Provizorní kalendář rozhodně není perfektní, ale nějak začít musíme, říká šéf ATP Gaudenzi

26. 6. 2020, 12:36
Aktuality 22
Tenisová sezona je kvůli pandemii koronaviru přerušená od března a ATP ohlásilo návrat 14. srpna na turnaji v americkém Washingtonu. Šéf Asociace tenisových profesionálů Andrea Gaudenzi si rozhodně nemyslí, že by byl provizorní kalendář perfektní, nicméně je podle něj důležité, aby se bílý sport opět rozjel.
Andrea Gaudenzi

Gaudenzi, jenž je ve funkci šéfa ATP od letošního roku, přiznal, že provizorní kalendář není ideální. Po skončení US Open, kde hlavní soutěž začíná 31. srpna, se budou hráči muset rychle adaptovat na zkrácené antukové jaro, které na přelomu září a října vyvrcholí French Open.

Právě z rychlého přechodu z tvrdého povrchu na antuku mají tenisté strach. Obavy ze zranění má i Milos Raonic. "Bude to výzva a nelehký úkol. Zranění samozřejmě hrozí mnohem více, když musíte rychle změnit povrch. Myslím si, že to pro spoustu hráčů bude problém," uvedl finalista slavného Wimbledonu.

Pandemie koronaviru stále není úplně pod kontrolou, proto mnozí avizovali, že by se mělo s tenisem na mezinárodní úrovni zase začít až příští rok. Jejich přesvědčení podpořila pro tenis velmi nepříjemná událost, a sice nakažení čtyř tenistů během série exhibičních turnajů Novaka Djokoviče. Podle Gaudenziho však budou na turnajích ATP vládnout úplně jiné a mnohem přísnější podmínky.

"Samozřejmě si uvědomujeme, že kalendář není perfektní - chtěli bychom pro hráče více turnajů a příležitostí se vrátit na kurty, nemáme ale do konce září dostatek prostoru. Pandemie samozřejmě měla dopad na ekonomiku našeho sportu. Řekli jsme si, že nějak začít musíme a právě velké turnaje jsou více schopny zajistit bezpečné podmínky pro všechny. Je to pro nás dobrý rozjezd."

Nehraje se už od března a všichni tenisté jsou bez výdělků z turnajů. To je problém hlavně pro žebříčkově níže postavené hráče, na jejichž podporu nakonec vznikl fond. Gaudenzi trvá na tom, že kalendář je fér pro všechny. Od zhruba 14. srpna do 11. října se uskuteční celkem sedm turnajů - dva grandslamy, tři Masters, jeden podnik ATP 500 a jedna akce ATP 250. Kalendář challengerů zatím zveřejněn nebyl.

"Budou samozřejmě i challengery, prize money, zase se rozjede žebříček, cestování... pořád na těchto věcech pracujeme, aby byly podmínky férové pro všechny. Myslím si, že tenis se vrátí silnější než kdy dřív a každým rokem bude růst."

Zatímco kalendář je podle Gaudenziho fér, další faktory už mohou být problém. Každá země má totiž trochu jiná opatření a omezení cestování. "Na začátku to asi nebude ideální. Nejspíše nějaký čas zabere, než dokážeme najít ten správný způsob, jak všem nabídnout příležitost hrát o odměny a žebříčkové body. Také se musíme zamyslet nad správným termínem, kdy odmrazit žebříček. Nadále budeme sledovat možnosti cestování a nařízení vlád jednotlivých zemí, ta se totiž mohou s časem měnit."

Sezona se na ATP zase rozjede 14. srpna ve Washingtonu. V tuto chvíli byl zveřejněn kalendář pouze do konce French Open. Co bude po jeho skončení, by měla organizace oznámit v červenci.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
smazaný uživatel
Kalendár, ktorý brutálne znevyhodňuje Nadala.

Ale na druhú stranu tomuto konceptu rozumiem. Chcu stihnut co najviac a tyzden prestavky je luxus. Ale natlacit USO, Madrid, Rim, RG bez pauzy je proste nestastné, velmi nedtastné.
Reagovat
panzer.dragon
prosimtě pořád s tim nadalem, děláš jak kdyby měl hrát všechno všude, myslim že když se nějak rozumně připraví na RG tak to bude tak akorát
Reagovat
smazaný uživatel
A preco by sa mal rozumne pripravit na RG a nie na vsetky GS :)

Lebo to ovečkám tak vyhovuje?..
Reagovat
panzer.dragon
Bral bych to z mýho pohledu realisticky, Rafa má velmi slušnou šanci urvat RG, kór když je djok chciplej a psychicky pod tlakem, jakmile tuhle šance naředí s US open tak taky nemusí mít nakonec nic, osobně už sem se smířil s tím že je velmi pravděpodobné že Rafa Rogera vyrovna/překoná

Ten bordel co je v us, bych vůbec neriskoval a řekl bych že letošní titul z US open ať už ho vyhraje kdokoliv bude branej jako menecenej titul jestli se vůbec uskuteční, to to rg má šanci bejt jakože víceméně plnohodnotný
Reagovat
RF46
Jak to muze znevyhodnovat Nadala? Nejlepsiho a nejvsestranejsiho tenistu vsech dob na svete i v blizkych galaxiich? Nebud takova ovecka prece..
Reagovat
Fandina
Na O2 TV Sport ze Starých Splavů se dneska Denisa Šátralová s Klárkou Koukalovou bavily i o tom, že vede diskuse, zda na US Open budou body nebo bez bodů, jestli jenom PM, pořád se neví.
Reagovat
Fandina
že se vede diskuse
Reagovat
sojka1
ze nebudou body padlo uz pri komentatorskych vstupech na Stvanici...
Reagovat
Fandina
Aha, to by ale dost US Open změnilo směrem k exhibici.
Reagovat
sojka1
vzhledem k nerovnym podminkam ale fer....
Reagovat
Fandina
Tak samozřejmě, když je to tak osekané.
Reagovat
George_Renel
oficiální turnaje bez bodů do žebříčku postrádají smysl.
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
sojka1
a tobe to pripada jako oficialni GS? I kdyz uz tam teda jsou ti vozickari.... ;-)
Reagovat
annah
Bez kvalifikace, která dává šanci širšímu okruhu tenistů dostat se do hlavní soutěže, to podle mě GS není.
Reagovat
peek
Přesně. Když už, tak přejmenovat na US Close.
Reagovat
tommr
pokud vím tak v dřívějších dobách se kvalifikace taky nehrála a nikdo výsledky starších GS nezpochybnuje.
Jinak je to ale samozřejmě škoda. Holt se potenciální kvalifikanti a kvalifikanty měli taky ozvat jako vozíčkáři. Kdo je ale v dnešní šílený době slušnej a ohleduplnej a neřve jako pominutej o diskriminaci tak je všude bitej ...
Reagovat
sojka1
tak tady jde ale celkove o to "orezani", jak pise Fandina, navic omezeni kam se podivas, atmosfera bez divaku, nerovne podminky uz samotne pripravy, cestovani, vstupu do zeme.....
Reagovat
tommr
tyhle podmínky ale můžou trvat dlouhý léta pokud se budou sportovní turnaje a soutěže rušit jen kvůli jednomu pozitivnímu testu bez příznaků ...
Reagovat
sojka1
pokud bude neco trvat dlouha leta, tak uz snad pujde o "normu".... tohle je pecka z cista jasna. Rozjizdela bych turnaje, ale GS je pro me top, specialni svatek tenisu, tohle je za kazdou cenu, krec, paskvil.... :-(
Reagovat
tommr
já to beru tak, že momentálně je lepší něco než nic a časem se pak podmínky pomalu budou vracet do normálu ...
Reagovat
paddy
o žebříček jde v poslední řadě
nejdříve tituly, pak peníze, a pak body

plno hráčů, kteří si stěžovali, že jsou bez příjmu, na body kašlou
ranking je hlavně kvalifikační kritérium
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist