Ruské překvapení: Grandslamový debutant Karacev zametl i se Schwartzmanem a má první skalp hráče Top 10

12. 2. 2021, 10:57
Aktuality 30
AUSTRALIAN OPEN - Aslan Karacev v 27 letech prožívá povedený debut v hlavní soutěži grandslamu. Ruský kvalifikant dnes ve svém prvním vzájemném duelu s hráčem Top 10 přehrál světovou devítku Diega Schwartzmana z Argentiny a zajistil si premiérový posun do Top 100. V osmifinále, do něhož proplul bez ztráty setu, vyzve Kanaďana Felixe Augera-Aliassima.
Aslan Karacev (© AFP)

Aslan Karacev se teprve po loňském srpnovém restartu sezony dostal do podvědomí širšího spektra tenisových fanoušků. Povedlo se mu to během antukových challengerů v Česku, kde si zahrál finále na Štvanici a na Žižkově a v Ostravě si došel pro své nejcennější tituly.

Do sezony 2021 tak vstoupil už jako 112. hráč světa a v 27 letech měl před sebou nové výzvy.

Ještě nikdy totiž nehrál na grandslamu. Nikdy nečelil hráči Top 10. A nikdy neporazil hráče Top 40. 

A tak se vydal do katarského Dauhá na kvalifikaci Australian Open. Tříkolovým sítem prošel a mohl se vydat směr Melbourne za svou premiérou v hlavní soutěži grandslamového turnaje.

I když po příletu do Austrálie strávil dva týdny v přísné karanténě bez možnosti opustit pokoj a neodehrál žádný přípravný turnaj, vůbec mu to však neuškodilo.

V dosavadních třech zápasech neztratil ani set. Poprvé vyhrál tři zápasy po sobě proti hráčům elitní stovky a dominoval ve svém prvním střetnutí s členem Top 10-

V pondělí ve své grandslamové premiéře Karacev vyhrál 6-3 6-3 6-4 nad Italem Gianlucou Magerem, následně rozdrtil 6-0 6-1 6-0 Bělorusa Jegora Gerasimova a dnes ve třetím kole překvapil vítězstvím 6-3 6-3 6-3 nad světovou devítkou Diegem Schwartzmanem.

"Je to neskutečné, co v posledních měsících prožívám. Ještě v loni v létě by mě něco takového ani nenapadlo. Teď si užívám svůj první grandslam a budu pokračovat i v druhém týdnu. Je to jako sen," radoval se Karacev, který si zajistil premiérový posun do Top 100.

O postup do čtvrtfinále si rodák z Vladikavkazu zahraje s Felixem Augerem-Aliassimem (h2h 1-1), jenž rovněž neztratil ještě ani set. Dnes si 20letý Kanaďan poradil 7-5 7-5 6-3 s o rok starším krajanem Denisem Shapovalovem a vyrovnal své grandslamové maximum z loňského US Open.

Mezi šestnáctku nejlepších teoreticky mohou postoupit čtyři ruští tenisté. V sobotu se na Karaceva pokusí navázat jeho krajané Daniil Medveděv, Andrej Rubljov a Karen Chačanov.

• AUSTRALIAN OPEN 2021 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch, 80.000.000 australských dolarů
pondělní výsledky (12. 02. 2021)
• Dvouhra mužů - 3. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Fritz (USA) 7-6(1) 6-4 po druhém setu
Thiem (3-Rak.) - Kyrgios (Austr.) 4-6 4-6 6-3 6-4 6-4
A. Zverev (6-Něm.) - Mannarino (32-Fr.) 6-3 6-3 6-1
Karacev (Rus.) - Schwartzman (8-Arg.) 6-3 6-3 6-3
Auger-Aliassime (20-Kan.) - Shapovalov (11-Kan.) 7-5 7-5 6-3
Raonic (14-Kan.) - Fucsovics (Maď.) 7-6(2) 5-7 6-2 6-2
Dimitrov (18-Bulh.) - Carreño (15-Šp.) 6-0 1-0 / skreč C.
Lajovič (23-Srb.) - Martínez (Šp.) 6-7(6) 7-5 6-1 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Videl som zablesky, Rus hral fakt sebavedomo, akoby bolo 3. kolo GS uplna rutina.

Prekvapuje ma, ze ma uz 27, myslel som, ze to je mladá puška.

Zrejme teda len ten jeden podareny turnaj, sezóna, kto vie.
Reagovat
EllNino
byl dlouho zraněný, pomohla mu covidová doba, rozehrál se k výborným výkonům ...
Reagovat
Hector.Salamanca
Hodně nedůstojný představení od Noleho. Má tohle zapotřebí?
Reagovat
Usm
Jestli se potvrdí, že má opravdu natržený sval, jistě se rád omluvite že?
Reagovat
Pe3k
Djokovic schytal brutální los a ještě zranení do toho, z toho jasně vyplývá, že gs rekord bude držet Nadal, takže není to zase o tom, že by byl Rafa nejlepší, ale spíše nejšťastnější/nejzdravější.
Reagovat
smazaný uživatel
Nadal vynechal/odstupil/skrecoval pre zranenie najviac zápasov spomedzi big3, tak netáraj, a hlavne sa mi tu teraz nerozplač. Ak Nadal vyhra najviac GS, bude to znamenat, ze ich vyhral preto, lebo je v sucte proste najlepsi. Je lepsi na svojom naj povrchu a je lepsi na svojom najhorsom povrchu, nez superi. To robi vysledok.

Chápem, ze rybniky su zamrznuté a nemas ako prejst na ine myslienky
Reagovat
Marduch
Je lepší na svojom nej povrchu, to druhé je zbytečné uvadet, když je to jen přímy důsledek toho prvníhosmile
Reagovat
smazaný uživatel
Tak kazdy ma rovnake moznosti najst si "klucovy faktor", ze ano.
Reagovat
turista
Nic není jasné. Ani Nadal není úplně v pořádku. Je tady několik hráčů, kteří můžou AO vyhrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj...Povrch je tento rok rýchlejší, dvaja najlepší tenisti histórie sú obmedzení zrananením. Toto je typický GS, kde má šancu druhá vlna. Rogera môže mrzieť, že tento GS, ktorý je mu okolnosťami šitý na mieru musí vynechať na Mirkin Request.
Reagovat
farr
Neví někdo co se stalo Nolemu ? Já měl puštěného Gyrose, přepnu a koukám teďka na Novaka, že nevypadá zcela OK.( Aj nějakou statistiku before/after injury jsem zaznamenal.)
Reagovat
gocii
Chytal se za bok, měl medical time, podle komentatora rameno, možná zada
Reagovat
Usm
tak něco s ním asi bude, protože by těžko byl tak mizernej na returnu (Fritz 16 es zatím). OK asi fakt nebude, při vší úctě k Fritzovi
Reagovat
farr
Ajajaj...smile . Tak to tak vypadá, že než mladý začnou pravidelně porážet Big3 tak se spíš starci rozsypou a půjdou do důchodu smile. No Škoda ... Nadal záda, Djokovič taky jetej a Fedex ten už je vlastně jednou nohou v důchodu už nějakej ten rok smile.
Reagovat
Patik
Brušne svaly..neviem ktorý Noleho zápas ten komentátor sleduje..
Reagovat
farr
Lol, nj ale pravda, že některý kusy na tom českém Eurosportu sou fakt jelita smile
Reagovat
Patik
prehral momente set a v ďalšom hneď break ani poriadne nereturnuje po loptách len pozerá a komentátor povie že vedú vyrovnaný zápas..
Reagovat
farr
Pravda tenhle "znalec" se fakt nedá poslouchat, Djokovič evidentně není momentálně schopnej zahrát tvrdší FH úder a on tam vypráví tyhle jeho žblepty. A teď řekl, že ve státu Victoria kde se hraje toto French Open... LoLsmilesmile . Teď to navíc vyklízejí ptze za pul hodiny tam maj uz tu komedii s lokdaunovým syndromem a ani to s diváky nenechaj dohrát...smile
Reagovat
Patik
a sme zase tam kde sme boli..aspoň pár dní človek cítil že tenisový svet sa vrátil do normálu..akoby už dnešný hrací deň nemohli ľudia dopozerať..príliš prísne z momentu na moment..
Reagovat
farr
Ještě chvilku a pokud to takhle bude čím dal horší vidím to skoro na skreč. Svaly sou sviňa.smile
Reagovat
Patik
Nerozumiem ale prečo si nedá tabletku od bolesti alebo niečo..či on je zase taký typ že si radšej priloží bylinky na telo..
Reagovat
SydneyOpen
Rusům se teď sešla parádní generace po těch pár letech útlumu
Reagovat
Pe3k
A Italům nebo Kanadanum taky. Spojené státy americké počet hráčů v top 20? 0. Kanada? 3 hráči v top 20. Zajímalo by mě co si o tom myslí Sampras nebo Gretzky.
Reagovat
Usm
Jakože Gretzky řeší momentální stav tenisu v Kanadě a USA? :-))
Reagovat
Pe3k
Felix smetl Denise, který nehrál žádnou hitparádu, teď půjde na Karaceva, což je hratelné.
Gyros si to prohrál sám ve 4. setu, id_io_t. Dobrý zápas s pořádnou atmosférou, teď už bude jen ticho.
Djokobitch má los z pekla. Tiafoe, Fritz, Raonic, Zverev, Thiem a Nadal/Medvedev. Už Zverev může být konečná. Rafa má oproti tomu procházku kvalifikantů a jednoručáků a soupeř ho čeká až v semifinále.
Reagovat
EllNino
Karatsev hraje fantasticky ... bude to těžké
Reagovat
Pe3k
Já vím a dokonce Rusa favorizuji, ale pořád je to zápas, kde má Felix solidní šanci vyhrát, kdyby šel na někoho z top 6 tak je to rovnou konečná. Karaceva jsem viděl na živo, tak vím jaké má kvality.
Reagovat
Fandina
Místo debutant jsem četla de ment a žasla jsem nad titulkem.
Reagovat
Nenela
smilesmilesmile
Reagovat
Nenela
grandslamovy de.ment, tomu jsem se fakt zasmala
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist