Ruud v Buenos Aires ve finále přehrál Pedra Sousu a poprvé vyhrál turnaj ATP

16. 2. 2020, 20:22
Aktuality 8
ATP BUENOS AIRES - Casper Ruud na antuce v Buenos Aires potvrdil velmi dobrou letošní formu a slaví svůj premiérový titul na turnajích ATP. Jednadvacetiletý talent ve finále přehrál zraněného lucky losera Pedra Sousu, který nikdy předtím na hlavním okruhu neprošel ani do čtvrtfinále. V pondělí se stane žebříčkově nejvýše postaveným norským tenistou v historii.
Profily hráčů
Casper Ruud (© AFP)

Casper Ruud měl velmi slušnou formu už na předchozích turnajích letošní sezony. V premiérovém ATP Cupu si vyšlápl na Johna Isnera a Fabia Fogniniho, připsal si své premiérové skalpy hráčů Top 20 a dokázal potrápit Daniila Medveděva. V Aucklandu v prvním kole sebral set pozdějšímu šampionovi Ugovi Humbertovi a na Australian Open smolně prohrál pětisetovou bitvu s Egorem Gerasimovem.

Na svém nejoblíbenějším povrchu formu z úvodního měsíce letošního tenisového roku potvrdil. V Buenos Aires, kde přerušil sérii tří porážek, při svém debutu v hlavní soutěži ztratil jediný set, ve finále přehrál 6-1 6-4 Pedra Sousu a stal se nejmladším šampionem argentinského antukového podniku.

Sousa se v úvodním dějství trápil se zraněným levým lýtkem a příliš důstojným finálovým soupeřem nebyl. Ve druhé sadě si prohrál hned úvodní podání a přestože se výrazně zlepšil, manko brejku už dohnat nedokázal. Ruud byl dnes neprůstřelný na servisu, na němž dohromady soupeři povolil jen 11 fiftýnů a nenabídl mu jediný brejkbol.

Jednadvacetiletý Ruud se do finále dostal už loni na antuce v Houstonu, ale tehdy neuspěl. Svého otce, bývalého profesionálního tenistu Christiana, v tomto týdnu předčil hned ve dvou věcech. Zaprvé vyhrál turnaj ATP, což se jeho otci a zároveň kouči nikdy nepodařilo, a zadruhé vylepší své žebříčkové maximum o 11 příček na 34. místo, čímž se stane žebříčkově nejvýše postaveným norským tenistou v historii.

O deset let starší Sousa, který nikdy předtím na hlavním okruhu neprošel ani do čtvrtfinále, se do hlavní soutěže dostal až jako lucky loser a má za sebou životní turnaj. Po cestě do semifinále využil příznivého losu a do finále postoupil bez boje po odhlášení nasazené jedničky a domácí hvězdy Diega Schwartzmana, stal se tak teprve třetím portugalským finalistou na ATP v open éře. V novém vydání žebříčku bude figurovat na 107. pozici, polepší si tak o 38 míst.

• ATP 250 BUENOS AIRES •
Argentina, antuka, 696.280 dolarů
nedělní výsledky (16. 2. 2020)
• Dvouhra - finále •
Ruud (8-Nor.) - P. Sousa (Portug.) 6-1 6-4
• Čtyřhra - finále •
M. Granollers/Zeballos (1-Šp./Arg.) - Duran/Lóndero (Arg.) 6-4 5-7 18-16
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Cico93
Pozerám, že Thiem má v prvom kole v Riu zaujímavého hráča. Som zvedavý, či potvrdí úlohu jasného favorita na titul.
Reagovat
Elip13
Já doufám. Čím víc bodů před IW tim lépe.
Reagovat
Vlk-v-trave
nepotvrdi.
Reagovat
kada.tom
věřím Domovi, že minimálně finále udělá, samozřejmě v jeho pozici by měl být jasný cíl - titul.
Reagovat
makro99
Fanoušci jihoamerického tenisu věří, že nepotvrdí. :)
Papírově by to mělo být jednoznačné, ale jak psáno níže, GS je svět sám pro sebe a ty nádherné epické výhry Cuevase nebo třeba Horacia Zeballose nad Nadalem v závěrečných kolech jsou toho jasným důkazem... takže vamos Christian a ... teď nějak nevím kdo ještě ... no snad možná dá-li pánbůh Juan Ignacio :)
Reagovat
Vlk-v-trave
Letosni Golden Swing ma dost crazy zapasy a vysledky...Garin v Cordobe, a Ruud v Buenos urcite prekvapili, ikdyz neda se rict, zeby to byly nejake jelita, od kterych by se nedalo cekat vitezstvi na turnaji:) To bych zase nechtel ani naznacovat takove veci, hlavne u toho Christiana.

Treti zastavka v Riu...a da se rict ze celkem prekvapive obsazeni, nasazenou dvojkou Dusan Lajovic, trojka Garin, ctyrka Pella, ktery chytl do prvniho kola Monteira, takze cekam hned dlasi skvely vypadek, pokud nedoslo k nejakemu zasadnimu probuzeni...

Jednickou pochopitelne Thiem. Prekvapive chybi Fabio Fognini...a to je celkem ochuzeni turnaje, nenaskocil take Diego Schwartzman, no a jasne, chybi Jarry...dost ochuzemy rocnik.

Jen pro pripomenuti...v roce 2016 zde zahral 1111, Nadal, Ferrer, Tsonga, Sock...ale stejne turnaj ovladli nenasazeni Pella s Cuevasem, kteri zahrali tady pamatne finale, ktere jsme sledovali s Mutem a sli proti sobe:)!
Tehdy v semifinale Pablo po neskutecnem boji porazil Nadala, a Pella doslovne odstrelil Thiema...kteremu nepovolil vic jak 5 gemu,,,jj, to byl zajimavy rok:) kdy jeste Kvido mel silene stridajici se delku uderu, ze jak byl v tom svem nadseni, tak to slusne rozbiralo soupere...jen to bylo vic...jak to rict slusne...no, pekelne nahodne:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Jen pro zajimavost, jdouc hloubeji do historie...tak ani v roce 2015 Nadal na turnaji serie GS v Riu neuspel, inu Fognini je Fognini.
Stesti si Nadal vybral v roce 2014, kdy se neucastnil nejen Fabio:), ale to byl turnaj celkem slabe obsazen, a z toho byk tezil ale uprimne Andujar v SF byl dost blizko...v tretim v tB, a tak by nevyhral ani v tom roce...

Legandami GS tak stale zustavaji Cuevas, Ferrer a Estrella, nebot nikomu se v historii nepodarilo 3x za sebou vyhrat ten samy turnaj na GS.

Diky tomu, ze na GS se stridaji casto lokalizace, tak letos nas ceka pekny paradox:) Obhajcem Brasil Open je Pella, a Ria Laslo Djere, ktery ovsem nenaskocil, takze vhledem k forme extravagantniho myslenkare Pelly, tezko pocitat s obhajobani, ikdyz na to letos byli dva:D)

Favoritem na papire je pochopitelne Thiem, vitez Ria 17, a Buenos16 a 18. Ovsem GS v Jizni Americe je proste jiny svet, takze jestli splni roli favorita...na to si budem muset asi pockat.
Reagovat
darek.vrana
Pamatuju si na jeho otce, na Štvanici hrál kdysi na centru s Martinem Dammem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist