Safinová z Dauhá odstoupila. Sezonu v čele zakončí Serena

28. 10. 2009, 18:43
Aktuality 15
Serena Williamsová zakončí poprvé po sedmi letech sezonu jako světová jednička. Američanka vystřídá v čele dvouhry WTA dosavadní jedničku Rusku Dinarou Safinovou, která dnes odstoupila kvůli zranění zad z Turnaje mistryň v Dauhá.
Dinara Safinová

Bílá skupina
Dinara Safinová
se vrátila do čela žebříčku v pondělí a vedla před Serenou Williamsovou o 155 bodů. Američanka, letošní vítězka Australian Open a Wimbledonu, ale už vyhrála své úvodní utkání v Kataru, díky čemuž získala 160 bodů, což jí stačí, aby Safinovou předstihla.

Ruska totiž vzdala po jedenácti minutách duel se Srbkou Jelenou Jankovičovou už na začátku prvního setu za stavu 1-1 a 15-40 se slzami v očích. "Je to veliká smůla pro Dinaru. Říkala mi, že má problémy se zády," uvedla v rozhovoru na kurtu Jankovičová. Safinová zůstala najednou stát na krutu po svém servisu a z očí se jí řinuly slzy. Pak přišla k síti, sedla si na lavičku s ručníkem a oznámila, že odstupuje.

"Moje tělo to vzdalo," řekla třiadvacetiletá Safinová, která doufala, že se stane první Ruskou, která ukončí rok na prvním místě světa. I proto se snažila problémy se zády, která má již tři měsíce, překonat a před turnajem si nechala píchnout kortizonové injekce.

Moskevská rodačka Safinová letos vedla žebříček pětadvacet týdnů, ale od US Open, na kterém ji vyřadila Češka Petra Kvitová, se trápila. "Bůhví, asi jsem měla po US Open přestat hrát. Ale stále byl žebříček ve hře, a proto jsem se svým tělem bojovala," řekla.

Zápasy proti Wozniacké a Azarenkové odehraje místo Safinové další Ruska Věra Zvonarevová, jež je v Kataru jako první náhradnice.

V prvním utkání dne dokázala Caroline Wozniacká otočit téměř ztracené utkaní. Dánka dnes odvrátila v duelu s Běloruskou Victorií Azarenkovou ve třetím setu mečbol a vyhrála 1-6 6-4 7-5.

"Pořád jsem bojovala, protože jsem věděla, že se musím zlepšit, jinak mě (Azarenková) přejede. A vyšlo to," řekla Wozniacká, finalistka letošního US Open a čtvrtá hráčka světa po tříhodinové bitvě. Po výhře políbila otce Piotra, který seděl v hledišti, a zamávala i početné skupince dánských fanoušků v hledišti. "Moc jim děkuji, protože mi v utkání velmi pomohli," řekla tenistka.

Devatenáctiletá Wozniacká hrála se zavázaným stehenním svalem a v prvním setu na o rok starší soupeřku nestačila. Od druhého setu ale hru vyrovnala a dokázala zápas posunout do třetího dějství.

V rozhodujícím setu si obě hráčky dohromady osmkrát vzaly servis. Za stavu 4:5 odvrátila Wozniacká při svém podání mečbol a Azarenková vzteky rozmlátila raketu, za což přišla o další bod. "Ona závěr nezvládla, byla už unavená a začala být negativní," všimla si komentátorka utkání Němka Anke Huberová, bývalá světová čtyřka.

Azarenková poslední tři hry utkání ztratila a přišla o druhou výhru v turnaji. V úterý totiž porazila Jelenu Jankovičovou.

Kaštanová skupina
Už s vědomím, že rok zakončí jako světová jednička vstoupila ke svému druhému zápasu ve skupině Serena Williamsová. Čekala na ni sestra Venus, se kterou letos svedla už čtvrtou bitvu. Naposledy uspěla o rok mladší Serena ve finále Wimbledonu.

Americké sesterské duo na sebe narazilo i loni a otočit zápas se podařilo Venus. Ta o pár dní později slavila i titul. Jeho letošní obhájení ale už nemá ve svých rukách: po včerejším ztraceném zápase s Dementěvovou dnes ve třech setech podlehla i Sereně.

Venus tak musí doufat, že Dementěvová už nezíská ani bod a sama zítra porazí Kuzněcovovou. Naopak Sereně k jistotě postupu stačí uhrát bod proti Dementěvové, se kterou se utká zítra v 17:00 hodin. Po Sereně se na kurt dostane Venus, která už teoreticky může hrát jen o čestný bod a 100.000 dolarů za vyhraný zápas.

Výsledky - Turnaj mistryň (tvrdý povrch, dotace 4,55 mil. dolarů):
Bílá skupina:
Jankovičová (8-Srb.) - Safinová (1-Rus.) 1-1 skreč S.
Wozniacká (4-Dán.) - Azarenková (6-Běl.) 1-6 6-4 7-5

Tabulka:
1. Wozniacká 1-0 (2-1)
2. Azarenková 1-1 (3-2)
3. Jankovičová 1-1 (2-2)
4. Safinová 0-1 (0-2)

Kaštanová skupina:
S. Williamsová (2-USA) - V. Williamsová (7-USA) 5-7 6-4 7-6(4)

Tabulka:
1. S. Williamsová 2-0 (4-1)
2. Deměntěvová 1-0 (2-1)
3. Kuzněcovová 0-1 (0-2)
4. V. Williamsová 0-2 (2-4)
TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Je mi jí líto.. všechny ty řeči kolem toho jestli má být světovou jedničkou nebo nemá... Jak říká ona sama, za to bodování ona nemůže ona ho nedělá. Asi taky měla jiné plány jak se stát světovou jedničkou a k získání grandslamu jí už chyběl jen jeden krok. Je ještě docela mladá a určitě bude mít tu možnost ho získat a věřím, že ona ho jednou získá! Serena tedka má co chtěla je světovou jedničkou a podle mého jí bude ještě po AO pokud už tam Dinara konečně zapne všechny nervy a půjde do toho s čistou hlavou. Možná je to zatím lepší! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tušil jsem, že to v Doha dopadne s Dinarou nějak špatně a bohužel jsem se nespletl. Dinara dala podle mě do zápasu úplně všechno, co měla ve svých silách, jak se později zjistilo, to všechno jí vystačilo na dva gemy.
Jinak se mi zdá, že na všech těchto turnajích mistrů/mistryň je vždy ve skupině minimálně jedna skreč. To nedovedou holky odhadnout svoji kondici nebo jim jde opravdu pouze o nahrabání prachů a bodů? Vždyť na Dinaře bylo celou dobu vidět, že celý turnaj v Dauhá nezvládne, takto se opět jen zbytečně trápila a vynervovala. Je škoda, že se zranila právě Dinara. Přeci jen, turnaj bez světové jedničky mívá často poloviční úroveň, popř. zápletku. Jako loňský turnaj mistrů bez Nadala (ten se aspoň netrápil s cestováním do Šanghaje).
Reagovat
smazaný uživatel
A v konkurenci těchto polovičních hráček nebude mít Serena těžkou cestu k získání titulu. Snad s ní Dinara vymete v Austrálii.
Reagovat
smazaný uživatel
Proboha, proč?? Victoria ji měla na lopatě, mohla zápas milionkrát ukončit a pak si to sama posere z 5-3 a 5-7, škoda, na kurtu byla jasně lepší hráčkou, Wozniacká umí jenom bránit, snad teda Victoria postoupí a pošle pak domů tu namyšlenou bečku.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo určitě jasně lepší, fanouškové jako tomašíňo to uměj objektivně zhodnotit nejlíp. Dnes Wozňacki jenom bránila?
Výsledku ale nakonec pomohl Kádr Núni za stavu 5-5 15-30. Po varování za vyhozený míč do hlediště (co je na tom tak špatného?) siréna udělala další chybu a za zničení raketky dostala ještě trestný fiftýn a byla hotová.
Reagovat
smazaný uživatel
Bacha na to, ozval se náš Broz pytlík, všechno vím, všechno znám, všechny opravím, mírně bych poopravil, pro mě hrála Azarenka líp, protože mám útočný tenis.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi tam jde o prachy, za nastoupení k utkání v Doha se bere 100 tisíc. Pokud má vážný problém se zády, musela to vědět už při tréninku. Proč nevzdala účast a proč nedala šanci Zvonarevce? Věra mohla hrát tři utkání ve skupině. Při dvou odehraných ale sotva postoupí.
Reagovat
smazaný uživatel
tak vieš asi to chcela len skúsiť :) ale zas nevrav mi, žeby si tých 100 000 dolárov nechcel len zato, že sa rozcvičíš a trochu si zahráš :)
Reagovat
smazaný uživatel
Brožík zas tu je za chytráka Brožíku Brožíku co v té makovici jenom máš !! Safina ještě neodstoupila možná zahraje ještě jeden zápas a pak pustí Zvonarevu ale za to co hrála v Moskvě by měla spíš hrát A Radwanská bo by si to víc zasloužila než Zvonareva !!!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
no nevěřím že Safina dostane 100 litrů za to že skrečla po 11minutách zápas tam to bude určitě nák chráněný možná dostane něco ale ne plnou částku , bo jak říkám Safina se ještě neodhlásila a může zkusit ještě jeden zápas a neříkej my že ten skrečne po dvou minutách a dostane dalších 100litrů za to že nic neodehrála.
Reagovat
skott
Penize dostne i za skrec, ale Dinara nehrala kvuli prachum, ta uz jich ma vic nez dost.Hrala kvuli tomu, ze sanci byt nejlepsi na svete uz se treba nemusi opakovat.Kdo vi, co bude za par mesicu, takova sance neprichazi kazdy den, zatimco penize muze vydelat kdekoliv jinde...
Jinak na eurosportu rikali, ze uz dalsi zapasy hrat nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
tak jasný být světová jednička znamená mít sponzory a reklamy a velký prachy , no škoda že hrát nebude bo Zvonareva si tu šanci určitě nezaslouží potom trapném vystoupení v Moskvě , škoda mohla hrát A . Radwanská ta by aspon bojovala ale u Zvonarevy si myslím že jí to bude fuk hlavně že dostane zaplaceno!!!!!!
Reagovat
skott
No, nejhorsi je, ze ani Agnieszka ani Vera na tom nejsou taky zdravotne v uplne poradku, takze je vlstne jedno, ktera z nich bude hrat.Agu ceka hned po turnaji operace, Veru stale limituje zraneni kotniku a odmitla kvuli tomu ucast na Bali.V Doha je jen kvuli tomu, aby pripadne aspon zmirnila ztratu bodu za lonske finale.
Reagovat
smazaný uživatel
Opravdu je tam Vera dobrovolně? Pokud některá odmítne roli náhradnice, nehrozí jí nějaký postih? Nula bodů do žebříčku nebo pokuta?
Reagovat
smazaný uživatel
Victoria sa znovu predviedla, podávala na víťazstvo a ešte prehrala s matchballu, a čo sa týka Dinary je mi jej strašne lúto :( :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist