Preview: Turnaj WTA v Curychu

13. 10. 2008, 12:55
Previews 0
Halový turnaj ve švýcarském Curychu sice oproti loňské sezoně mírně ztratil na prestiži, ale i tak se fanoušci mohou těšit na známá jména. Ve Švýcarsku se totiž představí hned tři tenistky, které byly v minulosti světovými jedničkami. A chybět nebude ani ta současná - Jelena Jankovičová.
Preview: Turnaj WTA v Curychu

Před rokem se v Curychu hrál ještě turnaj kategorie Tier I, letos si o úroveň pohoršil. Přesto se nejen švýcarští fanoušci mohou těšit na zajimavá jména včetně současné světové jedničky.

Že se v alpském státě nechybí tenisová špička, napovídají i jména posledních vítězek: Davenportová, Šarapovová a Heninová. Belgičanka Justine Heninová však loňský titul obhajovat nebude. Na jaře letošního roku ukončila kariéru.

To odstartovalo choas na vrcholu žebříčku WTA Ranking. Za poslední půl rok se po Belgičance v čele vystřídaly hned čtyři tenistky. Před třemi týdny se do čela vrátila Srbka Jelena Jankovičová, která dosud nikdy nevyhrála grandslamovými titul. Dokonce až letos na US Open byla poprvé ve finále. Přesto si během posledních tří týdnů pozici v čele upevnila: vyhrála dvanáct zápasů v řadě, získala tři tituly a na druhou hráčku v pořadí si vytvořila náskok téměř 800 bodů. Třiadvacetiletá rodačka z Bělehradu nebude chybět ani v Curychu, na který však dobré vzpomínky nemá - pokaždé vypadla ve druhém kole. V této fázi turnaje ji letos čeká první střetnutí, jelikož má jako další tři nejvýše nasazené hráčky v úvodním kole volný los. První soupeřku se doví ze souboje Rusky Nadi Petrovové a Flavie Pennettaové z Itálie.

Fakta:
Curych (Švýcarsko)
Tennis.com Zurich Open
13.-19.10.2008
povrch: tvrdý povrch / hala - greenset
dotace: 600.000 dolarů
draw: 28 hráček
centr kurt: 6.800 sedících diváků

Další pokus na zlepšení herního projevu bude mít turnajová dvojka Ana Ivanovičová. Srbská vítězka letošního French Open a ještě donedávna světová jednička v létě laborovala se zraněním. To ji poznamenalo natolik, že od Wimbledonu na pěti turnajích v řadě nevyhrála více jak jeden zápas. Před týdnem podlehla v moskevské hale dvacáté hráčce světa Dominice Cibulkové. Na své poslední představení v Curychu také nevzpomíná v nejlepším. Loni podlehla v prvním zápase Taťaně Golovinové. Letos ji na úvod čeká Bartoliová nebo Szavayová.

Roli turnajové trojky bude plnit devátá hráčka světa Venus Williamsová. Wimbledonská vítězka se po US Open představila na dvou halových turnajích. Ve Stuttgartu sice po dobrém výkonu porazila Safinovou, následně ale podlehla Jankovičové a v Rusku už v 1. kole Pennettaové. Osmadvacetiletá Američanka v Curychu již jednou triumfovala, od té doby ovšem uteklo devět let. Po moskevském Kremlin Cupu vypadla z pozic zaručujících postup na Turnaj mistryň (ne v případě, že Šarapovová s největší pravděpodobností do konce sezony už hrát nebude). Nicméně pokud chce do Dauhá letět, neměla by ve Švýcarsku prohrát svůj první zápas s vítězkou duelu Cornetová - A. Bondarenková.

Poslední vítězky:
2007 ... Justine Heninová (Belg..)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Lindsay Davenportová (USA)

Další favoritkou bude v Curychu Věra Zvonarevová. Ta se naopak dostala už na osmou pozici světového žebříčku a jen se tak potvrdily její kvalitní výsledky z celé sezony. Získala dva tituly, olympijský bronz a čtyřikrát hrála ve finále. To poslední si čtyřiadvacetiletá Ruska připsala včera v Moskvě, kde podlehla Jankovičové. V semifinále však přešla přes Safinovou. A ve Švýcarsku nemá těžký los. Ve čtvrtfinále narazí maximálně na trápící se Čakvetadzeovou nebo Mauresmovou.

WTA Curych (Tier II):
vítěz ... 275 b. (95.500 dolarů)
finále ... 190 b. (51.000 dolarů)
semifinále ... 125 b. (27.300 dolarů)
čtvrtfinále ... 70 b. (14.600 dolarů)
2. kolo ... 35 b. (7.820 dolarů)
1. kolo ... 1 b. (4.175 dolarů)

Další hráčkou bojující o cestu do Dauhá je Polka Agnieszka Radwaňská. Ta minulý týden v Moskvě chyběla, jelikož nedostala vízum. Zabojovat tak musí v Curychu. V prvním kole si zahraje s jednou z úspěšných kvalifikantek. Ve druhém už může narazit na nebezpečnou Slovinku Srebotnikovou.

Černým koněm turnaje by mohla být domácí, již téměř třicetiletá Patty Schnyderová. Vítězka turnaje z roku 2002 a finalistka ročníku 2005 v hale podává dobré výkony. Jako šestá nasazená má až do čtvrtfinále poměrně snadný los. Pak by mohla narazit na Ivanovičovou. Že Švýcarka na domácím turnaji není bez šancí, hovoří poslední turnaje. Na US Open postoupila do čtvrtifinále, na Bali triumfovala. Před 14 dny ve Stuttgartu sice vypadla už ve 2. kole, v předchozím zápase však přešla přes Kuzněcovovou.

V Curychu zatím v hlavní soutěži není žádná Češka. Do rozhodující fáze kvalifikace se však probojovala Iveta Benešová a Petra Kvitová. O postup budou bojovat dnes.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist