Sezona špinavých ponožek začala. Jací jsou adepti na nového antukového krále?

13. 4. 2023, 05:00
Téma 20
Začaly dva měsíce nejintenzivnějších tenisových výměn a bitev. Umění hráčů je povýšeno na jiný level, zápasy bývají plné dlouhých výměn, jsou fyzicky náročné, ale rozhodně kreativnější než na jiných površích. Body se rozdělují na sedmi akcích ATP 250, jedné 'pětistovce', třech turnajích Masters 1000 a vše vyvrcholí tradičním grandslamem na Roland Garros. Vítejte v antukovém jaru.
Stefanos Tsitsipas (© Profimedia)

Když Daniil Medveděv odpovídal novinářům na otázky, jak se těší na další týdny, netvářil se nikterak nadšeně. Nejradši by na tvrdých kurtech zůstal: "Jsou hráči, kteří jsou po hře na antuce rádi špinaví. Ale mě se to nelíbí, nebudu lhát. Ponožky, ty můžete rovnou vyhodit, protože i když je vyperete, pořád v nich zůstane špína. Nesnáším ten červený prach…"

V jeho případě ale nejde jen o špinavé ponožky. Kariérní bilance výher nedávné světové jedničky na antukových kurtech je pouhých 44 procent. V roce 2021 sice došel do čtvrtfinále Roland Garros, ale to byl na tomto povrchu jeho ojedinělý úspěch. Kromě toho přidal už jen jedno semifinále (Monte Carlo 2019) a jedno finále (Barcelona 2019).

Najde se ale spousta tenistů, kteří sezonu plnou prachu milují. A hlavně fanoušci mají moc rádi fotogenické záběry a romantické tenisové podvečery se zapadajícím sluncem opírajícího se do oranžové drti. 

Na antuce se zrodily legendy jako Björn Borg, Guillermo Vilas či Rafael Nadal. Právě poslední jmenovaný vládne antuce už dvě dlouhé dekády. Jen sporadicky na ní nechal vyhrávat Rogera Federera nebo Novaka Djokoviče. Během posledních dvou let se ale situace konečně (především pro nestranné fanoušky) začíná měnit. A ještě než začne pařížský grandslam, budou mít příležitost předvést své schopnosti možní Španělovi nástupci na antukovém trůnu.

Carlos Alcaraz loni na antuce vyhrál 24 z 28 zápasů a 5 ze 7 turnajů zakončil ve finále. V Madridu jako nejmladší v historii ATP Tour (od roku 1990) porazil na jednom turnaji tři hráče Top 5 a po skalpech Nadala, Djokoviče či Zvereva získal první velký antukový titul. Upozornili na sebe také Tsitsipas či Ruud.


Antuka jako plátno pro umělce
Stefanos Tsitsipas tento týden v Monte Carlu obhajuje tituly ze dvou posledních posledních ročníků. Po Turnaji mistrů své dva nejcennější triumfy. "Když hrajete na superrychlých površích, nemůžete nic vymýšlet. Na antuce je to jiné, najdete si taktiku, dobré úhly. Hlína je jako malířské plátno, můžete na ni malovat, to je celá ta její krása. Ten ryzí tenis se prostě hraje na červené antuce," vyprávěl Řek, jenž se na svém oblíbeném povrchu pyšní bilancí 77 vítězství a 25 porážek.

Ještě větším antukovým maniakem je však Casper Ruud. Ač je stejně starý jako Tsitsipas, objíždí, co se dá. O jeho vášni pro antuku svědčí i to, že už v 24 letech nasbíral 100 vítězství a je nejmladším z aktivních hráčů, kteří tohoto milníku dosáhli.

Celkově má bilanci 103 výher a 37 proher a jen co začala sezona, přivezl z Estorilu trofej a aspoň trochu dal zapomenout na nepovedený začátek sezony. Loni se dostal do čtvrtfinále antukových klání hned sedmkrát, což z něj udělalo rekordmana. Třešničkou na dortu bylo finále na Roland Garros, ve kterém však nestačil na suverénního Nadala.

Dva pokusy o restart
Evropská antuka dodává energii i dalším známým jménům. Alexander Zverev byl na cihlovém povrchu vždycky nesmírně nebezpečný, tři z pěti Masters titulů získal v Madridu a Římě, přičemž v Monte Carlu byl dvakrát v semifinále. To jsou však jen částečné úspěchy, které sbíral, aby zaútočil i na grandslam. A přestože hrál finále US Open 2020, tvrdí, že se mu daří hlavně na konci jara. "Nechci znít arogantně, ale na loňském French Open jsem předváděl svůj nejlepší tenis na antuce. Kdybych se nezranil, mohl jsem získat titul," vzpomínal na vážné zranění kotníku v semifinále proti Nadalovi.

O návrat po zranění zápěstí se zatím marně snaží i Dominic Thiem, který měl fantastické sezony v letech 2016 až 2019. Bohužel pro něj, tehdy vládl Nadal. Ale i tak z něj účast ve dvou semifinále a dvou finále na Roland Garros dělala korunního prince antuky. Na hlíně má nejlepší bilanci ze všech povrchů 71% (156:34). Letos začal přípravu hodně brzy. V Estorilu však skončil ve čtvrtfinále, na což zareagoval propuštěním trenéra Nicoláse Massúa. "Všechno bohužel jednou končí. Společně jsme se dohodli, že od příštího týdne půjdeme každý svou cestou," uvedl Rakušan, který se aktuálně nachází až na 106. místě rankingu ATP.

Lehečka získává respekt
Čeští tenisoví fanoušci věří, že další krok udělá na antuce i Jiří Lehečka. Ten si po parádních výkonech v Melbourne či Dauhá pomalu získává respekt světové špičky a navázat na ně hodlá i na povrchu, na němž jako malý začínal. Ve společnosti Tomáše Berdycha, s nímž volně spolupracuje, se předvedl v dobrém světle i na začátku turnaje v Monte Carlu, kde už dokázal vyřadit Emila Ruusuvuoriho a loňského semifinalistu Grigora Dimitrova a poprvé  postoupit do osmifinále turnaje Masters.

Alcaraz zatím čeká
A další? Ti si zatím až na Novaka Djokoviče dávají na čas. O tom, že Srb bude hrát zase do posledních kol, není sporu. Pomalu se ale stává lovnou zvěří. Carlos Alcaraz a Rafael Nadal oznámili, že si kvůli zraněním ještě s antukou počkají. I když mladší z obou Španělů za ní vyrazil už v únoru do Jižní Ameriky a z Buenos Aires a Ria de Janeiro si přivezl titul a účast ve finále. Jenže bývalá světová jednička v poslední době spíš než na kurtu bojuje se zdravím. A víc než antuka jeho hře sedí tvrdé povrchy.

O své antukové formě dal vědět i Cameron Norrie, který právě Alcaraze v Riu na pětistovce porazil.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport, Tomáš Rambousek

Komentáře

20
Přidat komentář
com
kdyz vypadl Ruud, tak postoupil aspon Rune smilesmile Berrettini ma naky bebíčko? smile
Reagovat
Pavol
Už som ho videl hrať. Keď mu ide je skoro nezastaviteľný. smile
Ale už som si zvykol na miestnu škodoradosť. smile
Reagovat
Pavol
zabúda
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Lhal bych, kdybych řekl, že nejsem rád, že Ruud vypadl. Další políček do Rafa Nadal academy.

Skvělá práce Lennard Struff.smile
Reagovat
Tennisfan77
Tímto se krásně neguje vyjádření dadafta o pole níže, na antuce se to dá umlátit, ale většinou ve dvou setech, ne ve třech.

Kdyby se šlo do tří, Struff už nevyhraje viz. Hurkacz, měl to uzavřít ve dvou, teďka prohraje.
Reagovat
com
Casper je unavenej po tom minulym tydnu, kdy dokracel az k titulu smilesmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Casper Ruud....... Mužská severská verze Caroline Wozniacké ..... Vybírač popelnic. smilesmilesmile
Reagovat
dadaft
Jako divák čím jsem starší, tím mám antuku raději -- tam tu výměnu prostě musíte vymyslet a vybudovat, nejde to umlátit.
Reagovat
jackiec
Tak já toho medvěda nechápu, jako rekreační hráč zbožňuju antuku a pokud nepřijdu domů po lýtka od antuky tak mi baba vypadá že jsem nemohl být na tenise???? není nic krásnějšího než pod sprchou pořádně stékající antuka ????
Reagovat
com
špinavý fusky smilesmile
Reagovat
Hector17
Sinner i Rune mají potenciál sbírat hezké výsledky a antuce. Obzvlášť v MČ bychom se nedivil, pokud by Sinner porazil Djokovice (pokud to už dnes neudělá Mussetti)
Reagovat
Marduch
Musetti drží šňůru 18 vyhraných gamů za sebou:)
Reagovat
Pe3k
Já mu fandím, ale jinak má výsledky letos hrozné Djok na MC hází bobek a je tam zranitelný, ale pochybuji že ho mladý Ital porazí.
Reagovat
soloo
taka klasicka nazorova ukažka že Djoki nic nehrá , jo ved on nikdy nic nehrál a i ty 22GS nic nehrál
Reagovat
Pe3k
Že Djoko nic nehrá si vyčetl kde?
Reagovat
Pavol
Djoka mám rád a preto niečo sypnem na Mussettiho.
Ale verím že Novak vyhrá aj keď sa očakávajú problémy. smile
Reagovat
jackiec
Ty problémy očekává kdo? Nějací odborníci nebo komentátoři? Tady Srb úplně na pohodu 2-0, cokoliv jiného by bylo překvapení, které nečekám.
Reagovat
Pavol
Je to vyrovnané. A Mussetti sa začína zlepšovať.
Reagovat
Pavol
Ako vidíš mýliš sa. smile
Reagovat
jackiec
smiletak Srb hraje tužku, né že by byl Ital bůhvíjak skvělý.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist