsnou porážkou potvrdil svou mizernou bilanci v semifinálových bojích, po dnešním vyřazení si už tak tristní úspěšnost zhoršil na 1-10.

Čtyřiadvacetiletý Harris i do svého třetího semifinále na turnajích ATP prošel přes kvalifikaci, do finále v Dubaji se dostal jako první kvalifikant v historii turnaje.

Zítra ve svém druhém finále (Adelaide 2020) a prvním na podniku kategorie ATP 500 vyzve v boji o premiérový titul další překvapení turnaje Aslana Karaceva.

27letý Rus, který letos šokoval postupem do semifinále Australian Open, v druhém semifinále zdolal 6-2 4-6 6-4 krajana Andreje Rubljova a ukončil jeho 23 zápasů dlouhou sérii bez porážky na akcích ATP 500.

"Byl to těžký zápas. On na pětistovkách dlouho neprohrál. Možná to tak teď nevypadá, ale jsem moc šťastný," řekl Karacev. "On ve druhém setu využil svou jedinou příležitost, ale já se ve třetím setu dokázal zmobilizovat. Na konci to bylo zase vyrovnané, ale našel jsem cestu, jak získat poslední bod," uvedl krátce po postupu do svého prvního finále.

"Zlepšuju se fyzicky i psychicky. Uvidíme, co se zítra stane. Bude to pro mě nová zkušenost," dodal Karacev. O titul v Dubaji si zahraje jako první držitel divoké karty od roku 1997, kdy tu uspěl Thomas Muster.

• ATP 500 DUBAJ •
SAE, tv. povrch, 2.048.855 dolarů
páteční výsledky (19. 03. 2021)
• Dvouhra - semifinále •
Karacev (Rus.) - Rubljov (2-Rus.) 6-2 4-6 6-4
Harris (JAR) - Shapovalov (3-Kan.) 6-7(5) 6-4 7-6(6)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

33
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
si na Harrisovi smlsnul - zápas více než potvrdil žebříčkové postavení finalistů. Každopádně Harris toho moc nepředvedl a za mě bylo finále zklamáním. Nijak zvlášť pohledné, minimum winnerů, od Harrise už vůbec. Síle lva zkrátka nedokázal vzdorovat. Aslan bere zaslouženě titul a třeba mě někdo doplní, o kolik míst vzhůru ho posune. Hru má tak na TOP15 možná časem, když vydrží i TOP10.smile
Reagovat
Nola
jj, ale tak clanok vyjde asi az zajtra, chlap, ktory bude nasadeny na GS je menej zaujimavy ako jeho kolegyne z Ruska, ktore si zahrali semicko :D
Reagovat
Tomas_Smid_fan
říkal jsem si, být ve finále někdo z Big3, byl by článek po plácnutí u sítěsmile Ale nechtěl jsem do toho hned šťourat, no ale už je to venkusmile
Reagovat
Nola
ja ta opravim, byt vo finale Fedex, tak je tu clanok skor, ako skonci finale smile
Reagovat
SydneyOpen
Zajímavé že ze špičky WTA se nikdo neodhlásil (u Osaky a Barty je to téměř zázrak) a mužů i kromě Big 3 docela síla.. jako je pravda že ta dotace je skoro poloviční no...
Reagovat
smazaný uživatel
Opat sa ukazuje, ze turnaje ktore Nadal nevyhral sú béčkové a nikoho nezaujimaju.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Čo je to také Big2?smile
A turnaj mistrů je taky béčko, po GS samozřejměsmile
Reagovat
Pe3k
Mě zase příjde, že nikoho nezajímá antuka, teda krom Nadala a Schwarzmana (opravdu nabité pole antukových specialistů). smile
Reagovat
Mayo
Harris? Poznam iba kapitána a basketbalistu Nets.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A co Harrison Ford, poznáš?smile
Reagovat
Nola
ani Djokovic, tam hrat nebude smile
Reagovat
Mayo
Mickey mouse turnaj
Reagovat
Nola
si to zaklincoval smile
Reagovat
Pe3k
Takže to vyhraje nějaký rus. Medvěděv, Karatsev, Rublev, Zverev (možná Šapovalov).
Reagovat
Nola
je to mozne, vraj sa to stalo naposledy v roku 2004 Pariz Masters, kedy nehral ziadny hrac B3 a vyhral Marat Safin NO7...kto je NO7 v rankingu - Zverev
Reagovat
paddy
klasická bublina alias další pan Nulíček

stačilo se podívat na dosažené max na GS a bylo jasné, kdo byl v utkání favoritem smile

Rublev QF
Karacev SF smile
Reagovat
EllNino
7:6 4:2, zápas úplně pod kontrolou ... a nakonec tohle ... klasika :/

Jeden prohraný servis a celý výkon letí do kopru, už po několikáté, bohužel ...ale Lloyd tu porazit výborné hráče ... to bohužel Shapaneomlouvá, měl vyhrát

Aslan je neskutečný, býl jsem se, co bude po AO, ale tohle jsem vůbec nečekal :) Další zázrak covidového šílenství :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zatímco ze zápasu Harrise x Shapo jsem viděl jen závěr, ruský duel jsem zhlédl celý.
Harris mile překvapil a nebylo to poprvé. Sympatický výkon, přesvědčivé podání a excelentně zahraný bod vedoucí k MB. To byl wow úder.
Ruští bohatýři se chytili v pasech a rubali se a zaráželi mnoho sáhů pod zem. Nakonec pod ní zůstal Psychokopějka I.
Žiletky na těle, žiletky v těle... Byla to řež veliká. Rubl konečně ochutnal vlastní medicínu, protože Aslan má tvrdší údery a ke všemu hraje velmi rychle. Teda někdy, jindy se v klidu rozmyslel a poslal to přesně na druhou stranu, než Psychokopějka I. čekal. Anebo ani ne na druhou stranu, ale jinak. A těch žiletek bylo ve hře hodně, řezaly jednu lajnu za druhou. Rozhodčí měli celkem dobré oči, až do chvíle, kdy měl Aslan opravdu velkou šanci zápas ukončit při servisu Psychokopějky I. Při tom stáli opravdu všichni pravoslavní svatí a možná nejen oni. Aslan se totiž užuž chystal k zabijáckému úderu, ale zahlášení outu ho zastavilo a gem nakonec prohrál.
Naštěstí konečně někdo ukázal, že Psychokopějka I. opravdu nemá plán B - rozdíl v tenisové inteligenci byl na kurtu evidentní.
Takže třikrát sláva lvovi a budeme se těšit na finále s nečekanou účastísmilesmile
Reagovat
peek
Finále Harris Karatsev, to si nechám líbit.smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
com
Karacev se nam na stary kolena nejak rozjel.. Novej goat smilesmile
Reagovat
Nola
skoro cely zapas bol lepsim hracom, 2.set daroval na podnose Ivankovi, nakoniec to nemusel ani ustat...
nakoniec to vobec nebola nahoda, jeho jazda na AO...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no ten druhý set odevzdal hrozivě - klesla úspěšnost prvního servu a k tomu pár nehorázných UE. Celkově ovšem udělal těch UE opravdu málo a daleko méně než Rubl.
Reagovat
Nola
vyuzivanie BP v 2.sete strasidelne, v 3. to musel nakoniec zaistil Ivanek DF asi na 8.pokus : D

ked sa nejedna o hracov B3/B4 mam pocit, ze tenis akoby zomrel v priamom prenose smile nikoho to nezaujma
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To já Harrisy a Karatsevy v klidu můžusmile
Reagovat
sojka1
a ze se tenis hraje na vsech urovnich.... a ze tenis nehraji jen muzi, zrejme do uvahy uz neberes vubec.... ;-)
Reagovat
EllNino
klasika :)
Reagovat
Nola
? samozrejme nesledujem hracov na challengeroch, ale preco zrovna ja mam byt nejaky odkundes? sledujem, ked mozem - ano viac panov, ak mam moznost, pozriem si aj damy, ak napisem pravdu, ze nikoho hraci ako Karatsev a Harris viac menej nezaujimaju, tak ma tu este so sojkou napadnete :D

mna trebars zaujimaju, zhodnotila som iba postoj fans niektorych taborov...
Reagovat
sojka1
ale nikdo te nenapada prece, jen me fascinovalo, ze tenis umrel v primem prenosu... protoze nesleduji streamy.... osobne nemusim videt ani ITF, bezne slezu z kola nekde v P - Uhrinevsi za kostelem (napr.) a klidne se jdu podivat na "periferii" a najednou se pristihnu, ze sotva dycham pri zapase uplne neznameho obstarozniho plesouna s paradnim servisem (styl S-V) s uplne neznamym mladym klukem (styl valim vsechno vrchem od BL) a pride mi to naprosto uzasne.... :-)))
Reagovat
EllNino
tys byla na mém zápase? :D
Reagovat
sojka1
:-))))
Reagovat
EllNino
není to na tebeeeee :)
Reagovat
Nola
zeny registrujem, dnes potesila Verka smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist