Preview: Turnaj WTA Premier v Miami

25. 3. 2009, 13:45
Previews 4
Už i sestrami Williamsovými se představí ženská tenisová špička v Miami. Serena bude útočit už na šestý titul, ve čtvrtfinále však může potkat ve skvělé formě hrající Zvonarevovou a v semifinále svou sestru Venus. V hlavní soutěži se představí také šest hráček z Česka.

Zatímco turnaj v Indian Wells sestry Williamsovy bojkotují, klání v Miami milují. Aby ne, mladší Serena na Floridě získala už pět titulů, Venus trimfovala třikrát. V posledních letech turnaji dominuje hlavně Serena, která vyhrála už dvanáct zápasů v řadě. Letos ovládla Australian Open a drží se v čele světového žebříčku. Letošní podnik v Miami odstartuje proti vítězce zápasu Bacsinszká - Glatchová.

Už ve čtvrtfinále by pětinásobná vítězka mohla narazit na skvěle hrající Věru Zvonarevovou. Čtyřiadvacetiletá Ruska letos vyhrála již dva turnaje, když v Pattayi ani na silně obsazeném podniku v Indian Wells neztratila set. Na Australian Open si navíc poprvé zahrála grandslamové semifinále. To hrála také loni v Miami.

Fakta:
Miami (USA - Florida)
Sony Ericsson open
WTA Premier
23. 03. - 05. 04. 2009
povrch: tvrdý povrch
dotace: 4.500.000 dolarů
draw: 96 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Druhou semifinalistkou horní poloviny pavouka se může stát Venus Williamsová. Po triumfech v Dubaji a Acapulku pauzírovala a plná sil se vydá na cestu za čtvrtým místním titulem. První soupeřkou turnajové pětky bude asi Izraelka Šahar Peerová. Pokud by se osmadvacetiletá Američanka nedostala mezi nejlepší čtyři, bylo by to překvapení. Na první těžkou soupeřku by narazila ve čtvrtfinále, nicméně Jelena Jankovičová je v krizi.

Další pokus stát se poprvé světovou jedničkou bude mít Dinara Safinová. Musí však spoléhat na nečekané zaváhání Sereny. Soustředit se ale musí především na svoje výkony, aby vůbec zopakovala alespoň loňské čtvrtfinále. V něm by ji mohla čekat finalistka z Indian Wells Ana Ivanovičová.

Poslední vítězky:
2008 ... Serena Williamsová (USA)
2007 ... Serena Williamsová (USA)
2006 ... Světlana Kuzněcovová (Rus.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ... Serena Williamsová (USA)
2003 ... Serena Williamsová (USA)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Venus Williamsová (USA)
2000 ... Martina Hingisová (Švýc.)
1999 ... Venus Williamsová (USA)
1998 ... Venus Williamsová (USA)

Ženskému tenisu v posledních měsících žádná z hráček výrazně nedominuje a tak vzniká prostor pro mladé tenistky. V Kalifornii se podařilo zaskočit zkušenější soupeřky sedmnáctileté Rusce Anastasii Pavljučenkovové, která však v případě postupu do druhého kola Sony Ericsson Open narazí na další semifinalistku z Indian Wells Victorii Azarenkovou. Sledována bude také devatenáctiletá Dánka Caroline Wozniacká, jež obhajuje loňské osmifinále a ve své čtvrtině pavouka má z těžkých soupeřek pouze Jelenu Dementěvovou, která podle svých před 14 dny odehrála svůj nejhorší zápas za poslední rok, když senzačně nestačila na Češku Cetkovskou už ve 3. kole.

Lepší los si už snad ani nemohla přát Nicole Vaidišová. Té se na BNP Paribas Open podařilo po velmi dlouhé době vyhrát dva zápasy po sobě a zdá se, že "léčba Kodatem" zabírá. Vzestup teď bude potvrzovat proti soupeřkám: Mayrové, A. Bondarenkové - tu v Indian Wells smetla, v případném 3. kole proti Kuzněcovové a pokud by přešla i přes nevýraznou Rusku, zahraje si zřejmě s Bartoliovou nebo Klejbanovovou o čtvrtfinále.

WTA Miami (Premier):
vítězka ... 1000 b. (700.000 dolarů)
finále ... 700 b. (350.000 dolarů)
semifinále ... 450 b. (15.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 250 b. (64.700 dolarů)
osmifinále ... 140 b. (32.000 dolarů)
3. kolo ... 80 b. (18.740 dolarů)
2. kolo ... 50 b. (11.150 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (7.050 dolarů)

Aktuální českou jedničkou je Iveta Benešová, která má jako nasazená v úvodní kole volný los. V Kalifornii už ve druhém kole podruhé v této sezoně nestačila na svou tréninkovou partnerku Petru Kvitovou a na Floridě se mohou utkat znovu. Mladší z českého dua však musí nejprve v 1. kole zdolat nepříjemnou soupeřku v podobě Němky Sabiny Lisické.

Lucie Šafářová loni na Sony Ericsson Open vypadla ve třetím kole s Jankovičovou. Letos ji na úvod čeká Britka Keothavongová a pokud brněnská rodačka uspěje, zahraje si s osmnáctou nasazenou Švýcarkou Schnyderovou.

Hratelné soupeřky čekají v prvním kole také na Barboru Zahlavovou-Strýcovou, jež se střetne s Italkou Knappovou, a Kláru Zakopalovou, která bude proti Garbinové usilovat o prestižní souboj s Ruskou Zvonarevovou.

První kolo začíná ve středu v 15:00 hodin SEČ. Od pátku se na kurtech začnou objevovat také nasazené hráčky, které mají v úvodním kole volný los. Na vítězku čeká prémie v celkové výši 700.000 dolarů.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ana first! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Skončilo trucování během Indián Wells, a teď rychle šup na Miami:-))
Reagovat
smazaný uživatel
ještě aby né, koukám že tady duo wiliems docela dominuje - ale zase už by jim to mohla vzít nějaká ruska, neřku-li srbka :-))
Reagovat
smazaný uživatel
no, myslím, že je to tak na 95%, že vyhraje Williamsová - ať jedna, nebo druhá - v současnosti na ně nikdo nemá - Anna pořád nepodává optimální výkony, Jankovičová je totálně mimo, Safina nic moc, Dementěva se teď taky nějak trápí, jediná oponentka zůstává Zvonareva, ale pokud budou sestry chtít, tak ani ona nemá šanci...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist