Rune v Paříži vyřadil už čtyři hráče Top 10! 19letý Dán zastavil i 16 zápasů neporaženého Augera-Aliassimea

5. 11. 2022, 15:46
Aktuality 87
ATP PAŘÍŽ - Mezi tenisovou elitu se dravě dere další teenager. Holger Rune v pařížské hale Bercy přehrál bez ztráty podání 6-4 6-2 šestnáct zápasů neporaženého Kanaďana Félixe Augera-Aliassimea, který v předchozích třech týdnech ovládl tři turnaje v řadě, oplatil mu šest dní starou porážku z Basileje a vyřadil čtvrtého hráče Top 10 během čtyř dnů. 19letý Dán, který už v prvním kole čelil mečbolům, navázal na skalp světové jedničky Alcaraze a do finále postoupil na čtvrtém turnaji po sobě. Na podniku prestižní kategorie Masters 1000 si o titul zahraje poprvé, jeho soupeřem bude šestinásobný Novak Djokovič.
Holger Rune (© AFP)

Holger Rune se na podzimních halových turnajích v Evropě rozehrál do skvělé formy. Během šesti týdnů startuje na čtvrtém turnaji a opět nechybí ve finále. Navíc mezitím dva týdny nehrál kvůli bolestem kolena. 

Po bulharské Sofii, švédském Stockholmu, kde získal druhý titul, a švýcarské Basileji, kde si zahrál první finále na turnaji ATP 500, si nejsledovanější poslední zápas na turnaji zahraje i na prestižním podniku ATP Masters 1000 v Paříži.

Teprve 19letý Dán přitom už v prvním kole čelil proti bývalé světové trojce a trojnásobnému grandslamovému šampionovi Stanu Wawrinkovi třem mečbolům. Všechny však zlikvidoval a od té chvíle vyhrál už 10 setů v řadě. 

V posledních čtyřech dnech se nesklonil ani před uměním čtyř členů Top 10. Po Poláku Hubertu Hurkaczovi (10. v ATP), Andreji Rubljovovi (9.) a Carlosi Alcarazovi (1.), proti kterému zaznamenal životní skalp, si poradil i s rozjetým Félixem Augerem-Aliassimem

Rune o tři roky staršímu Kanaďanovi, který v přechozích třech týdnech získal tři tituly a neprohrál 16 zápasů v řadě, nenabídl ani jeden brejkbol. Po necelé hodině a půl ho přehrál 6-4 6-2 a oplatil mu šest dní starou porážku z finále v Basileji.

"Z mé strany to dnes byl neuvěřitelný zápas. Celý zápas jsem se držel herního plánu a využil každou šanci, kterou jsem dostal. Chtěl jsem Félixe dostat pod tlak, o tom to celé bylo. A podařilo se mi to dokonale. Jsem moc pyšný na to, jak jsem to zvládl" pochvaloval si Rune.



Svěřenec Patricka Mouratogloua vyhrál 18. z posledních 20 zápasů a do finále postoupil popáté v kariéře, z toho na čtvrté akci po sobě. Vůbec poprvé se mu to povedlo na turnaji Masters 1000, na nichž až dosud nebyl nikdy ani v osmifinále. Kromě Stockholmu má také trofej z antuky v Mnichově, kde slavil letos na jaře.

Ve světovém žebříčku si dánský mladík zajistil posun už na 12. místo. V případě triumfu by se dokonce vyhoupl mezi deset nejlepších tenistů světa a po odhlášení zraněného Carlose Alcaraze by se zároveň stal prvním náhradníkem pro Turnaj mistrů.

"Holger si zaslouží velké uznání. Odhalil slabiny v mé hře. Hrál agresivně a nechyboval. Dosud jsem neviděl moc hráčů, kteří by hráli takhle agresivně a míčky trefovali tvrdě a hluboko do kurtu," uznal Auger-Aliassime.

Kanadský tenista si na rozdíl od svého přemožitele musí na první finále na turnajích Masters 1000 počkat. Těšit se však může na premiérový start na Turnaji mistrů, který v Turíně startuje už za osm dní. 

Rune bude čelit členovi Top 10 i v nedělním finále. Vyzve aktuálně sedmého hráče světa Srba Novaka Djokoviče, s nímž se už jednou utkal. Loni na US Open s o 16 let starším Srbem prohrál 1-3 na sety.

Djokovič si dnes zahrál semifinále v pařížské hale Bercy poosmé v kariéře a také poosmé z něj odešel jako vítěz. Řeka Stefanose Tsitsipase zdolal 6-2 3-6 7-6 a vyhrál 8. vzájemný duel po sobě.

"Oba jsme si dnes zasloužili vyhrát. Byla to vyrovnaná bitva od první do poslední výměny. Ke konci tam bylo několik neuvěřitelných bodů a já jsem moc rád, že jsem tuhle výzvu zvládl," komentoval Djokovič.



Svou neporazitelnost Djokovič protáhl na 13 zápasů, od začátku Wimbledonu vyhrál 21 z 22 utkání.

Finále na pařížském Masters hrál sedmkrát a šestkrát triumfoval (2009, 2013, 2014, 2015, 2019 a 2020). V neděli bude usilovat o rozšíření rekordní sbírky 38 trofejí z turnajů Masters 1000. Získat může pátý letošní a celkově 91. titul.

Rune se může stát prvním teenagerem od roku 1988, který vyhraje pařížský Masters 1000. Naposledy se to povedlo tehdy osmnáctiletému Borisi Beckerovi.

24letý Tsitsipas může navzdory dnešní porážce zakončit sezonu na postu světové jedničky, kterou dosud nebyl. Musel by však vyhrát Turnaj mistrů bez porážky.

• ATP MASTERS 1000 PAŘÍŽ •
Francie, tv. povrch / hala, 6.008.725 eur
sobotní výsledky (05. 11. 2022)
• Dvouhra - semifinále •
Djokovič (6-Srb.) - Tsitsipas (5-Řec.) 6-2 3-6 7-6(4)
Rune (Dán.) - Auger-Aliassime (8-Kan.) 6-4 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

87
Přidat komentář
DJOKERTHEGOAT
"Svou neporazitelnost Djokovič protáhl na 13 zápasů, od začátku Wimbledonu vyhrál 21 z 22 utkání."

On mu někdo počítá prohru na exhibici LC jako oficiální? :D

Djokovič od Wimbledonu neprohrál. Má 20 výher v řadě :)

Kdybychom to brali od Říma tak vyhrál 29 zápasů z 30 :)
Reagovat
annah
Proc by se mu ta prohra neměla počítat? LC není žádná exhibice. Všichni hrají naplno - tím spíš, že ne jen za sebe, ale i za tým.
Reagovat
Patik
No len body do rebríčka mu za LC nedajú.. oficiálne prizemoney za zápas tiež.. Ale ako oficiálna prehra sa to berie? LC je exhibícia aj Abu Dhabi je exibicia a hrajú tam hráči dá sa povedať ze naplno.
Reagovat
Ondrej2280
to je mozne, ale podla mna nenarazil ani na troch roznych hracov z top 10, z tych poslednych 20 zapasov, zas nie vsetci su Musetti:) tak zas az taky optimista by som nebol, neodraza to totiz realitu.)
Reagovat
Pe3k
Co z toho co on napsal neodráží realitu?
Prohru na laver cupu by si započítaval do statistik, ale turnaj mistrů je podle tebe exhibice? Nic stupidnějšího už si napsat nemohl smile I mezi fanoušky Nadala (a to už je co říct) si neobyčejně hloupý, tak to si s Trollhandem budeš rozumět smile
Reagovat
Ondrej2280
Co to meles o statistikach,prehral s nim zapas ,ktory isto prehrat nechcel.A v podstate z top 10 porazil len Tsitsipasa a aj to vcera s poriadne odretymi uškami,a Norrie ?;)...
Reagovat
Ondrej2280
No co Pe3cek,tak ako to odrazilo tu realitu?:)
Reagovat
Pe3k
Já jsem tipoval za vítěze Runa, ty si napsal, že turnaj mistrů je exhibice. Jeden z nás měl pravdu a ten druhý je úplně v lese smile
Reagovat
Ondrej2280
Čo to zas táraš od veci?:)))
Reagovat
Pe3k
Si v lese...
Reagovat
Ondrej2280
Boha,ty si fakt dement:)))ale rad sa na tebe zasmejem..bavi ma to;)
Reagovat
Pe3k
K smíchu je ten, co tvrdí, že turnaj mistrů je exhibice...smile
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
" ale podla mna nenarazil ani na troch roznych hracov z top 10, z tych poslednych 20 zapasov"

Tsitsipas, Medvedev a Norrie.

Ještě nějaký argument?
Reagovat
Ondrej2280
Medvede skrec za stavu 1:1 na sety,takze vlastne porazil len Tsitsipasa a sorry ale ,Norrie,to vazne?:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
já si snad ani nechci představit "šestinásobného Djokoviče"smile
Reagovat
turista
Já ano. Pokud to dopadne dobře tak na tituly to bude 92:91 pro Nadala což může Novak příští rok konečně překlopit na svou stranu. Překonat Nadala ve všem co lze je jeho velký cíl.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale co když to bude šestinásobný otec?smile
Mě jen děsila představa šestinásobně velkého Jokerasmile
Reagovat
Patik
U Djokovica pôjde o najvyššie méty a teda počet titulov u Connorsa.. Nadala dozenie za pol sezóny to je nič.
Reagovat
turista
Toho Connorse by bylo opravdu třeba sesadit z toho prvního místa. Federer tu možnost měl a promarnil ji.
Reagovat
Martan1
Myslíš že je to oboustranný,že i s ním Rafan soutěží taky? Nevím jestli ano, ale moc teda pro to nedělá s těma věčnýma absencema následnýma porážkama.
Reagovat
woody
Zda se mi to, nebo jsou fanoušci RF ted vic na straně Novaka?

Pokud ano, je to tim, jak se k sobe hezky chovali na Laver Cupu, tim ze je to proste jeden z big 3 nebo necim jiným?

Nebo mylná domněnka?
Reagovat
smazaný uživatel
Mensie zlo, to je celé.
Reagovat
woody
Než kdo?
Reagovat
smazaný uživatel
Nez Nadal, alebo tu eviduješ fanusika RF, ktorý drukuje Nadalovi?..

Of course not :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
I když nejsem vyloženě RF fan, ale řekněme, že z Big4 jsem ho měl nejradši, tak musím říci, že se můj pohled na Jokera a Nadala během pandemie a po ní měnil. Ani jednoho z nich jsem jak tenisově tak ani chováním moc nemusel. Dříve jsem vzal na milost Nadala, když přeci jen přitvrdil hru a začal více chodit na sako. Nicméně pak měl Nadal několik neěťastných prohlášení do médií, hlavně k Jokerově neúčasti na AO, k tomu začal těžit z jeho absence a myslím, že v tom bylo ještě chování vůči soupeři v nějakém zápasu. Takže, ne že bych Jokerovi nějak fandil, ale občas jsem na jeho straně proti mladším hráčům, kteří jsou mi proti srsti (např. Cyp a Rune).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A helesmilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Pravý Federer fan je vždy za Federerem a Nadalem. Protože tam je proste něco navíc.
Reagovat
Nola
smilesmile smile
Reagovat
RFanousek
tak asi nejsem pravý, protože Novaka mám o dost radši než Nadala. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Z čiré zvědavosti by mě zajímalo proč.
Reagovat
Nola
Kamiloss nema rad Nadala, nikdy ho nemal rad, nemal rad nikdy Novaka, co je prirodzene, ked fandim jednemu hracovi.... ale tvarit sa, ze fandim dvom hracom na rovnakej urovni je neprirodzene, to ani nejde, ak jeden hrac odide do dochodku, tak mozem preferovat toho, co mi blizsi z B3..... tak by som to citila ja, ale moje preferencie sa zmenili, nikdy by som uz Nadalovi nefandila, za to si moze sam jeho postojom na AO a este dodam, ze neverim, ze je ockovany smile
Reagovat
smazaný uživatel
Ty neveris, ani ze Zem je gulatá. Snad nie si ovca a neprebereš názor eshtablemntu :)
Reagovat
Nola
zlaticko, kamos s Modernou a Pfizerom ma iste lepsie info ako ty, vsak si nalistuj fotecku smile, kde su odfoteni ako najlepsi kamosi..... tvoja naivitu ti zavidim, a to mam nejake dve davky v sebe a lutujem tosmile
Reagovat
Ondrej2280
Nola,prosim uz nie:)..uz s tym prestan:)myslel som ,ze nikto nemoze byt az taky blby..ale ty ma kazdym prispevkom presviedcas,ze moze..:)
Reagovat
smazaný uživatel
Kamos ma lepsie info ako ja :)

Nola, teba by mali dávať na predpis. Neskutočné zboží :)
Reagovat
paddy
já fandím všem třem, takže se mohu radovat ze 63 GS smile smile smile
Reagovat
Amputace
K domněnce, že není Nadal očkovaný, tě vede co? Na jedné straně obhajuješ Djokoviča, u něhož vede snad miliarda indikátorů k tomu, že podváděl, aby mohl hrát na AO, ale zároveň napíšeš takový blábol?
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Mě si Djokovič získal svým přístupem ke zdraví - během AO 22 kde nakonec nehrál - ještě tedy kdy Federer oficiálně neskončil.
Reagovat
Patik
Áno. Djokovic si získal po AO ako človek priazeň obrovskej skupiny ľudí..urcite bol aj je mnohým ľuďom vzorom.
Reagovat
Martan1
Vzorem může jako sportovec být pro mnohé s určitě i je ale jestli je pro některé vzorem kvůli očkování ( zatvrzelému neočkování) tak je to hodně smutný a vypovídá to o množství tmářství kterému bohužel věří za mě až moc velká skupina lidí.
Reagovat
Ondrej2280
Tenisovo moze byt vzorom,ale urcite nie svojim spravanim sa...to by som bral presne ako antivzor:)
Reagovat
Amputace
Jelikož většina těch velmi aktivních přispěvatelů z tábora Federera je současně (a někdy dokonce především) hejtry Nadala, je pochopitelné, že teď fandí jeho největšímu rivalovi. Je to celé fandění proti Nadalovi, nic víc v tom vážně nehledej ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Djokovica som dnes videl po dlhšom čase a mám pocit, ze mu ta absencia na par GS neprospela. Nikdy z neho nesršala extra duševná rovnováha, dnes však už posobil ako mimoriadny cvok. Mám o neho starosť, berie to moc vážne,
potrebuje prázdniny.
Reagovat
Ondrej2280
Vsak v januari bude mat prazdniny:)
Reagovat
Tennisfan77
A vy dva si dejte prázdniny v léčebně smile
Reagovat
Ondrej2280
Myslim,ze si zrely na nejakeho doktora z oblasti psychiatrie:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
nemyslím, že by nějak vybočil ze svého standardu. Spíš mě trochu zklamal hrou - dělal až školácké chyby a Cypa si připustil až příliš natěsno. I se štěstím se mu v TB povedla otočka. Bylo na něm taky znát, že už není tak běhavý, jako dříve.
Reagovat
turista
Po dnešním výkonu si dokážu představit že Tsitsipas může vyhrát v Turíně titul. Nolda dnes nebyl daleko od porážky.
Reagovat
vladka
Jak je nesympatickej,tak je dobrej. Noleho asi dá..
Reagovat
Ondrej2280
Prvykrat budem fandit v tom finale Jezisovi..to uz je co povedat:)
Reagovat
Nola
preco je nesympaticky? nesledujem vsetky zapasy, ale trebars Stanimal mal vraj celkom blbe poznamky na jeho adresu po prehranom zapase, nech to chalan kludne vyhra, patri urcite do T10, a hala mu sedi asi najviac, mne su naopak hraci z netenisovych krajin sympaticki, lebo nikdy nemozu mat taku podporu od tenisoveho zvazu ako trebars zacinajuci Spanieli, Briti, Amici, dokonca aj Rusi
Reagovat
Ondrej2280
Co su toto za blbiny:)) podpora tenisoveho zvazu..to si kde zas vyhrabala?:) vzdy ma dokazes este niecim dalsim prekvapit Nola...:)
Reagovat
Patik
počul som že Rune je celkom agresívny protivák..aj na Ruuda mal poznámky ak sa nemýlim.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj Ruud nad jeho chováním kroutil hlavou, takže Stanova domluvu u sítě, kdy mlaďoch protáhl ksicht, zřejmě nebyla od věci. A jeho tým už jsem popisoval jinde, to je trochu freakshow.smile
Reagovat
No-le
Je nesympatický, o tom není pochyb smile Ale hraje brutální ofenzivní tenis. Noleho nejspíš zítra utluče. A bude ještě nesympatičtějšísmile
Reagovat
turista
Věřím že Novaka neutluče. Nolda je v obraně pevný a ten titul potřebuje.
Reagovat
Patik
jediné čo môže Rune zajtra vyhrať je asi len hod mincou na sieti.
Reagovat
turista
Doufám že Rune Noleho nedá. Novak je malý kousek od úplného dolepení Nadala. Prohrát finále s tím mladíkem by byl luxus, který by Novakovi zbytečně zkomplikoval situaci.
Reagovat
No-le
. Hrál agresivně a nechyboval. Dosud jsem neviděl moc hráčů, kteří by hráli takhle agresivně a míčky trefovali tvrdě a hluboko do kurtu," uznal Auger-Aliassime.
Sdílím tento názor a Novak ho bude nejspíš sdílet taky...smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já si pamatuju, že Alcatraz byl právě takový a víme, jak to s ním bylo/je dál...
Reagovat
No-le
No ale Djokoviče porazil...
Reagovat
Krisboy
Sejme i Ježíše?
Reagovat
turista
Snad ne.
Reagovat
RFanousek
Nemohl hrát dva grandslamy, na tom co vyhrál nezískal žádné body, nemohl hrát Sunshine double, Toronto, ani Cincinnati.
A stejně se po tomhle turnaji dostane do top 8 v Race to Turin a kvalifikoval by se na TM i v případě, že by nebyl GS vítěz. To je naprosto neuvěřitelné. Jedničkou může být kdo chce, ale myslím, že je zcela jasné kdo je nejlepší.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ano, ale Čočkovič teď hraje nějak vlažně s Cypemsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Snad se jen potřebuje víc rozehrát na Runeho. S Lorenzem prý stál ten trénink za prdsmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to spíš vypadá, že to není Joker at his bestsmile Trestuhodně přišel o 2BB.smile
Reagovat
RFanousek
Tie break jako vždy neskutečný. Sázet proti němu v deciding tie breaks může jen blázen.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale bylo to s klikou od kolotoče a odřenou zadelí. To teda bude mít s Runem fakt co dělat.
Už to zkrátka není ta bezchybná špagetka. Vlčáci větří kořist. Snad jim ještě tentokrát unikne.
Reagovat
Patik
Rune ešte nehral takéto velké finále proti Djokovičovi..zajtra to bude pekne profesorsky 2-0..Holger si tým prejde ako každý iný mladý hráč ktorý prvýkrát narazil na big3 vo finále Masters.
Reagovat
paddy
nenechte se unést smile

nasazený hráč č. 1 může na turnaji porazit max. 3 hráče top10

stejně tak no 1 nikdy nemůže na turnaji porazit všechny top3 hráče (případ Nalbandian)

ale existují případy, kdy no 1 na turnaji vyřadila no 1 (USO 20) smile
Reagovat
Mantra
trenér a hned se rozjel, asi mu trochu domluvil, že má nechat kkotin a hrát to na co má - zatím mu to jde
Reagovat
Patik
Rune mi ako človek príliš neimponuje ide však o tenis a nie o charakter takže on mi ani ten jeho tenis moc neinponuje..ten jeho počin ze porazil 4 členov top10 mu nikto nezoberie ale nebudeme si klamať ze konkrétne títo členovia top 10 aktuálne úplne sucks..okrem FAA na toho už doľahla únava.
Reagovat
Pe3k
Tak nakonec se série vítězných zápasů zastavila na čísle 16. Felix dělal chyby a Rune byl jednoznačně lepší a agresivnější. Snad se Felix z toho výprasku oklepe a na turnaji mistrů předvede lepší výkon než dnes.
Podle mě zítra Dán vyhraje i finále. Kdyby sezona ještě nekončila, ale pokračovala Dán by se dostal na turnaj mistrů, kde by patřil mezi favority. Sezona má tak dvě 19 leté komety. Alkaraz a Rune. Příští sezona bude nabitá, jsem zvědavý kdo z top 10 vypadne (Rublev, Rud).
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Joker by s Runem neměl mít problémy, když porazí Cypa a dobře se vyspí...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
aneb slabá éra v celé své nahotěsmile
FAA už byl po těch 16 výhrách asi trochu vyhořelý. Nicméně výkony ostatních jsou na pováženou.

Runeho drží po celou dobu, ale hlavně v krizových situacích, skvělý servis - dnes (ovšem nejen dnes) při 1.servu přes 80% vyhraných výměn. Je stejně vysoký jako Joker, takže pozor na něj:D
Rune se veze na vlně, získal sebevědomí a ve svém věku nic moc neřeší. Velmi nápadně se to podobá vzestupu Alcatraze. Tedy se nabízí otázka, co bude za rok dva.
Po lavičce Cypa, jehož otce nemohu vystát je tu ovšem nové panoptikum: slizoun M-glú, divný týpek v brýlích jak z Lynchových filmů a matinka, která si zřejmě odskočila z natáčení nějakého hororusmile

Proto, Caspere, Felixi, Sebe, koukejte makat, ať to v té TOP10 k něčemu vypadá!smile
Reagovat
paddy
vyhořelost není vhodný argument
Rune má teď sérii 14-1 nebo 18-2, zátěž mají podobnou
navíc Rune porazil kvalitnější soupeře
Auger porazil jen jednoho hráče top20, je to další Mickey Mouse
Reagovat
paddy
a kolotočář, má už 30 turnajů
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Každý je jiný, nedá se to takhle srovnávat. Navíc FAA má velké šance uhrát něco na TM.
Reagovat
No-le
smilesmile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
jackiec
Klobouček, to snad ani historie nepamatuje porazit během 4 dnů 4 plejery top 10... možná leda někomu na turnaji mistrů se to sešlo, no ale i tam bývá občas jednodenní pauza mezi zápasy.
Reagovat
Patik
História ale taktiež nepamätá kedy bola top10 taka tragická ako je teraz.
Reagovat
jackiec
No jo, ale na to se nikdo ptát nebude kdo tam byl, třeba za třicet let????
Reagovat
Mark976
Historie si to pamatuje i daleko horší, to spíš asi Ty ne :)
Reagovat
soloo
Historia si bude skor pamatat jak Nalbandian vypraskal na jednom turnaji Nadala Federera Djokovice
Reagovat
Patik
Je to možné ja to hovorím len tak co to ja sledujem co ja pamätám a sú to roky rokuce.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist