Španělé po čtyřhře postupují. Jistotu mají i Švédsko a Argentina

6. 3. 2011, 01:58
Aktuality 2
Tři země mají už po sobotních čtyřhrách jistotu, že postoupí do čtvrtfinále Světové skupiny Davis Cupu. Španělsko ani v deblech neztratilo set a proti Belgii se ujalo vedení 3-0. Stejným poměrem vedou Švédové nad Ruskem a díky vítězné čtyřhře už nemůže prohrát ani Argentina, případný další soupeř Česka.
Španělská dvojice

Španělé, kteří s Nadalem v týmu pokukují po další trofeji v Davis Cupu, porážejí v Charleroi Belgii naprosto jasně. Belgičané sice mají výhodu domácího prostředí a volby povrchu, ani na něm si ale s Nadalem a spol neporadili. Posledním hřebíčkem do rakve byla sobotní čtyřhra, ve které Feliciano López a Fernando Verdasco porazili Oliviera Rochuse a Steva Darcise 7-6 6-4 a 6-3.

"Bylo to těsné," připustil po vítězném utkání Verdasco. "V prvním setu jsme měli trochu problém, potom jsme ale odehráli velmi dobrý tie-break. Ve druhém setu už jsme hráli o něco líp a pak i ve třetím, ale za stavu 4-0 odehráli neuvěřitelný game," dodal.

Dalším soupeřem Španělska bude lepší z dvojice Chila - USA, kde mají po sobotě k postupu blíž Spojené státy. Ty už za postupující považuje López, který se myšlenkami přenesl k příštímu kolu.

"Zápas se Spojenými státy bude extrémně těžký," tuší. "S Andym Roddickem, Johnem Isnerem a nejlepším párem světa jsou jedním z nejtěžších soupeřů, které venku můžeme dostat."

USA však zatím stále vedou jen 2-1 poté, co jim druhý bod podle očekávání vybojovali bratři Bryanové. Ti za pouhé dvě hodiny a 18 porazili pár Aguilar/Massu 6-3 6-3 a 7-6.

Nejlepší pár deblového žebříčku neměl se svými soupeři dlouho vážnější problémy. Komplikace přišly až ve třetí sadě, kdy Chilané sebralu Bobu Bryanovi servis a za stavu 5-4 Massu podával na vítězství v setu. Americký pár ale drama nepřipustil, vynutil si tie-break a v něm utkání ukončil.

Indové Srby nezaskočili
Stejně jako Španělé i Argentinci mohou být před nedělními dvouhrami klidní. Jistotu jim přinesla čtyřhra, ve které pár Chela/Schwank porazil rumunskou dvojici Hanescu/Tecau 6-2 7-6 a 6-1.

Pro Argentinu vítězství domácího páru znamená desátý postup z prvního kola Světové skupiny Davis Cupu v řadě. Ve čtvrtfinále navíc budou mít výhodu domácího prostředí, ať už postoupí Česká republika, nebo Kazachstán.

Pro Chelu se Schwankem byl sobotní duel jejich první v Davis Cupu, ve kterém hráli vedle sebe, ale na jejich výkonu to znát nebylo. Lonští semifinalisté Wimbledonu sice nastoupili proti vítězům z Acapulka, ale Argentinci byli téměř od začátku o krok napřed. Už v pátém gamu sebrali soupeřům servis, ještě v prvním setu to zopakovali a sadu získali v poměru 6-2. Odpor začali Hanescu s Tecauem klást až od druhého setu, ale nic platné jim to nebylo. Prohráli za pouhé dvě hodiny a devět minut a Rumunsko tak ztratilo i poslední naději na postup.

"Takový vývoj jsme nechtěli, měli jsme svá očekávání, ale tenis je takový," povzdychl si kapitán Rumunů Andrei Pavel. "Hráli jsme proti Argentině, která je doma silná a obecenstvo za ní stojí. Není moc co říct, neměli jsme dobrý den," dodal.

Třetím týmem, který v sobotu rozhodl o svém postupu, je družstvo Švédska. Pro něj získali Robin Söderling a Joachim Johansson po pátečních dvouhrách pohodlné vedení 2-0 na zápasy a Robert Lindstedt se Simonem Aspelinem svou čtyřsetovou výhrou podtrhli jasné vítězství nad Ruskem.

Na dalšího soupeře si Švédové musí počkat, budou hrát totiž s vítězem duelu mezi Srbskem a Indií, ve kterém byl po pátečních dvouhrách nerozhodný stav 1-1. Uklidnění do týmu obhájců titulu přinesli Nenad Zimonjič a Ilija Bozoljac, kteří zdolali pár Bopanna/Devvarman 4-6 6-3 6-4 a 7-6.

Indové, jimž chyběl hvězdný pár Bhúpathí/Paes, se do Srbů pustili nebojácně a díky třem brejkům získali první set. Hrdina hostů Devvarman, který v pátek získal bod proti Tipsarevičovi, ale celý zápas bojoval s vlastním podáním, o které celkem pětkrát přišel, a další dvě sady indické duo Bopanna/Devvarman ztratilo. Ve čtvrtém dějství ještě Bopanna s Devvarmanem mohli utkání zdramatizovat, v napínavém tie-breaku ale prohráli 10-12 a jejich naděje na postup do čtvrtfinále se tak výrazně zmenšily.

"Po prvním setu jsme se museli hodně zvednout, abychom vyhráli zápas," komentoval výkon domácího páru Zimonjič. "Měli jsme trochu štěstí, že jsme potom odvrátili setbol, když jsme zahráli pár neskutečných úderů. Jsme rádi, že znovu vedeme," dodal.

Postup může Srbům zařídit už Viktor Troicki, který v zítřejším prvním utkání narazí na Devvarmana.

Karlovič má nový rekord: 251 km/h. Chorvaté však prohráli
Už v sobotu mohli mít jistý postup do čtvrtfinále tenisté Francie, kteří v pátek na vídeňském letišti Schwechat vybojovali ve dvouhrách oba body bez ztráty setu. Třetí bod mohli hostům zařídit Michael Llodra s Julienem Benneteauem, ti ale podlehli domácímu páru Melzer/Marach ve čtyřech setech.

Melzer, jehož ve dvouhře s Chardym zaskočila agresivní hra soupeře, ukázal, že v deblu patří mezi světovou elitu. Vítěz loňského Wimbledonu ve čtyřhře i jeho deblový partner využili především slabšího dne Juliena Benneteaua, jemuž v sedmé hře sebrali podání, což stačilo k zisku prvního setu. Francouzský pár, který se na rozdíl od Maracha tradičně tlačil na síť, ve druhé sadě prorazil Melzerův servis a díky tomu srovnal, ale to od něj bylo vše. Další dva sety ovládli Rakušané, kteří tak vykřesali před nedělí naději na zvrat.

Vítěz souboje se v dalším kole utká s lepším z dvojice Chorvatsko - Německo. V něm domácí hráči začali v pátečních dvouhrách lépe, Ivan Dodig ale Marina Čiliče nenapodobil a po čtyhře Chorvaté dokonce prohrávají 1:2.

Utkání mezi páry Dodig/Karlovič a Kas/Petzschner se zapsalo do tenisové historie podáním, které obávaný servisman Karlovič vyslal na druhou stranu kurtu. Podle ukazatele mělo rychlost 251 kilometrů za hodinu, čímž Karlovič překonal dosavadní nejrychlejší servis Andyho Roddicka s hodnotou 249,4 km/h.

Víc důvodů k radosti však po skončení zápasu Karlovič neměl. Chorvaté se sice vzpamatovali po prohraném prvním setu a další dvě sady získali pro sebe, od té doby si ale nevypracovali žádný brejkbol. Klíčový moment utkání přišel v deváté hře páté sady, kdy se Petzschner blýskl několika skvělými returny a Němci sebrali Karlovičovi podání. "Nikdy jsem neviděl nikoho takhle returnovat. Nikomu se to proti mně nepodařilo líp než Petzschnerovi," uznal po porážce 3-6 6-3 7-5 3-6 a 4-6 Karlovič.

Výsledky - 1. kolo Světové skupiny Davis Cupu - čtyřhry:

Novi Sad: Srbsko - Indie 2:1 po čtyřhře
Bozoljac/Zimonjič - Bopanna/Devvarman 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (12:10).

Boras: Švédsko - Rusko 3:0 po čtyřhře
Aspelin/Linstedt - Kunicyn/Tursunov 6:4, 6:7 (6:8), 7:6 (8:6), 6:2.

Buenos Aires: Argentina - Rumunsko 3:0 po čtyřhře
Chela/Schwank - Hanescu/Tecau 6:2, 7:6 (10:8), 6:1.

Santiago: Chile - USA 1:2 po čtyřhře
Aguilar/Massu - B. Bryan/M. Bryan 3:6, 3:6, 6:7 (4:7).

Charleroi: Belgie - Španělsko 0:3 po čtyřhře
O. Rochus/Darcis - F. López/Verdasco 6:7, 4:6, 3:6.

Záhřeb: Chorvatsko - Německo 1:2 po čtyřhře
Dodig/Karlovič - Kas/Petzschner 3:6, 6:3, 7:5, 3:6, 4:6.

Vídeň: Rakousko - Francie 1:2 po čtyřhře
Marach/Melzer - Benneteau/Llodra 6:4, 3:6, 6:3, 6:4.

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
To je docela neskutečne..... bych to chtěl vidět docela 251km/h je fakt moc:)
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist