Rubljov letos jako první získal 5. titul a poprvé si zahraje na Turnaji mistrů

1. 11. 2020, 15:29
Aktuality 13
ATP VÍDEŇ - Andrej Rubljov ovládl už třetí turnaj ATP 500 v řadě. Po triumfech v Hamburku a v Petrohradu zvítězil také v hale ve Vídni, kde neztratil set ani jeden servis. V dnešním finále porazil Itala Lorenza Sonega a jako první v roce 2020 získal už 5. titul. Díky němu si 23letý Rus zajistil premiérový start na Turnaji mistrů.
Profily hráčů
Andrej Rubljov (© AFP)

Andrej Rubljov v lednu vyhrál během dvou týdnů turnaje na tvrdém povrchu v Dauhá a Adelaide a do ještě lepší formy se dostal po koronavirové pauze. Na grandslamech v New Yorku i Paříži došel do čtvrtfinále a k tomu přidal své dosud nejcennější triumfy na turnajích ATP 500 v Hamburku, v Petrohradu a ve Vídni.

Tento týden v rakouské metropoli 23letý Rus uspěl v silné konkurenci. Sám se o vyřazení favorita postaral ve čtvrtfinále, v němž porazil domácího obhájce titulu a světovou trojku Dominica Thiema. Dva soupeři mu vzdali a v dnešním finále potvrdil papírové předpoklady proti Lorenzu Sonegovi.

Rubljov si s o dva roky starším Italem, který ve čtvrtfinále šokoval výhrou nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem a hrál ve svém největší finále, odvrátil oba brejkboly a zvítězil 6-4 6-4.

"Je to pro mě speciální turnaj, protože moje babička byla Rakušanka, takže mám rakouskou krev. Opravdu si tohoto titulu moc vážím," řekl Rubljov poté, co získal trofej a šek na 105.240 eur (2,87 milionu korun).



Soutěží Rubljov prošel bez ztráty setu (stejně jako v lednu v Dauhá) a zároveň bez jediného zaváhání v celkově 38 gamech při svém podání. To se naposledy povedlo Alexi de Minaurovi loni v Atlantě.

Zajímavost:
Posledním Rusem, který vyhrál 5 turnajů během jedné sezony, byl v roce 2009 Nikolaj Davyděnko. Ten k tomu tehdy potřeboval 23 startů, sezonu zakončil triumfem na Turnaji mistrů. Rubljov letos odehrál zatím jen 12 turnajů.

Rubljov vyhrál už šesté finále v řadě, v celkově 9. finále získal 7. titul. V letošní sezoně, která byla na téměř půl roku přerušená kvůli pandemii koronaviru, triumfoval popáté, což se nikomu nepodařilo. Čtyři tituly získal první hráč světa Djokovič, ostatní tenisté mají maximálně dva tituly.

Pouze Juan Martín del Potro dokázal během jedné sezony (od roku 2009) vyhrát čtyři turnaje ATP 500. Rubljov se se třemi triumfy připojil do společnosti Rogera Federera, Djokoviče, Andyho Murrayho, Davida Ferrera a Thiema.


Letošní zápasovou bilanci si Rubljov vylepšil na 39 výher a 7 porážek, v počtu vítězných zápasů se tak vyrovnal nejlepšímu Djokovičovi (39-3). Překonat ho může už příští týden na Masters 1000 v Paříži, pokud porazí Poláka Huberta Hurkacze, nebo moldavského lucky losera Radu Albota. Srb totiž ve francouzské metropoli nestartuje.

Z posledních 20 zápasů Rubljov prohrál pouze se Stefanosem Tsitsipasem ve čtvrtfinále Roland Garros.


Rubljov má jistou premiéru na Turnaji mistrů
Skvělými výkony si dnes definitivně zajistil premiérovou účast na Turnaji mistrů, na který se kvalifikoval jako pátý Rus. Letos se na něm představí společně s krajanem Daniilem Medveděvem.

Kromě Rusů mají start v Londýně jistý Djokovič, Nadal, Thiem, Tsitsipas a Alexander Zverev. Poslední postupovou příčku drží Diego Schwartzman, který má více než čtyřsetbodový náskok na dalšího v pořadí Mattea Berrettiniho. Pozici druhého náhradníka aktuálně drží Denis Shapovalov.

"Jsem šťastný, že jsem tady získal titul a zahraju si v Londýně. Moc se na to těším. Stále je spousta věcí, které musím zlepšit. A Turnaj mistrů bude ideální výzvou, která mi ukáže, na čem přesně musím zapracovat, abych mohl konkurovat těm nejlepším tenistům," řekl Rubljov.


Pětadvacetiletý Sonego dnes zůstal těsně pod vrcholem na turnaji, do něhož se původně ani nekvalifikoval. Turínský rodák se dostal do hlavní soutěže až jako lucky loser po odhlášení Diega Schwartzmana. Finále hrál teprve potřetí v kariéře, jediný titul získal loni na trávě v turecké Antalye.

"Tohle byl jeden z nejlepších turnajů sezony. Bylo pro mě úžasné se dostat do finále. A i když jsem prohrál, užil jsem si ho," nesmutnil Sonego, jenž si z Vídně odváží premiérový skalp hráče Top 10. A hned světové jedničky.

Ve světovém žebříčku Sonego vyletí na 32. místo a o deset pozic tak vylepší své dosavadní maximum. Na povedený turnaj se pokusí navázat příští týden na Masters v Paříži, kde ho v prvním kole čeká Kazach Aleksandr Bublik. 

Čtyřhru ve Vídni vyhráli už potřetí Lukasz Kubot a Marcelo Melo. V již čtvrtém finále za posledních šest let polsko-brazilský pár zdolal 7-6 7-5 britskou dvojici Jamie Murray a Neil Skupski a v pořadí pro Turnaj mistrů se posunul na poslední postupovou příčku těsně za své dnešní soupeře.

• ATP 500 VÍDEŇ •
Rakousko, tv. povrch / hala, 1.550.950 eur
nedělní výsledky (01. 11. 2020)
• Dvouhra - finále •
Rubljov (5-Rus.) - Sonego (It.) 6-4 6-4
• Čtyřhra - finále •
Kubot/Melo (3-Pol./Braz.) - J. Murray/Skupski (Brit.) 7-6(5) 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Fandina
Rublev mě letos podržel ve fantasy, mám dojem, že na všech třech GS, na USO a FO určitě, tam jsem si ho dala a v každém případě mi nevypadl předběžně. Takže OK. A u uvidíme, kam se ještě posune. Nějak je mi tenhle ruský mužík sympatický, i když se nad jeho rozčilováním se na kurtu někdy musím usmívat. V každém případě, je na vlně. A umí za to vzít.
Reagovat
baba
Absolutně s vámi souhlasím, i mně se Rubljov líbí, mnohem více než ostatní s young gen / Zverev,Medvěd atd. / Já také věřím Sinnerovi, on už se prosadil před dovršením 20 let, což je obdivuhodné. Velký kontrast s našimi mladíky, kteří po 2O teprve začínají na turnajích nižší kategorie / Kopřiva, Macháč ./Je vidět, že opravdový talent se musí prosadit už dříve.
Reagovat
Patik
Na turnaji majstrov môže niektorým hráčom poriadne zatopiť..alebo ich rovno poslať domou..jeho hra a štýl mi strašne pripomína Ferrera..žiadny úder navyše taká jednotvárna hra podľa poučky..behnem sem udrem tam..behnem tam udrem sem..do toho povzdychy s rovnakou intonáciou a hlasitosťou..každý úder s rovnakou intenzitou..taká slabšia mlátička..žiadana kreativita spontánnosť nečakané veci..nič..nuda..
Reagovat
smazaný uživatel
No čo. Kedy Rubleva osloví výrobca pánskych šampónov a vlasových doplnkov?
Reagovat
Davor1
Pre mňa je to kráľ tohtoročnej atypickej sezóny. Síce nevyhral žiadny veľký titul, ale zaznamenal najväčší progres zo všetkých, hral asi najkonzistentnejší tenis a vyrovnal sa rovesníkom, ktorí ešte pred rokom boli o hodný kus pred ním. Tento turnaj zvládol ako jediný zo všetkých top hráčov, ktorí na ňom hrali a to, že nestratil jediný servis ukazuje, ako skvele na tom v súčasnosti je nie len herne, ale aj mentálne. Predovšetkým prvý set s Thiemom bol absolútne top, tenis svetovej úrovne a Rublev tam predviedol výkon, ktorý mu dáva do budúcna šance na najväčšie tituly. Mne sa jeho cesta mimoriadne páči, budem mu fandiť v tej konkurencii rovesníkov (Zverev, Medveď, Tsitsipas, Shapo) asi najviac, aj keď ešte väčším favoritom pre mňa bude určite Sinner.
Reagovat
svetova.dvojka
Rublev bude černým koněm Paříže i turnaje mistrů...
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovic
Thiem
Medvedev
Rublev

Nadal
Tsitsipas
Zverev
Schwarzman

Aby postoupil Djokovic s Nadalem vůbec ze skupiny smile
Reagovat
peek
Já jsem si Andreje pasoval do role nejperspektivnějšého mladíka od loňského zápasu v Cincinnati, kdy super výkonem nedal šanci Rogerovi.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně takovéhle typy hráčů nejlíp prověří GS. Jestli udrží úroveň hry po tři sety, pak ok. Tím neříkám, že se mi jeho dřevorubecká hra nějak extra líbí. Pokud sem tam předvede něco na síti, vypadá to o fous líp. I Lorenzo hraje atraktivnější tenis, ale udělal pár chyb a neustál hrubou sílu.
Reagovat
peek
Tak jasně, zatím za svých jmenovcem malířem ikon trochu zaostává v uměleckém dojmu, ale dej na mě, z toho chlapce něco bude smile
Reagovat
turista
Je to tenisový dřevorubec jako kdysi Australan Hoad.
Reagovat
Ereinion
5 titulů je hodně slušný na to, že sezóna měla zatím asi 4 měsíce...je tam konzistence, přidaná hodnota zatím moc ne
Reagovat
George_Renel
jede.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist