S dopingem se v tenise zapletli i Korda, Strýcová či Hingisová

7. 3. 2016, 22:47
Aktuality 48
Maria Šarapovová dnes oznámila, že měla pozitivní test na doping. Kteří tenisté měli v minulosti podobné potíže? Podívejte se na seznam těch nejznámějších.
Profily hráčů
Antidopingový test

Květen 1995
Na Roland Garros byly ve vzorcích českého tenisty Karla Nováčka a bývalé světové jedničky Matse Wilandera ze Švédska odhaleny stopy kokainu. Tříměsíční trest vešel v platnost až v květnu 1997, kdy hráči po několika soudních jednáních stáhli odvolání proti zastavení činnosti.

Prosinec 1998
Odebráním bodů a prémií byl potrestán český hráč Petr Korda, pozitivně testovaný na nandrolon při Wimbledonu. Proti tomuto rozhodnutí vlastní nezávislé komise se Mezinárodní tenisová federace (ITF) později odvolala k arbitráži, která případ v srpnu 1999 přehodnotila a protest federace uznala. Kordu, jenž mezitím ukončil kariéru, nakonec potrestala symbolickým zákazem startu na jeden rok.

Prosinec 2001
Argentinský tenista Guillermo Coria měl na dubnovém turnaji v Barceloně pozitivní test na nandrolon, za což mu vedení ATP udělilo sedmiměsíční trest.

Březen 2003
Český hráč Bohdan Ulihrach dostal nejprve dvouletý trest za pozitivní test na nandrolon, ten mu byl ale později zrušen, neboť zakázanou látku obsahovaly podpůrné preparáty podávané hráčům oficiálními fyzioterapeuty ATP.

Leden 2004
Užití dopingové látky připravilo o půl roku kariéry Argentince Mariana Puertu. V únoru 2003 měl na turnaji ve Viňa del Mar v těle clenbuterol.

Prosinec 2005
Na Roland Garros měli pozitivní dopingový test tři hráči. Překvapivý finalista Mariano Puerta měl v těle stimulant etilefrin a za opakovaný prohřešek obdržel zákaz startu na osm let. Sportovní arbitrážní soud mu později snížil trest na dva roky kvůli tomu, že Puerta užil zakázanou látku neúmyslně. V Paříži dopovali také Sesil Karatančevová a Mariano Hood: Bulharka dostala dvouletý a Argentinec roční zákaz.

Únor 2006
Slovenský daviscupový reprezentant Karol Beck byl potrestán dvouletým zákazem činnosti za užití zakázaného steroidu clenbuterolu.

Červen 2006
Novozélandský tenista Mark Nielsen dostal za pozitivní dopingový nález na zakázanou látku finasterid z lednové kvalifikace na Australian Open dvouletý distanc.

Leden 2008
Bývalá světová jednička Švýcarka Martina Hingisová byla za pozitivní test na kokain ve Wimbledonu potrestána dvouletým zákazem startu a zpětným odebráním bodů i prémií. Hingisová mezitím ukončila kariéru, poté se ale na kurty znovu vrátila.

Květen 2009
Francouz Richard Gasquet byl za pozitivní test na kokain suspendován na 12 měsíců. Později mu byl trest zkrácen na dva a půl měsíce kvůli tomu, že látku neužil vědomě.

Říjen 2009
Ivo Minář dostal od ITF jako trest za doping při červencovém čtvrtfinále Davisova poháru proti Argentině zákaz činnosti na osm měsíců.

Července 2011
Americký tenista Robert Kendrick dostal od Mezinárodní tenisové federace roční zákaz činnosti za pozitivní dopingový test na French Open. Hráč měl v těle stimulant metylhexanamin. Podle Kendricka se látka do jeho organismu dostala z léků. Sportovní arbitrážní soud (CAS) mu později trest snížil na osm měsíců.

Únor 2013
Barbora Záhlavová-Strýcová dostala půlroční trest za dopingový nález během říjnového turnaje v Lucemburku. V těle měla stimulant sibutramin. Záměrné užití látky popřela, podle její verze byl obsažen v potravinovém doplňku.

Září 2013
Chorvat Marin Čilič dostal devítiměsíční trest za doping, v květnu měl po turnaji v Mnichově pozitivní test na niketamid. Látku vzal nevědomky v tabletách s glukózou, CAS mu později snížil trest na čtyři měsíce.

Březen 2015
Američan Wayne Odesnik obdržel od ITF za druhé porušení dopingových pravidel zákaz činnosti na 15 let. Odesnik odevzdal několik mimosoutěžních vzorků, v nichž kontrola odhalila stopy různých zakázaných látek včetně steroidů. Pro hráče, který už v roce 2010 dostal za držení růstového hormonu dvouletý distanc, to znamenalo konec kariéry.

Květen 2015
Ukrajinka Kateryna Kozlovová dostala půlroční zákaz startu za doping. Jak oznámila ITF, měla v únoru v Dubaji pozitivní test na stimulant dimetylbutylamin.

Březen 2016
Ruská tenistka Maria Šarapovová oznámila, že měla na lednovém Australian Open pozitivní test na doping. Dozvěděla se o tom před několika dny v dopise od ITF. Léta užívala látku meldonium, která je však od letoška zakázaná.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

48
Přidat komentář
slacker
Navrhuji udelat opacny krok., Zredukovat seznam zakazanych latek.
Reagovat
Stan_Borowitz
Zrušit seznam zakázaných látek a povinně zveřejňovat, co kdo bere, případně výsledky testů.
Reagovat
Fandina
A nebou při tom zveřejňování podvádět?
Reagovat
Stan_Borowitz
Při odhalení podvodu řešit jako korupci v Číně - navíc je nebudou muset nikam převážet, akorát bude muset být na každém stadionu připravena popravčí četa.
Reagovat
Stan_Borowitz
Že jo. Nějakej hajzl se omylem narodí rychlej nebo silnej a myslí si, že bude vyhrávat? To by byl pěknej pořádek.
Reagovat
VlS
S tím je potřeba zatočit, půl roku o vodě a okurkách a pak se ukaž borče. A když to bude málo, tak uříznout levou nohu :-))
Reagovat
slacker
Proste spickovy vykon je spickovy vykon, bez ohledu na seznam "prasaty" (rovnejsi mezi rovnejsima Farma zvirat) povolenymi . Je to jako zacit plivat na kosmicky lety protoze nepouzivaji "koser" palivo a koser materialy
Reagovat
Stan_Borowitz
Že jo. Nějakej hajzl se omylem narodí rychlej nebo silnej a myslí si, že bude vyhrávat? To by byl pěknej pořádek.
Reagovat
makro99
"Ulihrach nic"... jo, zpětně byl trest anulován, ale ve skutečnosti 9 měsíců nemohl hrát, což mu fakticky ukončilo špičkovou kariéru, po návratu už víceméně paběrkoval na či spíš za hranicí první stovky.. byť mu ATP v rámci kompenzací mj. garantovala žebříček na 15 (!) turnajů, na ATP turnajích už se s výjimkou 1 turnaje v Tokiu neprosadil...
Reagovat
darek.vrana
Jo, to bylo tenkrát smutný. Já jo měl tak rád, tohle si nezasloužil.
Reagovat
makro99
já taky, proto aspoň malý tribute;
IW 97 Sampras 7:5 7:6, nedělní souboj DC jedniček ve Švédsku Magnus Norman 6:2 6:3 6:1... na druhou stranu ten úderový potenciál využil jen málokrát.. ale takovej už byl svéráz Bóďa;
Reagovat
darek.vrana
Hlavně hrál hlavou, ty kraťasy, to byl něco... Pořád jsem doufal ve velký výsledek nebo aspoň v top 20, ale bohužel. I když to IW to byl super výsledek. Ale na gs nic moc.
Reagovat
darek.vrana
Těch Čechů tam ale je...
Reagovat
smazaný uživatel
Když vidím ty sazby tady, tak cokoliv menšího než rok by bylo hodně zvláštní..
Reagovat
Tornes
Ale prosim tě...

Vezneme to postupně -
Nováček a Willander - 3 měsíce
Korda - 1 rok
Coria - 7 měsíců
Ulihrach - nic
Puerta - 7 měsíců, podruhé 2 roky
Hood - 1 rok
Gasquet - 2,5 měsíce
Kendrick - 8 měsíců
Strýcová - 6 měsíců
Čilič - 4 měsíce
Kozlovová - 6 měsíců

12 hráčů dostalo na poprvé rok nebo méně, polovina z nich dokonce půl roku nebo méně. Kolik jich dostalo víc než rok? 4. A ani jeden z nich se neodvolal (což by dost pravděpodobně znamenalo snížení trestu).

Přičemž polehčující okolnosti jsou všude cca stejné (a ano, i u Sharapové - dalo by se hádat že ta jich má někdy i víc). Jak jsi z toho do háje vyvodil, že by měla dostat rok nebo víc? I z diskuse vedle mi celkem jasně přijde, že jsi do téhle situace velmi výrazně emočně zainteresován - reálné hodnocení moc nezvládáš.

Osobně bych to viděl na první trest max rok, posléze u CAS snížen.
Reagovat
smazaný uživatel
Já reálné hodnocení zvládám, na rozdíl od jiných.
Reagovat
Tornes
Ne, já nejsem Monty. Osobně je mi Maria celkem ukradená. Ale na základě těhdle čísel prostě nemůžeš říct "dostane minimálně rok, jinak je to protekce" ani náhodou.

Mě osobně přijde, že se z tebe jakožto z fanouška Petry zároveň stává antifanoušek ostatních (čehož jsem si všímal i dřív) a zde svoje antifanouškovstí krásně ukazuješ.
Reagovat
smazaný uživatel
Protože na rozdíl od ostatních si víc všímám. A sorry, to, že přes deset let užívá kvůli nedostatku hořčíku a jako prevenci cukrovky (kterýžto účinek ovšem není prokázán) lék na srdce, který se na západě nepoužívá a v USA se ani nesmí prodávat (čili si ho Maruš musela nechat dovážet), a o kterém je dlouho známo, že ho někteří sportovci, zejména z bývalého SSSR používají na zvýšení výkonnosti, proto byl taky zakázán, to prostě dost smrdí.

Ale jestli tě to uklidní, odebrání všech titulů, jak navrhuje Capriatiová, je podle mě hovadina.
Reagovat
misa
Můžeme být klidní, že Petra má na své léky vyjednané povolení.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby se to nedejbože stalo Petře, nikdo ji tady nebude obhajovat ani zdaleka tak důsledně, jako teď Marii..
Reagovat
misa
Maria v loňském listopadu sehrála svou pražskou roli výborně. Petra by dopadla u lidí hodně špatně, to je pravda.
Reagovat
janek_da
Já si toho, tak nevšímal.

Ale taky mě zajímá jak jsi podle těch trestů vypsaných v článku, a Tornesem shrnutých, přišel na větu "Když vidím ty sazby tady, tak cokoliv menšího než rok by bylo hodně zvláštní.".

Sazby od nula do roku, z toho rok dostane jenom 18% případů.
Reagovat
janek_da
A s tím Ulihrachem to asi byla dobrá komedie.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobře, tresty v rozmezí půl roku až rok. Jenže to bylo vesměs v době, kdy bylo maximum za první provinění 2 roky. V současnosti jsou to 4 roky.
Reagovat
janek_da
No, srovnám si čerstvou Kozlovou, co brala natvrdo stimulant s Marii, co brala lék, co něco stimuluje a dlouho nebyl na listině.

Kozlová 6 měsíců a po Šarapce chceš naráz minimálně rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty víš, že ho brala natvrdo a úmyslně? Nic takového jsem o Kozlové nečetl, zato Maria se k tomu sama přiznala.
Reagovat
Tornes
Co psal nebylo, že to brala úmyslně, ale že brala tvrdý stimulant, což Maria nebrala. A bylo to neúmyslné. Ovšem Maria taktéž nebrala úmyslně zakázanou látku, takže v tomhle jsou si kvit.

Když se podívám přímo do základních dokumentů ohledně dopingu, úmyslnost je tam definována takto: As used in Articles 10.2 and 10.3, the term "intentional" is meant to identify those Players or other Persons who cheat. The term, therefore, requires that the Player or other Person engaged in conduct that he/she knew constituted an Anti-Doping Rule Violation or knew that there was a significant risk that the conduct might constitute or result in an Anti-Doping Rule Violation and manifestly disregarded that risk.

Takže Kozlovová neúmyslně tvrdý stimulant 6 měsíců, Sharapová neúmyslně lék, který zároveň může fungovat jako stimulant, minimálně rok.
Reagovat
smazaný uživatel
Maria brala ten lék úmyslně, to sama přiznala. A meldoniun je v kategorii nejzávažnějších látek, čili minimálně na stejné úrovni jako ten stimulant.
Reagovat
VlS
Iqe - úmysl a nedbalost jsou oblastí tzv. subjektivní složky zavinění ( a dál se ještě dělí na úmysl přímý a nepřímý a nedbalost vědomou a nedbalost nevědomou )Jde o čistě subjektivní záležitost, až na výjimky prakticky neprokazatelnou. Nemlať tady pojmy, jejichž obsah evidentně nechápeš. Z dosud zveřejněného je možno dovodit nevědomou nedbalost ( nevěděla, že to nemá brát, ač měla a mohla vědět). Jinak, když bereš prášek, tak pokud tě někdo bedonutil si ho vzít nějakou pohrůžkou nebo násilím , si ho bereš úmyslně. To se ( ten úmysl) ale vztahuje jen k aktu pozření pilulky. To ale neznamená, že tam byl úmysl neférově zvýšit svou výkonnost a podvádět, to bys musel doložit důkazy. Máš je?
Reagovat
smazaný uživatel
Úmyslně brala lék, který byl zakázaný.
Reagovat
VlS
Ale ona nevěděla, že je zakázaný, chápeš ten rozdíl? Můžeš dokázat, že věděla, že zakázaný je?
Ale buď klidnej, 100% je to už na ITF dohodnute včetně trestu a teď jen sledujeme divadlo podle připraveného scénaře. Žádnej právník, by jí bez dohody s ITF nemohl poradit říct takovou kravinu, aby řekla, že dostala mail, měl přílohu, kterou viděla a jen si ji opoměla otevřít a přečíst. Naopak by jí poradil, že žádnej nail nedostala, nečetla a že vlastně ani číst neumi, a když tak jen v azbuce. Proto celýmu tomu příběhu moc nevěřím. ITF nebude mít zájem popravit si ikonu.
Reagovat
smazaný uživatel
"Ale ona nevěděla, že je ten lék zakázaný." - a chápeš ty, že je to úplně irelevantní, že neznalost zákona neomlouvá? A to už nezmiňuju skutečnost, že to, že se to má zakázat, se vědělo dlouho dopředu a samotní tenisti na to byli školení, což věrohodnosti jejímu tvrzení zrovna moc nepřidává?

Možná jí to ten právník poradil proto, aby se ta žádost co nejrychleji smetla ze stolu a nikdo se v tom moc nepitval.

A konečný verdikt nezávisí jenom na ITF, své k tomu má co říct i WADA. A tipnu si, že ta nebude mít moc důvod být mírná, spíš naopak.
Reagovat
VlS
Prober se, právo absolutňě nechápeš, ale to nevadí. Vysvětloval jsem ti rozdíl mezi úmyslem a nedbalostí, protože tady máváš úmyslem. Nechápeš, očekávatelně.
Můžeš mi ukázat dokument, podle kterýho WADA trestá? WADA zjišťuje přítomnost zakázaných látek- tečka. Zjištění dostává federace, která posuzuje, rozhoduje o vině a trestá.
Reagovat
smazaný uživatel
Úmyslné požití zakázaného léku není nedbalost.

Prvotní instancí je skutečně ITF, ale práce WADA rozhodně nekončí odběrem a testem vzorků.
Reagovat
VlS
No tak si to nastuduj, je to na internetu. WADA, pokud se jí výrok moc nelíbí, může podat tzv appeal k arbitráži, ale WADA nikdy nerozhoduje o vině a trestu. Ale stejně tak se může odvolávat sportovec.
Reagovat
smazaný uživatel
Vždyť o tomhle jsem mluvil.
Reagovat
VlS
No, tak prokaž to úmyslné. Prokázané je to jen ve tvé hlavě. Ani nedbalostní jednání není beztrestné, ale to je jedno. Už vozíš dřevo na hranici?
Reagovat
smazaný uživatel
Co chceš dokazovat, k úmyslnému užívání toho léku se sama přiznala. A já nikoho upalovat nehodlám.
Reagovat
VlS
Nepřiznala, ty máš fakt tu hlavu dubovou. Řekla, že nevěděla, že to je zakázané, ale to, že to nevěděla je její chyba. Nikde neřekla, že věděla, že je to zakázané a přesto to brala. A v tom je ten zásadní rozdíl.
Reagovat
smazaný uživatel
Když to podáváš takhle, tak ano, to dává smysl.
Reagovat
Roger_Federer
Ty fakt myslis, ze kdyz budes okopavat furt dokola vsechky ostatni tenistky kolem Petry (dejme tomu, nejblissi konkurentky), ze tim u nekoho zlepsis obrazek PK??
Uvedomujes si vubec jak to od tebe (pro me, nejvetsiho fanatika) vypada?
Kdykoliv mas moznost navest se do ktere koliv tenistky kolem Petry vzdy to udelas.Z vyjimkou Sereny, tam je ti jasne, ze nemas sancu.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvědomuješ si, ty vole, že já nikoho neokopávám? Že já jenom vznáším námitky, které vznáší i jiní, daleko zasvěcenější a znalejší? Uvědomuješ si, že tímhle svým přístupem jenom dokazuješ, že ti vůbec nejde o to, co říkám, ale že to říkám zrovna já? A že tady s tímhle přístupem nejsi jedinej, to tě neomlouvá.
Reagovat
Roger_Federer
No, ale ja to nepopiram, ze od tebe tyhle urputne komentare vypadaji mnohem nutkaveji nez od jinych, mene radikalnich uzivatelu.
A delas to, mozna si to ani neuvedomujes.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak se nauč reagovat na příspěvky, ne na uživatele. ;-)
Reagovat
Tornes
Dobře, řeknu ti to právnicky - Kozlová jednala v omylu skutkovém negativním, Šarapová v omylu právním negativním.

Obě si mysleli, že nedělají nic zakázaného, jedna proto, že si myslela, že dělá něco jiného než dělala, druhá proto, že si myslela, že je právo jiné, než bylo.

Obě situace jsou velmi podobné a v zásadě zabraňují tomu, aby byl někdo stíhán za úmyslný čin. Samozřejmě že v případě dopingu se trestá i nedbalost, ale to už je jiná věc.
Reagovat
Fandina
Rok a víc
Odesnik, Hingisova, Nielsen, Beck, Puerta, Karančevova, Hood, Korda
Kendric, Gasquet, Ulihrach /u tří posledních byl trest později snížen/

Méně než rok
Kozlova, Čilič, Strýcová, Puerta, Coria, Nováček, Wilander

Tak jednoznačné pro menší tresty to není.
Reagovat
Roger_Federer
:)...
Reagovat
misa
Udělí jí přísný, ale spravedlivý trest: 3 měsíce zpětně počítané od data odběru + odebrání bodů a $ za toto období :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist