Sabalenková poprvé na antuce skolila Šwiatekovou a znovu po dvou letech ovládla 'tisícovku' v Madridu

6. 5. 2023, 21:07
Aktuality 42
WTA MADRID - Aryna Sabalenková znovu po dvou letech dobyla antuku v Madridu a poprvé má dvě trofeje z jednoho turnaje. Ve finále rodačka z Minsku zdolala 6-3 3-6 6-3 světovou jedničku Igu Šwiatekovou a dala si krásný dárek ke včerejším 25. narozeninám. Polce oplatila dva týdny starou porážku ze Stuttgartu a porazila ji celkově potřetí, poprvé na antuce a poprvé mimo Turnaj mistryň. Skvělou bilanci ve finále podniků WTA 1000 vylepšila na 6-1.
Profily hráčů
Aryna Sabalenková (© Profimedia)

Aryna Sabalenková v úvodu roku na Australian Open získala první grandslamový titul a přemožitelku našla až po sérii třinácti vítězství. A ve skvělé sezoně pokračuje dál. Na všech sedmi letošních turnajích nechyběla ve čtvrtfinále, pětkrát to dotáhla až do finále a tři z nich přetavila v triumf.

Poprvé od lednového životního triumfu v Melbourne slaví dnes na antukovém turnaji WTA 1000 v Madridu. Ve španělské metropoli hrála popáté a zatímco v letech 2018, 2019 a 2022 vypadla hned v prvním kole, zbylé dva starty (2021 a 2023) dotáhla až na vrchol. Pokaždé po finálové výhře nad světovou jedničkou.

Statistiky zápasu
Šwiteková - Sabalenková
1 esa 5
1 dvojchyby 3
63 %
1. podání 'in' 61 %
62 %
úsp. 1. podání 63 %
59 %
úsp. 2. podání 57 %
17 winnery 32
20 nevyn. chyby 38
3/6 brejkboly 4/12
85 celkem bodů 88
čas: 2:25

V dnešním finále den po oslavě 25. narozenin našla světová dvojka recept na lídryni žebříčku Igu Šwiatekovou. O tři roky mladší Polku zdolala v odvetě za dva týdny starou porážku ve finále ve Stuttgartu po 2 hodinách a 25 minutách boje 6-3 3-6 6-3. 

Aktivně hrající Sabalenková měla šanci vyhrát zápas dokonce ve dvou setech. Za stavu 6-3, 3-3 a 40-15 disponovala dvěma brejkboly, ale pak prohrála 12 ze 14 fiftýnů a rozhodnout musel třetí set.

V něm sice neudržela vedení 3-0, ale závěr zvládla lépe, byť se jí dlouho nedařilo proměnit mečbol. Souboj chtěla ukončit vlastní hrou, ale při první šanci se dostatečně nepřipravila náběh na síť a při druhé napálila míček do sítě. Při třetím mečbolu pak Šwiateková vytáhla skvělý return, ale na čtvrtý pokus už Sabalenková uspěla, duel uzavřela 32. vítězným úderem.



Sabalenková si v sedmém vzájemném duelu připsala třetí výhru. Poprvé však zvítězila mimo Turnaj mistryň a poprvé na antuce, na které v předchozích třech utkáních neuhrála ani set.

"Tohle vítězství mě udělalo extrémně šťastnou. Obzvlášť když jde o výhru proti Ize na antuce. Ona mě vždy donutí hrát na hraně mých možností. Doufám, že si letos ještě pár soubojů zopakujeme," řekla Sabalenková, jež vylepšila svou letošní bilanci na 29-4.

Aryna Sabalenková (© Profimedia)Sabalenková si připsala celkově 26. skalp hráčky Top 10 a od června 2018, kdy v Eastbourne slavila první výhru nad členkou elitní desítky, jich žádná jiná tenistka tolik nezaznamenala. Druhá Šwiateková jich má 24, třetí Maria Sakkariová 23.

Ve svém celkově 22. finále Sabalenková vybojovala 13. titul, přičemž vyhrát jeden turnaj podruhé v kariéře dokázala poprvé. Parádní finálovou bilanci na podnicích WTA 1000 vyšperkovala na 6-1.

Šwiateková od začátku loňské sezony prohrála na antuce teprve druhý z 29 zápasů, od Roland Garros 2020 má na oranžové drti bilanci 46-4. Z celkově 16. finále odešla teprve počtvrté jako poražená. Letos triumfovala zatím jen v Dauhá, kde jí k tomu stačilo odehrát pouze šest setů.

Světová jednička a dvojka se ve finále antukového turnaje WTA podruhé během jedné sezony střetly teprve potřetí za posledních 40 let. V minulosti se to povedlo Martině Navrátilové a Chris Evertové v roce 1984 (Amelia Island a Roland Garros) a Sereně Williamsové a Marii Šarapovové v sezoně 2013 (Stuttgartu a Roland Garros).

• WTA 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.705.780 eur
sobotní výsledky (06. 05. 2023)
• Dvouhra - finále •
Sabalenková (2) - Šwiateková (1-Pol. ) 6-3 3-6 6-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

42
Přidat komentář
pepin
Některé komentáře jsou tady opravdu mimo mísu. Někdo zde napsal, že ten zápoas byl nezáživný se spoustou chyb apod. Pokud se hraje náročný tenis s tvrdými údery a razancí tak to k tomu prostě patří.Určitě je to lepší než pinkaná viz. Carolina z předešlé doby nebo momentálně některé tenistky v současnosti jako např. naše Bouzková apod. Tenis nezáživný ze strany na stranu a čekat až to soupeřka zkazí, bez snahy o vítězný úder. Podívejme na Petru. U té každý odehraný míček je v podstatě snahou o vítězný úder a to s velkým rizikem, to všichni víme a vidíme. Proto když ji to jde, těžko hledá protivníka a když ne tak prohraje s 300 hráčkou světa. To je prostě daň útočné hře a to přináší chyby.
Reagovat
Stippy
Nějak víc dlouhodobě přeju Sabalence, víc to navenek prožívá, kdežto Iga je "jen" úžasně výkonný stroj.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Obě aktérky si s bídou držely své servisy, ve třetím setu už ani to ne. Výměny stereotypní, DF na big pointy, baseballové odpaly od obou a i statistika k nim byla neúprosná - na počet winnerů téměř dvojnásobek UE a to u obou, jen s tím, že Aryna statistiku Igy více než zdvojnásobila.
Hmm, chtěl jsem napsat ironii, ale pravdy je na tom bohužel dost. Neříkám, že některé výměny nebo winnery nebyly pěkné, ovšem hra to byla, jak když má Kvítí letecký den.
No,tak je to konečně za náma smile
Reagovat
Nola
ked nevyhrala tebou preferovana hracka, tak to bolo nezazivne finale :D

za mna to bolo vyborne finale, ziadny vyprask sa nekonal, a az do poslednej lopticky nebolo iste, ktora z nich vyhra, Iga hrala v poslednej hre na returne neskutocne, ze ta pusa nesvrbi z tych zvastov, co tu pustas v poslednej dobe
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No tobě ty příspěvky poslední dobou lítaj do outu jeden za druhým. Možná by to chtělo nějakého kouče.smile
Reagovat
Mony
Snad k tomu byly dotlaceny, ne?
Pro mě smeknuti pro Arynu, jak dokázala kultivovat svojí sílu a hrát svůj nejlepší tenis na Bigpointech, znak Velkých hraček.
Teď jen si přát, aby jim Krejča dokázala znepříjemnit vládnutí.
Reagovat
Mantra
nehrozí
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ano, tlačily se k tomu, ale přesto tak trochu jak na biatlonové střelnici ve vánicismile
Prostě těch UE namě bylo příliš a jestliže je odpouštím Kvítku, neznamená to, že je budu trpět jiným. A navíc i Kvítí už střílelo kontrolovaně.
Amazonka hrála dobře, ale Iga za svým lepším standardem zaostávala, chybovala příliš. A ten její box je docela psycho. Skoro během celýho zápasu se tvářili, jakoby už prohráli. Trochu uvolnění by jim neuškodilo. Třeba si pustit Chaplina nebo dát panáčka... Tohle k ničemu dobrýmu nevede.
Reagovat
Mony
Asi nechtěli věřit, co jim to ta Iga vyvádí pod tlakem.
Viděl jsem Arynu se Sherifkou a tohle byl někdo úplně jiný. To jsem si říkal tehdy, že to je jen otázka času, kdy na Arynu něco vymyslí. Ted jen smekám a obávám se, že ty 2 hodně ujíždí. Pořád ale nepohrbivam Krejču, která je sice víc náchylnější na blbe dny a taktiku souperek, ale na obě by měla mít. I s Martic nehrála špatně, akorát si neprosadila svoji hru a Petra byla skvele připravena.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Bára má ještě čas doladit formu, tak snad... I kdyby to nebyl titul, tak i menší úspěch bych bral. Ale klidně by mohla překvapit i některá z mladých, což by asi bylo velké překvapení při jejich současné formě.

Amazonce taky bezesporu vyhovovala rychlá madridská antuka, na které vyhrála už předloni.
Jinak donucení k nevynuceným chybám je docela oxymoron.smile
Reagovat
Mony
Podobně to měla Muska s Begu
Reagovat
Mony
Nezbývá, než riskovat, i když víš, že těch UE bude asi víc,než winnerů
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Na to Iga moc není smile
Reagovat
Mony
Ona vůbec není na to, aby souperka byla lepsi
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Mantra
h vno- bylo to fantastické finále, mělo grády, napětí, hrály super tenis, nebylo čitelné kdo vyhraje, i když Aryk byl napřed. Jsi mindrák. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ty jsi taky mindráksmile Prostě mě tak úplně nevzala ta střílečka... Pár výměn to nezachránilo. Na finále tam pro mě bylo až moc chyb.
Reagovat
Mantra
Takže si tam měly pinkat ještě teď? Hrály tři sety v plném nasazení, pro nestranného to bylo nečitelné, napínavé do konce.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to zas nepopírám, po téhle stránce je to v pořádku. I když možná, kdyby to byly dvě Češky, tak by se tu psalo, že jsou to labilky.smile
Chápu, že to bylo vypjaté finále, mezi (možná) velkými rivalkami i do budoucna, ale přesto jsem tam cítil z toho chtění určitou křeč z obou stran.
Ostatní holky za nimi teď zaostávají, ale aspoň pro mě tenhle match up není tím nejatraktivnějším.
Reagovat
040979
Super tenis, tenisu nerozumíš, nevím co bys chtěl víc !!**smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já to vím smile Stačí se podívat na pár starších finále wta1000.
Počítal jsem s tím, že moje ironie zde nepadne na úrodnou půdusmile
Reagovat
Krisboy
Doba je vážná, na ironii není morál smile
Reagovat
Nola
paci sa mi, ako hracky z byvaleho vychodneho bloku dominuju tenisu, Aryna, Iga, Elena, obcas Petra a Barbora, to nevymyslis, ale to nie su iba hracky z vychodneho bloku, ale patria aj k Slovanom, ktori su pre anglosasov menejcenni, vsak Martina a Lendl by mohli rozpravat :D nech len damy pokracuju v tomto trende, mozno potom zakazu tenis pre hracov z vychodneho bloku, vsak ho anglosasi vymysleli pre svoju zabavusmilesmile
Reagovat
Astarin
No já to ještě rozděluju na nás (Češi, Slováci a Poláci) a s Rusy a Bělorusy nechci mít nic společného. Bohužel s nimi sdílíme jazykovou rodinu, ale jestli nás Anglosasi považují za méněcenné, tak já považuji za méněcenné Bělo/Rusy. Takže mě to teď docela štve, že se tak daří Ruskám a Běloruskám. Iga to zachraňuje. Ještě ty naše Češky by se mohly zvednout na jejich úroveň.
Reagovat
annah
smile
Reagovat
IngStavinoha
jj, ponižovat se na západ a povyšovat na východ, to šlo čecháčkům vždycky nejlíp - proto je všude tak "milují" ;-)))
Reagovat
com
smile Dominance Swiatek uz byla trapna smilesmile
Reagovat
tommr
Sabalenka vyhrála zaslouženě smile Swiatek už není suverénně nejlepší ani na antuce a je možný že po FO budeme mít novou světovou jedničku ...
Sabalenka se už na Swiatek dotáhla aspoň v počtu titulů - obě jich mají 13. Sabalenka má ale k tomu ještě 10 finálových účastí zatímco Swiatek jen 4 ...
Reagovat
fandorin78
Sabalenka je taky o 4 roky starší...
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Sice jen o tři a necelý měsíc, ale i s tím by se mělo počítat.
V necelých 22 letech (současný věk Igy) Aryna měla bilanci 6 vítězství a 4 prohraná finále. Iga má bilanci 13:4.
Reagovat
Mony
ještě zítra Struff, a tenis rozhodně nudit nebudesmile
Reagovat
Mantra
Krejčíková bude trápit Sabalenku s Swiatek a Struff porazí Alcaraze,

to jsou perly od tebe smile
Reagovat
Mony
Mám na něj dokonce vsazeno, kurz 12 mi nedal
Reagovat
Mony
Neviděl jsem dlouho hráče, který by hrál po lajnach s takovou spolehlivosti...a všude to ta vycházející Hvězda nepokryje.
Reagovat
IngStavinoha
Nějak jí konečně přicházím na chuť. Až samozřejmě na ten řev, který ovšem jen dokazuje, že s určitými opravdu podstatnými věcmi si současný globálně poziční systém poradit prostě nedokáže. Takže si na ně pak "všichni" tak nějak zvyknou, a už to vlastně "nikomu" ani moc nevadí. Každopádně celkově pěkný dívatelný tenis zažraných adeptek na "cokoliv" - mnohem lepší než kdyby si to rozdávaly někde v kleci s puštíky. ;-)
Reagovat
Fransoas
Dnes předvedla opět jeden z těch povedenějších zápasů a proto jí patří titul.Měla přesnější a razantnější údery.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Aryně. Výměna za stavu 2:0 na její výhodu = potlesk vstoje.

V race má Aryna na Igu už 1900 bodů. Iga bude v následujících týdnech pod tlakem.
Reagovat
Nola
snad to Amazonka da, Iga dnes u mna bodovala, ked som ju snad prvy krat videla uznat bod superky a usmiat sa, Madrid je uplne iny antukovy turnaj, tam ani Rafa nevladol
Reagovat
turista
Rafa tam vyhrál 5x titul a Nole 3x.
Reagovat
vladka
SUPEEER!smile
Reagovat
Nola
jj, smile Amazonka jej ustrihla hrebienok, tento rok este siltka nevyhrala ziadny velky turnaj smile
Reagovat
tommr
jj má jen dvě pětistovky což je na suverénní jedničku trochu málo ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist