Preview: Turnaj mistrů

9. 11. 2019, 10:15
Previews 75
Již v neděli startuje letošní ročník Turnaje mistrů, akce pro osm nejlepších hráčů letošní sezony. Herní pole vede světová jednička Rafael Nadal. Dále se kvalifikovali pětinásobný šampion Novak Djokovič, se šesti triumfy nejúspěšnější hráč turnaje Roger Federer, Dominic Thiem, obhájce titulu Alexander Zverev a debutanti Daniil Medveděv, Stefanos Tsitsipas a Matteo Berrettini.

Již v neděli startuje letošní ročník Turnaje mistrů. O prestižní trofej se bude už jedenáctým rokem v řadě bojovat v londýnské O2 Areně.

Letošními účastníky jsou Rafael Nadal, Novak Djokovič, Roger Federer, Daniil Medveděv, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev a Matteo Berrettini.

Ve Skupině Andreho Agassiho jsou světová jednička Nadal, debutanti Medveděv s Tsitsipasem a obhájce titulu Zverev. Do Skupiny Björna Borga byli nalosováni pětinásobný šampion Djokovič, se šesti triumfy nejúspěšnější hráč turnaje Federer, Dominic Thiem a debutant Matteo Berrettini.

Mezi největší favority se řadí Big 3, tzn. Nadal, Djokovič a Federer. Jejich nadvládu má největší šanci ohrozit Medveděv, který si na posledních sedmi akcích šestkrát zahrál finále, dostal se poprvé do finále grandslamu a ovládl dva podniky Masters.

Herní pole se oproti loňskému ročníku z poloviny obměnilo. Účast na závěrečném vrcholu sezony si zopakují Djokovič, Federer, Thiem a Zverev. Chybět naopak budou Kevin Anderson, Marin Čilič, Kei Nišikori a John Isner.

Hráči se nejprve utkají v rámci skupin systémem každý s každým a dva nejlepší z každé skupiny postoupí do semifinále. Vítězové skupin na sebe mohou narazit nejdříve ve finále, které je na programu v neděli 17. listopadu.

Na Turnaji mistrů se rozhodne o světové jedničce na konci sezony. Djokovič potřebuje uhrát minimálně finále. Na Nadala v tuto chvíli ztrácí 640 bodů.

Celková dotace činí 9 milionů dolarů (cca 207 milionů korun). Neporažený vítěz si přijde na 2,871 milionu dolarů (cca 66 milionů korun) a 1 500 bodů do žebříčku.

Rozlována je i deblová soutěž, která se bude hrát ve stejném formátu jako dvouhra.

NITTO ATP FINALS 2019 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: A. Zverev (3-Něm.) - Djokovič (1-Srb.) 6-4 6-3
Účastníci: Nadal (1. v ATP), Djokovič (2.), Federer (3.), Medveděv (4.), Thiem (5.), Tsitsipas (6.), A. Zverev (7.), M. Berrettini (8.)
Kategorie: ATP Finals
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tvrdý / hala
Dotace: 9.000.000 dolarů
• Dvouhra •
Skupina Andreho Agassiho
Rafael Nadal (1-Šp.)
Daniil Medveděv (4-Rus.)
Stefanos Tsitsipas (6-Řec.)
Alexander Zverev (7-Něm.)
Skupina Björna Borga
Novak Djokovič (2-Srb.)
Roger Federer (3-Švýc.)
Dominic Thiem (5-Rak.)
Matteo Berrettini (8-It.)
• Čtyřhra •
Skupina Maxe Mirného
Juan-Sebastian Cabal/Robert Farah (1-Kol.)
Kevin Krawietz/Andreas Mies (3-Něm.)
Jean-Julien Rojer/Horia Tecau (6-Niz./Rum.)
Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut (7-Fr.)
Skupina Jonase Björkmana
Lukasz Kubot/Marcelo Melo (2-Pol./Braz.)
Rajeev Ram/Joe Salisbury (4-USA/Brit.)
Raven Klaasen/Michael Venus (5-JAR/N. Zél.)
Ivan Dodig/Filip Polášek (8-Chorv./SR)


Vizitky

Rafael Nadal letos i přes zdravotní potíže podává naprosto skvělé a hlavně konzistentní výkony. Třiatřicetiletý Španěl na 11 z 12 odehraných turnajů prošel minimálně do semifinále. Prvního letošního triumfu se sice dočkal až v polovině května v Římě, ovšem následně podvanácté ovládl French Open (18. grandslamový vavřín), úspěšně obhájil loňský triumf na kanadském Masters a nedávno se radoval i na grandslamovém US Open.

Nejlepší výsledky: US Open,  Montréal,  French Open,  Řím (vítěz);  Australian Open (finále);  Paříž, Wimbledon,  Madrid,  Barcelona,  Monte Carlo,  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (semifinále)
Bilance: 50-6
Bilance v hale: 3-0
Bilance proti hráčům Top 10: 7-4 (kariérní 169-89)
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (vítěz), Wimbledon (semifinále), US Open (vítěz)

Nadal se momentálně veze na vítězné vlně 13 výher. Přemožitele nenašel na kanadském Masters, kde úspěšně obhájil titul, ani na US Open a vybojoval 19. grandslamový vavřín. Od té doby odehrál jen Masters v Paříži, kde kvůli zranění břišního svalu nenastoupil k semifinále.

Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Generálka: Paříž (semifinále)

Nadal se Turnaje mistrů, který nikdy nevyhrál, zúčastní podeváté. Pětkrát dokázal postoupit ze základní skupiny, jeho maximem je finále ročníků 2010 a 2013. Do Londýna se vrací po dvou letech, předloni po prvním zápase odstoupil.

Kariérní bilance: 16-13
Nejlepší výsledek: finále (2010, 2013)
Loňský výsledek: nehrál

Soupeři ve skupině
1. Medveděv | H2H 2-0
2. Tsitsipas | H2H 4-1
3. A. Zverev | H2H 5-0


Novak Djokovič ovládl Australian Open a Wimbledon a rozšířil svou sbírku grandslamových trofejí na 16 kousků. Na turnajích ATP se ovšem 32letému Srbovi letos tolik nedařilo a slavil pouhé tři triumfy, když nenašel přemožitele na antukovém Masters v Madridu, na posledním letošním Masters v Paříži ani v Tokiu.

Nejlepší výsledky: Paříž,  Tokio,  Wimbledon,  Madrid,  Australian Open (vítěz);  Řím (finále);  Cincinnati,  French Open,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (vítěz)
Bilance: 53-9
Bilance v hale: 5-0
Bilance proti hráčům Top 10: 8-4 (kariérní 204-95)
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (semifinále), Wimbledon (vítěz), US Open (osmifinále)

Djokovič po skreči v osmifinále US Open suverénně ovládl turnaj ATP 500 v Tokiu, ale na Masters v Šanghaji roli největšího favorita nepotvrdil. Letos skončil již ve čtvrtfinále na Stefanosovi Tsitsipasovi a neobhájil loňský triumf. Chuť si spravil na posledním Masters sezony v Paříži, kde triumfoval bez ztráty setu.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: Paříž (vítěz)

Djokovič se na Turnaj mistrů kvalifikoval už podvanácté a při posledních šesti startech hrál vždy finále. Po šňůře triumfů v letech 2012 až 2015 přišly dvě finálové porážky, loni prohrál souboj o titul s Alexanderem Zverevem. Závěrečných vrchol sezony vyhrál celkem pětkrát a letos může vyrovnat rekord Rogera Federera.

Kariérní bilance: 36-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2012 - 2015)
Loňský výsledek: finále

Soupeři ve skupině
1. Federer | H2H 26-22
2. Thiem | H2H 6-3
3. M. Berrettini | H2H 0-0


Roger Federer i ve 38 letech stále patří mezi největší favority, což letos svými výkony potvrzuje. Švýcar ovládl Dubaj, Masters v Miami a travnatou generálku v Halle. Zaznamenal však také několik zklamání. Na Australian Open skončil už v osmifinále, ve wimbledonském finále neproměnil dva mečboly proti Novakovi Djokovičovi a vůbec se mu nepovedlo US Open Series.

Nejlepší výsledky: Basilej,  Halle,  Miami,  Dubaj (vítěz);  Wimbledon,  Indian Wells (finále);  French Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Basilej (vítěz)
Bilance: 49-8
Bilance v hale: 4-0
Bilance proti hráčům Top 10: 5-5 (kariérní 222-120)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (semifinále), Wimbledon (finále), US Open (čtvrtfinále)

Federerovi se po prohraném wimbledonském finále dlouho nedařilo. Další semifinálové účasti se dočkal až v rodné Basileji. V domácí hale podesáté v kariéře triumfoval, letos bez ztráty setu.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Basilej (vítěz)

Federer je se šesti triumfy nejúspěšnějším hráčem Turnaje mistrů, na další trofej ale čeká už osm let. Při posledních devíti startech vždy postoupil ze skupiny. Akci pro osm nejlepších tenistů sezony bude hrát už posedmnácté.

Kariérní bilance: 57-15
Nejlepší výsledek: vítěz (2003 - 2004, 2006 - 2007, 2010 - 2011)
Loňský výsledek: semifinále

Soupeři ve skupině
1. Djokovič | H2H 22-26
2. Thiem | H2H 2-4
3. M. Berrettini | H2H 1-0


Daniil Medveděv prožívá nejlepší sezonu své kariéry a momentálně je pro Big 3 největší hrozbou. Talentovaný 23letý ruský mladík se letos dostal už desetkrát do finále a titul získal v Sofii, Cincinnati (první triumf na Masters), v Petrohradu a na Masters v Šanghaji. Aktuálně čtvrtý hráč světa měl naprosto fenomenální US Open Series (bilance 20-3), během něhož na všech turnajích včetně US Open došel až do finále.

Nejlepší výsledky: Šanghaj,  Petrohrad,  Cincinnati,  Sofie (vítěz);  US Open,  Montréal,  Washington,  Barcelona,  Brisbane (finále);  Queens,  Monte Carlo,  Rotterdam (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad, Sofie (vítěz); Rotterdam (semifinále)
Bilance: 59-18
Bilance v hale: 11-2
Bilance proti hráčům Top 10: 8-6 (kariérní 9-14)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (1. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (finále)

Medveděv nepřestal excelovat ani po fenomenálním US Open Series. Ruský talent se vydal do domácí haly v Petrohradu a bez ztráty setu ji ovládl. Další triumf slavil na Masters v Šanghaji (druhý titul z Masters). Jeho série devíti výher bez ztráty setu skončila v Paříži, kde překvapivě hned v prvním utkání nestačil na Jérémyho Chardyho. Na sedmi posledních akcích hrál šestkrát finále.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: Paříž (2. kolo)

Medveděv bude hrát na Turnaji mistrů poprvé.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2019)
Loňský výsledek: nehrál

Soupeři ve skupině
1. Nadal | H2H 0-2
2. Tsitsipas | H2H 5-0
3. A. Zverev | H2H 1-4


Dominic Thiem prožívá další parádní sezonu a spolu s Novakem Djokovičem se dělí o první příčku v počtu získaných letošních titulů. Šestadvacetiletý Rakušan nenašel přemožitele v Indian Wells (první triumf na Masters), Barceloně, Kitzbühelu, Pekingu ani Vídni. Jediné letošní finále prohrál na grandslamovém French Open.

Nejlepší výsledky: Vídeň,  Peking,  Kitzbühel,  Barcelona,  Indian Wells (vítěz);  French Open (finále);  Madrid,  Buenos Aires (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Vídeň (vítěz)
Bilance: 45-16
Bilance v hale: 6-1
Bilance proti hráčům Top 10: 6-3 (kariérní 21-35)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (finále), Wimbledon (1. kolo), US Open (1. kolo)

Thiemovi se po nepovedeném US Open Series zase začalo dařit. Hned první akci na asijských betonech v Pekingu ovládl, poté si zahrál čtvrtfinále v Šanghaji a do halové části sezony vstoupil triumfem v domácí Vídni. Na něj však nenavázal a v Paříži skončil už v osmifinále.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Vídeň (vítěz), Paříž (osmifinále)

Thiem se na Turnaj mistrů kvalifikoval čtvrtým rokem po sobě a pokusí se poprvé projít skupinovou fází.

Kariérní bilance: 3-6
Nejlepší výsledek: skupina (2016 - 2018)
Loňský výsledek: skupina

Soupeři ve skupině
1. Djokovič | H2H 3-6
2. Federer | H2H 4-2
3. M. Berrettini | H2H 2-1


Stefanos Tsitsipas loni na podzim slavil svůj premiérový triumf na okruhu ATP a vyhrál Next Gen ATP Finals. Letos přidal 21letý řecký talent další dvě trofeje do sbírky (Marseille a Estoril) a díky třem finálovým účastem a dalším skvělým výsledkům si poprvé zahraje Turnaj mistrů.

Nejlepší výsledky: Estoril,  Marseille (vítěz);  Peking,  Madrid,  Dubaj (finále);  Basilej,  Šanghaj,  Washington,  Řím,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Marseille (vítěz); Basilej (semifinále)
Bilance: 53-24
Bilance v hale: 10-4
Bilance proti hráčům Top 10: 5-8 (kariérní 12-19)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (1. kolo), US Open (1. kolo)

Tsitsipas se po nepovedeném US Open Series rozehrál do své obvyklé formy. Na dalších třech turnajích uhrál finále (Peking) a dvakrát semifinále (Šanghaj a Basilej). Na posledním Masters sezony v Paříži schytal ve čtvrtfinále výprask od pozdějšího šampiona Novaka Djokoviče.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: Basilej (semifinále), Paříž (čtvrtfinále)

Tsitsipas se na Turnaj mistrů dostal poprvé.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2019)
Loňský výsledek: nehrál

Soupeři ve skupině
1. Nadal | H2H 1-4
2. Medveděv | H2H 0-5
3. A. Zverev | H2H 3-1


Alexander Zverev po dvou fantastických sezonách neprožívá povedený rok, přesto na Turnaji mistrů, kde loni slavil svůj největší triumf v kariéře, nebude chybět. Dvaadvacetiletý Němec předloni získal pět a loni čtyři tituly, letos vyhrál pouze menší antukový podnik v Ženevě. Finále si v průběhu letošní sezony zahrál jen třikrát.

Nejlepší výsledky: Ženeva (vítěz);  Šanghaj,  Acapulko (finále);  Peking,  Hamburk (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (osmifinále)
Bilance: 41-22
Bilance v hale: 1-2
Bilance proti hráčům Top 10: 1-5 (kariérní 22-27)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)

Zverevovi se velmi dařilo na asijských betonech (Peking - semifinále, Šanghaj - finále) a vypadalo to, že je zpět ve formě. Jenže v hale se německý tenista vrátil do krize. V Basileji už v prvním kole ztroskotal na Taylorovi Fritzovi a v Paříži v osmifinále prohrál s pozdějším finalistou Denisem Shapovalovem.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Basilej (1. kolo), Paříž (osmifinále)

Zverev se Turnaje mistrů zúčastní třetím rokem po sobě. Zatímco při své předloňské premiéře skončil už ve skupině, loni ve finále porazil Novaka Djokoviče a slavil svůj nejcennější triumf.

Kariérní bilance: 5-3
Nejlepší výsledek: vítěz (2018)
Loňský výsledek: vítěz

Soupeři ve skupině
1. Nadal | H2H 0-5
2. Medveděv | H2H 4-1
3. Tsitsipas | H2H 1-3


Matteo Berrettini patří ke kometám letošní sezony. Do letošního tenisového roku vstoupil 23letý Ital až z 54. místa žebříčku. Díky triumfům ve Stuttgartu a Budapešti, finálové účasti v Mnichově a premiérovému semifinále na grandslamech (US Open) a Masters (Šanghaj) je nyní členem Top 10 a jako poslední se kvalifikoval na Turnaj mistrů.

Nejlepší výsledky: Stuttgart, Budapešť (vítěz);  Mnichov (finále);  US Open, Vídeň,  Šanghaj,  Halle,  Sofie (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Vídeň, Sofie (semifinále)
Bilance: 47-21
Bilance v hale: 8-5
Bilance proti hráčům Top 10: 5-4 (kariérní 5-6)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (semifinále)

Berrettini si na US Open zahrál své první grandslamové semifinále a další kariérní milník překonal v Šanghaji, kde se poprvé dostal do semifinále Masters. Jako generálku zvolil Vídeň a Paříž. Ve Vídni v semifinále těsně nestačil na pozdějšího šampiona Dominica Thiema, na poslední letošní akci Masters naopak hned v prvním zápase prohrál s Jo-Wilfriedem Tsongou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: Vídeň (semifinále), Paříž (2. kolo)

Berrettini je prvním italským účastníkem Turnaje mistrů od roku 1978.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: skupina (2019)
Loňský výsledek: nehrál

Soupeři ve skupině
1. Djokovič | H2H 0-0
2. Federer | H2H 0-1
3. Thiem | H2H 1-2

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

75
Přidat komentář
kecam
Nevíte někdo, jestli se někde bude vysílat Turnaj mistrů ? Dík...
Reagovat
Mayo
Někde určite jo.
Reagovat
annah
Digi sport.
Reagovat
smazaný uživatel
De Minaur, jakožto hardovy top budoucnosti, neuhral ve finále proti 18ti letemu číslu 95 v žebříčku ani set. Což pouze potvrzuje, ze Démon krome pohybu nemá co nabídnout. Škoda .
Reagovat
Nola
Kamilos, aspon raz u nas zhoda, Jannik sa mi paci, ma charizmu a je skvely aj tenisovo
Reagovat
smazaný uživatel
Kamila ale ani slovom nehodnoti Sinnera.

Len hejtuje Démona...

Janick je super. On bude TEN.
Reagovat
smazaný uživatel
Pravda. Nemám ho rad.

Nemám rad když se glorifikuje někdo, kdo na to nemá. Takový Tsitsipas loni vyhrál nextgen finals s prstem v nose.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikto ho neglorifikuje. A so ziadnym prstom v nohe nevyhral. 5-setak a iny set ako TB prakticky nepoznal. Teba bavi robit zo seba id1ota?
Reagovat
smazaný uživatel
Od tebe jakékoliv přirovnání nebo urážku nelze brát vážně. Ze te to pořad baví, jsi pro smích všem včetně admina.

Ne, nejsi chytrý a ne nejsi zajímavý. Už se s tím smír.

Ahoj
Reagovat
smazaný uživatel
Povedala Kamila, vyhrala turnaj o 60 ucastnikoch a 228 zápasov, za dopoledne a veselo si klamala dalej :)
Reagovat
smazaný uživatel
Vidíš to.

Tvoje životní výhra je jeden správný tip na vítěze zápasu tady na TP za pět let

Každý vidí úspěch jinde, aj taky je šport
Reagovat
smazaný uživatel
Za svoj uspech na tp povazujem odhalenie, aky si lacný a dozaista aj špinavý klamár :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to mas v životě smutne cíle
Reagovat
EllNino
proč nemáš rád jednoho z nejskromnějších hráčů mezi NextGen? On za to nemuže, že ho ostatní glorifikují
Reagovat
Patik
De Minaur pohorel vo finále..predchvíľou zase Vémola s Véghom v prvom kole..som trochu sklamaný..v oboch prípadoch som čakal dramatické zápasy :/
Reagovat
Fandina
Hezká fotka, zajímavé je, že Medvěd tam stojí nějak moc přímo v popředí. Že by to něco naznačovalo? :D
Reagovat
annah
Možná jo. Mam obavy, že to tam celé vyhraje.
Reagovat
Mayo
Celkom úsmevne, že Egoista vyhráva v hlasovaní (:
Reagovat
Nola
Lol, ty mas strach..... ty si taky skryty hater Fedexa a Novaka, akurat nikomu neublizujes......
Reagovat
smazaný uživatel
Videl si niekedy vlka, aby ho trápil názor oviec?..:)
Reagovat
Nola
? Fedex hral vlani semi, rok nazad detto, povrch mu sedi... kde inde ako vo W, alebo v hale by mal Fedex triumfovat? , mam pocit, ze si vyliezol na Mount Everest, verim, ze si poisteny, na tu horu ale zial, nelieta vrtulnik, tak pozor.... dopraj a bude ti dopriane....

PS: rada som citala tvoje prispevky, Rafu mam rada, nikdy som ho nehejtovala.... prajem mu, nie som fanatik, NO1 ma nezaujima, ale ty zacinas byt mimo mojej dimenzie, zrataj si tituly, ako pred par rokmi pisal gigin na adresu FFF, smiesne ako sa karta otocila, uz si tam, kde boli ti, ktorych teraz hejtujes:DDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Forehanda Federer úplně pohltil.

Přestal vnímat i realitu a je z nej čistý hejtr, který je všem pro smích. Ale on se má pořad za boha, tak ho při tom necháme
Reagovat
Nola
omg, vas tabor nebol o nic lepsi par rockov nazad, netusim od kedy si registrovany, ale ver mi, poctenictko to bolo ukazkove :D
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, ale tohle už je čisté šílenství
Reagovat
Nola
Rafa ma super skupinu a myslim, ze to ma na svojej rakete, necaka ho vlastne ziadny vitaz prestizneho turnaja v hale , akurat vitaz z Petrohradu ano, Medvedev vie hrat v hale, ale Rafu zatial neporazil....

druha skupina je zlozena vlastne viac-menej z vitazov halovych turnajov

Fedex - Basel, Dom - Vienna, Novak - Paris, Matteo - semi Vienna....
Reagovat
Frick
https://twitter.com/TennisTV/status/1184910518370340865

Mohlo by se na něm vůbec ještě hrát nebo je to zakázaný? Přijde mi, že tenistum by to mohlo vadit z důvodu toho, že by ztratili orientační body, na který jsou zvyklý, byť hrajou jen dvouhru. I mne jako divákovi by to nebylo příjmné.

A ani to nevypadá hezky. :-D
Reagovat
paddy
Turnaj bude asi nuda, ale třeba chlapci překvapí a stane se tam něco jako na videu. Nick se oproti tomu chová jako beránek.

https://www.sport.cz/tenis/clanek/1161279-mlade-tenistce-ruply-nervy-chtela-napadnout-souperku.html#hp-sez
Reagovat
Vlk-v-trave
Vyhraje Medved, Tsyp nebo Thiem. Matti bude hrat asi ctvrte, nebo pate housle. Misto Nadala ocekavam nahradnika. Djokovicovi urcite prepne, takze nevyjde ani ze skupiny. A Fedex ve finale rupne po 2 MB. Dulezite je se zlepsovat.

Ale neznam podrobnosti... kdo je nahradnik za Nadala? Princezna?
Reagovat
Kozoroh
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/10656--dimitrov-uz-nespolupracuje-s-ceskym-lvem-s-hledanim-noveho-kouce-nespecha
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak si to shrnme...nez tahle divna akce zacne.

1970-1989 Masters Grand Prix
Prvnim vitezem v roce 1970 se stal Stan Smith! ktery ve finale porazil Roda Lejvra.
Tahle Pepsi-Cola akce se uskutecnila v Tokyu. Japonci mohli videt na turnaji i Cecha Jana Kodese, ovsem vsechny zapasy prohral...neb mu Pepsi nechutna.

Nejuspesnejsi hrac tohoto obdobi je bez diskuse Ivan Lendl, 5 vitezstvi, a 4 finalove ucasti.
Druhym nejuspesnejsim hracem byl Nastase, 4 vitezstvi. BigMac urval 3 vitezstvi. Zajimavy vitez: Manuel Orantes v 76. Jinak klasika, Borg, Jimbo, Vilas, a poslednim vitezem byl Edberg.

Prvnich 7 let se hralo na sedmi mistech...Tokyo, Pariz, Barcelona, Boston, Melbourne, Stockholm, Houston, no a pak se uvizlo v New York City az tehle akci odzvonilo.

Nazvy se neustale menily, po Pepsi, prislo Commercial Union Assurance, pak chlapi presli na Colgate-Palmolive, ono ciste zuby, jsou ciste zuby...pak se preslo na Volvo no ukoncil to Nabisco. Nakonec byla asi nej. ta Pepsi.

1990-1999 ATP Tour World Championships
Nemecka dekada, aneb Deutschland Uber Alles. Hralo se u nasich sousedu, pouze ve Frankfurtu a Hanoveru. Firmy z nazvu zmizly, a Nemci tomu dali poradny Ordnung...Ovsem valcovali Americane...nejuspesnejsim hracem byl Sampras, ktery vyrovnal Lendla. Nemci se radovalo 2x s Beckerem, no a Stich v zivotce sejmul Samprase. Bylo to takove Americko-Nemecke obdobi. Pouze Corretja s Moyou sokovali svet v 98. Alex vyhral. Tuhle podivnou dekadu zahajil Agassi, ktery vyhral v Deutschlandu jednou.
Reagovat
Vlk-v-trave
2000 - 2008 Tennis Masters Cup
Nove stoleti prineslo novy smer, ktery se udrzel 8 let. Zahajilo se v Lisabonu, kde exceloval Gustavo Kuerten! Da se hovorit o velmi barvitem obdobi, hralo se take v Sydney, Houstonu a Shanghai. Nejuspesnejsim hracem tohoto obdobi je Federer, 4 x vitezstvi. Hewitt bral 2 vitestvi, zbyle dve Nalbandian a Djokovic. Ve finale jsem mohli videt takove legendy jako: Grosjean, Ferrero, Agassi, Blake, Davydenko ci Ferrer

2009 - 2016 ATP World Tour Finals
Pod novym nazvem jsme uvizli v Londyne. Zajimavosti urcite je, ze v prvnim finale mezi sebou hrali Davydenko a DelPotro. Davydenko se nakonec dockal a stal se prvnim vitezem Londysnskeho cajoveho dychanku. Tohle obdobi symbolicky zakoncil Sir Andy, ktery tak aspon 1 TM urval...ale trvalo to jak hladovemu...vite co...Nejuspesnejsim hracem tohoto obdobi je pochopitelne Djokovic. 4 vitezstvi. Jedno dokonce dostal zadarmo od Fedexe. Misto zapasu se pil caj.

2017 - ? ATP Finals
Tak konecne jsme se dopracovali do soucasnosti. Nova Era! Sice jsme uvizli v Londyne, ale konecne prisel prulom nejen v nazvu.

Posledni vitezove Dimitrov a Zverev snad nakousli novou tradici zajimavych vitezu mimo B2. Snad Medvedev navaze, a pristi sezonu se nemusime o jeho vykony obavat.
Reagovat
misa
Pěkné, v rámci snah o aktivnější přístup diskutujících jdeš příkladem :) Jak tam píšeš o sponzorských firmách, tak kdysi dávno odmítla WTA sponzorství Tampaxu, protože jim to přišlo divné. Ale ještě před více lety jim Virginia Slims nevadilo. Časy se mění :)
Reagovat
paddy
Jde jen o prachy, peníze z komunistické Číny potlačující lidska práva nesmrdí :)
Reagovat
George_Renel
Předpokládám, že víš, že Virginia Slims byl druh cigaret.
Reagovat
misa
Vím. Tampony jim vadily, cigarety ne.
Reagovat
George_Renel
Byly tenké dámské. .-)
Reagovat
Kozoroh
První dva ročníky TM neměly finále, celý turnaj probíhal v rámci jedné skupiny, kdy vítězem se stal ten s nejlepším poměrem setů a gemů. V úvodním ročníku 1970 dosáhl Smith nejlepšího poměru těsně před Laverem, nad kterým vyhrál vzájemný zápas.

Taky bych chtěl zmínit, že TM nebyl jedinou akcí svého druhu. Od roku 1971 do roku 1989 probíhalo WCT Finals (WCT Tour byl konkurenční okruh vůči Grand Prix okruhu, oba okruhy byly na počátku 90. let sloučeny do dnešní ATP Tour) . Finále WCT z roku 1972 mezi Laverem a Rosewallem je povážováno za nejlegendárnější střetnutí jejich rivality, Ken vyhrál 4-6, 6-0, 6-3, 6-7, 7-6. V 90. letech probíhal Grand Slam Cup, který si asi Vlku pamatuješ, na turnaj byli zváni nejlepší hráči na granslamových turnajích uplynulé sezóny.

Londýn je druhým městem po New Yorku, který TM hostí už 10 let. Ještě tento & příští rok a pak se TM stěhuje do Turína.

Od roku 1985 do ročníku 2001 probíhaly soutěže dvouhry a čtyřhry odděleně, deblový TM se konal v Johannesburgu, Jakartě nebo v Hartfordu.
Reagovat
Vlk-v-trave
Diky za vsechny pripominky:) Pravda, v prvnich rocnicich opravdu, jak jsem koukl podrobneji byly skupiny, a nejlepsi ziskal titul.

Amo Grand Slam Cup pamatuji...mel to byt takovy 5. GS. Zajimavosti urcite je, ze slo o akci ITF. Chteli mit take nejaky svuj GS.
Reagovat
EllNino
ale GS jsou akce ITF přece
Reagovat
paddy
Vývoj jde postupně dál. Nyní přibyl Nextgen Finals a brzy se objeví Retired Finals pro 8 nejvíce skrečujících hráčů sezóny jako kompenzace za neodehrané zápasy.

Pokud jde o tenisové oblečení, tak v posledních týdnech koluje mezi tenisty heslo:
Pokud nosíš dresy Fila, dej si pozor na syfila! ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
To neznam...s tou filou.

Ja jsem pouze zaznamenal...

Ten kdo v adidaskach pleje, pod empajrem porad kleje.
Ten kdo hraje v slipech adidas, zmeni obe kycle, to je jas.
Reagovat
paddy
Názvy firem vznikly takto:
Rudolf Dassler - firma Ruda později přejmenována na Puma
Adolf "Adi" Dassler - Adidas
Bratři v r. 1933 vstoupili do NSDAP, na OH 1936 bežel Jesse Owens v jejich tretrách a po válce bratři vedli ostrý konkurenční boj.

Ať se vám v botech dobře chodí :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Reagovat
EllNino
ještě že nebleje :)
Reagovat
Kozoroh
"Na turnajích ATP se ovšem 32letému Srbovi letos tolik nedařilo a slavil pouhé dva triumfy, když nenašel přemožitele na antukovém Masters v Madridu ani na posledním letošním Masters v Paříži."

Djoker taky vyhrál Tokio, pane Jirásku!
Reagovat
Ondřej.Jirásek
díky za postřeh, opraveno.
Reagovat
EllNino
Lol, uklidni se, pane Kozorohu
Reagovat
Kozoroh
Poukazovat na chyby či opomenutí novinářů je zakázáno?! LOL
Reagovat
EllNino
No není, ale ty to tu vykřiikujš, jako by Tokio byl 5. Grandslam :)
Reagovat
turista
Ne. Kozoroh pouze lehce poopravil pana Jiráska, který se rozplýval nad tím jak se letos dařilo Nadalovi a moc nedařilo Djokovičovi. Skutečnost je taková, že Djoki letos vyhrál o 1 titul víc než Rafa. V Djokolandu bychom byli rádi aby Novak vybojoval i tu závěrečnou třešničku na dortu.
Reagovat
Mayo
Finále klasicky Federer vs Djokovic. Djokovic vyhra bez straty setu. No proste dramaticky turnaj.
Reagovat
Marduch
vyměn desku otrapo.
Reagovat
spaniel
On je z vychodu. Tam nic neni. Zazrak ze ma vubec jednu desku.
Reagovat
Nola
to akoby som pocula hlasku nasho byvaleho premiera :D na vychode nic nie je...
ak je z vychodu, tak ma ten nas byvaly predseda vlady aspon raz nebol daleko od pravdy
Reagovat
spaniel
Na to narazim :D
Reagovat
paddy
Big3 tradičně kandidátem na vítězství, ale stáří nebo nafilmované zranění je může omezovat a dávat šanci ostatním. Hlavní favorit je jasný.

Medveděv má sice nejvíc výher, ale co těch 18 proher, o kterých se nemluví. Společně s Tsitsipasem jsou to takoví kolotočáři, kteří objíždí všechno ve své maringotce. Medveděv má letos výbornou sezónu, ale také 6 proher v úvodním zápase turnaje a s top10 to má 8/6, z toho s Big 2/4. Stručně, nic moc na údajnou budoucí světovou jedničku.

Djokoviče sice porazil 2x za sebou, ale někdo si neuvědomuje, že Big3 na GS a TM zapne na vyšší level. Tuto neúspěšnou argumentaci jsme tady letos měli u Bautisty.

Aby se dostal k zápasu se zdravým Djokoviče, tak nejdřív musí postoupit ze skupiny. Zvládne to? V Paříži shořel jako papír. Šanci má, pokud s ním Nadal nebude chtít hrát ve skupině a Djokovič nafilmuje zranění jako v Cinci nebo na US Open.

Z českého pohledu se asi nikdy nedočkáme duelu Méďa - Béďa :)
Reagovat
Kozoroh
Někoho křivě obvinit je strašně jednoduché.
Reagovat
paddy
Nebuď zaslepený fanoušek, který nepoznal ironii :)
Na rozdíl od některých pro mě např. zápasy Djo-Med v Cinci a Fed-Dim na USO nemají vypovídací hodnotu.
Reagovat
Fandina
Béďa Méďa, to mě pobavilo. :-))
Reagovat
Marduch
Hráč, který se do finále USO prokousal v polomrtvém stavu po obdivuhodně dlouhé sérii výher a tam dostal Nadal z 0:2 do pátého setu, nemůže být v žádném případě ve výčtu favoritů opomenut.
Reagovat
Marduch
*a tam dostal Nadala
Reagovat
paddy
Přesvědčíme se na vlastní oči, aby se tady náhodou za pár dní neřešilo jeho vypadnutí ve skupině.

Někdy je dobré se ve statistikách podívat, jak se hráči daří s amatéry. V letošní životní sezóně to má s Kyrgiosem 0:2. Detaily, jestli Nick byl před zápasem v hospodě nebo hrál celou noc na Playstationu bohužel nejsou známy :)
Reagovat
smazaný uživatel
A Medvedevove prehry z antuky, ktore spominas maju aku vypovednu hodnotu?
Reagovat
Vlk-v-trave
Velkou. Antuka je jedinym konkurencnim povrchem vuci hardu. Sice celkem slabym...ale rozhodne mnohem silnejsim nez trava, ktera ma dost jepici zivot v sezone.
Reagovat
Denis92
Moj tip je, ze Roger porazi Novaka v skupine a prehra s nim vo finale, tak ako to bolo v roku 2015.

Prial by som si Fedal semifinale, ale stale si nemyslim, ze Rafa bude hrat resp. ze cely turnaj dokonci.

Od utorka som osobne v Londyne, tak dufam, ze si Rogera uzijem aspon 3x nazivo a hned v utorok proti Djokovicovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Ako som pisal. Jedine, ak skonci v skupine druhy, bude mat svetovu jednotku vo vlastných rukách.

Cize ano, jeho prehra v zapase, kde bude kalkulovat je mozna :)
Reagovat
Ereinion
nesmysl, záleží, kolikátý bude Nadal ve druhé skupině
Reagovat
smazaný uživatel
Naopak. Nadal potrebuje 4 vyhry na jednotku.

Cize len ak bude Djokovic druhy, Djokovic zaisti jeden z tych 4 zápasov práve s ním..

Uz rozumies?
Reagovat
Ereinion
no přece se může stát, že Nadal skončí druhý ve skupině, Djokovic svou vyhraje a půjdou na sebe, takže to Nole bude mít také ve svých rukách
Reagovat
smazaný uživatel
To áno. Ale bude to riskovat?..Moze nemusí.

Hovorim.Ak Djokovic aj Nadal vyhrajú svoje prvé zápasy. Djokovic moze s Fed lahko kalkulovat. Je v nevyhode, ze jeho skupina bude hrana ako prvá..
Reagovat
Ereinion
podle mě je absurdní, aby takhle Djokovic uvažoval :D klidně totiž může nastat scénář, že by ho ta prohra ve skupině nakonec připravila o světovou jedničku, a to i když Turnaj mistrů vyhraje...získal by tak 1300 bodů a Nadalovi by potom stačil zisk 800 bodů, tj. dvě výhry ve skupině a výhra v semifinále...
Reagovat
smazaný uživatel
Za predpokladu, ze by bol Nadal druhy v skupine.
Reagovat
turista
Nemyslím si, že by Novak Djokovič takticky prohrál ve skupině aby mu neunikla pozice jedničky. Spíš bude chtít vyhrát všechny zápasy a pokud vyhraje titul a bude dvojkou tak s tím nebude mít problém a bude se snažit na tu pozici vrátit později. Nad svým největším soupeřem má na této pozici náskok ještě 78 týdnů což je rok a půl.
Reagovat
annah
Tak to určitě je. Nějaké taktizovani je blbost. Daleko důležitější než číslo 1 na konci roku je vyhrát znovu Turnaj mistrů a vyrovnat Fedexuv rekord. Já myslím, že se to Nolemu podaří.
Reagovat
turista
V Djokolandu bychom byli rádi, kdyby to tak dopadlo.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist