Puertovo přiznání po 15 letech. Lež před arbitráží mu pomohla zkrátit trest a vrátit se na kurty

4. 8. 2020, 11:47
Aktuality 5
Bývalý finalista French Open Mariano Puerta po patnácti letech přiznal, že mu v jeho dopingové kauze pomohla ke snížení trestu lživá výpověď. Dopustil se jí před mezinárodní sportovní arbitráží při projednávání jeho druhého provinění proti pravidlům a CAS tehdy argentinskému hráči na základě jeho tvrzení zkrátil zákaz činnosti z osmi let na dva roky.
Profily hráčů
Mariano Puerta (© AFP)

Puerta byl v roce 2005 po účasti ve finále grandslamového French Open pozitivně testován na stimulant etilefrin a dostal za to jako opakovaný hříšník osmiletý distanc. Už o dva roky dříve totiž pykal devět měsíců za nález anabolického steroidu clenbuterolu.

Při odvolání se mu podařilo oklamat arbitráž argumentací o neúmyslném užití. Tvrdil, že se napil ze sklenice, kterou jeho manželka použila, když si brala svůj lék.

Nyní v rozhovoru s listem La Nación Puerta řekl, že křivé svědectví připravili společně s již zemřelým právníkem a tehdejším členem CAS Eduardem O'Connorem. Skutečným důvodem pozitivního testu byly ženšenové a kofeinové pilulky, které mu připravil známý jeho kondičního trenéra.

"Nikdy jsem se s tím člověkem, který to vyrobil, nepotkal, nikdy jsem neznal jeho jméno. Nikdo z rodiny to nechtěl vědět," uvedl nyní jednačtyřicetiletý Puerta. Jeho bývalý kondiční trenér Dario Lecman takové obvinění nicméně popřel.

Puerta v kariéře vyhrál tři turnaje ATP a jeho maximem ve světovém žebříčku bylo deváté místo v srpnu 2005. S výjimkou zmíněné finálové porážky na pařížské antuce s Rafaelem Nadalem nebyl na grandslamu nikdy dál než ve druhém kole.

Po vypršení zkráceného trestu odehrál ještě necelé tři sezony. Během nich si už na okruhu ATP nezahrál, do své sbírky dokázal přidat pouze jeden titul z challengeru.

Největší zápas Mariana Puerty ve finále French Open 2005 proti Rafaelu Nadalovi:

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

5
Přidat komentář
a.magerova
To tak nějak nechápu.
Buď se přiznám hned, nebo pak už nikdy... smile

-----------------------------------------
Tvl... smajlíci jako v diskuzi... hned mě to hodilo o víc než deset let zpět... nostalgie se mnou cloumá... smile
Reagovat
paddy
Naštěstí Kratochvílová stále popírá účast v organizovaném státním dopingovém systému (NDR a SSSR v bledě modrém), takže se může chlubit jedním z nejstarších atletických rekordů.
Androgenní fotky jsou důkazem. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevím, co je na tom pravdy, ale jednou nám někdo z okolí atletletů říkal, že si to Jarmila poctivě vydřela, jakkoli v naší atletice doping byl. Hlavně v koulíchsmile
Vzezření mnohých připravovalo jejich jména o přechylování.
Reagovat
paddy
Nejde o to, jestli byla nejlepší, ale že bez dopingu by byla pomalejší

1988
Florence Griffith-Joyner 100m W 10,49s
k tomu se nepřiblížily ani nadopované sprinterky minulých let
Bena Johnsona tehdy na OH za 9,79s chytli a anulovali

JJ umřela okolo 40, daň za doping

Jusain Bolt běhal jak z jiné planety, jeho trenér říkal, že za tím jsou jamajské brambory smile

V cyklistice chytli většinu vítězů TourdF, Merckx jednou vyhrál o 27 min, jezdil jak zvíře, ale nechytli ho

Contador vinu schvaloval na hovězí, stejně jako nedávno deblista Cabal
smilesmile
Reagovat
Krisboy
Většinu vítězů TdF?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist