Serena na US Open porazila i světovou dvojku. Miluju výzvy a zvládám je, řekla 40letá Američanka

1. 9. 2022, 10:17
Aktuality 65
US OPEN - Serena Williamsová se v New Yorku na svém pravděpodobně posledním turnaji kariéry utkala po roce a půl s hráčkou Top 10 a získala skalp světové dvojky Anett Kontaveitové. 40letá Američanka na US Open porazila ve třech setech trápící se Estonku a postoupila do třetího kola. V něm šestinásobná šampionka narazí na Australanku Ajlu Tomljanovicovou.
Serena Williamsová (© AFP)

Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová, která může na US Open uzavřít profesionální kariéru, zdolala před zaplněnými tribunami kurtu Arthura Ashe světovou dvojku Anett Kontaveitovou z Estonska 7-6 2-6 6-2.

Williamsová naznačila loučení v zářijovém vydání magazínu Vogue, kde prohlásila, že se "vyvíjí směrem od tenisu". Poté, co v úvodu US Open přešla přes Danku Koviničovou z Černé Hory, zdolala nyní za dvě hodiny a 29 minut druhou nasazenou Kontaveitovou.

"Ještě ve mně něco málo zbylo. Tohle prostě umím nejlépe. Miluji výzvy a zvládám je," řekla Williamsová v rozhovoru na kurtu.

Bývalá dlouholetá jednička držela s Kontaveitovou krok a v deváté hře prolomila poprvé soupeřčin servis. Brejk ale nepotvrdila a první sadu získala až v tie-breaku, který zakončila esem.

Šestadvacetiletá Kontaveitová, jež za poslední půl rok jen jednou vyhrála víc jak dva zápasy po sobě, se dokázala oklepat a ve druhém setu utekla díky dvěma brejkům do vedení 3-0. Williamsová manko nestáhla a před závěrečným setem opustila na chvíli kurt.

"Jsem jen Serena. Poté, co jsem prohrála druhý set, jsem si pomyslela, že ze sebe musím vydat fakt to nejlepší, protože tohle může být ono," narážela Williamsová na možný konec.

Ve třetí sadě ale Američanka získala brzy dva brejky a od stavu 3-1 byla opět při servisu bezchybná. Po druhém triumfu za sebou živí dál naději na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnala absolutní rekordmanku Margaret Courtovou. Celkem vyhrála na turnajích 'velké čtyřky' 367 utkání. Více triumfů má v takzvané open éře jen Roger Federer (369).

Šestinásobná šampionka Williamsová hraje své 21. US Open a ani tentokrát nechybí ve 3. kole. V něm neuspěla pouze při svém debutu v roce 1998, od té doby byla devatenáctkrát v řadě minimálně v osmifinále. O prodloužení série se utká s Australankou Ajlou Tomljanovicovou (h2h 0-0).

Ještě před duelem s Tomljanovicovou se Williamsová zúčastní čtyřhry. Ve čtvrtek vyzve po boku sestry Venus českou dvojici Lindu Noskovou a Lucii Hradeckou.

Turnaj skončil pro třetí nasazenou hráčku Marii Sakkariovou. Sedmadvacetiletá Řekyně prohrála s Číňankou Xiyu Wang 6-3 5-7 5-7 a neobhájí loňské semifinále.

Aténská rodačka Sakkariová zaznamenala na grandslamovém turnaji v New Yorku nejhorší výsledek od roku 2018. Inkasovala čtvrtou porážku z posledních šesti zápasů a opět se nedočká prvního titulu z turnajů 'velké čtyřky'. V utkání proti Xiyu Wang udělala 35 nevynucených chyb.

Jednadvacetiletá Číňanka si navzdory dvanácti dvojchybám připsala první vítězství proti hráčce z první světové desítky. Do třetího kola grandslamu se dostala poprvé v kariéře.

Ljudmila Samsonovová na US Open Series vyhrála i 12. zápas. Ve druhém kole US Open šampionka z Washingtonu a Clevelandu porazila 6-3 7-6 loňskou finalistku Leylah Fernandezovou z Kanady a překonala své maximum na newyorském grandslamu. O osmifinále se utká se Srbkou Kruničovou.

Turnaj skončil pro Elizabeth Mandlikovou. Dcera bývalé české tenistky Hany Mandlíkové, která díky divoké kartě prožila v New Yorku grandslamový debut, nestačila na finalistku letošního Wimbledonu a pátou hráčku světa Ons Džabúrovou. Osmadvacetileté Tunisance podlehla 5-7 2-6.

• US OPEN 2022 •
USA / New York, tv. povrch, 60.102.000 dolarů
středeční výsledky (31. 08. 2022)
• Dvouhra žen - 2. kolo •
Kruničová (Srb.) - Krejčíková (23-ČR) 2-6 6-4 6-2
S. Williamsová (USA) - Kontaveitová (2-Est.) 7-6(4) 2-6 6-2
Xiyu Wang (Čína) - Sakkariová (3-Řec.) 3-6 7-5 7-5
Džabúrová (5-Tun.) - Mandliková (USA) 7-5 6-2
Gauffová (12-USA) - Ruseová (Rum.) 6-2 7-6(4)
Samsonovová (Rus.) - Fernandezová (14-Kan.) 6-3 7-6(3)
Andreescuová (Kan.) - Haddadová Maiaová (15-Braz.) 6-2 6-4
Garciaová (17-Fr.) - Kalinská (-) 6-3 6-1
Kuděrmetovová (18-) - Zaněvská (Belg.) 6-2 6-3
Keysová (20-USA) - Giorgiová (It.) 6-4 5-7 7-6(6)
Riskeová-Amritrajová (29-USA) - Osoriová (Kol.) 6-4 6-7(5) 7-6(5)
Rogersová (31-USA) - V. Kužmová (SR) 7-5 6-1
Shuai Zhang (Čína) - Schmiedlová (SR) 7-5 6-1
Marinová (Kan.) - Snigurová (Ukr.) 6-3 7-6(5)
Gálfiová (Maď.) - Dartová (Brit.) 6-4 6-0
Tomljanovicová (Austr.) - Rodinová (Rus.) 1-6 6-2 7-5
• Dvouhra žen - 1. kolo •
Alexandrovová (28-) - Stearnsová (USA) 6-4 4-6 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

65
Přidat komentář
Fandina
Co se týká oblečení a vzhledu Sereny, tak tohle je celkem dobré a líbilo se mi i oblečení Kontaveit. Co se týká hry, tak to byl pěkný zápas, od obou, jen je škoda, že Anett ve třetím odpadla, i když to dva sety tak nevypadalo. Sereně gratulka, podle mě si moc nevěřila, ale stejně vyhrála.
Reagovat
Ondrej2280
Neviem si predstavit ziadne oblecenie,v ktorom by serena dobre vyzerala:)su len dve moznosti..zle a horsie:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Anett?smilesmile Sebevědomí fuč, forma fuč a Velkomatka pořád ve hřesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
pardon, diamantová Velkomatka s tím nejlepším publikem na světě.smile
Reagovat
com
tak ono prohrat se svetovou dvojkou, to by bylo o nicem.. Kdyz ji porazi takova Tomljanovic, to bude lepsi smilesmile
Reagovat
horska.kraslice
Sereně gratuluji, neviděla jsem, takže si jdu hledat alespoň nějaký vycuc. Serenin tenis mě nikdy neomrzí.
Reagovat
brixner
Musel sem se posilnit nudlema, abych vyplodil veliký moudro - myslel sem, že Anett mamču uběhá, no nic, no...

No, snad se nebude furt dokola vopakovat, že "uvidíme další kolo..." To by nám mohla multimáma taky frnknout s pohárem, žáno...smilesmile
Reagovat
Ereinion
Za mě se s tím publikem prostě hráčky musí srovnat...sice asi nejsou zvyklé na takovou atmosféru, ale pokud jí nepískají do servisu nebo tak, tak je to ok. Divácky je takovej zápas navíc daleko zajímavější a sport je především byznys. V jiných sportech taky nikoho nepřekvapuje, že diváci podporují domácí hráče/hráčky.
Reagovat
Nola
Anett dostala od publika riadnu priucku, po kazdom jej pokazenom fiftine sa tlieskalo, vyskalo... po vitaznom udere ticho ako v hrobe, nie kazdy sa dokaze vysporiadat s nepracujim publikom, Amici v plnej krase, ak sa takto zlozia aj dalsie superky, tak si Serena ten titul fakt postrazi smile
Reagovat
Ondrej2280
Ano,v Nolinom vychodnom bloku by urcite domacemu nefandili:))
Reagovat
Liverpool22
Je pravda, že publikum hrálo velkou roli. Navíc Serena perfektně s publikem spolupracovala viz. projevování emocí, povzbuzování.....Aneta tohle vše neustála - bohužel.smile
Reagovat
smazaný uživatel
V zápase Riske vs. Osorio kolumbijští fanoušci skandovali jako na fotbale. Někteří tleskali, když Alison udělala dvojchybu. A Alison to ustála.

Anett měla respekt. Bylo to vidět i u sítě, jak se se Serenou loučila.
Reagovat
Tennisfan77
Ale to ovšem není problém Sereny, přízeň si získala za rok své fenomenální kariéry a jako mladá hráčka musela taky porážet favoritky, které hnalo publikum.

Rozdíl je v tom, že ona to ustála a vyhrála, Anetka se posrala.

Rozdíl mezi legendou a průměrnou hráčkou, která je sice druhá na světě, ale nemá tam co dělat. Světová dvojka, která letos nepřešla na GS přes druhé kolo, jak symbolické.smile
Reagovat
George_Renel
https://www.sport.cz/clanek/tenis-us-open-neuctive-nechutne-ostra-kritika-organizatoru-us-open-a-fanousku-kvuli-podpore-williamsove-3590901#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Reagovat
Nola
uplne vystizne, nechutne chovanie, ja som nikdy nic proti Serene nemala, ale takato adoracia, nema nic spolocne so sportom, snad zhodia sochu Slobody a namiesto nej tam postavia sochu Sereny smile
Reagovat
Liverpool22
smile mám to stejně. Serena je legenda, ale díky médiím je z toho mega-humbuk. Druhá věc je, že Aneta s tím musela počítat, že to bude psycho, že všichni budou proti ní....smile
Reagovat
Nola
Anett pred takou vyzvou asi v zivote nehrala, nie kazdy ma hrosiu kozu, ked ti publikum ani raz nezatlieska za super uder, citala som, ze podobne dopadol Medved vo finale na AO /nevidela som/, skoro plakal a to je chlap
Reagovat
elsky
Z toho bych si nedělal legraci. Ta socha je už naprosto "out of date". smile
Reagovat
brixner
No, shodit Sochu Svobody asi né...Ale věřim tomu, že někde jednou její socha stát bude, problém asi bude, z čeho jí vysochat - zlato by hned někdo čór, dřevo shnije a lezou v něm broučcí, šutr je moc levnej, hologram by zase nadával na paní elektriku...možná měď, ale ta časem zezelená...Něbude to lehký vám řikam...smilesmile
Reagovat
Nola
z mramoru, aj nahrobne kamene sa z neho tesaju
Reagovat
Ela-fon-isi
Z černého onyxu a ozdobit flitry, když nelze diamanty.smile
Reagovat
brixner
smilesmile
Reagovat
brixner
No hej, na mrámor som zabůdol, do chuja...eště ma napadol bronz! Ale to moc evokuje dobu bronzovou a ta, jak nám říkala úča, bola priveľmi dávno a mamička eště predsa nieje taká starka, no nie? Lepšie sa na to vysrať...smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Anetka se fakt super posrala, to je pravda! Co to je dneska za mládež...jen by to čumělo do mobilů, ani seřezat skoro stokilovej kus to neumí...
Ha, Arodovi je čtyřicet, tak vítej v klubu invalidů...smile
Reagovat
Patik
Serene fandím mohla by to vyhrať má tam tento rok ustlané a navyše jej rozhodujú ženy rozhodkyne všetko je tak ako to má byť..až nato publikum ale čo čakať od američanov..Kontaveitovej mi je úprimne ľúto..mala na kurte viacerých súperov..
Reagovat
Ondrej2280
no mohla by vyhrat, ak by to bola sutaz o najtazsiu hracku na kurte, to hej, to by bola vysoka favoritka:)
hra sa v usa , takze domace publikum bude fandit domacim hracom...mozno s vynimkou nadala:)
Reagovat
paddy
Dalo se čekat, že Sesypanova to neunese v hlavě.

Ajla na tom nebude lépe, takový hubený věchýtek, kterého Serena zadupe do země. Serena je neškodná, když ji někdo rozběhá. A podle stats na servisu nic moc. Na titul samozřejmě bez šance.

Nejde o to, jestli to má v ruce, ale pohybově už nestíhá. 90 kg neokecáš

Samsonova to ukončí smile
Reagovat
Liverpool22
Asi takhle. Ajla má určitě tenisové zbraně Serenu porazit. Jak správně píšeš Serenu stačí rozběhat a pohybově už nestíhá + znervózní. Bohužel Ajla je slabá mentálně - nicméně bude to opět BIG zápas. Doufám, že Ajla konečně zabere smile - případná výhra jí může posílit sebevědomí....smile
Reagovat
makro99
No za mě přesně naopak, Ajla je hráčka, která má svoje (tenisové) limity, nicméně v jejich rámci je docela konzistentní... jsem zvědav.
Reagovat
misa
bojovala statečně, v průběhu druhého setu odvrátila 5 mečbolů, ale na rozjetou soupeřku nestačila. Dvouměsíční výpadek kvůli zraněné nožce je pořád znát, což není žádné překvapení.

Letos má naštěstí pár povedených výsledků, takže se v žebříčku propadne jenom ke 40. místu, což není žádná tragédie. Přes zimu udělá dobrou přípravu a příští rok se zase může zlepšovat. Takové jsou aspoň moje představy, realita může být jiná :)
Reagovat
makro99
Hmmm, je zajímavý (nebo příznačný?), že oč oproti Emmě míň zazářila/mediálně upoutala/zabodovala na US 2021, o to víc zabodovala v průběhu roku 2022, potažmo míň propadla po US 2022...
Reagovat
misa
Fernandez hraje odjakživa zajímavější tenis než Raducanu a taky na loňském US Open porazila mnohem lepší soupeřky než Emma. Letošní rok pro mě tak není překvapením.

Leylah na US Open 21 porazila tři hráčky top 5 a k tomu Kerber a Kanepi. Ve finále pak prohrála s kvalifikantkou ze druhé stovky. To pro ni muselo být strašné, ale s hořkou prohrou se dokázala dobře vyrovnat.
Reagovat
makro99
nedokážu posoudit, jestli zajímavější, ale určitě konzistentnější..
s odstupem, když čtu o Emmě, velká škoda, že Linda N. nedotáhla ten zápas v Paříži..
Reagovat
Haitik
Legenda legend! Tak snad ještě něco uhraje :-)
Reagovat
Liverpool22
Tento zápas ukázal krásu tenisu, kdy klíčovou roli hrála psychika a mentální nastavení hráček.
Před Serenou je potřeba smeknout smile, ale hlavní důvod proč vyhrála bylo právě psychické rozpoložení hráček - Serena si věřila, byla hladová, těžila z aury GS vítězky, perfektně dokázala pracovat s diváky.....Naopak na Anetě bylo od začátku vidět, že je hodně nervózní, z výrazu tváře a hlavně očí bylo vidět, že neunáší atmosféru zápasu, že je špatně mentálně nastavená,.....Vše vyvrcholilo na konci zápasu - při poslední pauze měla Anetka slzičky v očích a poslední game jen vše podtrhnul....
Anetě jsem fandil a přál výhru, ale opět se ukázalo, že na velké zápasy - na velkých stadiónech prostě nemá nebo-li světovou dvojku prostě nemůže zaskočit vyprodaný stadión a atmosféra zápasu - navíc Aneta už není žádná puberťačka a takovéto zápasy prostě musí zvládat....
Reagovat
Pesek12
A co třeba fakt, že Aneta je již delší dobu z formy a obzvláště na betonech ji to vůbec nejde. Porazila na nich v poslední době pouze hráčky na žebříčku aktuálně umístěné na 77., 71., 577. a 146. Naopak prohrála se všemi trochu výše postavenými hráčkami na žebříčku od 50. místa výše (36., 30. a 52.).
Reagovat
Liverpool22
Vše souvisí se vším. Aneta je momentálně z formy a s tím souvisí psychika. Navíc jak tady v minulosti někdo trefně poznamenal Aneta je spíš halová hráčka viz. výsledky na GS, které jsou na světovou dvojku hodně mizerné.....
Reagovat
Holahej
Kontaveit: "Myslela jsem si, že jsem neodehrála vůbec špatný zápas. Ve 3. setu určitě zvedla úroveň. Hrála úžasně.

"V prvním setu podávala v těchto důležitých okamžicích tak dobře. Bojovala jsem opravdu tvrdě, myslela jsem si, že jsem odehrála slušný zápas. Dnes byla lepší."
Reagovat
bardunek666
Vyhraj to tam celé! smile
Reagovat
annah
Teď jsem se podívala v TV na opakování zápasu. Pořád to má velematka v ruce! Je na ní ovšem dost děsný pohled. Vypadala, jako by se chystala vystoupit v cirkusu. Ale pořád lepší než když vylezla v růžových kalhotkách nebo v sukynce z organtynu. Nejhorší ale byly vlasy. To vypadalo jak z videi o záchraně opuštěných psů- takových těch, co se musí pravidelně stříhat, ale nikdo je už roky nestríhal, takže se pod tou zapecenou dekou chlupu ztrácejí. Děs.
Reagovat
Rafaeoli25
Já myslel, že nejdůležitější je její výkon, ne estetický dojem, navíc to je otázka vkusu, tedy subjektivní záležitost. Každopádně teniaově opět ukázala, na jaké výši je a kdyby chtěla, tak možná i ještě za dalších pět let.
Reagovat
Ondrej2280
hlavne by musela dat dole 15 kg a potom moze chciet :) inak sa na tom kurte len fyzicky trapi a pohlad na nu, je fakt utrpenie...
Reagovat
annah
Tos myslel správně, že důležitější je sportovní výkon než estetický dojem, který je navíc ryze subjektivní. O tom snad nikdo nepochybuje.
Ale to neznamená, že nemůžeme hodnotit i ten dojem, ne? Z mého pohledu byl nepěkný a navíc je pro mě Serena výrazně nesympatická osoba.
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak promiň, ale tohle je tak nechutně osobní, cos napsala, že nemám slov. Mně je tedy špatně z úplně jiných věcí, co na světě vidím, než z toho, co si Serena vezme na sebe, což jí neberu, protože na prvním místě je důležité, jak se v tom cítí ona sama.
Reagovat
Blondie
smile
Reagovat
Rafaeoli25
Fakt nechápu, jak se může někdo vyžívat v zášti vůči komukoli. A řešit oblečení, každou věc, co si vezme na sebe. Mně je na zblití z úplně jiných věcí a lidí. A výsostné legendě jako je ona může být úplně jedno, co si kdo myslí o jejích outfitech. Mně by to bylo u zadele také, nikomu se zpovídat nemusí a dnes už vůbec ne.
Reagovat
rili
smile
Reagovat
Ondrej2280
sorry, ale to su strasne alibisticke kecy, serena hra na najvyssej urovni a tak sa ma aj prezentovat, nie, ze ako sa v tom citi.)) nema zrkadlo?:)
Reagovat
milik254
smilesmilesmile
Reagovat
Patik
Rafaeoli nápravno výchovné centrum pre nemorálne správajúcich sa ľudí v ľudskej podobe..takýchto ľudí ako ty treba viac na svete bude samé srdiečko.
Reagovat
Nola
smile

nechapem to pohorsenie, tenis nie je predsa krasokorculovanie, ani ziadna estrada....
Reagovat
Rafaeoli25
Kdepak asi jsou její hejtři. Nějak podezřele mlčí smile
Reagovat
Pavol
Ja neviem či som hejter Ja som len tipér. Doteraz som si ju nevšímal. Ale od teraz tu abnormalitu začínam mať v hľadáčiku.
Reagovat
Rafaeoli25
Jakou abnormalitu? Prostě jen velkou šampiónku, která ukázala, že odepisovat giganta se hrubě nevyplácí.
Reagovat
Pavol
Tu abnormalitu že ešte nevypadla. Prvá psychicky odolná hráčka ktorá sa nebude báť vyhrať ju vyradí. A Ja to budem mať tipnuté.
Reagovat
Rafaeoli25
A které to jsou ty psychické odolné hračky? Asi už Tomjanovič ne? smile
Reagovat
Rafaeoli25
Jinak neměls náhodou tipnutou už tu Kontaveit, když to podle tebe byla abnormalita? A nebo i to kolo první? smile
Reagovat
Pavol
Mal som tipnuté finále 2018. Osaka - Serena za kurz 3 celá sólo tip . Ako ten čas beží . Vtedy ešte Osaka nevedela aký hriech pácha a v pohode ustála piskot 20 000 divákov. Bolo to úžasné v krčme pri pive. Serena zúrila , rozhodca sa triasol od strachu a Ósaka sa bála aj usmiať a nie ešte tešiť z víťazstva. smile
Reagovat
Patik
nevieme kde sú ich hejtri ale vieme kde je ich kazatel.
Reagovat
Rafaeoli25
a ještě jednou bravo. Víc není třeba dodávat. Sladký triumf a odpověď všem pochybovačům a posměváčkům. Musí se teď vztekem ukousat smile
Reagovat
Blondie
Důstojnou rozlučku jí přeji smile
Reagovat
Rafaeoli25
Tak důstojná je to rozlučka už teď, i kdyby v dalším kole prohrála.
Reagovat
Blondie
Jojo, líbí se mi, že to dělá po svém.
Ať má prostě po zbytek života klid v duši :)
Reagovat
rili
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist