Sinner zahájil útok na první grandslam, Rubljov musel do pěti setů, Djokovič ztratil sadu

14. 1., 05:34
Aktuality 10
AUSTRALIAN OPEN - Jannik Sinner (22) po loňské životní sezoně letos patří k adeptům na zisk prvního grandslamového titulu a na úvod Australian Open svou roli favorita potvrdil. Italský tenista v Melbourne již počtvrté odstartoval třísetovou výhrou, tentokrát si poradil s Nizozemcem Boticem Van de Zandschulpem (28). Do pěti setů musel pátý nasazený Andrej Rubjov, desetinásobný šampion Srb Novak Djokovič (36) ztratil v prvním kole set, přes Chorvata Nikolu Prižmiče (18) ale nakonec postoupil.
Jannik Sinner vstoupil do Australian Open výhrou 3:0 na sety (© Profimedia)

Sinner – Van de Zandschulp 6:4, 7:5, 6:3

Jannik Sinner loni získal první tituly z turnajů Masters 1000, ve Wimbledonu si zahrál poprvé v semifinále grandslamu a v závěru sezony získal dva skalpy Novaka Djokoviče. První mu pomohl k postupu do finále Turnaje mistrů a druhým dovedl Itálii k triumfu v Davis Cupu.

Nyní tak dvaadvacetiletý Ital patří k hlavním soupeřům světové jedničky Djokoviče v boji o grandslamové trofeje. Na Australian Open odstartoval očekávanou výhrou, v Melbourne začal počtvrté vítězstvím 3:0 na sety.

Sinner měl čest zahajovat program v Rod Laver Areně a v prvním vzájemném duelu s Nizozemcem Boticem Van de Zandschulpem měl potíže jen v úvodu třetího setu, kdy poprvé přišel o podání a prohrával 0:2. Vývoj ale rychle otočil a zvítězil 6:4, 7:5. 6:3.

Ve druhém kole se Sinner střetne s Argentince Pedrem Cachínem, nebo Nizozemcem Jesperem de Jongem. Na Djokoviče může narazit až v případném semifinále, které si v Melbourne dosud nezahrál.

"Dnes je neděle, semifinále je opravdu daleko. Jdu den po dni. Dnes jsem čelil jednomu soupeři, ve středu bude další a také se ho musím pokusit porazit. Teď nechci přemýšlet o ničem jiném. Víc, že mě čeká ještě spousta práce, abych se tam (do semifinále) dostal," řekl Sinner.

Rubljov – Seyboth Wild 7:5, 6:4, 3:6, 4:6, 7:6(6)

Rus Andrej Rubljov se na postup přes Thiaga Seybotha Wilda z Brazílie hodně nadřel. Z jasného zápasu byla nakonec pětisetová bitva, která skončila tiebreakem. Ten pro sebe pátý nasazený hráč letošního Australian Open získal poměrem 10:6, Utkání trvalo 3 hodiny a 45 minut.

Rubljov vedl už 2:0 na sety, jenže pak začal hrát brazilský tenista výjimečně dobře, během dalších dvou dějství pustil favorita jen do tří brejkbolů, z nichž všechny odvrátil a vybojoval rozhodující sadu. V ní měl Rubljov za stavu 6:5 čtyři mečboly, Seyboth Wild ale na svém servisu všechny odvrátil a v následném tiebreaku šel do vedení 5:2.

Pak ale přišel ještě jeden velký obrat, a to z rukou Rubljova, který z posledních devíti výměn zápasu pro sebe získal osm a výsledek dramatického zápasu překlopil na svou stranu.

"Když někdo prohrává, publikum ho začne podporovat, a já dnes díky vaší podpoře málem prohrál první kolo," smál se Rubljov po utkání. "Ale já tomu rozumím a děkuji za podporu, kteoru hráčům dáváte," dodal. Bylo to osmé Rubljovovo pětisetové vítězství, pět z nich musel absolvovat v prvním kole grandslamu. Dalším soupeřem ruského tenisty bude lepší z dvojice Christopher Eubanks a Taro Daniel.

Djokovič - Prižmič 6:2, 6:7(5), 6:3, 6:4


Srb Novak Djokovič roli nejvýše nasazeného hráče turnaje v prvním kole zvládl, osmnáctiletý chorvatský talent Nikola Prižmič ale hrál v úvodu utkání fantastický tenis a dokonce pro sebe získal druhý set.

Současná světová jednička působila na kurtu nervózně a ospale a Prižmič si zaslouženě ve třetím setu vybojoval brejk. Následný game se ale stal klíčovým v celém průběhu zápasu. Djokovič reagoval rebreakem, mladý Chorvat ztratil koncentraci a časem i víru. Od zlomového momentu vyhrál Djokovič osm gamů v řadě a celé utkání pro sebe získal poměrem 3:1 na sety.

"Byl to opravdu velký výkon od někoho, kdo je na grandslamu poprvé a těším se na Nikolovu budoucnost. Kdoví, třeba jednou budu moci být členem jeho trenérského týmu," vysekl Srb poklonu svému soupeři.

Sadu proti Djokovičovi dokázal v prvním kole Australian Open uhrát v posledních 16 letech (od jeho prvního titulu v roce 2008) pouze jediný hráč - v roce 2020 Jan Lennard Struff.  Djokovič také natáhl svou vítěznou šňůru v Melbourne parku na 29 zápasů. Posledním hráčem, který ho porazil byl v osmifinále 2018 Korejec Chung Hyeon (7:6, 7:5, 7:6).

Ve druhém kole čeká desetinásobného vítěze Australian Open souboj s domácím tenistou, který vzejde ze souboje Alexeje Popyrina a Marca Polmanse, startujícího na divokou kartu.

Výsledky Australian Open ve dvouhře mužů

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
srnecek
V prvom rade som rád, že u Noleho drží zápästie. Bolo by mrzuté, keby jeden z najväčších favoritov, legenda a rekordér, musel skrečovať zápas, alebo ho prehrať pre zdravotné problémy. Pre fanúšikov tenisu (a nemusia byť fans Djoka) by to bola strata. Chýbal by. Tak, ako chýba Rafa.
V druhom rade - hrať 1.kolo s kvalifikantom, v pozícii, v ktorej je, vo veku, v ktorom je, je dosť zradné. Po prvé - kvalifikant je rozohraný. Po druhé - kvalifikant má formu, keď sa prebojoval do hlavnej súťaže. Po tretie - psychika. Kvalifikant nemá čo stratiť, naopak-nasadený top favorit môže všetko. A aj keď je Nole po tejto stránke odolný dosť, stále je to len človek. Takže písať, že hral tužku (pekný výraz v češtine, v slovenčine: hral ceruzku - čo samozrejme nedáva zmysel ), alebo že hral hlboko pod svoje možnosti, je trochu skresľujúce. Bojoval, neoslnil, ale zvládol to. Fajn.
Uvidíme, čo prinesú jeho ďaľšie zápasy. Teda dúfam, že ich bude viac. Aspoň ešte 6....
Reagovat
Patik
Rovnako tak kvalifikant je vycerpanejsi než nasadená jednotka.
Reagovat
srnecek
po 3 zápasoch na 2 víťazné sety? Nemyslím. Akurát je ideálne rozohraný.
Reagovat
dadaft
Tak pojď si pro to Janíčku, otevři bránu tenisové nesmrtelnosti.
Finále s Alcarazem bude otvírákem nové éry a semifinále, kdy porazíš Djoka, zápasem roku.
....................... jsem se zasnil.
(netuším, jestli už na to má fyzičku)
Reagovat
vavrinec
Reagovat
turista
Idemo Novak! Pobedi! 99!
Reagovat
Pe3k
Tjn. Djokoblb už se navyhrával dost
Reagovat
turista
Ještě se potřebuje dostat na 100+. Urážet ho nemusíš.
Reagovat
Pe3k
ALe jo, jinak je tu furt nuda
Reagovat
sojka1
:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist