Problémový trenér Sumyk? Mnoho koučů má vysoké ego, naznačila Pavljučenkovová

30. 3. 2020, 11:50
Aktuality 35
Anastasia Pavljučenkovová promluvila o rozchodu s trenérem Samem Sumykem. Spolupráci prý ukončila ona, neboť pochopila, že jejich pracovní vztah nefunguje na kurtu ani mimo něj. Sama ruská tenistka nechtěla na doporučení WTA informaci v době vynucené tenisové pauzy zveřejňovat, ale protože to oznámil Sumyk, cítila potřebu se k tomu vyjádřit.
Profily hráčů
Anastasia Pavljučenkovová (© AFP)

Anastasia Pavljučenkovová najala Sama Sumyka do svého týmu loni na podzim. Po neúspěšných měsících se pod jeho vedením dostala dvakrát do finále turnajů WTA a obhájila čtvrtfinále na Australian Open. Po půlroční spolupráci však angažmá třiapadesátiletého francouzského kouče ukončila.

Po dohodě s WTA prý o situaci neměla během pauzy zaviněné pandemií koronaviru mluvit. Informaci však do světa vypustil Sumyk, který zřejmě chtěl být na 'listině volných koučů', a tak se ruská tenistka k rozchodu vyjádřila.

"WTA mi sdělila, že teď není ideální doba mluvit o rozchodu s trenérem - situace je příliš komplikovaná. Ale protože Sam se to rozhodl oznámit, tak potřebuju pár věcí objasnit. Tohle je moje rozhodnutí, takže to není žádný trestní čin," řekla Pavljučenkovová pro web GoTennis.ru.

"On chtěl sdělit, že je volný, protože já to neudělala jako první. Myslím, že hlavně pro něj bylo mé rozhodnutí ukončit spolupráci nečekané. Zřejmě na něj nebyl připraven," myslí si osmadvacetiletá rodačka z Moskvy. 

"Sam je skvělý trenér, ale já trenéry nesoudím podle jména, nebo zásluh. Pro mě je nejdůležitější energie mezi lidmi. Nejen ve sportu, ale i v běžném životě. Bohužel mnoho trenérů má příliš vysoké ego a opakuje slovo 'já'. I proto pak často vznikají různé konflikty," naznačila k zřejmě hlavnímu důvodu jejich rozchodu.

"Spolupracovat jsme začali po US Open. Sam za mnou přiletěl na jih Francie, kde jsme absolvovali zkušební tréninkový týden a poté odletěli na turnaj do Japonska. V Ósace jsem udělala dobrý výsledek, dostala jsem se do finále, i když nemohu říct, že by Sam měl na tom nějak velkou zásluhu, protože jsme spolu byli krátce," uvažuje bývalá světová třináctka, jež je ve 'zmraženém' žebříčku na 30. místě.

"Je důležité si uvědomit, že před angažováním Sama jsem si prošla těžkou etapou své kariéry. Nevěděla jsem, co budu dělat a kam se posunout. Neměla jsem vybudovaný tréninkový proces, tak jsem si myslela, že mi bude vyhovovat přísný trenér, který má rád disciplínu," řekla bývalá nejlepší juniorka světa Pavljučenkovová k důvodům, proč si vybrala Sumyka.

"Pak přišly další dobré výsledky - finále v Moskvě, čtvrtfinále v Melbourne. Odvedli jsem dobrou práci, ale iniciativa k ukončení naší spolupráce přišla ode mě. Udělala jsem to hned po návratu z Indian Wells. Po Australian Open jsem cítila, že se něco děje. Necítila jsem v týmu dobrou atmosféru. Nemohla jsem se otevřít na kurtu, ani mimo něj," dodala vítězka 12 turnajů WTA.

Pavljučenkovová si navíc myslí, že změna předsezonní přípravy a špatné plánování turnajů byly jednou z příčin zranění kyčle, které ji trápilo po grandslamu v Melbourne.

Se Sumykem měly problémy i další tenistky
Sumyk má ve svém trenérském portfoliu zvučná jména. Vedl Viktorii Azarenkovou, wimbledonskou finalistku Kanaďanku Eugenii Bouchardovou, bývalou světovou dvojkou Věru Zvonarevovou z Ruska či do loňského léta čtyři roky Garbiñe Muguruzaovou.

Sam Sumyk (© AFP)Bělorusce Azarenkové pomohl k triumfům na Australian Open 2012 a 2013 a posunu na post světové jedničky. Španělku Garbiñe Muguruzaovou dovedl ke grandslamovým titulům na French Open 2016 a ve Wimbledonu 2017 (byť během turnaje byl se svou rodinou) a rovněž byl u toho, když se jeho svěřenkyně stala nejlepší tenistkou světa.

Sumyk, jenž je ženatý s o 11 let mladší bývalou americkou tenistkou Meilen Tuovou, je tak bezesporu úspěšným trenérem. Ale má pověst člověka s velkým egem, se kterým mají tenistky většinou problém.

"Rozhodně to nefungovalo. Vyskytly se různé velké problémy a já cítila, že musím udělat změnu.Jsem z posledních měsíců zklamaná, bylo to stresující,
" prohlásila v srpnu 2015 po půlroční spolupráci Bouchardová, jež si o rok dříve zahrála finále Wimbledonu.

Konflikty řešila během čtyřletého kontraktu i Muguruzaová. Se Sumykem dokonce několikrát předvedla 'dusnou' slovní přestřelku během zápasů. 



"Už mi neříkej, abych držel hubu," pronesl Sumyk před třemi lety během jednoho nervózního utkání v Miami poté. Další rozepře spolu řešili předloni na WTA Elite Trophy v Zhuhai, nejvyhrocenější byla situace během semifinále proti Qiang Wang, ve kterém Španělka utrpěla debakl.

Mám jedno pravidlo. Nebudu mluvit s někým, kdo je naštvaný. Snažím se ti pomoct," říkal tehdy Sumyk. Muguruzaová mu ovšem dál skákala do řeči a Sumykovi došla trpělivost. "Jdi do p*dele," mávl rukou a odešel zpět na tribunu.

Možná pro Sumyka konečně nastal čas hledat si trenérské angažmá u mužů. Kdo by se vám pod vedením francouzskému svéráze líbil?

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
FulnekUltras
asi tak nějak bych to viděl - a myslete si o tom co chcete ;-)
Reagovat
Fandina
trapné, ostatně jako všechno od tebe
Reagovat
FulnekUltras
dík za názor - málokdo by se odvážil ;-)
Reagovat
Fandina
Nefandíš si trochu? Nevím, proč by měl být problém, říci tobě, že jsi blb, když si to myslím a denně mě o tom přesvědčuješ. Tomu, kdo se tak nechová, to neříkám.
Reagovat
FulnekUltras
Cítím mezi námi dobrou chemii.
Reagovat
Nola
mne tento pan nebol nikdy nejak sympaticky.... taky despota, ma za sebou vysledky, ale niekedy je dolezite posudit aj potencial danej tenistky...nechce sa mi rozpisovat, ale ak si trener o sebe mysli, ze je viac ako jeho zverenkyna, ktora ho zivi, tak nech si skusi zivit inak, trebars uspeje v cirkuse....
Reagovat
Cico93
Neviem, možno len jeho štýl trénovania je na ne príliš tvrdý. Chce z nich vyžmýkať maximum...a zrovna Pavla mi nepríde, že by sa išla pretrhnúť.
Nie som na strane trénera, ale môže to byť aj takto.
Reagovat
Nola
trebars je to aj o tom, ze trener je zamestnanec a nie sef, sefom je hrac, je len na nom, ci sa chce pretrhnut, co je na tom nepochopitelne?
Reagovat
Cico93
Nič, ale čo má teraz tréner spraviť? Povedať ok, tak ideme sa flákať...
Reagovat
Nola
to uz neriesim, nech sa flakaju, ak dostava, za to flakanie riadne zaplatene, vsetko zavisi od zmluvy, ktoru pred partnerstvom podpisali.....
mne je trebars ludsky najsympatickejsia trenerka Garbine, predtym Karoliny

nie kazdy je Murray, ktory dokazal na ceste za uspechom uplne bez vyhrad respektovat trenera - Lendla, alebo Rafa svojho strycka, Novak je zase iny pripad, tam je to hlavne o chemii, trebars Fedex dokazal v pohode uspesne fungovat aj bez trenera
Reagovat
tommr
Pavlyuchenková to udělala elegantně a včas se zbavila jistě velmi drahýho trenéra. Pokud se tenisová pauza protáhne do konce tohoto roku což je ted už skoro jistý tak k propouštění trenérů a dalších členů realizačních týmů budou muset brzo sáhnout i jiný tenistky, protože je prostě nebudou mít z čeho platit ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Neni to nejake prekvapeni...
Ty vykony za posledni mesic byly opravdu spatne. Dalo by se prenesene rict, ze Nastu nebylo videt na kurtu. Ovsem nevim, jestli zmena trenera tady pomuze. V tomhle pripade by snad mohl uz zabrat jen Hector.
Reagovat
paddy
jsem zvědav na Muchovou, pod Kotyzou ještě nevyhrála ani jeden zápas :)
Reagovat
Krisboy
Měla už vůbec aspoň možnost?
Reagovat
Vlk-v-trave
klasicka zbrkla zmena...tipnu si, ze jeji vykony na evropske antuce budou nulove.:)
Reagovat
paddy
troufám si říct, že to bude její nejdelší období bez výhry, půl roku minimálně
Reagovat
tommr
půlrok by byl ještě relativně dobrej. Já osobně už nevěřím, že se letos nějaký mezinárodní turnaje odehrajou ...
Reagovat
smazaný uživatel
Snad poprvé sdílím tvůj pesimismus. Koho by zajímal v říjnu tenis...
Reagovat
Hector21
dík za důvěru, my to zvládneme...
Reagovat
blixa
Já ti věřím, ty to dáš !
Reagovat
FulnekUltras
hlavně se nepodceňovat - a bude to cajk ;-)
Reagovat
blixa
Já ti věřím, ty to dáš !
Reagovat
paddy
"Hey Nick, focus on this match!"
"What, the fuck, are you saying, man? I do not need to be here! Smashhhhhhh... (zvuk letící židle)"
Reagovat
Masters_Mandatory
Tohle je velmi zajimave. Asi to bude hodne despoticky kouc. Pokud by se dostal k hracce, ktera by si nechala diktovat bez reci a sklopila usi, asi by byla hodne uspesna. Viz. Lendl a Murray. Ten taky do puntiku plnil, co Lendl chtel. Ale pak Lendl a Zverev, to uz neslo. Jina povaha, jina chemie. Každopádně nevim, co by se delo, kdyby Sumyk trenoval Bencic, ti by se na tom kurtu asi i porvali.
Reagovat
Hector21
tak ne že bych se chtěl vnucovat, ale já bych tedy nějakou energii nabídnout mohl...

do prkenný vohrady vloni jsem v tuhle chvíli bookoval hotel v Paříži a rok se s rokem sešel vše jde do kytek...
Reagovat
blixa
Měl sis ji vzít už loni a dneska už jsi mohl být šťastně rozvedený .. i se Sumykem :-D
Reagovat
gigin
já bych hrál tenis, až bych brečel... klidně aj se sojkú.
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis (amatersky) je inak v rámci opatrení asi najbezpečnejsi sport. Dvaja hraci, 20m od seba (ak su baselineri) a v pohode si tukajú. Na Slovensku su otvorene aj vacsie somariny.
Reagovat
gigin
Akorát nemůžu pogratulovat soupeři, že nedostal dva ptáky. Bez toho je to k ničemu.
Reagovat
Nola
precitala som az teraz... blbost, kolko lopticiek pouzivas? super chyti lopticku do ruky, ktorou si predtym utrel nos, pretrel si oci a co usta, ktorymi vydychol na lopticku kopec sajrajtu?
Reagovat
blixa
A v čem je problém ? Tvůj soukromý kurt není posekán a servisman chytil koronavirus ?
Reagovat
gigin
Je zima.
Reagovat
blixa
Počkej, a s tou nafukovačkou co sis přes kurt dával v zimě si udělal co ?
Reagovat
gigin
Dal jsem ji Gulbisovi.
Reagovat
blixa
Tak to je ovšem ta, safra .. jo , jiná !!! ;-) :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist