Sinner poprvé porazil Alcaraze a s Djokovičem si zahraje o první grandslamové semifinále

3. 7. 2022, 23:42
Aktuality 43
WIMBLEDON - Jannik Sinner na trávě ve Wimbledonu porazil Španěla Carlose Alcaraze a připsal si jeho premiérový skalp. O první grandslamové semifinále si 20letý Ital zahraje s Novakem Djokovičem.
Jannik Sinner (© AFP)

Jannik Sinner na trávě nikdy nevyhrál zápas v hlavní soutěži, z celkově osmi duelů si připsal jen dvě vítězství v kvalifikaci. Loni při premiéře ve Wimbledonu vypadl s Maďarem Mártonem Fucsovicsem.

Letos už se však na travnatém grandslamu dostal na vítěznou vlnu a prodral se přes čtyři soupeře. Poradil si se Stanem Wawrinkou, Mikaelem Ymerem, Johnem Isnerem a dnes zvládl i souboj nastupující generace proti Carlosi Alcarazovi.

20letý Ital v pohledném duelu vítězů posledních dvou Turnajů mistrů pro hráče do 21 let zvítězil nad o rok a půl mladším Španělem 6-1 6-4 6-7 6-3 a ve třetím vzájemném duelu si připsal první vítězství.

"To, co jsme dnes předvedli, je budoucnost tenisu. Oba jsme předváděli skvělý tenis. Já hrál chvílemi až neuvěřitelně, protože na trávě se mi nikdy moc nedařilo," pochvaloval si Sinner.



Postupem do čtvrtfinále vyrovnal své grandslamové maximum z Roland Garros 2020 a Australian Open 2022. O premiérové semifinále si zahraje s Novakem Djokovičem, s nímž jediný vzájemný duel loni na antuce v Monte Carlu prohrál.

35letý Srb Djokovič ve Wimbledonu neprohrál už 25 zápasů v řadě. Dnes šestinásobný šampion porazil 6-2 4-6 6-1 6-2 v životní formě hrajícího Nizozemce Tima Van Rijthovena a postoupil do svého celkově 53. grandslamového čtvrtfinále. 

"Nikdy jsme spolu nehráli, ani jsem ho neviděl pořádně hrát. Musel jsem si nastudovat nějaké jeho zápasy. Teď se mu dařilo, porazil několik skvělých tenistů. Dnes mě několikrát dostal pod tlak, ale dokázala jsem se z toho dostat. Pod střechou se hraje vždy trochu jiný tenis a já prodal své zkušenosti," komentoval Djokovič.

Djokovič ve Wimbledonu startuje posedmnácté v kariéře, z posledních třinácti startů podvanácté nechybí ve čtvrtfinále. Svou neporazitelnost na trávě v All England Clubu prodloužil na 25 utkání. Naposledy prohrál v roce 2017, kdy vzdal čtvrtfinále s Tomášem Berdychem.

Djokovič ve Wimbledonu získal 6 ze svých 20 grandslamových trofejí. Poprvé triumfoval v sezoně 2011, od roku 2014 pak ovládl 5 ze 7 ročníků. Během té doby vyhrál 45 z 47 utkání, po využití mečbolu ho zdolal jen Američan Sam Querrey. 

Celkově v All England Clubu vyhrál 84 utkání, více triumfů má jen Roger Federer (105). "Rád bych tu dosáhl na stovku, než to převezmou mladší," usmál se Djokovič, jehož syn Stefan už má jeden vyhraný turnaj.





31letý Belgičan David Goffin udolal v nejdelším letošním zápasu turnaje po 4 hodinách a 36 minutách boje 7-6 5-7 5-7 6-4 7-5 Američana Francese Tiafoea a vyrovnal své wimbledonské i grandslamové maximum.

O největší semifinále kariéry si bývalý sedmý hráč světa Goffin zahraje s domácím Cameronem Norriem (h2h 0-1). 26letý Brit dnes v duelu dvou debutantů v osmifinále  porazil 6-4 7-5 6-4 Američana Tommyho Paula a podruhé vylepšil své maximum na akcích velké čtyřky.



• WIMBLEDON 2022 •
Velká Británie / Londýn, tráva, 40.350.000 liber
nedělní výsledky (03. 07. 2022)
• Dvouhra mužů - osmifinále •
Djokovič (1-Srb.) - Van Rijthoven (Niz.) 6-2 4-6 6-1 6-2
Sinner (10-It.) - Alcaraz (5-Šp.) 6-1 6-4 6-7(8) 6-3
Norrie (9-Brit.) - Paul (30-USA) 6-4 7-5 6-4
Goffin (Belg.) - Tiafoe (23-USA) 7-6(3) 5-7 5-7 6-4 7-5
• Dvouhra juniorů - 1. kolo •
Vergara del Puerto (Parag.) - Nicod (16-ČR) 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
Drzymalski
Sinnera jsem neviděl poprvé. Je to velký talent. Ale to co předvedl proti Alcatrazovi. Smekám! Trávařský koncert na úrovni Lavera, McEnroa, Beckera, Edberga, Samprase, Federera a spol. Španěl ve druhé části zápasu dobře sekundoval. Pro mě zatím nejlepší tenis Wimblu.
Reagovat
Krisboy
smilesmile
Reagovat
vavrinec
Sinner hrál opravdu velmi dobře, neviděl jsem všechny zápasy abych srovnával ale pokud srovnám to co jsem viděl, tak jeden z nejlepších zápasů to byl. Na TP ale tento mladý Tyrolák, jak jsem si stačil všimnout, není moc oblíbený. Proč netuším.
Reagovat
Nola
nie je oblubeny, lebo pripomina Tomasa Berdycha... Tomasa nejak nemuseli domaci, nechapem preco...

Jannik bude velmi tazky oriesok, vcera mu padalo vsetko, returny neskutocne.... zapas s Isnerom som nevidela, ale sposob akym ho porazil, musi budit velky respekt
Reagovat
Krisboy
Já proti němu vůbec nic nemám. Zápas s Alcarazem odehrál skvělě, ale srovnávat ho s těmi jmenovanými? To je přece přehnané...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Neviděl jsem celý zápas, ale Carlos se prostě na trávě ještě moc necítí a jakkoli se snažil, jeho výkon byl oproti jiným povrchům viditelně horší. Janek hrál samozřejmě velmi dobře, ale taky ne bez chyb a výkyvů, tedy bych srovnání s legendami ponechal až nějakou porazí v kvalitním zápase.
Reagovat
Marduch
Komplexni, vyspělá hra od Sinnera. Pěkný dlouhý míče z obou stran i z pohybu, servis, return. Na to se proste i nejlepším hráčům jen těžko hledá recept.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, Berdych mkIIsmile
Reagovat
Marduch
Berdych ze stoje kropil soupeře vrchovatě, ale podle mě neměl kvalitu v úderech z pohybu, z defenzivy. Tam bych asi viděl ten důvod, že neprorazil do úplnýho topu.
Reagovat
Tennisfan77
Hele to si nemyslím, já četl rozhovor z jeho bývalým mentálním koučem a on naznačoval něco jako, že Berdych se nedokázal mentálně úplně otevřít, že v něm byl nějaký psychický faktor X, který ho brzdil a on to nechtěl řešit.

Jinak za mě je to jeden z nejlepších hráčů bez GS, každého z big3 porazil opakovaně, hrál neskutečně stabilní tenis, prakticky vždy došel tam, kam dojít měl. Na AO 6x za sebou minimálně čtvrtfinále, na všech GS došel do semifinále, což se mimo big3 podařilo snad jen Čiličovi a to až na sklonku kariéry, TOP určitě byl.
Reagovat
Marduch
S psychickým faktorem to je jiná věc, taky si myslim, že součástí jeho nátury byla nějaká jakoby hrdost nebo až dosebezahleděnost (nehádejte se se mnou, nepískejte na mě, mám vás u p*dele:), viz některé emoční výstupy přímo na kurtu, kterými si odháněl přízeň hráčů i globálních fandů, i když časem se naučil to vyvažovat na tisovkách, kde už mluvil sympaticky:-)
Co se výsledků týče, tak to jsme tu už asi pětkrát probírali a teda spíš jen zopakuju, že neměl jen pravidelné nepostupy přes big FOUR, ale až příliš často na GS vylítával s žebříčkovými rivaly - Čilič, Tsonga, Gasquet, Wawrinka, Del Potro, Gulbis a další. Podle mě tam měl sbírat sebevědomi do bojů s top4, ale bohužel se to až tak nedařilo.
Reagovat
Tennisfan77
Záleží jak kde, AO byl jeho nejúspěšnější GS a prohrál tam někdy od roku 2007 celkem 10x s BIG4, jednou s Davyděnkem, jednou s Korolevem - úlet, pak s Wawrinkou, který turnaj vyhrál. Na French Open to byl Soderling, Del Potro, Monfils, Djokovič a Tsonga, ve Wimbledonu jednou Čilič, což se na trávě dá pochopit, jednou Gulbis, možná ten Simon no.

US Open zase Murray, Wawrinka, čilič který turnaj potom vyhrál.

Já bych to tak špatně neviděl, všeho všudy má prohry s žebříčkovými rivaly na každém GS maximálně dvě, což je v klidu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nedokářu posoudit, nakolik ztrácel herně na dosažení top, ale fakt, že se vyšplhal až na 4.místo žebříčku a dlouhodobě byl v top10 ho myslím moc neupozaďuje. Ovšem v mentalitě jsem tam vnímal něco, kvůli čemu jsem mu na GS ani na TOP3 nevěřil, jakkoli k němu neměl až tak daleko. Možná v některém aspektu podobný deficit jako u Petry, která na tom ovšem byla vůči konkurenci úderově lépe než Tomáš vůči té jeho, hlavně díky tomu ty dva GS urvala.
Ale pořád se samozřejmě bavíme o těch nejlepších z nejlepších. smile
Reagovat
Tennisfan77
Zásadní pro kariéru Berdycha bylo AO 2014 a ty dva ztracené TB s Wawrinkou, předpokládám, že by zraněného Nadala ve finále přehrál - i když...

Tohle já vnímám jako jeho jedinou reálnou šanci na zisk GS, kterou nevyužil.
Reagovat
turista
Ještě jednu šanci Berdych měl. Ve Wimbledonu 2010 dokázal odklidit z pavouka Federera a Djokoviče, čímž dokázal, že měl na to ten turnaj vyhrát. Finále pak Nadalovi v podstatě nechtěně daroval. Došla mu šťáva ať už fyzicky nebo psychicky. Ale kdo porazí Federera a Djokoviče na 1 turnaji tak má na to skácet i Nadala. Bohužel to nevyšlo.
Reagovat
Amputace
Nadal byl v tom roce téměř nehratelný, Djokovič ještě zdaleka nebyl na té úrovni jako Nadal 2010. Federer byl dobrý skalp. Berdych Nadalovi nic nedaroval, naopak Nadal nedal Berdychovi ani na jediný moment toho zápasu pocítit šanci na vítězství: totálně ho přejel. Nadal tam měl s Berdychem sérii nějakých šesti vítězství v řadě, přičemž Berdych nevyhrál ani set. Hodně bych se divil (a asi nejen já), kdyby tu sérii Berdych prolomil zrovna ve finále Wimbledonu proti Nadalovi v jedné z nejlepších tenisových sezón vůbec. Ale byl ve finále, takže šance to bezesporu byla. Ta je vždycky. Ale tady byla hodně mizivá.
Reagovat
Ondrej2280
vsetko mas pravdu, komplexna hra, BH, FH, servis a stale mi tam nieco chyba:) pride mi na tom dvorci taky nejaky bezkrvny...chyba tam taky ten GS vitazny spirit.)
Reagovat
Marduch
Větší lýtka ti tam u něj chybějí. Jako mne:))
Reagovat
steve79
Alcatraz od Řima nic moc. Cekal jsem, ze se dostane ve Wimbledonu dale.
Reagovat
Tennisfan77
Alcaraz tradičně usnul na vavřínech, počítám, že do konce roku neuhraje nic moc, vlezlo mu to do hlavy, což se dalo čekat.

Jenom někteří místní specialisti z něj dělají vítěze zbylých GS a to vše jenom proto, že je Španěl a tím pádem NextRafa smile
Reagovat
brixner
Já teda myslim, že vyhraje i MS v Katarusmilesmilesmile
Reagovat
Ondrej2280
vsade vidis Rafu, pekne.))..ale tak treba povedat, ze Alcaraz vo svojom veku je nadpriemerne vyspely hrac aj co sa tyka fyzičky, silovej pripravy a samozrejme tenisu :)..ostatne pride po odohratych tazkych zapasoch a vsadil by som si na to, ze uz coskoro:) stale ma na GS malo nahrate...Zverev bol v jeho veku tiez tenisovo na vyske, ale alcaraz je o parnik inde co sa tyka fyzičky, lebo zapasy sa nevyhravaju len tenisovym umenim:)
Reagovat
Tennisfan77
To ne, ale na FO jsme viděli, že ho Zverev celkem slušně přehrál a to byla pořád antuka, která by měla být pro Alcaraze obrovskou výhodou.
Reagovat
Amputace
No vidíš, a týden předtím zase smáznul na antuce Alcaraz Zvereva. Alcaraz určitě není žádný hype. Prohrát ve Wimbledonu s mladým talentem, jakým je on sám, určitě není žádná ostuda.
Reagovat
Tennisfan77
Není antuka jako antuka že ano. Výhra Alcaraze ve finále v Madridu přesně potvrdila to, že na hardu má větší zbraně, než na antuce. Na pomalé cihle v Paříži uhrál se Zverevem set.
Reagovat
JohnB
smilesmile
Reagovat
Ondrej2280
Len Zverev uz nejaky rok je na okruhu a porovnavam.to s tym.ako vyzeral zverev v jehu veku..teda 19tich..
Reagovat
Amputace
Asi tak. Očekávat od 19ti letého hráče, že bude mít stabilně top výkony a výsledky - z čeho to vychází, z jakého vzoru? Federer v tom věku ještě ani nehrál na center kurtu GS, Djokovičovým vrcholem v 19ti byl titul v Métách, Amersfoortu či 4 kolo GS. Nadal byl wonderkid, proto je s ním Alcaraz srovnáván, byť herně jsou úplně odlišní. Letos má skvělou sezónu: jako nejmladší vyhrál Masters, odehrál skvělou antuku, nechybělo mu moc od Sunshine double, za mě skvělá sezóna. Ostatně kdo ze slavné "next gen" má zatím letos lepší?
Reagovat
Tennisfan77
Tak ono by se to víceméně srovnat dalo. Zverev měl 19 let někdy v roce 2016, to vyhrál svůj první titul, 2017 dostal na AO do pěti setů Nadala, vyhrál Masters v Římě kdy ve finále porazil Djokoviče, ve Wimbledonu prohrál s Raoničem v osmifinále, což může být soupeř dejme tomu kvalit Sinnera, tehdy byl Raonič také v TOP10, titul z Washingtonu, Montrealu -ve finále Federer, celkem pět titulů za rok a účast v TOP10.

Čili můžeme se bavit o tom, že tohle Zverev dokázal o rok později než aktuálně Alcaraz, ten však na GS nikoho z BIG3 nepotrápil, protože se k nim nedostal.
Reagovat
Amputace
Za mě to moc srovnatelné tedy není, minimálně výsledkově. Zverev sice Nadala potrápil, Alcaraz ho porazil - navíc na antuce. Takto to můžu též rozebrat. Alcaraz porazil Nadala a potrápil ho v IW. Na AO prohrál až v TB pátého setu s Berrettinim, hráče, který, tuším, tou dobou byl v top10. Na FO prohrál velice vyrovnaný zápas se Zverevem, který v následném semifinále dokázal přehrávat Nadala. Kromě druhého kola s Kordou v MC, na žádném turnaji vyloženě neselhal. Zverev těch upsetů a vysloveně nevydařených turnajů v 2017 má podstatně víc, navíc byl o rok starší. Alcaraz může být příští sezónu taky ještě úplně jinde než je tu letošní. Letos už má čtyři tituly, z toho 2x Masters, a to jsme teprve v polovině sezóny. Za mě tedy ještě úplně jiný kalibr, než co předvedl v roce 2017 - byť ten měl též skvělou jízdu.

Co to je za argument, že se k nim nedostal? Zverev potrápil Nadala na AO proto, že na sebe narazili už ve třetím kole, to o žádné zázračné Zverevově cestě turnajem nic nevypovídá. Zverev v 2017 se na GS nedostal ani jednou dál než letos Alcaraz. Takže tvrzení, že Zverev potrápil big3 a Alcaraz ne, protože se k nim nedostal, totálně neobstojí.
Reagovat
Amputace
co předvedl Zverev v roce 2017*
Reagovat
Tennisfan77
Za tebe to srovnatelné není, za mě je, byť oba dva hráče dělí rozdíl jednoho roku v oněch výsledcích.

Co se týče Masters Alcaraze, tak ano, vyšel mu Madrid, bez diskuze, ten se dá srovnat s Římem od Zvereva, oba dva k titulu porazili hráče big3.

Zverev však vyhrál v ten rok také dva Masters a v tom druhém zase porazil hráče BIG3, Alcaraz má Miami přes Ruuda a to už ho skoro vyřadil Kecmanovič.

Čili kromě roku rozdílu, který zmiňujeme oba dva, má "zatím" Alcaraz navíc "jenom" čtvrtfinále GS navíc, v roce 2017 tohle Zverev nedokázal.

A ano souhlasím, může být příští rok úplně jinde, nebo také nemusí, hodně napoví zbytek sezóny, kde se budou hrát jenom hardy.

Zverev ve 2017 vyhořel prakticky až po US Open a uvidíme, co ukáže Alcaraz po Wimbledonu do konce sezóny, poté můžeme debatovat znovu.

Já si myslím, že jeho forma půjde dolů, uvidíme.
Reagovat
Amputace
No zásadní rozdíl je především v tom, že před sebou má Alcaraz ještě půl sezóny a už v tuto chvíli jsou jeho úspěchy prakticky srovnatelné s tím, co Zverev uhrál za celý rok. Pokud Alcaraz už nic nevyhraje, neřeknu ani slovo a uznám, že měly ty sezóny srovnatelné. V tuto chvíli má však Alcaraz náběh na daleko lepší sezónu, navíc je o rok mladší - výsledky má zatím daleko vyrovnanější, ale pochopitelně se může stát, že se mu to rozsype a už nic nevyhraje.

Tvl, srovnatelný s Římem, ty už to vážně někdy musíš jenom hrát... Alcaraz v Madridu porazil Djokoviče i Nadala. V jednom případě s dlouhým náskokem nejlepšího antukáře všech dob, v druhém případě patrně druhého nejlepšího antukáře posledních 10ti let. Nikdo jiný ještě nevyhrál turnaj, aby oba tyto hráče porazil, a ty napíšeš, nadto pak ve finále porazil ještě Zvereva. To byl jeden z nejhorších losů, co jsem na Masters kdy viděl, a ty s úplným klidem napíšeš, že je to srovnatelné s Římem, kde Zverev porazil Djokoviče v úpadku, který krátce nato odpískal zbytek sezóny?

No Zverev byl na GS horší než Alcaraz. US a FO úplně mimo, AO těsná prohra s Nadalem, beru, Wimbledon srovnatelná situace s letošním Alcarazem. Na GS naopak Zverev spíš ukazoval, že nemá mentalitu šampióna, že může být velký hráč, ale s GS by mohl být problém, což se naplňuje. Alcaraz byl letos vyrovnaný i na GS a ani za jednu z těch porážek se nemusí stydět.

Miami sice nemá Alcaraz přes hráče big3, ale zase je třeba dodat, že tam porazil třeba Tsitsipace nebo Hurkacze, který vyhrál předešlý turnaj v IW a zažívá patrně životní sezónu.
Reagovat
Tennisfan77
Jak říkám, zbytek sezóny ukáže. Hodně lidí si myslí (včetně mě), že má Alcaraz lepší tenis a právě na US Open series by měl dominovat, v hale mu tak nevěřím.

Budoucnost ukáže, zda tomu tak je, nebo ne, každopádně je zde pořád obrovský otazník, zda se z toho sesype, nebo ne, to nevíme.
Reagovat
Amputace
To určitě. Já nejsem žádný jeho fanoušek, je mi vlastně lhostejný, jednom mi přijde, že nikdo jiný podobné kvality a komplexnosti tu od Nadala v 19ti letech nebyl. Čistě hráčskou kvalitou, fyzickou vybaveností, technikou a rozmanitostí úderů se mu nikdo z next gen podle mě v 19ti nemohl vůbec rovnat, dokonce ani Federer s Djokovičem nebyli ani zdaleka na takové úrovni v teenage věku. Problém u takového hráče může být vždycky v psychice (ačkoli takový Zverev na tom byl a pořád je ještě tisíckrát hůř), ale také v tom, jak se bude vyvíjet jeho život, třeba na tenis začne dalabat, nechá se zlákat slávou a začne pártit, to nikdo neví. Já jen říkám, že čistě v tom tenisovém aspektu jeho tenisové kariéry já momentálně nenalézám slabinu.
Reagovat
Ondrej2280
Dostal nadala do 5 setov ale v tom 3.sete uz krcoval ostosest a ledva chodil:)a 30 rocny nadal bol uplne v pohodicke...ja som skor.myslel to,ze alcaraZ je fyzicky omnoho lepsie pripraveny hrac uz aj teraz,co je viac-menej rarita u tak mladeho hraca..
Reagovat
soloo
Austraľie ruší podminky vstupu s covid vakcinu
Reagovat
wojtop
Djokovic ma zatial stale zakaz vstupu (automaticky po deportacii na 3 roky), ktory mu AUS vlada moze zrusit, ale ci sa tak stane, na to si zrejme budeme musiet pockat mozno az do obdoba tesne pred AOPEN 2023.
Reagovat
Tennisfan77
Záleží, kolik bude mít GS, pokud to bude 22-21, tak mu to nepovolí, nejvíce GS musí mít zákonitě Nadal, pokud 23-20, tak ho tam pustí. smile
Reagovat
turista
Patrně ano.
Reagovat
baba
hezký, ale Djokovi to titul nedá a na podzim se to zase roztočí, aby se kšefty hýbaly
Reagovat
SwissMaestro
V Austrálii mají to počasí jinak :-)
Reagovat
GaelM
A? Loni ho taky "měli jinak" a stejně Djokovice deportovali jako nějakého zločince...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist