Preview: Turnaj WTA Premier v Torontu

17. 8. 2009, 11:56
Previews 2
Sotva skončil dvoumilionový podnik WTA v Cincinnati, přesouvá se kompletní tenisová špička žen z Ohia do Toronta. V Kanadě by neměla chybět žádná hráčka hráčka z první světové patnáctky a z českých tenistek má účast jistou Iveta Benešová.

Hned sedmnáct nejlepších hráček světa je přihlášeno na lukrativní turnaj do Toronta. Tenistky čeká na kanadském Rogers Cupu poslední velké prověrka před závěrečným grandslamem roku US Open.

Fakta:
Toronto (Kanada)
Rogers Cup
WTA Premier
17. - 23. 08. 2009
povrch: tv. povrch
dotace: 2.000.000 dolarů
draw: 56 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazené tenistky:
Safinová (1-Rus.), S. Williamsová (2-USA), V. Williamsová (3-USA), Dementěvová (4-Rus.), Jankovičová (5-Srb.), Kuzněcovová (6-Rus.), Zvonarevová (7-Rus.), Wozniacká (8-Dán.).

Na turnaji nechybí pět bývalých šampionek a osm světových jedniček. Tou současnou je Dinara Safinová, jež zároveň bude obhajovat loňský triumf z Montrealu, kde se Rogers Cup hraje každý sudý rok. Třiadvacetiletá Ruska letos odehrála zatím 14 turnajů a na osmi se dostala do finále. Získala tři tituly, včera však v Cincinnati na triumf nedosáhla, když podlehla Jankovičové. I přes nevyrovnané výkony neustále odráží útoky sester Williamsových a už 18 týdnů se drží v čele žebříčku. V druhém kole se utká s Francouzkou Rezaiovou, nebo Cornetovou. Pak by mohla narazit na Cibulkovou a už ve čtvrtfinále může vrátit Jeleně Jankovičové pět dní starou prohru ze Cincinnati.

Poslední vítězky:
2008 ... Dinara Safinová (Rus.)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ... Amelie Mauresmová (Fr.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Amelie Mauresmová (Fr.)
2001 ... Serena Williamsová (USA)
2000 ... Martina Hingisová (Švýc.)
1999 ... Martina Hingisová (Švýc.)
1998 ... Monica Selešová (USA)
1997 ... Monica Selešová (USA)
1996 ... Monica Selešová (USA)
1995 ... Monica Selešová (USA)
1994 ... Arantxa Sanchezová-Vicariová (Šp.)

Jankovičová s nově získaným sebevědomím se ale už ve třetím kole střetne asi s těžkou soupeřkou. Buď s Azarenkoou, kterou před týdnem porazila, nebo Kim Clijstersovou, jež se v Cincinnati na prvním turnaji po více dvou letech prezentovala v dobrém světle. Šestadvacetiletý Belgičanka zahájí proti jedné z úspěšných kvalifikantek.

Lepší výsledek než v Ohiu budou chtít udělat sestry Williamsovy. Vítězka z roku 2001 Serena má poměrně příznivý los: zahájí zřejmě proti Hantuchové, ve třetím kole by se mohla utkat s Bartoliovou a ve čtvrtfinále s Ivanovičovou nebo Wozniackou. Před týdnem ale po ostudném výkonu nestačila na Bammerovou.

Venus je na druhé straně pavouka a rovněž si na los nemůže stěžovat. V cestě do čtvrtfinále by mohla klopýtnout snad jen s Agnieszkou Radwaňskou. O semifinále by zřejmě hrála s jednou z Rusek: Šarapovovou, Petrovovou nebo Zvonarevovou.

WTA Toronto (Premier):
vítězka ... 800 b. (350.000 dolarů)
finále ... 550 b. (175.000 dolarů)
semifinále ... 350 b. (87.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 200 b. (40.000 dolarů)
3. kolo ... 110 b. (20.000 dolarů)
2. kolo ... 60 b. (10.275 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (5.400 dolarů)

O čtvrté semifinálové místo si s největší pravděpodobností zahrají jiné Rusky Jelena Dementěvová a Světlana Kuzněcovová. Potrápit se je pokusí hlavně ve skvělé formě hrající Italka Flavia Pennettaová, případně po drobném zranění se vracející se Australanka Stosurová. Poprvé od Wimbledonu se představí Amelie Mauresmová.

Z českých tenistek má díky postavení v žebříčku účast v hlavní soutěži jistou jen Iveta Benešová. Tu v 1. kole čeká Japonka Sugijamaová. Z kvalifikace může postoupit ještě Lucie Šafářová, která dnes hraje rozhodující duel proti Urszule Radwaňské.

Lákadlem pro fanoušky dnes bude exhibiční zápas, ve kterém se představí tři bývalé americké světové jedničky. Pětařicetiletá Monica Selešová dnes nastoupí po boku Kanaďanky Aleksandry Wozniakové v zápase na jeden vítězný set proti Sereně Williamsové a Martině Navrátilové.

Selešová se před 14 lety vrátila právě na Rogers Cupu zpět na kurty po ošklivém napadení nožem jedním z 'fanoušků'. Turnaji bez ztráty setu dominovala a pak vyhrála i další tři ročníky. Čtyřikrát triumfovat se na tomto podniku ještě nikomu jinému nepodařilo.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zdravim vsechny, mam tady skvelou stranku musite to videt!!!http://tojesila.cz/cz/s16/n2223-Topolanek-Vadim-Sazce-tak-ji-seberu-licenci-a-rozdelim-ji
Reagovat
smazaný uživatel
"Šestadvacetiletý Belgičanka zahájí proti jedné z úspěšných kvalifikantek."
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist