Rošáda v žebříčku WTA: Safinová je znovu první

26. 10. 2009, 10:05
Aktuality 1
Pořádnou rošádu dnes zaznamenalo pořadí v Top 10 žebříčku WTA včetně změny na první pozici. Za vše může odečet bodů za loňský Turnaj mistryň, který sesadil Serenu Williamsovou z prvního místa a její starší sestru Venus odsunul až na sedmé místo. Do čela se po dvou týdnech vrátila Safinová.
Dinara Safinová

Turnaj mistryň začíná až zítra a body za výsledky z Dauhá si tenistky rozdělí až za týden. Ale již dnes z hodnocení zmizely body za loňské umístění na závěrečném klání pro osm nejlepších tenistek sezony.

Před rokem se z triumfu v Dauhá radovala Venus Williamsová, které se tak dnes odečet dotkl nejvíce. Pohoršila si o tři místa a klesla až na sedmou pozici.

To pomohlo k historicky nejlepším umístěním dvěma talentovaným tenistkám. Už na čtvrté místo se dostala devatenáctiletá Caroline Wozniacká, byť minulý týden v Lucemburku vzdala dobře rozehraný zápas prvního kola kvůli bolestem zad a její utkání vyšetřuje komise WTA.

Kvůli zranění nohy už 14 dní odpočívá dvacetiletá Běloruska Victoria Azarenková. I ona si ale polepšila, když předskočila loňské finalistky z Dauhá Venus a Zvonarevovou a je šestá.

První je po 14 dnech znovu Safinová
Ke změně ale došlo i na pozici nejvyšší: jen 14 dní vydržela na prvním místě Serena Williamsová, než ji stejně jako letos v dubnu vystřídala Dinara Safinová. Tenistka, jež dosud nezískala grandslamový titul, což nemůže skousnout především Serena.

Osmadvacetiletá Američanka byla z čela žebříčku letos už jednou sesazena. Stalo se tak v dubnu a předskočila ji Safinová, která na prvním místě vydržela 25 týdnů. 12. října se na post světové jedničky vrátila znovu Serena, celkově se na úplný vrchol vyšplhala již počtvrté. Pětibodový náskok jí ale vydržel jen dva týdny. Po dnešním přepočítání bodů ji totiž stejně jako před půl rokem sesadila Safinová.

I když obě hrály naposledy začátkem října v Pekingu a obě vypadly v úvodních kolech, pozice si prohodí vinou loňských výsledků z Kataru. Zatímco třiadvacetiletá Ruska v Dauhá nevyhrála jediný zápas, o pět let starší Američanka si připsala alespoň skalp právě Safinové.

O tom, kdo přezimuje na prvním místě světového žebříčku, se rozhodne tento týden v Dauhá. Turnaj mistryň se v Kataru koná od 27. října do 1. listopadu a nasazenou jedničkou bude Safinová.

Pořadí loňské sezony ovládla Srbka Jankovičová, jež se letos do Dauhá probojovala na poslední chvíli.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist