Safinová: Po Austrálii jsem chtěla skončit

13. 3. 2011, 12:11
Aktuality 0
Byla třikrát ve finále grandslamových turnajů a stanula na vrcholu ženského žebříčku. Pak ale začala mít Ruska Dinara Safinová vážné problémy se zády a následoval strmý pád. Nyní přiznala, že po ostudných výsledcích v Austrálii uvažovala o ukončení kariéry.
Profily hráčů
Dinara Safinová

Dinara Safinová má za sebou velmi těžké období. A rozhodně z něj ještě není venku.

Koncem roku 2009 začala mít problémy se zády a loni kvůli nim nedohrála osmifinále na Australian Open. Vyšetření odhalila únavovou zlomeninu dvou obratlů a natržený sval. Její návrat na kurty po třech měsících nebyl vůbec jednoduchý. Většinou prohrávala a psychicky na tom nebyla nejlépe. Další zranění by mohlo znamenat konec kariéry, připustila už loni v dubnu.

Závěr loňského roku kvůli bolestem zad vypustila a nový ročník ideálně nezačala. Prohrála s Wickmayervou a s Bartoliovou pak získala jediný game. To ještě nebylo nic proti tomu, co musela skousnout ostudnou porážku na Australian Open. Na grandslamu, na kterém v roce 2009 hrála finále, utrpěla výprask 0-6 0-6 od Clijstersové.

"Nebylo nic, čím bych na ni mohla vyzrát. Cítím se trapně," povzdechla si tehdy Safinová. "Myslím, že motivaci stále mám. Nemůžu říct, že bych pořádně netrénovala. Chci se vrátit, ale nyní musím najít odpověď na to jak," dodala. Ruska nechtěla své výkony omlouvat dlouhou zdravotní přestávkou v minulé sezoně. "Teď už jsem v pořádku. Myslím, že problém nebude ani tak v psychice, jako spíš v samotné hře.

Chtěla jsem skončit
Včera však na tiskové konferenci v Indian Wells přiznala, že po propadu do druhé světové stovky uvažovala o ukončení kariéry.

"Po debaklu v Austrálii jsem se vrátila domů do Moskvy na Fed Cup. Tehdy jsem řekla své matce: 'Končím. Už nechci nic takového zažít.' Bylo to pro mě moc těžké, protože jsem věděla, že za týden mám domluvenou spolupráci s novým trenérem," rozpovídala se čtyřiadvacetiletá Safinová, která se koncem ledna rozešla s Etlisem a spolupracuje s Italem Sanguinettim. 

"Sama sebe jsem se ptala, jestli se dokážu vrátit. Ale uvědomila jsem si, že nemám co vzdávat. Máma (pozn. tenisová trenérka, jež v počátcích kariéry vedla syna Marata Safina) mi řekla, abych zůstala pozitivně naladěná. Jenže na kurtu jsem se necítila vůbec dobře. Bylo to velmi kruté, protože tenis miluju. Když ale člověku nepřináší radost, trápí se. Ale když se nevzdá, jde dál a řekne si 'dobře, neměla jsem svůj den, musím víc trénovat', tak je to hned lepší," pokračovala bývalá světová jednička bez grandslamového titulu.

"Něco jsem teď v trénincích změnila a Davide (Sanguinetti) mi moc pomáhá. Je neustále pozitivně naladěný, i když jsou chvíle, kdy chci z kurtu odejít. Neustále mě povzbuje a díky bohu, se to vyplácí," dodala Safinová. "Ale nejvíce mi pomohla máma. Věřila jsem jí. Věděla jsem, že ví, jak se cítím."

Safinová nyní v Kalifornii po půl roce vyhrála dvě utkání po sobě. Ve dvou setech si poradila s Parraovou i nasazenou Hantuchovou. Včera se Slovenkou odvrátila tři setboly a ve druhé sadě ani jednou neztratila podání. Svou aktuální formu si v pondělí ověří proti světové čtyřce Stosurové.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist