Rybakinovou v Miami nejhorší set v kariéře ani kanár nezlomil, ve finále ji vyzve rozjetá Collinsová

28. 3., 23:24
Aktuality 28
WTA MIAMI - Jelena Rybakinová (24) uhrála ve druhém setu proti Viktorii Azarenkové (34) pouhých pět fiftýnů, čímž si stanovila nelichotivé a nové osobní maximum. Trojnásobnou šampionku přesto zdolala 6:4, 0:6, 7:6 a znovu po roce postoupila do finále floridské tisícovky. O svůj třetí titul z podniků série WTA 1000 se popere s domácí Danielle Collinsovou (30), jež v posledních 12 setech prohrála celkem jen 24 gamů.
Rybakinová je v Miami znovu po roce ve finále (© Profimedia)

Rybakinová – Azarenková 6:4, 0:6, 7:6

Jelena Rybakinová odehrála na letošním Miami Open pět zápasů a ve čtyřech z nich na kurtu strávila zhruba dvě a půl hodiny a musela do rozhodující sady. S trojnásobnou šampionkou tohoto turnaje a bývalou světovou jedničkou Viktorií Azarenkovou zvládla i čtvrtý vzájemný souboj.

Favorizovaná ruská rodačka reprezentující Kazachstán nevyužila v úvodním gamu čtyři brejkboly, tři v řadě. V prvním dějství nicméně zlikvidovala všechny tři brejkbolové hrozby, v sedmé hře slavila úvodní brejk zápasu a set dopodávala čistou hrou. Ve druhé sadě předvedla svůj zatím nejhorší set v kariéře, uhrála v něm jen pět fiftýnů a schytala potupného kanára.

V rozhodující sadě si suverénně držela servis a po skončení pátého gamu šla do vedení brejku. Na žádné drama to nevypadalo, Azarenková se ovšem dál prala o postup a dokázala na poslední chvíli skóre srovnat. Rybakinová se zdravě naštvala, na 6:6 vyrovnala další čistou hrou na podání a v tie-breaku povolila o 10 let starší soupeřce pouhé dva body.

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Rybakinová si tak druhým rokem po sobě zahraje finále v tomto dějišti. Loni, kdy tady byla jedinou výhru od zkompletování Sunshine Doublu, v něm nestačila v souboji wimbledonských šampionek na Petru Kvitovou. Letos do Miami dorazila po měsíční pauze, kvůli zdravotním problémům nenastoupila ke čtvrtfinále v Dubaji a nemohla obhajovat titul v Indian Wells.

"Chci poděkovat divákům za podporu, během zápasu byla neskutečná atmosféra. Vážně jsem si to užila. Bylo to velmi těžké utkání. Tenhle turnaj je pro mě jako maraton," řekla v pozápasovém rozhovoru Rybakinová, která na kurtech strávila už přes 11 hodin.

Azarenková, druhá nejstarší semifinalistka v historii Miami Open (Venus Williamsová, 2017), měla na dosah své první finále od října 2021. Tehdy bojovala o triumf v Indian Wells a od té doby se dostala do semifinále pouze čtyřikrát a pokaždé prohrála. Proti Rybakinové si mohla vybojovat svou 16. finálovou účast na akcích WTA 1000, v sobotu by útočila na svou 11. trofej z těchto podniků.

Světová čtyřka Rybakinová je letos ve finále již počtvrté. V aktuální sezoně už stihla triumfovat na pětistovkách v Brisbane a Abú Zabí a zahrát si finálové utkání na tisícovce v Dauhá. Po skalpu Azarenkové vylepšila svou letošní bilanci na 22:3 a v sobotu absolvuje své páté finále na turnajích série WTA 1000, na nichž zatím triumfovala dvakrát.

Alexandrovová – Collinsová 3:6, 2:6

O třetí letošní titul si Rybakinová zahraje s domácí Danielle Collinsovou, s níž ve vzájemné bilanci vede 3:1. Všechny tři vítězství ale Rybakinová vybojovala po třísetovém boji, naposledy minulý měsíc v Abú Zabí.

"Už jsme spolu pár těžkých bitev odehrály. Kvůli těmto zápasům tenis hrajeme. Myslím, že jsem ji před lety porazila v San Jose. Ale tady mě čeká nový domácí úkol, (Rybakinová) dnes hrála fantastický tenis," řekla Collinsová, jež si jedinou výhru ze čtyř soubojů připsala na domácí půdě před třemi lety v San Jose, kde nakonec triumfovala.

Collinsová, která si před šesti lety v Miami zahrála své první semifinále na okruhu WTA, sice na úvod turnaje prohrála set s krajankou Bernardou Peraovou, ale od té chvíle vyhrála již 12 setů v řadě a v žádném neztratila víc jak tři gamy. Soupeřkám v posledních dvanácti sadách povolila dohromady pouze 24 her.

Ve čtvrtfinále si třicetiletá Američanka poradila v prvním vzájemném duelu s Jekatěrinou Alexandrovovou. O rok mladší Rusku přehrála 6:3, 6:2, když po ztrátě servisu za stavu 1:1 prohrála po svém podání už jen pět fiftýnů.

Collinsová hrála semifinále turnaje WTA 1000 teprve podruhé v kariéře a opět v Miami. Letos na Floridě ukončila čekání na své čtvrté finále, které si zahrála naposledy na Australian Open 2022, a první na tisícovce.

"A je to ještě speciálnější, že je to na domácí půdě. Prožila jsem tu několik povedených ročníků, ale tenhle je rozhodně nejpamátnější," radovala se bývalá světová sedmička a aktuálně 53. hráčka světa Collinsová, jež se v žebříčku posune na 28. místo. Případný nejcennější triumf by ji katapultoval na 22. příčku.

Collinsová má ve sbírce zatím dvě trofeje, když v létě 2021 vyhrála dva turnaje během tří týdnů - ovládla podniky WTA 250 na antuce v Palermu a WTA 500 na tvrdém povrchu v San Jose. Před letošní sezonou oznámila, že rok 2024 bude jejím posledním na okruhu.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Miami


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

28
Přidat komentář
vavrinec
Z jiného soudku, Maruška vyrazila Conchitu, to nevěští nic dobrého. Prý neshoda v názorech na hru. Ach jo, Maruško, co mi to děláš ...
Reagovat
frenkie57
Tohle se dalo tak trochu čekat, byla to jen otázka času. Hra Marie se pod vedením Španělky nijak nezlepšila, spíše naopak. Tak snad bude mít Jahůdka příště šťastnější ruku.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Drzymalski
Jeleně přeju vždycky. Tentokrát by mi nevadilo, kdyby vyhrála Maciuchová. Je to sice zloch, na druhou stranu chce letos končit a Masters by byl hezký bonbonek na konec kariéry. I finanční.
Reagovat
Sinuhet1
na finale se tesim, nic pro Rybakine ale budu fandit Collins, ale kdyby nahodou vyhrala Rybka tak se taky nic nestane . Melo by to byt v sobotu v 20:00 jestli jsem se dobre dival....
Reagovat
Sinuhet1
kurz na Rybku je 1.5, no nevim, ted ji to asi zas tak moc neslo a Collins hraje vyborne
Reagovat
Liverpool22
Kurz na Collins 2,6 - vzájemné zápasy sice 3:1 pro Rybku, ale vždy vyhrála až ve 3. setech. Takže je to dost otevřené a momentální forma mluví spíše lehce pro Danču
Reagovat
bardunek666
Škoda, že to Vika nedotáhla. Přál bych jí ještě nějaký titul, než skončí. Není to, co to bývalo, ale stále umí hrát skvělý tenis. :)
Ve finále přeji Collins
Reagovat
Walda58
Rybakina a její lehký úsměv Mony Lisy. Gratulace!!!! ????????
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Alien
Rybka nechala Vicku zejména ke konci 3.setu vydovádět a s ledovým klidem jí v tie breaku po zásluze sfoukla. Gesta rozkalcované Bělorusky byla jaksi trapnějšího rázu a hlavně předčasná!
Reagovat
Walda58
smile a Vika se tam ještě na oko hecovala. Na mě to působilo, že si moc nevěří, když tam takto křepčí.
Reagovat
Mantra
A L.Fruh. To zase dosrala. S Lamens
Reagovat
asgard33
Danielka-Ekaterina 6-3,6-2.Před zápasem jsem říkal,že o něco víc favorizuji Danielku a s kursem 1,63 bych celkem souhlasil,ale přece jen bych čekal trochu napínavější zápas. Jediný ztracený servis na 1-2 Danimal rychle vykompenzovala 4 gamy v řadě a v podstatě bylo po zápase..Říčanská Ekatka se až příliš snadno smířila s porážkou. Nechci jí nějak hejtovat,sehrála tady výborné zápasy včetně demolice polského biorobota,svůj standard postupně povýšila až do Top 20,ale pořád má určitý limit, který těžko někdy překročí.Stejně jako ho nikdy nepřekročila defenzívnější E.Mertens. D.R.Collins měla během kariéry obrovské výkyvy,ale její vrchol je pořád o patro výš. Jenom škoda,že ten letošní vrchol bude poslední...
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
Liverpool22
S Katkou z Říčan to dlouhodobě cítím podobně. Ona je v tomhle typická Štírka, že se nebojí a v průběhu turnaje dokáže vykostit např. Igu, ale pak nezvládne emoce, subjektivní pocity uvnitř sebe....a v dalším kole vylítne s hráčkou, kterou by měla porazit. Podobně je na tom zatím naše Linda - taky Štírka. Prostě emočně je to tak trošku horská dráha, buď černá nebo bílá a u Katky i Lindy se to promítá i do zápasů - jeden zápas zazáří a druhý zvadnou viz. letošní AO a zápasy naší Lindy
Reagovat
Sinuhet1
neda mi to, podarilo se ti nekdy uhadnou znameni u nejake osoby kterou znas ale nevis kdy se narodila, napriklad u tenistek Ja to zkousel napriklad u Pliskove ci Kvitove bez uspechu, akorat Muchovou jsem trefil, ale to si nejsem jisty jestli jsem uz nekdy v minulosti nezjistoval kdy se narodila
Napriklad Rybakinu tipni
Reagovat
Liverpool22
Občas to lze uhádnout např. dle emocí, řeči těla, výrazu tváře..... Konkrétně naposledy jsem uhádnul znamení Marie Timofeeva u které jsem nevěděl a pak když jsem na ní kouknul, tak mi vše bylo jasné - je to taky Štírka Jinak někdy to dost mate jelikož nelze lidi/tenistky posuzovat jen dle postavení Slunce, ale velkou roli hraje také postavení Měsíce a taky ascendentu/hodina narození či tzv. partnerská osa. Nicméně u Kvitové to taky sedí - ona je Ryba - Slunce má v Rybách + má shluk v Kozorohu nebo-li celkově u ní je v horoskopu vše vidět i to její pořezání/napadení. U Plíškové je to podobná písnička - je narozena na začátku Berana, kde má navíc Merkur - planeta myšlení nebo-li rohatá Beranka, která si nedá poradit, dělá si vše podle sebe a to je jeden z důvodů proč nevyhrála GS......
Reagovat
Sinuhet1
zpetne to pokazde sedi, to je prave to ale chapu ze to zalezi na vic vecech jak pises
Reagovat
Sinuhet1
Alexandrova Collins, Alexandrova bude pro Collins tvrdy orisek
Reagovat
Sinuhet1
Prvni set 6 2 pro Collins, jdu spat
Reagovat
Sinuhet1
Kdyz to tam Collins pada, je skoro nehratelna
Reagovat
Yonaash
Myslím, že Rybka bude mít co dělat. O moc lehčí než loni s Petrou to nebude. A to si troufám říct, že loni byla Rybka v lepší formě
Reagovat
Liverpool22
Ano - loni hrála Rybka určitě lépe. Letos je tam furt znát nerozehranost kvůli zdravotním problémům, chybí tomu jiskra a konzistence. Už po zápase se Sekyrkou říkala, že toho má plné "brejle". S Collins to bude těžké - uvidíme jak se vyspí
Reagovat
Yonaash
Tak Alcaraz nám rupl s Grigorem, to sou mi věci...
Reagovat
Kandinsky1
V druhém setu zkoušela hrát s raketou v druhé ruce nebo co se tam dělo
Reagovat
Liverpool22
Nechytila začátek setu a pak se už na to vyprdla Třeba Nole to taky takhle občas dělá, kdy vypustí ztracený set a pak se koncentruje na další. Vika si taky vzala po 1. setu pauzu, šla do šaten a Rybka si tam cosi povídala s Vukovem což jí asi nepomohlo, když vyhrála set přišlo mi zbytečné cosi řešit s trenérem + možná vypadla z rytmu......
Reagovat
Liverpool22
Rybka super Byl to nervák, ale nakonec vše dobře dopadlo Ve 2. setu vypadla z role, ale ve 3. setu se naštěstí opět chytla a TB už byl na jednu branku. Vika mi přišla na konci zápasu trošku přemotivovaná - po každém míčku hecovala diváky a TB nezvládla.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist